Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradżcie

poziom tsh

Polecane posty

Gość poradżcie

WITAJCIE.PORADŻCIE MI JAK MAM ROZUMIEĆ MOj POZIOM TSH.Wyszedł 7,66,pani doktor przepisała mi letrox100,to nad czynność czy niedoczyność i czy taka dawka jest odpowiednia?

Gość a ja uwazam i mysle ze
skoro to lekarz to wie co robi masz nie doczynnosc, poziom TSH za wysoki norma do 4 jest

Gość basik_basik
jest to niedoczynność, bierz leki i nie lekceważ tego, nie wiem ile masz lat, czy rodziłaś-jeżeli nie to możesz mieć problem z zajściem w ciąże. A wyniki masz dużo ponad normę!!!

Gość basik_basik
a jeżeli chodzi o dawkę to myślę że odpowiednia, na pewno za kilka miesięcy będziesz musiała zrobić ponownie TSH i wtedy lekarz zadecyduje czy zostawić 100 czy zmniejszyć lub zwiększyć, wszystko zależy jak organizm będzie reagował.

Gość poradżcie
dzięki za odpowiedż ,jestem przed 40 i dzieci mam a pytam dlatego bo pani doktor powiedziała ,że to nad czynność a mi się wydaje ze to niedoczynność tak wskazują tez moje obiawy .Do endokrynologa zarejstrowana jestem na wrzesień!!!chyba pójdę prywatnie będzie szybciej.

Gość basik_basik
Masz na pewno niedoczynność, do września kupa czasu. Ja bym zrobiła na twoim miejscu TSH tak za miesiąc lub dwa i dopiero z tymi wynikami szła do prywatnego, żeby lekarz już wiedział co z tobą. Wtedy zyskasz na czasie i nie będziesz musiała mieć następnej wizyty z wynikami. Jak będziesz robiła TSH nie bierz letroxu na czczo, tylko weź go dopiero po pobraniu krwii.

Gość poradżcie
jeszcze raz dzięki za rady,zrobię tak jak mówisz ,jutro biorę pierwsza tabletkę i boje się że na początek to trochę za duża dawka ale jak kazała to wezmę.

Gość Spadłam
A ja bym na początku wzięła połowe tej dawki ,po pięciu sześciu tygodniach zrobiła ponowne TSH i jeśli nie spadnie zaczęła bym brac te 100.Masz niedoczynnosc ,ale od razu taka duża dawka możesz sie źle czuć a to TSH co masz nie jest takie wysokie.

Gość basik_basik
A jaki lekarz przepisał ci ten letrox internista? Możesz zacząć na początek przez pierwszy tydzień lub dwa 1 dzień pół tabletki/ 2 dzień cała/ 3 dzień pół/ 4 dzień cała i tak dalej żeby przyzwyczaić organizm. Mnie tak kazał nawet jak zwiększałam dawki, teraz biorę euthyrox 125 wycięte mam półpłata z powodu guzków i tak chyba dożywotnio jestem skazana na leki.

Gość poradżcie
tak przepisał mi to internista jak zobaczyła wyniki ,ona mnie skierowała na to badanie,tabletki już przepisała bo taki długi czas czekania na wizytę,może faktycznie będzie lepiej jak przyzwyczaję się powoli do tych tabletek,jeszcze raz dzięki jutro zaczynam.

Gość Spadłam
I tak zrób z połowa dawki też jestem po usunięciu tarczycy i na pewno wiemy co piszemy pozdro.:)

Gość poradżcie
a powiedżcie mi jeszcze kiedy mogę spodziewać się poprawy wiem że to zależy od organizmu ale mam już dość czuję się fatalnie.

Gość Spadłam
Reakcja na hormon zazwyczaj średnio po 4 tyg.dlatego nie ma co wcześniej kontrolnego TSH robic.Każdy organizm inaczej reaguje jedni tolerują i Letrox i Euthyrox inni albo to albo to .

