Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Masia26

Ile śpią wasze niemowlaki

Polecane posty

Mój synek ma miesiąc i śpi bardzo mało. Rano jak się budzi to potrafi czuwać od 7 do 13, potem idę z nim na spacer i jak wpadnie w trans to śpi z przerwami na karmienie nawet do 18, po kąpieli (godz.19) czuwa do 22. Jak ma dobry dzień przesypia całą noc, budząc sie tylko na karmienie,ale zdarza się że w nocy też czuwa nawet 3 godziny. Po bardzo długim czuwaniu nie może zasnąć, jest bardzo marudny a ja już wypróbowałam wszelkich metod usypiania.Mały ziewa,ma małe oczka a zasnąć nie może. Czy wasze dzieci też tak mają? Dzisiaj i wczoraj w dzień spał co najwyżej 4 godziny.

oj to bardzo mało jak na takiego maluszka a może na spacer idz o 10. wcześniej się dotleni i zasnie, tylko na podwórku mu na to nie pozwalaj, rozbudzaj go...potem w domku jedzonko i powinien ci pospać

Rzeczywiście mało, ale to chyba dopiero przed nim czas, w którym rytm mu się unormuje. Moja córcia też różnie sypiała przez pierwsze 1,5-2 miesiące. Potem się ustabilizowało i noc ładnie przesypia z 2 przerwami na jedzenie, czasem 1. Cierpliwości. Poczekaj, aż maluch dojdzie do porządku z samym sobą. A swoją drogą to może spróbuj go opatulać ciasno kocykiem. Dzieci to lubią. I noś na rękach - na pewno prędzej uśnie.

moja coreczka ma 3 tyg. obudzila sie o 9, dzis w dzien spala doslownie 30 min..maz wlasnie podal jej mleczko i usnela, plakala cale popolodnie..bolal ja brzuszek, zazwyczaj w dzien spi 3x po godzince

Mały właśnie zasnął, mam wrażenie że on jest taki zmęczony ,że zasnąć nie może. W nocy też ładnie śpi, budzi się co 3 godziny. Mały jest grzeczny nie płacze, chyba że jest już bardzo zmęczony. Być może to wina kataru? Nie ma zapchanego noska,ale co jakiś czas muszę mu odciągnąć wydzielinę, kupiłam nawilżacz, nastawiony jest na 50% wilgotności, w pokoju jest 22 stopnie, wstrzykuję mu wodę morską,a katar utrzymuje sie już od 2 tygodni. Dziś czytałam,że może być to alergia na pokarm. Karmie go Bebiko.

Gość jjjjjjjjjj jjjjjjjjj
bylas z tym katarem u lekarza? Swoja droga nieźle sie trzyma, u mojej malej jak tylko pojawil sie katar lądowala w szpitalu bo inaczej sie nie dalo, za drugim razem doszedl kaszel :( za 1 razem miala ponad 3 tyg za drugim 2,5 miesiaca. Co do tego, ze maly placze ze zmeczenia- niestety maluszki czesto nie potrafia sobie same poradzic z usnieciem, zwlaszcza w dzien. Trzeba wtedy malego ululać, moja gdy jest taka wymeczona (ale musi byc najedzona mocno) to usypia na hustawce po jakims czasie, albo jak maz ma czas to husta ja u siebie na brzuchu (kladzie ja na brzuszku na jego brzuchu i przesuwa w gore i dol) i mala uwielbia tak usypiac. Tak czy inaczej musisz jakos pomoc malenstwu, bo moja czesto chocby miala sie zaplakac to sama nie potrafi usnac i jest tylko z godziny na godzine w coraz gorszym nastroju. Ja wiem, ze to cale usypianie nie jest ani zbyt przyjemne, ani jakos specjalnie wygodne, wiadomo kazdy rodzic wolalaby jakos bardziej produktywnie spedzic ten czas niz bujajac malucha, ale niestety rodzicielstwo wymaga tez takich poswiecen.. czasem bedziesz musiala lulac go pol godziny a czasem juz po 10 min bedzie zadowolony. Jesli masz wozek z miekkimi amortyatorami sprobuj w dzien usypiac w wozku, przykro patrzec jak maluch sie meczy z bezsennoscia :(

Gość mama dwójeczki
masz za ciepło w mieszkaniu, zmniejsz temp. do 20 stopni, tak male niemowlęta bardzo często znajdują się w tzw, półśnie, coś pomiędzy snem , a czuwaniem, pólotwarte oczy to normalne, mój synek też taki był, postaraj się ograniczyc bodźce, ale nie wyciszaj całkowicie mieszkania, niech coś gra cicho i monotonnie mój maly to przez pierwsze 3 m-ce chciał spac tylko u mnie na rękach...

Jutro pójdę z nim na spacer do południa, może jak mu się przestawi rytm dnia to będzie lepiej.Katar konsultowałam z pediatrą jak byłam na wizycie kontrolnej 2 tyg. temu. Trudno to nazwać katarem, bo nie zawsze ma wydzielinę w nosie,ale coś mu siedzi głęboko w nosi.Nie wie czy to sapka czy ten cholerny katar.

