Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katia_czyli zwykła_kaska

Nieobyta- pomocy!!!

Polecane posty

Gość katia_czyli zwykła_kaska

Idziemy do restauracji (prawdziwej:P) w sumie zawsze była pizza, kebab, zwykły obiad w takim barze-restauracji a najczęsciej to wybieramy kawiarnie ale do rzeczy... czy najpierw powinnam zamówić przystawkę ( jakoś sałatę, chyba najlepiej), póżniej danie główne i na koniec deser, tak? a czy muszę zjeść to sałatę całą? Czy mogę sobie część zostawić do dania głównego?? aha i kwestia napoju, alkoholu nie będę piła bo to ja prowadzę najlepiej to chyba wodę, ale woda jest w cenie soku więc czy wypada sok zamówić?? Boże tak się boję przed tym spotkaniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katia_czyli zwykła_kaska
hmm???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katia_czyli zwykła_kaska
błagtam spotkanie jest w piątek muszę dobrze wypaść, podpowiedzcie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yth yth yth
nie bój się, zamów sobie co chcesz do picia :) ale nie wiem czy masz brać przystawkę... hm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Naprawde nie bylas nigdy w restauracji? Przede wszystkim zachowaj spokoj. Restauracja, to taka pizzeria , w ktorej podaja obiady. Zamawiasz to na co masz ochote. Stanowczo mowisz :!!"to , to ", a jak kelner zapyta, czy "to tez", to stanowczo mowisz "nie dziekuje" Mozesz zamowic sok, herbate co chcesz. Nie ma wypada, czy czy nie. To Ty kupujesz i Ty bedziesz jadla. Zamiawiasz wszystko razem. Np. Dla mnie zupa dyniowa i schab z ziemniakami . Salatka lub zesteaw suruwek. Jesli podadza salate jako pierwsza mozesz ja zjesc na poczatku, lub zostawic do obiadu. Jesli kelner zobaczy , ze salaty nie zjadlas, nie wezmie Ci talerza. A jesli bedzie chcial, to napewno zapyta "czy moze juz to zabrac" W tedy mowisz. "Nie" No coz. Pamietaj . Ty jestes klientem, a kelner ma tylko podawac. Wiec baw sie dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hehehehehehehehehhehehehhe
Weź ze sobą kanapki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katia_czyli zwykła_kaska
nie no wy się śmiejecie a ja mam 20 lat ważne spotkanie i głupieje może to przez stres:P http://www.impresja-zambrow.pl/ to jest ta restauracja - czy chusteczkę mam położyć na kolana czy przy talerzu zostawić???? bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patrzaj w oczy
ja przy takich obiadkach wymiękam, przystawka+danie+deser to dużo jedzenia, nawet w dobrych restauracjach, gdzie porcje są mniejsze... wszystko zależy od tego z kim idziesz i z jakij okazji itd, nie zawsze trzeba brać cały zestaw menu, jeśli nie jesteś głodna bierzesz tylko sałatkę czy inne drugie danie, bądź sobą, nie panikuj, pmiętaj, że w lepszych lokalach są materiałowe serwetki, które ścieli się na kolana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjf
zostaw przy talerzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjf
no jak patrzę na zdjęcie to tam materiałowe są, no to na kolana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chuste lniana(bawelniana) rozklada sie na kolanach. Najlepiej zrob to pierwsza i tak jakbys robila to zawsze . Jak normana czynnosc dla ciebie nawet w trakcie rozmowy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość girlanda _
Serwetka powinna się znaleźć na naszych kolanach. Jeżeli jest to duża serweta, wówczas kładziemy ją zwiniętą w pół, mniejszą rozkładamy całkowicie. Serwetka służy ocieraniu ust, nigdy nosa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość girlanda _
Osoba zaproszona - powinna mieć pełną swobodę w wyborze dań i komponowaniu menu, ale miło gdy konsultuje wybór z zapraszającym, który jako gospodarz spotkania może również proponować pewne potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szok!!!!
i co wazne!! wycieramy kąciki ust!! od zewnatrz do srodka z lewej i prawej a nie maziemy chustka po calej twarzy!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Papierowa kladzie sie kolo talerza. Sluzy do wycierania ust. Jak skonczysz drugie danie to ta papierowa chustke sklada sie na talerz(po wytarciu np. ust) a widelec i noz kladzie sie na tej chustce razem z prawej reki. W trakcie jedzania gdy chcesz zrobic , krotka pauze -noz kladzie sie na talerzu z prawej strony, a widelec z lewej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serdelek78%
masz spotkanie ze sponsorem? super fajne miejsce, pokoje też są, no to się utawiłaś:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katia_czyli zwykła_kaska
boże nawet nie wiecie jak wam dziękuję 🌻👄 za wszystkie rady bardzo dziękuję:) jesli macie jeszcze jakies sugestie to bardzo proszę;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość katia_czyli zwykła_kaska
podcieram się pod prąd, czy to nieeleganckie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skąpiec40
kuźwa, w dobrych restauracjach nie ma papierowych serwetek!!! co za nieobyte społeczeństwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli po zjedzeniu - noz i widelec sa na 15:15 W trakcie jedzenia : 15:40 hehehehhe gdzie noz to 15, a widelec 40