Gość basik_basik
Trudno powiedzieć ale chyba musisz poczekać kilka miesięcy, ale na pewno z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Mogę ci również polecić na lepsze samopoczucie, nie jest to związane z tarczycą lecz z z przywróceniem równowagi hormonalnej całego organizmu. Ja to stosuję niecały miesiąc i powiem szczerze, że czuję się coraz lepiej. Też jestam w podobnym wieku do ciebie. poczytaj wklejam linka, a ten krem można zakupić na allegro. http://www.grupy.otopr.pl/naturalny-progesteron,usn,599165.html

Gość basik_basik
Skopiowałam ze stronny poczytajcie bo naprawdę warto. NATURALNY PROGESTERON Naturalny progesteron przywraca równowagę hormonalną organizmu nie wprowadzając żadnych działań ubocznych. Jest preparatem bardzo bezpiecznym i odpowiednim dla organizmu kobiety. Progesteron chroni organizm przed szkodliwym działaniem estrogenu, przed skutkami promieniowania ultrafioletowego, niedotlenienia tkanek i narządów oraz przed rożnymi truciznami, a nawet szkodliwym działaniem stresu. Jest bardzo skuteczny w leczeniu: zespołu przedmiesiączkowego nieregularnego miesiączkowania, objawów menopauzy (uderzeń gorąca, pocenia nocnego, suchości pochwy, bezsenności, zmian nastroju, depresji, drażliwości). osteoporazy, bezpłodności, wlókniaków macicy, endometriozy, depresji poporodowej, chorób serca (poprawia prani lipidów), cyst jajników, zwyrodnienia torbielowatego piersi, nadciśnienia krwj. przywraca Libido, pomaga schudnąć (szczególnie w odtłuszczaniu brzucha, bioder, ud, kiedy zacina dieta nie daje rezultatu). Stosowany w postaci kremu jest wspaniałym specyfikiem na zmarszczki U osób leczonych wcześniej na nowotwory, po zastosowaniu naturalnego progesteronu nigdy nie stwierdzono wznowienia czy przerzutów, ani żadnych nowych postaci raka. Osoby stosujące naturalny progesteron stwierdzają u siebie poprawę: stanu ogólnego samopoczucia, przypływu energii, lepszy sen, powrót libido, ustępowanie bólów pleców, poprawę stanu skóry (jest mniej sucha i mniej pomarszczona), oraz poprawę pracy serca. Progesteron usuwa takża owłosienie na twarzy i powoduje odrost włosów na głowie. Naturalny progesteron Jest doskonałym środkiem przedłużającym młodość kobiety. Odwraca nawet duże zmiany w tkance łącznej, co wygładza skórę. Organizm potrafi go metaboRzować i wydalać. Często jego działanie przyczynia się do tego, ze organizm ponownie podejmuje produkcję własnych hormonów. Mimo niewątpliwych zalet naturalnego progesteronu, Hiiny farmakologiczne nie są nkn zainteresowane, gdyż jako związek naturalny nie podlega prawom patentowym. Dlatego dokonują jego przemiany chemicznej i otrzymują związki nie występujące w naturze. W ten sposób mogą je opatentować i w palni czerpać korzysd ze sprzedaży. Firmy farmaceutyczne produkują syntetyczne hrjrmony nie dlatego, że są lepsze od naturalnych produkowanych przez organizm, ale dlatego, że chcą osiągnąć maksymalne zyski. Syntetyczne hormony mają toksyczne działanie uboczne, są bardziej aktywne od hormonów wytwarzanych przez organizm, który nie potrafi ich metaboHzować i wydalać czyli dlatego dłużej zalegają w ciele. Hamują one także wytwarzanie własnych hormonów. Syntetyczne hormony zwykle różnią się kflkoma atomami od substancji naturalnej i dzięki temu mogą być opatentowane. Naturalny