Gość mama dwójeczki
niektóre dzieci śpią w seriach drzemek po 10-15-30 min , tak jak mój mały, do 3, 5 miesiąca nie przespał jednym cięgiem całej godziny, karmiłam go piersią ( do roku) w dzień pomagało usypianie w leżaczku bujaczku z wibracją, oparcie musi byc na plasko rozkładane

aa nie zwrocilam uwagi na temperature. Jak u mnie za mocno maz napalil i mialam 22 stopnie (mam piec CO) to mala w nocy budzila mi sie co 15 minut !! dopiero jak spadlo do normalnej temp to mala usnela ladnym snem :) PS w nocy powinno byc nawet 18 stopni a w dzien max 20

W pokoju jest 22 stopnie, okno jest rozszczelnione,chodzi nawilżacz, i gra karuzelka.

noo ja przy katarze fridy musialam kilka razy dziennie uzywac, jezu ale byl wrzask... teraz mala ma prawie 5 mies i chyba bym ja maz musial trzymac zeby mi sie udalo tego uzyc, ale poki co (odpukac) nie ma powodow :) wystarczy codzienna higiena noska. Moja jak byla za pierwszym razem szpitalu to miala tylko katar. Byla tak malenka ze musieli ja kilka razy dziennie specjalnym uzadzeniem odsluzowywac... To dopiero byl wrzask, na caly oddzial..

jezeli masz mozliwosc to zmniejsz temp chociaz do tych 19-20 stopni... chyba ze baardzo lekko ubierasz dzieciaka

mam nadzieje ze pomoze :) swoja droga, nawizacz super sie sprawdza, dziecko lepiej znosi katary i ogrzewanie, dobry zakup :) Moja ma teraz niecale 5 mies i niestety jest diablem wcielonym , czasem spi tylko 2 razy dziennie po 15 minut... No ale niestety jakos trzeba to wszystko przetrwac :) Ja ogolnie jestem spiochem (tzn nie do konca, mniej wiecej do 3 nad ranem nie potrafie usnac...) i czasem plakac mi sie chce jak mala ma jakis kaprys i budzi sie o 4-5 nad ranem i do 9 to grucha, to krzyczy, tlucze rekami o zabawki, wola o jedzenie... Ja probuje w tym czasie drzemac (poki jeszcze nie umie sie przemieszczac zbytnio to korzystam hehe) ale wiadomo jak to jest... Mam nadzieje, ze maly Ci zacznie sypiac w dzien, chociaz z drugiej strony nie bedziesz musiala sie 'przestawiac'.. Np moja mala spala co najmniej kilka godzin (ze 4) w dzien tak do 1,5 mies i moglam w domu zrobic wszystko a teraz jak mala nie spi to przyznam ze jest trudniej..

Gość ide w odwiedzinyy
Moje dziecko spało po 15-30 minut kilka razy dziennie, wszyscy się dziwili ... ja byłam wykończona.. I tak do roku od tamtej pory nie śpi w ciągu dnia wogóle. Masakra :(

Gość dziecina
Moja właśnie odkąd skończyła miesiąc w ciągu dnia ma tylko kilku minutowe drzemki.Taka jej natura. Jeżeli chodzi o spanie nocne to może Twój synek jeszcze nie unormował sobie pór dnia. Stosujesz regularny tryb dnia?tzn. o stałej porze kąpiel, kładzenie do łóżeczka itp.

Mój synek ma niecałe 7 tygodni i w dzień śpi maksymalnie 3 razy po 2 godzinki a w przerwach między snem cały czas czuwa i tak było od urodzenia. To samo w nocy- kiedy już się obudzi, powiedzmy ok 23-24 to usypianie trwa nawet 4 godziny i to jest prawdziwa katorga- już już wygląda na to, że usnął a po odłożeniu do łóżeczka momentalnie otwiera oczy (tak samo jest w dzień, ale wtedy łatwiej to wytrzymać) dlatego w nocy śpi z nami- obok mnie zasypia dość szybko. Prawdopodobnie jest takim niespokojnym dzieckiem ponieważ ma kolki. Dzisiaj śpi więcej ale pewnie dlatego, że się przeziębił i dodatkowo zmieniliśmy mu mleko na nutramigen.

Dziś mam przespaną noc:) Mały spal 4 godziny karmienie, 3 godziny karmienie i 2 godziny:) Zrobiłam jak mówiłyscie zmniejszyłam temperaturę w pokoju i mały spał jak zabity.Teraz leży sobie spokojnie w łóżeczku,ale jak zacznie marudzić to go wezmę na spacer

Gość Moj od 2 tygodni przesypia juz
cale nocy bez budzenia sie na jedzenie. 14 stycznia skonczy 3 miesiace. W dzien tez ladnie spi. Ok. 20-21 zasypia, budzimy go specjalnie na karmienie ok. 23-24 i spi do 8. Chwala bogu, ze mam takie dziecko. Jestem wyspana i zadowolona.

moj zawsze spal całe nocki od 19 do 7 , tylko raz sie budzi do karmienia okolo 3 i spi dalej . ma 4 ,5 msc:)

Gość gość
U nas różnie, tak 7-10 godzin. Zależy od tego, czy mała jest głodna, czy nie obsikana (zwykle jest!), czy powietrze odpowiednio wilgotne. Co ciekawe, zaczęła szybciej zasypiać, odkąd wywaliłam pampersy i przeszłam na wielorazowe. Wcześniej ciągle próbowała sobie zdjąć pieluchę i drapała się w pachwiny. Bardzo fajne ekologiczne pieluszki, stąd: https://amedu.pl/c/pieluchy-jednorazowe

Gość Ale to już było
Archiwalne posty .Po co maglujecie wiecznie o tym samym?