Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

guyawa

Bóle stawów, utrata wagi, bóle w nadbrzuszu, kołatanie serca

Polecane posty

dziękuję ekgekgekgekg ! to jest nawet logiczne ! Tylko teraz jeszcze niech mi ktoś powie czy to ANA 2 to to samo co ANA HEP2 ??

Gość ekgekgekgekg
no wydaje sie logiczne. mysle ze dobrze zrozumialam dr. ja mialam robione ana (tak bylo na skierowaniu) wynik widzialam tylko przez chwile jak bylma o niego zapytac. wynik byl ujemny wiec juz nie poszlam na wizyte do reumatologa(wyniki oddaja podczas wizyty) bo na poprzedniej wizycie juz mnie odsylala do ortopedy i ewentualnie endokrynologa a na ana dala skierowanie tak dla swietego spokoju(tak sie wyrazila) wiec nie bylo sensu isc na wizyte kolejna jak juz wiedzialam ze ana nic nie wykazalo

Gość choruje na fibromialgie
stanęło na fibromialgii , mam tez inne choroby przewlekłe , razem to nieciekawie jest.I tak dziekuję ,że mnie w końcu zdiagnozowali , bo trwało to około 3 lat.Mam typowe objawy tylko niestety w Polsce tylko niektórzy lekarze wiedzą co to jest.Tutaj dużo psychika też robi , wiem,co mogę , co mnie za mocno przeciąży.Najlepsze informacje odnośnie fibromialgii znalazłam na stronce dr weissa a tutaj podaję dodatkowego linka http://www.eioba.pl/a/25wi/fibromialgia-niewidzialne-kalectwo

Gość pasja 32
a jakie choroby?? Ja powiem wam szczerze ze ostatnio bardzo martwia mnie te moje blade koncówki, nawet jak sa cieple to dłonie strasznie blade. :(

Gość chyba jednak zle zrozumialam j
esli chodzi o ana 1,2 ,3 sa to chyba rozne badania. szukalam cennika badan krwi i przez przypadek zobaczylam te badania ia ana 1 obejmuje jakies wskazniki ana2 obejmuje inne wskazniki i ana 3 obejmuje jeszcze inne wskazniki. ja podejrzewam ze mialam tylko ana 1 ktore wyszlo ujemnie

serducho , tarczyca, łącznie 7 , ale nawet nie chcę o tym pisać.Najtrudniej było ze zdiagnozowaniem fibromialgii , bo na przykład drżenie rąk podciągali pod nerwicę ( której nie mam) albo tarczycę.A jak mam gorszy dzień z fibro to właśnie drża mi ręce jak na przykład podnoszę coś.Ogólnie fibro jest dosyć skomplikowane i często objawy są podciągane pod coś innego.Teraz już wiem na jaki wysiłek mogę sobie pozwolić , czego nie powinnam bo pogorszę.Wiem że za każdy dzień kiedy muszę dużo chodzić zapłacę dwudniowym leżeniem.Te zimne palce, mam u nóg i rąk , ludzie patrzą jak na wariatkę bo mi ciągle zimno.Trzeba się przyzwyczaić niestety.U mnie najlepszym sposobem na bół jest tylko bardzo gorąca kapiel.Odciążam wtedy kręgosłup , mniej boli.Stawy jak mnie ciągle bolą to bandażuje i trzymam w cieple.Byłam na Spartańskiej w wawie ale niespecjalnie pomogli.Teraz znalazłam inna reumatolog , u niej spróbuję.