progesteron przyjmowany w fizjologicznych dawkach 20 - 40mg dziennie nie wykazuje żadnych działań ubocznych. Dostarczanie takich dawek z zewnątrz stymuluje organizm do produkcji tego hormonu i pomaga w odzyskaniu równowagi Najlepiej podawać naturalny progesteron w postaci kremu. Ola uzyskania fizjologicznej jego dawki, podawanie przez skórę jest najbardziej skuteczne i bezpieczne. Jest łatwo i szybko wchłaniany przez skórę. Gromadzi się w podskórnej tkance tłuszczowej, skąd w miarę potrzeb organizmu przechodzi do krwi. Takie podawanie utrzymuje stary poziom progesteronu we krwi. Pomiary jego poziomu w ślinie, wykazują jego stopniowy wzrost w ciągu 4 godzin po zastosowaniu kremu. Poziom utrzymuje się przez około 4 godziny a następnie spada powoli w ciągu 4 godzin. Tak więc dwa razy dziennie smarowania kremem (rano i wieczorem) utrzymują stary poziom progesteronu przez całą dobę. "czyli przez 24 godziny. INFORMACJE O KREMIE Proponujemy Paniom sprowadzany z USA naturalny progesteron w kremie produkowany z dzikiego yamu (Discorea ViHosa). Znajdująca się w opakowaniu miarka odpowiada objętości 1/4 łyżeczki od herbaty. Opakowania: Estetyczną tuba zawierająca 56g kremu, z czego 1.6% (ok. 960mg) stanowi czysty progesteron. 1/4 łyżeczki (dołączona miarka) zawiera 20mg progesteronu. Cale opakowanie zawiera 48 miarek. Na grzebieniu tuby znajduje się dzieslędocyfrowe oznaczenie, które oznacza: pięć pierwszych cyfr numer partii towaru, następnie termin ważności w postaci ułamka miesiąc/rok. Przykład: oznaczenie 0123405/04 oznacza: 01234 - numer partii a 05/04, że w maju 2004r kończy się termin ważności - Sprowadzany krem jest świeżo wyprodukowany i ważny jest przez dwa lata Stosowani* l dawkowanie: Krem należy wcierać w okolice szyi, twarzy, górnej części klatki piersiowej, wewnętrznej powierzchni ramion i w dłonie. Za każdym razem należy wcierać krem w Inne miejsce, co zapewnia lepsze wchłanianie. W im większą powierzchnię skóry wcieramy krem, tym lepiej będzie on wchłonięty. W miejsca te, nie należy wcierać innych kremów, gdyż mogą one utrudniać wchłanianie progesteronu. Ponieważ wiele pacjentek zaczyna stosowanie progesteronu po wielu latach niedoboru tego hormonu w organizmie, oraz z powodu tego, że w początkowej fazie kuracji progesteron będzie gromadził się w tkance tłuszczowej, dobrze jest rozpocząć leczenie stosując jedno opakowanie na miesiąc przez okres dwóch miesięcy. Po dwóch miesiącach można zredukować dawkę i stosować jedno opakowanie przez dwa - trzy miesiące. Zdolność wchłaniania kremu i wykorzystywania go przez organizm jest inna u każdej kobiety, dlatego należy dostosować wielkość dawki do indywidualnych potrzeb. Każda dawka kremu nie musi być idealnie taka sama. Naturalny progesteron jest wchłaniany przez podskórną tkankę tłuszczową, a następnie sukcesywnie uwalniany do krwi.Stąd mimo stosowania zróżnicowanych ilościowo dawek dziennych, organizm otrzymuje mniej więcej stalą łoić progesteronu. Prawidłowa dawka to ta, która daje efekty, przynosi ulgę, usuwa niekorzystne objawy. Należy doświadczalnie ustalić właściwą ilość stosowanego kremu przez stopniowe redukowanie dawki i ustalenie jej na najmniejszym skutecznym leczniczo, usuwającym nieprzyjemne objawy i utrzymującym pożądane efekty poziomie. Po pewnym