Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marzena19744

Świadomowe późne macierzyństwo

Polecane posty

komplikacje mogą zdarzyc sie zawsze, niezależnie od wieku matki dlatego słychać czesto o komplikacjach matek pod 40, bo takich kobiet jest niewiele, które w tym wieku zdecydowały sie urodzić u dwudziestek też zdarzaja sie niestety przeróżne wypadki, a i dzieci tychze matek też rodzą sie chore, np. z zespołem downa, nad czym oczywiscie ubolewam i współczuję

Gość aaaaaa żesz tyyy
ja mam 35 lat i w zeszłym roku w maju urodziłam córeczke zdrową i wesoła.Co do wieku to moja mama urodziła mnie w wieku 25 lat a siosrtę w wieku 35 .Nie zauważyłam żeby moja siostra cierpiała z tego powodu,a moi rodzice nie wyglądają na niedołężnych starców. Kazdy ma prawo wyboru kiedy chce urodzić dziecko,nie sugerujcie sie opiniami innych szczególnie na kafe.

Ja od kilku lat mieszkam w Irlandii. Tutaj kobiety maja strasznie pózno dzieci. Z malzenstwem czekaja do 30-35 roku zycia a potem do 45 maja jeszcze z 4-5 dzieci:-) Nie to ze to pochwalam ale generalnie nikt sie tutaj tym za bardzo nie przejmuje. Ja tez nie widze w tym problemu. Kazdy ma swój model na zycie. Wiadomo ze w idealnym swiecie kazdy powinien miec dzieci miedzy 20 a 25 rokiem zycia. Ale swiat sie zmienil, zmienily sie priorytety, oczekiwania, perspektywy, potrzeby mlodych ludzi. Nie ma co o tym dyskutowac. Wiadomoz e z biologicznego punktu widzenia 20-letni organizm jest silniejszy niz 40letni ale nie oznacza to ze 20latka jest lepsza matka niz 40latka.

Gość yesenia
Paulinka, jest wlasnie tak jak mowisz. Nasze organizmy tez dostosowuja sie do ewolucji. ja Nie znam ani jedengo dziecka 40-letniej mamy z wada, za to duzo u 20-latek (bo -jak mowicie slusznie - rodzacych 20-tek jest wiecej). Pracowalam w szpiatalch prawie 4 lata, z czego polowe na oddzialach patologii ciazy i neonatologii (ale nie jestem lekarzem, o nie!!;-)) A Statystyki tez sie juz zmienily. Teraz juz nie wiek, ale stan zdrowia sie liczy. Paulinko, mysle, ze w wielu krajach o dobrej polityce prorodzinnej jest wlasnie tak: 3, 4 i 5 dzieci .....rodzonych po 30-tce! na pewno jest tak w Skandynawii i krajach Beneluksu, za to po jednym dziecku maja ludzie w krajach srodziemnomorskich, gdzie zupelnie neidawno ludzie milei ogromne rodziny.

Gość Malwina Mróz
Świadome późne macierzyństwo, to żaden problem, wręcz samo szczęście ale jednak warto się przebadać od stóp do głów w temacie zdrowia dziecka. Dlatego warto zastanowić się nad badaniem prenatalnym, moja mam która rodziła w wieku 44 lat robiła takie specjalistyczne badanie u Pani dr Rozmus Warcholińskiej. Dla kobiety jest o wiele lepiej gdy lekarz ją przebada i na dodatek wszystko dokładnie wytłumaczy, wyjaśni.

Gość gość
Niestety z powodu później zachcianki bycia mamą po amniopunkcji okazało się, że moje DZIECKO ma wadę genetyczną nikomu tego nie życzę.

Gość gość
Zachcianki nie zawsze koncza sie dobrze.. Co nie znaczy , ze nie mozemy chciec :)

Gość gość
Ja nieswiadome. Ale nie wiedzialam, ze to az taka trauma dla dziecka moze byc :( Wstyd jak do szkoly pojde? A nawet jak bede w wieku babciowym to babci sie dziecko wstydzic mialoby? Mnie wychowywala prababcia, w zyciu nie myslalam, zeby sie jej wstydzic. na serio samych zgryzot przysporze dziecku? Wiem, ze roznie moze byc i moge zejsc i tego sie najbardziej boje. Ale co mialam zrobic, jak juz stalo sie...