Gość pasja 32
No tak, ale czy reumatolog szuka choroby tkanki lacznej u Ciebie , czy ja wykluczył? Dopytuje bo mam podobne objawy, a lekarze nie wiedza nic napewno. I z tarczycą tez problem.

choruje na fibromialgię: też tak mam że jak więcej pochodzę to strasznie mnie boli następnego dnia i dłużej!! Jak więcej podźwigam, wiem że będzie wielki problem następnego dnia. Tylko teraz pytanie co Cie tak na prawdę boli ? mięśnie czy stawy ? Ja chyba w 99% mogę powiedzieć, że to stawy, choć żadnych zmian zwyrodnieniowych nie stwierdzono. Ten 1% stawiam na mięśnie, ale czy stawy mogą boleć od razu w okolicach stawu ? ? Też na te bóle nie ma reguły, są tygodnie w których boli bardziej, a są dni w które wiem że mogę sobie na więcej pozwolić i następnego dnia będę mniej cierpieć. Tak samo są dni w które mogę jeździć na rowerze bez "strzelania" w kolanach, a są dni w których jakby stawy były bardziej smarowane. Od dłuższego czasu zażywam 4Flex i powiem, że jeśli chodzi o stawy bóle się zmniejszyły i jest troszkę lepiej.. Wiem jednak jedno, jeśli odłożę kolagen to za 3,4 tygodnie stan stawów znów ulegnie powolnemu pogarszaniu.

Może opiszę po kolei , chociaż będzie to długie .Najpierw było tak ,że budziłam się połamana, długo dochodziłam do siebie , taka zaczadzona.Ale mam niskie ciśnienie to myślałam ,że to od tego.Stawy bolały mnie ale lekko , i raczej jak przebywałam w wilgotnych miejscach.To poranne połamanie jakoś się w ciągu dnia udawało rozchodzić.Później doszło to że szybko się męczyłam,Kręgosłup bolał mnie od zawsze , ale wiedziałam ,że mam lekkie skrzywienie , nic z tym nie robiłam.Dodatkowo po pewnym zabiegu miałam nawracające zapalenie pęcherza i to leczyli.Aha i często po obudzeniu miałam opuchnięte palce i buzię.Później miałam tak ,że było coraz gorzej , ale wymyślili ,że mam depresję i to od tego.# lata brałam psychotropy ale stan się nie poprawiał.W wyniku śmierci bliskiej osoby i konieczności podjęcia bardzo ciężkiej pracy objawy się pogorszyły.Sen nie dawał mi odpoczynku ,praktycznie się zataczałam jak chodziłam, wszystko mnie bolało , a na środku klatki piersiowej czułam ciągle potworny ból , który w ciągu dnia się pogłębiał.Robiło sie cos w rodzaju takiego gorsetu bółu , który zaczynał sie od srodka pleców i nachodził na żebra.Taki potworny , piekący , promienisty bół.Bolały mnie nadgarstki ale ten bół promieniował w stronę czubków palców , jak i łokcia.To samo z nogami , jak bolały kolana to od kostek do ud czułam boł.Tkanki miękkie czyli czubki palców tez bolały.W koncu zdiagnozował mnie lekarz rodzinny , ale to był chyba 20 lekarz do którego trafiłam.Weszłam na forum weissa i praktycznie wszystko się zgadzało.Te dziwne bóle , ten niby chory pęcherz.Poszukam wam linka bo juz szukałam ale nie mogę znależć.Ogólnie to w mięsniach są mikrouszkodzenia , których normalnie nie widać.Stąd te bółe.Jest syndrom przewlekłego zmęczenia.Ten stan zaczadzenia to tzw fibrofog, czyli fibromgła.LINK DO WEISSA http://p114962.typo3server.info/szczego322owo-fibromyalgia/symptomy/fibromyalgia-i-psyche/.Tutaj znalazłam chyba wszystko o fibro.Co do leczenia , byłam na Spartańskiej w wawce ale jest to dla mnie po 1 za duży koszt , po 2 za duży wysiłek.Potraktowali mnie lekceważąco , takie na odwal się.Przyjechałam ze wszystkimi wynikami , bo mówią wcześniej co trzeba dowieżć .Przyjechałam z przeswietleniam rąk i nóg , które wykazały zmiany zwyrodnieniowe , a pani doktór powiedziała ze nie mam zmian.I kazała zrobić badania jeszcze raz , te wszystkie co dowiozłam.U dało mi się znależc reumatolog od mialgii w moim mieście , no i tam będe działać.Rodzinny mi powiedział , bedziesz miała pogorszenie będziesz lezeć jak kukła , ale ja się nie poddaje.I tak uratowało mnie to ,że pomimo bólu chodziłam. Trochę chaotycznie to piszę , bo cięzko to zebrać.Przy okazji wyszły sprawy z sercem , nadczynnościa tarczycy , no i tam układu pokarmowego.Jedyne co zalecam od siebie , to bądzcie przygotowani że nie raz was wyzwą od hipohondryków , albo będa wmawiać depresje itp.U mnie trafienie do lekarza , który mnie zdiagnozował trwało ponad 3 lata.