okresie stosowania kremu każda kobieta będzie w stanie określić dawkę która jej pomaga. Krem najlepiej stosować dwa razy dziennie (rano i wieczorem - najlepiej przed snem) w ilości od 1/2 miarki do 4 miarek dziennie. Jak długo powinniśmy stosować progesteron? Ponieważ ma on wiele zalet i nie powoduje działań ubocznych nie ma potrzeby go odstawiać. Powinien być stosowany do późnych lat żyda. Sposób stosowania kremu zależy przede wszystkim od tego, czy kobieta jeszcze miesiączkuje, czy też nie. Kobiety miesiączkujące: Krem należy stosować od 12 do 26 dnia cyklu miesiączkowego. Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki. Uwaga: Jeżeli krwawienie zacznie się przed 26 dniem (lub przed dniem, w którym powinno się normalnie zacząć), należy odstawić progesteron, odliczyć 12 dni i zacząć znów stosować krem. Kobiety w okresie premenopauzy, mające cykle bezowulacyjne (miesiączkujące, nie mające owulacji) Należy stosować 1/4 - 1/2 opakowania kremu od 12 do 26 dnia cyklu, wcierając (przykładowo) 1/2 miarki rano i miarkę wieczorem. Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki. Uwaga : jak wyżej. Kobiety miesiączkujące, przyjmujące preparaty estrogenowe W momencie rozpoczęcia kuracji progesteronem należy zredukować dawkę estrogenu o połowę. Co dwa miesiące należy ponownie redukować dawkę o połowę. Estrogen możemy w tert,sposób wyeliminować po 5-6 miesiącach od momentu rozpoczęcia stosowania progesteronu. Stopniowe eliminowanie estrogenu jest konieczne, gdyż jego gwałtowne odstawienie może powodować uderzenia gorąca oraz szybką utratę masy kostnej. Kobiety po menopauzie (nie miesiączkujące) nie przyjmujące preparatów estrogenowych Krem należy stosować przez okres dwóch do trzech tygodni każdego miesiąca. Najwygodniej stosować go od 1 do 14 lub 21 dnia każdego miesiąca, a następnie zrobić przerwę do końca miesiąca. Od pierwszego dnia następnego miesiąca rozpoczynamy kurację od nowa Kobiety po menopauzie (nie miesiączkujące) przyjmujące preparaty estrogenowe W chwili rozpoczęcia kuracji progesteronem należy zredukować dawkę estrogenu o połowę. Zaniechanie tego może spowodować nawrót dominacji estrogenu, co maże trwać do dwóch miesięcy. Co dwa miesiące należy redukować estrogenu o połowę. Estrogen możemy wyeliminować po 5-6 miesiącach od rozpoczęcia kuracji progesteronem. W okresie stopniowej redukcji estrogenu, estrogen l progesteron mogą być stosowane przez 24 - 25 dni każdego miesiąca z 5 - 7 dniową przerwą bez używania żadnego z obydwu hormonów. Kobiety po menopauzie przyjmujące preparaty estrogenowe i progestageny Z chwilą rozpoczęcia kuracji progesteronem należy odstawić progestageny, a dawkę estrogenu zmniejszyć o połowę. Potem zmniejszać dawkę estrogenu o połowę co 2 - 3 miesiące. Około 5 -6 miesiąca odstawić całkiem estrogeny. Zespól napięcia przedmietiąezkowego Krem należy używać od 12 do 26 dnia cykJu, przez dwa kolejne miesiące zużywając jedną tubkę kremu miesięcznie. Po tym okresie dawkę progesteronu można zmniejszyć. Osteoporoza: Osoby mające osteoporozę mogą mierzyć postępy leczenia badając gęstość kości, zaczynając stosowanie jedno opakowanie miesięcznie. Jeżeli ktoś stosuje pól opakowania kremu miesięcznie i po pól roku gęstość jego kości wzrasta, to znaczy. że stosowana dawka jest