Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda babcia

ulubione łakocie i inne smaki z dzieciństwa

Polecane posty

a kukuruku za chiny nie pamietam (ale sprawdzilam w google co to bylo , dalej nie pamietam :-( )

Krem czekoladowy, drożdżówki z jagodami, bułka z pomidorem, rzodkiewką, chrupki kukurydziane, chałka z miodem, zapiekanka, frytki, lody , gofry, rurki z kremem, hotdog z parówką lub pieczarkami, jak wracałam ze szkoły mama mi kupowała czasami, jak było bardzo dużo musztardy ,zjadała trochę.

Gość k jak Kasia
te lody truskawkowe to były truskawki homogenizowane,mniam.Do tego lizaki kojaki,okragłe w paseczki mniam.Oczywiste donaldy i mordoklejki.Były tez irysy sezamkowe i makowe,twarde jak diabli ale smaczne jak cholerka.Mama robiła oczywiście lizaki z cukru na patelni,były brązowe i baaardzo słodkie.

Gość k jak Kasia
no i lody casaate.Takie podłuzne w pudełku.

Swiezy chleb z osiedlowego sklepiku - obgryzalam namietnie po drodze do domu ;) Sojowa czekolada (moja mama dostala takie cukierki w prezencie na urodziny drugiej corki - mojej siostry. To byl prezent w szpitalu polozniczym, dla swiezo upieczonych mamusiek) Teraz to chyba raczej trudno sobie wyobrazic - soja i kakao w cukierkach dla mam karmiacych piersia) Batoniki toffi i karmelowe Milky Way - Gwiazdki i pudelka z niespodzianka Kuku Ruku tez, i jeszcze albumy do tego Oranzada i lemoniada w proszku Kwasne czeskie cukierki Gumy Pedro, i Turbo (kto sie na tym zna, podpowiedzcie mi, jaki to jest smak dokladnie - Turbo? Morela, brzoskwinia, maliny? Nie wiem do dzis). Pierniki domowe (baaaaaaaaaaardzo twarde) Wafelki domowe z krowkowym kremem Chalwa slonecznikowa

Gość młoda babcia
to było bardzo dawno temu ale pyszniutkie - banan cukrowy w folii szeleszczącej

Gość O o pamietam
Te banany cukrowe pycha

Ja mam tyle tych smaków ze do jutra mogłabym wymieniac.Ze słodyczy to na pewno: caskada(taka oranżada w szklanej, dużej butelce), flipsy, gumy turbo, donald i takie z puzlami o smerfach, vibowit, oranżady w proszku, kakao puchatek, wata cukrowa(teraz moge ją kupic w kupku, u mnie na osiedlowym i... robie to), chipsy starchips, lody w kubeczkach i wiele wiele innych

z kuku ruku, to pamiętam tylko reklamę: kuku ruku, to jest nowe cudo z masy kakaowej! dla mnie smak dzieciństwa, to jest zdobyczna pepsi rozlana do dwóch filiżanek, dla mnie i siostry i pilnowanie, by któraś z nas nie dostała więcej :) i czekoladki lodowe, które przywiozła czwarta zona wujka, nikt w rodzinie nie zapamiętał tamtej pani dokładnie, ale ja tak!

Gość ze słodyczy pamiętam
takie lizaki - czerwone koguciki! Najlepsze były, jak trochę się scukrzyły i można je było gryźć. Albo takie wielkie, okrągłe lizaki z odpustu :-)

Gość młoda babcia
obwarzanki z odpustu

Gość teresa kopytko
misie z kremem,rurki z kremem,słonecznik sprzedawany w tytkach z gazety,wody smakowe w woreczku ze słomką,gumy kulki,lody wodne, visolvit,draże kakaowe i mleczne,obważanki kupowane na odpuście i zakładane na szyje,mleko w proszku w takim niebieskim opakowaniu (wcinalysmy z siostra lyzkami,przyklejalo sie do lyzek i podniebienia),woda gazowana z syfonu(kupowalo sie specjalne naboje do niego),konserwy w takich wielkich i wysokich puszkach,szynka bez konserwantow za która tata stal cala noc w kolejce,woda mineralna w duzych szklanych butelkach,jak sobie cos przypomne to napisze.

Gość młoda babcia
około 35 lat temu u cioci chleb posmarowany margaryną Palma - to był smak pamietam go do dziś i papier w który była zawinięta

Pączki francuskie, ciepłe trzymane w papierku krówki irysy michałki miśki herbatniki z cukrem o smaku kokosowym batonik mars lody z wafelkami mleko słodkie w tubce