Gość pasja 32
Jak czytam , to jakbym o sobie czytała, moze tylko to ze u mnie az tak zle to nie jest, jeszcze sie ruszam. Ból nie jest taki najgorszy w skali od 1 do 10 okreslilabym go na czasem 4 a czasem 6. oStanio jestem na warzywach i powiem ze nie wiem czy to siła sugestii ale jest lepiej, mam znacznie wiecej energii i serce juz tak czesto nie traci rytmu. Wczesniej przed zasnieciem to jakas masakra byla, no i z sasypianiem tez leppiej, juz nie krece sie 3 godziny z boku na bok, tylko zasypiam jak czlowiek. Do choruje na fibromialgie: a czy masz problem z kolorem raczek i stopek, bo ja mam juz obsesje na tym punkcie, wszyscy "normalni" maja zaróżowione koncówki a ja bledzizna nawet jak sa ciepłe .

Max ja juz na gersonie byłam ale to troszke bardziej skomplikowane.Palce to mam wręcz sine.Ale naprawdę polecam te stronke weissa bo objawów masz od groma, i dopiero jak ktoś kompetentny to zbierze.A tak to typuja od sasa do lasa i guzik z tego wychodzi.

tak występuje nadwrazliwość na ból bo cytuję( Stwierdza się także zmniejszenie stężenia somatomedyny C (mediator działania hormonu wzrostu) oraz podwyższenie stężenia substancji P, która będąc neuroprzekaźnikiem może odpowiadać za przekazywanie bodźców bólowych.Natomiast jaka jest geneza choroby , tego nie wiedzą.Bo równiez typują oprócz reumatoidalnych , neurologicznych przyczyn , na przykład nerki Max ja szukałam po wszystkich forach , również zagranicznych.Jesli w stanach , chociaż znaja te chorobe od 19 lat, nie znaja przyczyn, to ja tym bardziej nie będę sie bawić w domorosłego diagnostę.Mojej babci tez mówili że ja kości bolą bo jest stara i nerwowa a miała raka kości.Ja jestem przebadana przez neurologa , dwóch psychologów i psychiatre i przykro mi bardzo , ale jestem całkowicie zdrowa , i nie mam żadnych nerwic.Tyle że stres i wysiłek faktycznie pogarszaja stan.

pasja32 piszesz że wcześniej z zaśnięciem była masakra.. Jak jeszcze pol roku temu jadłem "raczej niezdrowo" a nie daj Boże jeszcze jakieś piwo wypiłem wieczorem to z zaśnięciem był koszmar!! 4-5h waliło serce jak oszalałe, krew napływała do mózgu, bóle brzucha itp. miałaś podobne objawy ? ? Jeszcze jedno.. jak jest u Was z pociągiem seksualnym ? ? Ja zauważyłem, że bardzoooo u mnie ta ochota spadła !!

Gość pasja 32
Miałam podobnie, kołatanie serca najgorzej zawsze przed zasnieciem, uderzenia goraca, bilam sie z myslami i nie mogłam sie zrelaksowac, kladłam sie o 23 a zasypialam okolo 2, a zta ochota to rzeczywiście mam mniejsza, nawet wczesniej o tym nie myslalam.