wystarczająca. Jeżeli ktoś stosuje jedno opakowanie miesięcznie i wyniki badania kości są dobre, może obniżyć dawkę do pól opakowania miesięcznie sprawdzając wyniki gęstości kości. Endometrioza: Stosowanie naturalnego progesteronu daje znaczące sukcesy w leczeniu endometriozy. Krem należy stosować od 6 do 26 dnia cyklu, zużywając pól opakowania tygodniowo przez 3 tygodnie, zaprzestając smarowania tuż przed oczekiwaną miesiączką. Wraz ze zmniejszeniem się dolegliwości bólowych należy redukować ilość stosowanego progesteronu do najmniejszej skutecznej dawki. Po 6 miesiącach można zmniejszyć dawkę do jednego opakowania kremu na miesiąc. Nieregularne miesiączki: Określenie to dotyczy braku miesiączki, zbyt długo trwających miesiączek, zbyt obfitych miesiączek, zbył często występujących miesiączek lub krwawienia miedzy miesiączkami. W każdym z powyższych przypadków stosujemy krem od 12 do 26 dnia każdego cyklu. W ciągu trzech miesięcy miesiączki zwykle stają się bardziej normalne. Mięśniaki macicy: Krem należy wcierać od 12 do 26 dnia cyklu. Pól opakowania kremu na jeden miesiąc zwykle wystarcza. Zapobiega to rozrostowi mięśniaków. często powoduje ich cofanie. Po menopauzie mięśniaki ulegają zanikowi Strona 2 Cycty Jajników: Naturalny progesteron w kremie należy stosować od 6 do 26 dnia cy-kki przez 2 - 3 cykle. Z reguły wystarcza jedno opakowanie na miesiąc. Erozja l dysplazja szyjki macicy: Wcielamy krem progesteronów/ od 12 do 26 dnia cyklu. Z reguły wystarcza jedno opakowanie na miesiąc. Kuracja ta przywraca normalny stan nabłonka szyld macicy w ciągu około dwóch miesięcy. Torbielowate zwyrodnienie gruczołu sutkowego: Stosujemy jedno opakowanie progesteronu od 12 do 26 dnia cyklu. W wyniku kuracji choroba z reguły ustępuje w ciągu okoto 3 miesięcy. Histerektomia (usuniecie macicy), usuniecie jajników: Całkowita histerektomia polega na operacyjnym usunięciu macicy i jajników. Kobiety te natychmiast wchodzą w menopauzę chirurgiczną. W tym wypadku naturalny progesteron może przywrócić zaburzoną równowagę hormonalną. Bezpośrednio po operacji przez okres dwóch miesięcy należy zużywać po jednym opakowaniu kremu na miesiąc smarując de przez pierwsze bzy tygodnie i robiąc przerwę w czwartym tygodniu. Po dwóch miesiącach należy zmniejszyć dawkę do 1/2 opakowania kremu na miesiąc. Jeżeli kobieta przyjmuje estrogeny, to z chwilą rozpoczęcia kuracji progesteronem powinna zredukować dawkę estrogenu o połowę. Co dwa miesiące należy ponownie redukować dawkę estrogenu aż do całkowitego odstawienia po okoto 5 miesiącach. Jednocześnie cały czas stosować należy progesteron. Taka kuracja daje bardzo dobre wyniki. Kobiety, które mają jajniki, ale usunięto im macicę, powinny stosować od 1/4 do 1/2 opakowania kremu miesięcznie, smarując się nim od 12 do 26 dnia cyklu. Początkowe dzienne dawki mogą wynosić przykładowo: pól miarki kremu rano i jedną miarkę wieczorem. Następnie należy dostosować do indywidualnych potrzeb. Rak piersi Przyczyną zachorowania na raka piersi jest dieta wysokofluszczowa. siedzący tryb życia, alkohol oraz genetyczna podatność. Badania naukowe wykazują, ze istnieje silny związek między pożywieniem, a tą chorobą. Rak piersi jest nowotworem hormonozateznym. Jego rozwój jest stymulowany przez estrogen. Zredu-lie poziomu