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maturks4
A umiesz przynajmniej jeść nożem i widelcem? I wiesz, jaki nóż użyć do masła i że chleba nigdy się nie kroi? To naprawdę smutne, że w domach aż tak zaniedbało się podstawy kindersztuby!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i najważniejsze:)
w dobrych knajpach jest odrębne menu dla deserów:) Po skończonym posiłku czas na deser i kawę. Kelner powinien przynieść menu z deserami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No wlasnie. Deseru nie zamawia sie z daniem glownym. Kelner powinien to zaproponowac , gdy bedzie zbierac puste talerze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szok!!!!
no wlasnie!! pieczywa sie nie kroi ani calego nie wklada do ust tylko sie łamie - o tym tez warto wiedziec :) odłamuje sie male kawalki i takie sie wklada do ust :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podsumujmy to wreszcie
jak trafisz na takiego obytego gościa to napisz o tym, ile z tych punktów spełnił, oto lista 1. Dobre maniery zaczynają się już od wejścia. Partner otwiera drzwi partnerce, oboje czekają na kelnera, który sprawdzi rezerwacje i asystuje przy zdjęciu nakryć wierzchnich. Mężczyzna powinien pomoc partnerce zdjąć płaszcz i oddać go kelnerowi. 2. Jeżeli kelner prowadzi parę do stołu za kelnerem idzie kobieta a następnie mężczyzna. Kelner powinien odsunąć kobiecie krzesło. Jeżeli kelner jedynie wskazuje stoli, w drodze do niego prowadzi mężczyzna, kobieta podąża za nim, a ten odsuwa jej krzesło. 3. Kobieta zajmuje uprzywilejowane miejsce przy stole, a więc takie z lepszym widokiem. W zależności od restauracji może to być pełen widok na salę, bądź okno z panoramą miasta, miejsce z którego lepiej widać orkiestrę bądź kominek itp. 4. Zanim dokonamy wyboru dań należy zamówić coś do picia, może to być aperitif (np. szampan, kir royal, martini, wino) lub napój niealkoholowy. 5. Podany wcześniej chleb/bułki odłamujemy rękami, przekładamy na talerzyk znajdujący się po lewej stronie, smarujemy masłem, pastą lub tapenade i wkładamy małe kawałki do ust. Nie kroimy chleba nożem. 6. Konwersacja przy stole jest jak najbardziej wskazana, pamiętajmy by nie mówić z pełnymi ustami. 7. W zależności od zamówionych dań na stole znajdą się odpowiednie sztućce. Używamy ich zawsze w kolejności od zewnątrz do wewnątrz. 8. Sztućce raz użyte nigdy nie dotykają z powrotem stołu. Jeżeli skończyliśmy układamy widelec i nóż razem wzdłuż na tzw. godzinę piątą. Jeżeli kontynuujemy posiłek to sztućce odkładamy na brzeg talerza lekko ukośnie widelec na tzw. ósmą a nóż na czwartą godzinę. 9. Siedząc przy stole i jedząc należy zachować postawę wyprostowaną. Sztućce zbliżamy do ust a nie usta do sztućców. Łokcie nie dotykają stołu, spoczywają swobodnie poza jego brzegiem. 10. Serwetka powinna się znaleźć na naszych kolanach. Jeżeli jest to duża serweta, wówczas kładziemy ją zwiniętą w pół, mniejszą rozkładamy całkowicie. Serwetka służy ocieraniu ust, nigdy nosa. 11. Nie należy sięgać nachylając się nad stołem. Jeżeli nie możemy dosięgnąć, prosimy drugą osoby by była tak uprzejma i podała nam np. masło. 12. Sól i pieprz. Jeżeli znajdują się na stole możemy z nich skorzystać, aczkolwiek nie należy tego robić przed spróbowaniem dania. W wysokiej klasy restauracjach na stole nie znajdziemy przypraw, potrawy serwowane są jako prawie dzieła sztuki, doprawione do smaku i prośba o sól byłaby nietaktem, sugerowałaby że potrawa była niedosolona. 13. Nie maczamy chleba w zupie ani w sosie. 14. Używając odpowiednich sztućców odkrawamy kawałek i wkładamy do ust. Nie kroimy wszystkiego na raz. Nie jemy dania samym widelcem. 15. Panie nie poprawiają makijażu ani fryzury przy stole. 16. Jeżeli partnerka wstaje od stołu by udać się do toalety bądź poprawić makijaż, mężczyzna powinien wstać, może też pomóc jej odsunąć krzesło. Gdy kobieta wraca, znów powinien wstać - stosując się do zasady, że nie siedzi się w towarzystwie stojącej osoby o wyższej hierarchii. 17. Wypada wyłączyć telefon komórkowy lub ustawić go na milczenie (silent), za wyjątkiem osób, które muszą być pod telefonem z ważnych powodów (np. lekarz). 18. Osoba zaproszona - tutaj partnerka - powinna mieć pełną swobodę w wyborze dań i komponowaniu menu, ale miło gdy konsultuje wybór z zapraszającym, który jako gospodarz spotkania może również proponować pewne potrawy. 19. Po skończonym posiłku czas na deser i kawę. Kelner powinien przynieść menu z deserami. 20. Na zakończenie posiłku mężczyzna prosi o rachunek, który powinien być dyskretnie podany w etui lub na talerzyku. Mężczyzna powinien dyskretnie sprawdzić rachunek i włożyć określoną kwotę wraz z napiwkiem do etui. Jeżeli płacimy kartą warto zrobić to przy barze z dala od stolika. 21. Mężczyzna powinien odsunąć krzesło partnerce, a następnie asystować przy ubieraniu się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kelner nie zapyta
Czy moze zabrac talerz, jeśli nauczysz sie jak kładziemy sztućce kiedy: - na chwilkę przerwaliśmy jeść - jemy nadal - skonczyliśmy i talerz jest do zabrania Nigdy nie odsuwaj od siebie talerza jak skonczysz jeść, tylko ułóż odpowiednio nóż i widelec i kelner zabierze. Przystawki możecie dostać od firmy nim podadzą dania, które zamówiliście,. Np chlebek czosnkowy i masłem. hmm...nie wiem co jeszcze....?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maturks4
lubię głośno pierdzieć w towarzystwie i zwalać na kelnera :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×