Gość mieszaniec
Moja diagnoza trwała 8 lat.Na samym początku jak powiedziałem że mnie boli codziennie inny staw to ortopeda powiedział że mam mu pierdól nie opowiadać.Natomiast wiem po sobie że ból potrafi tak wykończyć człowieka że nerwy wysiadają .U mnie bóle najgorzej znosze w nocy bo poprostu mnie budzi,nie pamiętam już kiedy przespałem chociaż 4 godz.nieprzerwanie a to niestety odbija się na wszystkim od libido po psyche.

oj mieszaniec jak ja to znam.Czasem 15 minut intensywnego bólu , a ja sie czuje po tym jak po 8 ha harówce.Najgorzej ,że serducho już mi nie wytrzymuje tego,A ludziom w ogóle tego nie wytłumaczysz.Ja zaciskam zęby i chodzę , tym bardziej ,że nikt za mnie spraw nie pozałatwia.Tylko ludzie tego nie rozumieją ,że nie zawsze wszystko dam radę zrobić , ja nie steruję moim organizmem.Bardziej on zwariował i steruje mną , ja tylko mogę się przyzwyczaić do choroby i próbować żyć pomimo.

choruję na fibromiaglię powiedz mi jeszcze jedno- dokładny wymaz z migdałków- miałaś robiony >? sorry, może gdzieś o tym pisałaś, ale jest tych stron juz trochę. Pytam bo dzisiaj dostałęm nowego natchnienia i ponoć wcale ASO nie musi być>200 żeby bakterie i inne świnstwa przejely nad nami kontrole. ps. ile masz lat ?

Hej pobudka ! :) Pytanie dla wszystkich: Czy ktoś z Was ma biały nalot na języku, nieświeży oddech (szczególnie rano) , czy u kogoś z Was (oprócz Maxa bo pisal o tym) bóle ustępują po znacznej dawce %40 alkoholu.. ? ? Proszę jak zawsze o szczerość.. Jest moja diagnoza, podziele nią w tym tygodniu, pozdro dla wszystkich !! !!

Gość wiem ze bialy nalot
jest przy kandydozie. znasz juz diagnoze? napisz

Jutro jadę po wynik, bo podobno cos wyszło, podzielę się z Wami jak będę coś wiedzieć

Gość wiem ze bialy nalot
aha. a jakie wyniki robiles?

Gość a co to za
choroba? jak sie leczy?

Gość a co to za
aha gronkowiec zlocisty. ale w gardle? bo moja znajoma ma w gardle ale oprocz czestego przeziebiania sie nic jej nie dolega.

Gość aafdesfred
A ciągłe bóle kostki od wielu lat też mogą tego dotyczyć?

Gość ytyryryry
Ja myśle że te dolegliwości mogą wynikać gdy za dużo czegoś w organiżmie bądź za mało zwłaszcza tym drganiem mięśni za dużo kawy,alkoholu,papierosów czy czegoś innego albo za mało pierwiastków warto zrobić badania:sód,potas,magnez,wapń,kwas moczowy zarówno z moczu jak i z krwi oraz TSH, glukoza, cholesterole, trójglicerydy, fibrynogen .Myśle że warto zrobić jeszcze kwas mlekowy oraz enzymy:Aiat,aspat,kinaza kreatynowa,fosfataza kwaśna,fosfotaza alkaliczna już nie mowie o chorobach układowych bo to za duży wydatek.Oczywiście badania podstawowe mocz,OB,CRP,morfologia masz zrobioną?

Gość ytyryryry
do innej osoby-śmieszy mnie ta cała fibromalagia nie daj sobie tego wmówić tym bardziej że badania rtg wykazały jakies zwyrodnienia fibromalagia leży u podłoży psychologicznej a ja słysze ze sinieja tobie palce myśle że warto zbadać sie pod kątem cukrzycy czyli poziom glukozy,tarczyca(TSH0jeżeli nie były robione.

Gość ytyryryry
może ty masz jakąs chorobe układową warto zrobić przeciwciała ANA.

Gość ytyryryry
do fibromalagi-dziewczyno ty masz zdecydowanie jaką chorobe układową teraz doczytałem o tym podwyższonym ANA i boje sie czy nie masz jakiegoś zaikażenia które może sie do tego przyczynić:borelioza czy coś,napisz mi jeszcze ile masz lat?