Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mumelka

Kiedy najpóźniej dziecko powinno zacząć wstawać ?

Polecane posty

Gość Mumelka

Z reguły na forach mamy chwalą się, że dzieci w wieku 7-8 miesięcy się podnosiły do stania. Inne z kolei piszą, że dziecko w tym wieku dopiero zaczęło siedzieć. Jak ma 9-10 miesięcy,to z kolei chwalenie się,że zaczęło chodzić przy meblach, ale czy dziecko na to całe wstawanie i siadanie nie ma czasu do roku ? 8-9 miesięczne dziecko chyba wcale nie musi umieć samodzielnie podnieść się na szczebelkach czy przy meblach ?

Jejciu następna. Każde dziecko w swoim tempie dojrzewa. Przestańcie dzieci porównywać! Jedno w 9 miesiącu chodzi inne dopiero zaczyna siedzieć. Dajcie spokój.

dokladnie kazde dziecko inaczej sie rozwija.moja 8 miesieczna coreczka dopiero dobrze siedziala gdy miala wlasnie 8 miesiecy i odrazu tez zaczela raczkowac i zauwazylam ze tez juz sama wstaje przy szczebelkach w lozku:)

wiadomo ze kazda maMa sie cieszy kiedy jej dziecko sie dobrze i szybko rozwija, ale kazde dziecko inaczej sie rozwija i nie ma co porownywac. moja corcia akurat wstala w lozeczku ja miala 8 miesiecy a za jakies dwa tygodnie chodzila sobie przy meblach. a teraz straszna ma frajde jak ja za raczki prowadzamy.

Gość fajna mama lizaczka
no właśnie. Kolejna panikara:-D Mojej koleżanki w wieku 8 miesięcy zaczynało chodzić a moja ledwo co pełzała!!!!! Chodzić zaczęla w wieku 15 miesięcy i NIKT mi nigdy nie powiedział że pomalu się rozwija. Zresztą ja też tak nie myślałam nigdy. A porównywać nie lubiłam ani spotykać się z nawiedzonymi mamuśkami w celach porównawczych:-P

mam kilka takich kolezanek ze jak sie z mimi spotkam to nie ma innego tematu jak: " a czy twoja juz..." denerwujace to strasznie.

swoje tęspo swoim tępem,sa i przypadki że jest słabe napiecie miesniowe :) moj wstal jak mial 7 miesiecy,cora kolezanki majac 10 moj raczkowal od 6 a usiadl jak mial 5,5 wiec jak widac roznie to jest,kazde dziecko jest inne

Gość babcia-żabcia
Moja wnusia ma14 miesięcy i tak strasznie boi się samodzielnie chodzić,a na dodatek strasznie żle jest żywiona,i nie wieże że dzieci zaczynają chodzić samodzielnie po roczku i dalej,to jest tylko i włącznie błąd żywieniowy.Wychowałam 13-cioro swoich własnych dzieci i żadne nie było tak opóżnione w rozwoju,żeby chodzenie zaczynało po roczku.Jeśli dziecko dostanie to co najcenniejsze,tzn.na czas. A podstawową nie sloiczki,tylko samemu ugotować warzywka,zupki.Owoce też można dawać świeże,tylko po co skoro jest pod ręką słoiczek i wygoda!!!Proszę mi uwieżyć,że ja na każdy posiłek gotowałam świeże mleczko,zupke każdego dnia i warzywka i owoce miksowałam.odpowiedź jest prosta i niech młode mamy nie czarują,że im tak trudno i ciężko,bo na to nie dam się nabrać.Oprócz swioch dzieci wychowałam czwórkę prywatnych i otrzymałam znakomite referencje.Więc proszę nie czarujcie tylko trzeba się więcej poświęcić sowim pociechom,a skutki same powiedzą za siebie.Cóż trudno jak ktoś jest leniwy i wypisuje bzdury,żeby się nad nimi użalać jak to mają trudno wychowywać,najlepiej iść na skruty wszystko gotowe,ido przodu.Uwieżcie ,że to nie na tym polega wychowywanie dzieci.Atak na marginesie to tak bardzo mi jest żal tych maleńkich pociech,bo duma rodziców rozpiera ,że niby to jacy oni są młodzi i mądrzy i że dadzą sobie rade ,a tu się okazuje ta ich mądrość w praniu.Rady starszych są bardzo potrzebne tylko nie docenione,albo źle zrozumiane.Więc proszę się głębiej zastanowić,an na pewno to przyniesie pewien sukces!POZDRAWIAM WSZYSTKICH .Przepraszam jeśli kogoś obraziłam,ale czasem warto coś powiedzieć głośno.SZACUN!!!

Gość paroovveczka
Ja proponuję nie brać zbyt serio tych przechwałek niektórych kafeteryjnych mamulek. Albo i niekoniecznie kafeteryjnych, tak ogólnie. Np. moja koleżanka jest zdania, że jej córka - 2 miesiące - umie sie przekręcac na brzuch. Tylko ja to dziecko widuję i widzę, jakie jest żywotne :O Nie ma siły, żeby się przekręciło. No ale kolezanka widziała...

Gość gość
babcia-żabcia, pewnie wszystkie dzieci używały chodzika :P Ja też gotuję wszystko świeżutkie, z dobrego źródła. I co? Moje dzieci siadały i chodziły późno. Nie były otyłe, ale nie miały tez chodzików i innych cudów techniki :P

Gość gość
Moja ma prawie rok i jeszcze samodzielnie nie wstała. Późno usiadła.