estrogenu w organiźmie powoduje kurczenie się guza. Wszystkie Md chemiczne mają działanie uboczne, a jednym z nich może być rak piersi. Estrogeny i pro-gestageny stosowane jako środki antykoncepcyjne lub w hormonalnej terapii zastępczej stymulują powstawanie raka piersi Pożywienie, które podwyższa poziom estrogenu to mięso. ryby. drób. mleko i produkty mleczne oraz jajka. Kraje o najniższym spożyciu tłuszczu zwierzęcego mają najniższy poziom zachorowalności na raka piersi. Jedną z cech naturalnego progesteronu jest to. że ma zdolności zapobiegania rakowi. Potwierdzają to badania przeprowadzane przez John Hoptónj Mad), ca/ Sehoo/. Oto dwa przykłady z wieki.: 1. Kobiety, którym zmierzono poziom estrogenu i progesteronu podzielono na 2 grupy, jedna z normalnym, druga z niskim poziomem progesteronu. Obie grupy obserwowano przez prawie 20 lat W grupie z niskim poziomem progesteronu częstość występowania raka piersi była o 5,4 razy większa niż w grupie z normalnym poziomem progesteronu. Kiedy w grupie kobiet z niskim poziomem progesteronu badano wszystkie rodzaje raka, zauważono, że dziesięciokrotnie częściej występują u nich wszelkiego rodzaju nowotwory złośliwe. Wynika z tego. że normalny poziom progesteronu w 90% chronił kobiety przed wszelkiego rodzaju rakami. 2. Inne badanie polegało na tym. że 40 kobiet z guzem piersi, które oczekiwały na operację, podzielono na 4 grupy i poproszono je o wcieranie kremu (nic nie mówiąc im jaki to krem) na 10-13 dni przed operacją. Jednej grupie podawano naturalny progesteron w kremie, drugiej estrogen, następnej grupie podawano mieszankę estrogenu l progesteronu, ostatnia grupa otrzymywała ptacebo. U kobiet, u których zastosowano krem progesteronowy, tempo podziału komórek rakowych spadło o 400%. U kobiet używających estrogen tempo podziału komórek rakowych wzrosło o 230%, a w grupie stosujących oba preparaty lub place-bo zmieniło się niewiele. Wniosek z tego badania, że progesteron hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, a estrogen stymuluje ich rozwój. Stosowanie naturalnego progesteronu przez mężczyzn: Progesteron jest prekursorem wszystkich Innych hormonów sterydowych, może więc być stosowany przez mężczyzn. Daje dobre rezultaty w leczeniu zapalenia, przerostu i raka prostaty, bezpłodności, zapalenia stawów. Progesteron w odpowiednich dawkach może poprawić funkcje seksualne u mężczyzn z Impotencją. U mężczyzn z rakiem prostaty, którym wykonano kastrację chirurgiczną, stosowanie naturalnego progesteronu zapobiega osteoporozie. Należy wcierać pól miarki kremu jeden raz dziennie. W tym przypadku jedno opakowanie kremu wystarcza na okoto 3 miesiące. Krem należy wcierać w otofice szyi. twarzy, górnej części klatki piersiowej, wewnętrznej powierzchni ramion i w dłonie. Za każdym razem należy wcierać krem w inne miejsce, co zwiększa wchłanianie. Choroba Alzheimera Progesteron zapobiega chorobie Alzheimera. Ekspozycja na szkodliwy wpływ estrogenu w średnim wieku, zwiększa ryzyko tej choroby. Niedobór progesteronu powoduje zaniki pamięci, destabilizację komórek nerwowych, niedostatek w produkcji mieBny. Progesteron wzmaga produkcję mieliny. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Badania trwają. Tomasz Nocuń Fragmenty ksiązki Lepsze zdrowie dla każdej kobiety