Gość nie masz juz urlopu?
pamietam ten krem czekoladowy w sloiczku z wiewiorka-w podstawowce (minimum 20 lat temu) robilismy na zajeciach w podstawowce pischinger i moj byl najlepszy-do kremiku dodalam zoltko i wodke i przelozylam wafle - mniaaaaam! Nie moge znalezc takiego samego kremu, teraz nutella kroluje. I ta czekolada pomaranczowa z czarna palma pamietam ja - miala duze orzechy i specyficzny smak, bo byla jakby gorzka inaczej :) Moze ktos pamieta jak sie nazywala? Pamietam gumy kulki z warzywniaka,gumy papierosy,donaldy, jak rowniez takie arachidowe czeskie draze o ksztalcie przezutego kawalka gumy do zucia, z tegoz sklepiku,czekolade studencka, byly tez jajka niespodzianki nieco pozniej. AAAA...i jeszcze taka czekolada babelkowa (nazywalam ja piankowa) w opakowaniu koloru blekitnego nieba. Ta czekolade moja mama kupowala w Pewexie raz w roku na mikolaja :)

Gość Kamila XXX
Guma Barbie, zbieralo sie naklejki i wklejalo do albumiku

Gość Kamila XXX
Nie to nie byla guma Barbie tylko Chanell czy jakos tam

Dobry Wieczor Wszystkim :)🖐️ Łakocie z dzieciństwa :) Kinder niespodzianka Guma mamba, boomer, turbo,shock,donald Oranżada w proszku pszczolka Maja Czekoladowe Kocie języczki moze kojarzycie :) Baton Teatralny, Picnic, pierot,bajeczny Maczugi takie chipsy i stare chipsy Star Foods(pizza, pomidor,ser,orzechowe) :) Rogalik Star Foodsa potem rogaliki pokemon z ktorych zbieralem naklejki do albumu pokemon :D oponki Chrupki Flips czekoladowe,toffi,pomidorowe,serowe Zapiekanki ze szkolnego sklepiku ;)

Gość młoda babcia
ciasto które piekła moja mama miało taki szczególny smak było takie żółte i było wyrabiane łyżką bo wtedy miksera nie było a zapamiętałam je co dziwne nie w domu tylko jak zabierane było na odpust i tam na kocu na trawce zjadane

Gość Casa di piedra
A pamięta ktoś Mambinke?

Ptasie mleczko, ciastka sezamkowe , kremy delicje z orzechami, rodzynkami, cytryną, galaretka owocowa, cukierki miodowe, landrynki, kukułki, lizak o smaku coli, dropsy miętowe, guma miętowa.

Gość kroolinka
te lody z murzynkiem to Calipso.A były jeszcze dropsy za złotówke owocowe,czekolada AmatorskA w niebieskim opakowaniu ,kawa w proszku Bianka którą jadłam na sucho,takie małe czekoladki Wedel albo Goplana na wagę,groszki cukierki kakaowe lub owocowe w żółtym okrąglym pudełku z dziurką,draże kakaowe,delicje i krówki w czekoladzie wystane w długaśnej kolejce...a to wszystko 30 lat temu...

Gość visoooolwiiit
Smak nr 1 mojego dzieciństwa! Miałam to szczęście, że dziadek pracował w cefarmie i mieliśmy tego zawsze pod dostatkiem! I woda mineralna "czantoria", w małych, szklanych butelkach. Wogóle, pamiętacie taki zwrot: "Na miejscu!" - jak się kupowało właśnie wodę mineralną czy oranżadę i piło się ją w sklepie, żeby nie płacić kaucji za butelkę :D No i to słynne Kukuruku, i ColaCao :D Lody familijne w kartonie :D Ach... Mnóstwo tego było...ale to pierwsze skojarzenia.

Gość visoooolwiiit
A jak byłam taka całkiem, całkiem mała, to tata jak wracał z pracy to zawsze miał dla mnie w dłoni ściśnięte gumy: Donald 1 sztuka i -uwaga- Maoam (nie mylić z mambą :P) - 2 sztuki :D Znaczy guma do żucia i dwie gumy rozpuszczalne :D

Gość visoooolwiiit
Acha, no i jeszcze pamiętam pierwsze soczki z rurką, w kartonikach - w takich białych małych kartonikach, z połową pomarańczy na nich. Po wypiciu robiłam z tych kartoników szafy na ubranka dla Barbie (kupionej po komunii w pewexie oczywiście :P)

Gość ja pierdacze
bylo takie cos o nazwie chyba blok czekoladowy, albo kakaowy, wielkosci duzej kostki mydla, w zoltym opakowaniu, z murzynka buzia narysowana. to byla zawsze dostapna slodycz w latach kryzysowych. w szkole straszyli, ze tam na produkcji dodaja w razmach zartow kuppe, troche sie wiec przestraszylam, ale i tak to jadlam.

Pamietam ten album z naklejkami, nazywal sie CHABEL, i sama guma do zucia miala wstretny smak, jakis taki chemiczny. Dopisze jeszcze - Lody Panda (na patyku, w polewie czekoladowej, w ksztalcie misia) - z przyjemnoscia obgryzalam tej pandzie czekoladowe uszy. Ciastka orzeszki i szyszki domowej roboty (byla jeszcze taka forma do pieczenia tych ciastek, jak podwojna duza patelnia z foremkami w ksztalcie orzechow, grzybow i szyszek) Chipsy Pringles (do dzis kocham) Lays z czerwona papryka, Ruffles i inne. Wata cukrowa rozowa Batoniki Picnic i Nuts Oj, duzo tego bylo...