Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Klaudusi i Patusi

Grzyb na ścianie, a dzieci! Któraś też ma taki problem?

Polecane posty

Gość Mama Klaudusi i Patusi

Jak sobie z tym poradzić? Moje dwie córeczki 3 lata i rok, mają kaszel bez przyczyny. Podejrzewam, że to od grzyba w rogu pokoju, który wyszedł jakieś 2m-ce temu. My to mieszkanie bedziemy wynajmować jeszcze przez mniej więcej 2m-ce, potem przenmosimy się w końcu do naszego domu, ale co do tegoi czasu? Jak sobie radzić z tym paskudztwem? Dziewczynkom podać coś na alergie? Czy w ogóle ten grzyb alergie wywołuje czy jak? Czy może jest jakiś preparat aby to wywabić na jakiś czas? Mąż sciąga to odkurzaczem i myje tą ściane co tydzień mniej wiecej, ale to odrazu wyłazi z powrotem :/ Niech to szlag!!!!!

czy grzyb masz tylko w 1 pokoju ? moze nie byl dostatecznie ogrzany stąd grzyb,bo on bierze sie z wilgoci,my mielismy pod oknem w pokoju syna,mieszkamy na poddaszu,więc od góry nic nie grzeje a okno w jego pokoju mamy przy ziemi,ale sprawe załatwił grzejnik obok okna,najpierw wyszorowałam grzyba,potem ten grzejnik i już się nie pojawił. Ale u nas nic się nie dzieje,zero kaszlu,kataru tez nie bylo,ale klezanka kiedys miala pozar w domu,wiec sciany jej namoczyli strazacy,po czasie po remoncie pojawil sie grzyb i jej cora miala kaszel przez ponad miesiac,ale byla akurat w trakcie remontu innego mieszkania i sie przeprowadzila,kaszel znikł ;)

Nie drap tego grzyba, bo unosząca się grzybnia osiada wszędzie i to wdychacie. Sa srodki w spreju, popsikaj- potem usuń. Ale zrób to gdy nie bedzie tam dzieci i 1 noc tam nie spijcie. Ja długo mieszkałam z "kolegą" grzybem... do dziś jeszcze sie pokazuje, to go traktuje np. Boramonem przy malowaniu. Nic dzieciom nie będzie przez 2 miesiace- gorzej, jakby musiały mieszkac w takim srodowisku kupe lat:)

Gość dd,dkkdkdkdkdkkd
ja mma to samo, grzyb mi powylazil we wszytkich pomieszczenaich poza lazienka, w spoldzielni gadaja ze trzeba wietrzyc i grzac paranoja, blok nei ocieplony, maci ejakis sposob?

dziwne,bo własnie w łazience najwiecej pary sie unosi hehe :D ja pryskałam go najpierw potem szorowałam,bo na sucho by bylo tak jak piszesz-unosiłby się i osadzał wszędzie

Gość dd,dkkdkdkdkdkkd
no wlasnie , ale w lazience jest ciagle grzane , bo nie ma termostatow, nie ma tez okien plastikowych, wydaje mi sie ze przez te okna jest najwiekszy problem, a w spoldzielni maja to wszytko gdzies, mam dwojke dzieci , corka ma alergie, ciagle z tym grzybem walczymy, sciany jakies wilgotne to masakra jest

Gość dd,dkkdkdkdkdkkd
saleminkaa8,a czymspryskalas, ja spryskuje chlorem ale i tak ciezko zmyc, a po jakims czasie od nowa wychodzi

Gość ertyuixcgd
Ja mam też ten problem co zimę. Mamy ogrzewanie centralne, w mieszkaniu jest 21, 5 stopnia. Taki meszek wychodzi od słabej klimatyzacji zimą Wiadomo - latem i wiosną okno prawie cały czas uchylone a zimą tylko 2 razy dziennie otwieram na 5 minut. Niby rozszczelnienie jest a i tak para na oknie się zbiera :O Przed każą zimą spryskujemy ścianę specjalnym preparatem pleśniobójczym który kupujemy w OBI. I po zimie to samo robimy. Dzieciaki na ten czas śpią przez 2-3 noce w innym pokoju.

Gość terepałka
U nas podobnie, na ścianach przy oknach wychodzi zawsze zimą i późną jesienią, jak różnica temperatur między mieszkaniem a tym, co na zewnątrz jest bardzo duża. Wiosną i latem i wczesną jesienią nie ma śladu po grzybie. Blok nam teraz ocieplili, ale i tak wyszły ciemne plamy grzyba, więc też już nie mam sił. Usuwamy to specjalnymi sprayami z chlorem, ale i tak po czasie znów wychodzi. Grzejemy, wietrzymy mieszkanie, kupiliśmy odciągacz wilgoci i nic, grzyb i tak wychodzi jak na dworze chłodno. Myślę, że u nas to wina plastikowych okien, które są zbyt szczelne, nie przepuszczają powietrza.

Gość dd,dkkdkdkdkdkkd
tez mysle ze przeez te zakichane okna, ale przeciez znowu okien nei wymienie, a uzywal ktos Pufasu, czy warto?

Gość ertyuixcgd
No ja też właśnie mysle ze to przez okna PCV !!! Ja używałam Pufasu - teść mi załatwił !! Bardzo dobry jest !! W zeszłym roku jak ścianę spryskałam za meblami to tylko była wilgotna zimą ale pleśń nie wyszła !!! Nie wiem gdzie mogę to dostać bo szukałam u nas i nie ma. Tej zimy kupiłam inny środek i już tak nie działa jak Pufas..

Gość sciane porzadnie wymyj ciepla
woda z domestetosem i spryskaj tytanem. Gwarantuje ci ze juz go nie zobaczysz.

Gość itilinka
to ze umyjesz sciane nie rozwiaze problemu tak samo jak zamalujesz farba grzyb siedzi w scianie, pomogłoby osuszanie fundamentow, podcinka i nowe tynki wiem co mowie bo mam wilgoc i straszna plesn w całym domu:O na szczescie moje dzieci nie choruja i na szczescie wiosna sie stad wyprowadzam