Gość basik_basik
Endometrioza: Stosowanie naturalnego progesteronu daje znaczące sukcesy w leczeniu endometriozy. Krem należy stosować od 6 do 26 dnia cyklu, zużywając pól opakowania tygodniowo przez 3 tygodnie, zaprzestając smarowania tuż przed oczekiwaną miesiączką. Wraz ze zmniejszeniem się dolegliwości bólowych należy redukować ilość stosowanego progesteronu do najmniejszej skutecznej dawki. Po 6 miesiącach można zmniejszyć dawkę do jednego opakowania kremu na miesiąc. Nieregularne miesiączki: Określenie to dotyczy braku miesiączki, zbyt długo trwających miesiączek, zbyt obfitych miesiączek, zbył często występujących miesiączek lub krwawienia miedzy miesiączkami. W każdym z powyższych przypadków stosujemy krem od 12 do 26 dnia każdego cyklu. W ciągu trzech miesięcy miesiączki zwykle stają się bardziej normalne. Mięśniaki macicy: Krem należy wcierać od 12 do 26 dnia cyklu. Pól opakowania kremu na jeden miesiąc zwykle wystarcza. Zapobiega to rozrostowi mięśniaków. często powoduje ich cofanie. Po menopauzie mięśniaki ulegają zanikowi Strona 2 Cycty Jajników: Naturalny progesteron w kremie należy stosować od 6 do 26 dnia cy-kki przez 2 - 3 cykle. Z reguły wystarcza jedno opakowanie na miesiąc. Erozja l dysplazja szyjki macicy: Wcielamy krem progesteronów/ od 12 do 26 dnia cyklu. Z reguły wystarcza jedno opakowanie na miesiąc. Kuracja ta przywraca normalny stan nabłonka szyld macicy w ciągu około dwóch miesięcy. Torbielowate zwyrodnienie gruczołu sutkowego: Stosujemy jedno opakowanie progesteronu od 12 do 26 dnia cyklu. W wyniku kuracji choroba z reguły ustępuje w ciągu okoto 3 miesięcy. Histerektomia (usuniecie macicy), usuniecie jajników: Całkowita histerektomia polega na operacyjnym usunięciu macicy i jajników. Kobiety te natychmiast wchodzą w menopauzę chirurgiczną. W tym wypadku naturalny progesteron może przywrócić zaburzoną równowagę hormonalną. Bezpośrednio po operacji przez okres dwóch miesięcy należy zużywać po jednym opakowaniu kremu na miesiąc smarując de przez pierwsze bzy tygodnie i robiąc przerwę w czwartym tygodniu. Po dwóch miesiącach należy zmniejszyć dawkę do 1/2 opakowania kremu na miesiąc. Jeżeli kobieta przyjmuje estrogeny, to z chwilą rozpoczęcia kuracji progesteronem powinna zredukować dawkę estrogenu o połowę. Co dwa miesiące należy ponownie redukować dawkę estrogenu aż do całkowitego odstawienia po okoto 5 miesiącach. Jednocześnie cały czas stosować należy progesteron. Taka kuracja daje bardzo dobre wyniki. Kobiety, które mają jajniki, ale usunięto im macicę, powinny stosować od 1/4 do 1/2 opakowania kremu miesięcznie, smarując się nim od 12 do 26 dnia cyklu. Początkowe dzienne dawki mogą wynosić przykładowo: pól miarki kremu rano i jedną miarkę wieczorem. Następnie należy dostosować do indywidualnych potrzeb. Rak piesi Przyczyną zachorowania na raka piersi jest dieta wysokofluszczowa. siedzący tryb życia, alkohol oraz genetyczna podatność. Badania naukowe wykazują, ze istnieje silny związek między pożywieniem, a tą chorobą. Rak piersi jest nowotworem hormonozateznym. Jego rozwój jest stymulowany przez estrogen. Zredukowanie poziomu estrogenu w organiźmie powoduje kurczenie się guza. Wszystkie Md chemiczne mają