Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aga6

WASZE ULUBIONE SŁODYCZE

Polecane posty

Gość 4-5
to jeszcze ruska gra wilki i zajac łapiący jajka

Gość Bellisimka
O tak! Ja grałam w Państwa miasta jakieś 2 miesiące temu z moim 12 letnim kuzynem!!! :D Dacie wiarę, że dzieciaki w podstawówkach i gimnazjach nadal to znają i w to grają?! :D Nieśmiertelna gra! Wracając do słodyczy, to nienawidziłam takich prostokątnych i kwadratowych galaretek w cukrze. Bleee... Pamięta ktoś jak się nazywały? To były takie 3-kolorowe galaretki (żółto-czerwono-białe obtoczone takim gruboziarnistym cukrem i pakowane w opakowanie z takiej przeźroczystej folii). Były tak mdłe, że aż nie można ich było jeść. :o

4-5 u nas te widoczki to się sekrety nazywało ale "technologia" była identyczna! A takie galaretki też pamiętam. A jeszcze była taka gra w ktorej sie koło rysowało, dzieliło na części i potem się swoje terytoria zajmowało według zasad jakiś, ale nie pamiętam jak to leciało... A w taką grę warzywo, warzywo, owoc, owoc.... grałyście?

Gość Bellisimka
Ej, a pamiętacie jak się zbierało historyjki z Donaldówek i Turbówek? ;)

A może to z tym kołem to się właśnie państwa-miasta nazywało??

Gość Bellisimka
(...tzn. z Turbówek to auta, a nie historyjki) :P

Gość 4-5
wróżby rysowało sie serce i w srodku linie i liczyło sie czy kocha.... i wahadełko nad akrtką

Gość Bellisimka
Ja nie znam tej gry z kołem, ani z warzywem i owocem.

Gość Bellisimka
Ale pamiętam za to grę w butelkę, albo w klasy (jak się rzucało na kratki z cyframi pustym opakowaniem po paście do butów, ha!) ;)

Gość 4-5
FLUORYZACJA ZĘBÓW :)

pff jakie tam kwadratowe, te dlugie byly naj naj ;) a pamietacie zabawe w podchody?? jak sie kreda rysowalo strzalki i chowalo karteczki :D

Rysowało się taki szablon na chodniku i potem się skakało i trzeba było podawać po dwie nazwy owoców, warzyw, zwierząt, miast itp, zgodnie z tym co tam było zaznaczone. A pamiętacie rambit i tęczowy music box?

Gość Bellisimka
U nas się grało we wróżby inaczej, pamiętam że się rysowało oko, serce i coś tam jeszcze, a potem koleżanka musiała wymienić imiona jakichś kolegów, albo chłopaków którzy jej się podobali (oczywiście nie widziała rysunków na kartce) i kolejno się dopisywało każdego chłopaka do rysunku, a potem się jej czytało wróżbę: "Tomek ma na ciebie oko", "Michał cię kocha" itd itp :P

dobra, idę spać, bo mąż już na mnie dziwnie patrzy, co ja się tak do tego kompa przyssałam....Zresztą, jak teraz się nie położę, to nie będę miała siły do Małej w nocy wstawać. Jutro poczytam co tam jeszcze wymyślicie:) Dobranoc.

Gość Kamila XXX
Guma Cic Cin

dobranoc nienia ;) a graliscie tez w taka zabawe " raz dwa trzy babajaga pa-trzy!!" ? :classic_cool:

Gość Bellisimka
Och! Fluoryzacja była zaczepista! :D Pamiętam jak u nas ludzie oszukiwali i strząchali ten fluor jak higienistka i nauczycielka nie widziały :P a potem suchą szczoteczką udawali że się fluoryzują! ;) Szczególnie chłopaki. Haha!

Gość Bellisimka
Tak, Raz-dwa-trzy Baba Jaga patrzy tez było fajne :) i to jak się rozśmieszało ludzi, żeby się poruszyli :)

Gość Kamila XXX
Hubba Bubba jagodowa mmmm jablkow i brzoskwiniowa:D

Gość 4-5
PAMIETNIKI,czar par

Gość Kamila XXX
ta gra to Pomidor

zaczelo sie od wymieniania slodyczy a zrobil sie tutaj pokoj wspomnien...;) pamietam jezcze takie lody wyciskane z folii, cos jak dzisiejsze 'paleczki lodowe' ale byly dluzsze i mialy calkiem inny smak... a brzegi tej zastranej folii zawsze ciely usta :D

Gość wiecie co????
uwielbiam GRZEŚKI TOFFI

Gość Kamila XXX
Czekoladki kocie jezyczki

Gość Bellisimka
A pamiętacie grę "Tak, nie, pod krzaczkiem"? :P

Gość Bellisimka
Ja pamiętam takie zielone, albo czerwone soki (w sumie farbowaną wodę) w torebkach foliowych, w które się wbijało słomki! Za PRL-u sprzedawano to zawsze w cyrkach! U was też? :)

Gość 4-5
2 ognie głuchy telefon fartuszek w szkole wzorowy uczen tarcze na rękawie

Gość wiecie co????
mi nie chcieli tych sokow kupować:( a bardzo dawno temu jak śmietanę kupowało się w ćwiartkowych szklanych butelkach to w moim mieście mleczarnia latem produkowała taki brązowy przejrzysty napoj ktory byl wlasnie w butelkach po smietanie nazywał sie ten napoj SZAMPAN byl cudownie orzezwiający i wspaniały w smaku.

Gość wiecie co????
a graliscie w krolalula? dzien dobry krolu lulu dzien dobry dzieci smieci gdziescie byly i coscie robily? itd :)

Gość 4-5
gralo sie u nas w gume namietnie, nawet chlopaki, w "sznura", w maslo-trzaslo, w taka gre, ze jedna osoba wymyslala wyraz, mowila na ile jest liter, a inne osoby zadawaly jej pytania, poetm osoba pytajaca rzucala pilke, zgadujacy lapal i musial powiedziec stojac tylem ile krokow zrobi ( np. 2 sloniowe, 4 normalne i 5 tip-topkow), robil te kroki i celowal pilka w koszyczek z rak... ehh