działanie uboczne, a jednym z nich może być rak piersi. Estrogeny i pro-gestageny stosowane jako środki antykoncepcyjne lub w hormonalnej terapii zastępczej stymulują powstawanie raka piersi Pożywienie, które podwyższa poziom estrogenu to mięso. ryby. drób. mleko i produkty mleczne oraz jajka. Kraje o najniższym spożyciu tłuszczu zwierzęcego mają najniższy poziom zachorowalności na raka piersi. Jedną z cech naturalnego progesteronu jest to. że ma zdolności zapobiegania rakowi. Potwierdzają to badania przeprowadzane przez John Hoptónj Mad), ca/ Sehoo/. Oto dwa przykłady z wieki.: 1. Kobiety, którym zmierzono poziom estrogenu i progesteronu podzielono na 2 grupy, jedna z normalnym, druga z niskim poziomem progesteronu. Obie grupy obserwowano przez prawie 20 lat W grupie z niskim poziomem progesteronu częstość występowania raka piersi była o 5,4 razy większa niż w grupie z normalnym poziomem progesteronu. Kiedy w grupie kobiet z niskim poziomem progesteronu badano wszystkie rodzaje raka, zauważono, że dziesięciokrotnie częściej występują u nich wszelkiego rodzaju nowotwory złośliwe. Wynika z tego. że normalny poziom progesteronu w 90% chronił kobiety przed wszelkiego rodzaju rakami. 2. Inne badanie polegało na tym. że 40 kobiet z guzem piersi, które oczekiwały na operację, podzielono na 4 grupy i poproszono je o wcieranie kremu (nic nie mówiąc im jaki to krem) na 10-13 dni przed operacją. Jednej grupie podawano naturalny progesteron w kremie, drugiej estrogen, następnej grupie podawano mieszankę estrogenu l progesteronu, ostatnia grupa otrzymywała ptacebo. U kobiet, u których zastosowano krem progesteronowy, tempo podziału komórek rakowych spadło o 400%. U kobiet używających estrogen tempo podziału komórek rakowych wzrosło o 230%, a w grupie stosujących oba preparaty lub place-bo zmieniło się niewiele. Wniosek z tego badania, że progesteron hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, a estrogen stymuluje ich rozwój. Stosowanie naturalnego progesteronu przez mężczyzn: Progesteron jest prekursorem wszystkich Innych hormonów sterydowych, może więc być stosowany przez mężczyzn. Daje dobre rezultaty w leczeniu zapalenia, przerostu i raka prostaty, bezpłodności, zapalenia stawów. Progesteron w odpowiednich dawkach może poprawić funkcje seksualne u mężczyzn z Impotencją. U mężczyzn z rakiem prostaty, którym wykonano kastrację chirurgiczną, stosowanie naturalnego progesteronu zapobiega osteoporozie. Należy wcierać pól miarki kremu jeden raz dziennie. W tym przypadku jedno opakowanie kremu wystarcza na okoto 3 miesiące. Krem należy wcierać w otofice szyi. twarzy, górnej części klatki piersiowej, wewnętrznej powierzchni ramion i w dłonie. Za każdym razem należy wcierać krem w inne miejsce, co zwiększa wchłanianie. Choroba Alzheimera Progesteron zapobiega chorobie Alzheimera. Ekspozycja na szkodliwy wpływ estrogenu w średnim wieku, zwiększa ryzyko tej choroby. Niedobór progesteronu powoduje zaniki pamięci, destabilizację komórek nerwowych, niedostatek w produkcji mieBny. Progesteron wzmaga produkcję mieliny. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Badania trwają. Tomasz Nocuń Fragmenty ksiązki Lepsze zdrowie dla każdej kobiety