Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wikikowalska

do mam które urodziły upośledzone dzieci

Polecane posty

Gość wikikowalska

Witam, Mam pytanie do kobiet które urodziły dzieci z wadą genetyczną ( z uposledzeniem umosłowym- lekkim,umiarkowanym lub głebokim)..Czy spodziewałyscie sie tego, czy lekarze nie zlecili jakichs badań? co sprawiło ze nie wykryli tego dostecznie wczesnie.. czy moze po badaniach prenatalnych które wykazały trwałą wade genetyczną zdecydowałyscie sie urodzic? prosze o opinie.

Gość wikikowalska
dodam ze wykryto u mnie podejrzenie wady genetycznej płodu...boje sie

Gość na jakiej podstawie
stwierdzono wadę i jak to wada?

Gość wikikowalska
trisomia 21

Gość ???????????????
a ile masz lat ?? bo ta wada to raczej w wieku starszym chociaż nie koniecznie:( , w rodzinie ktoś chorował??

Gość na jakiej podstawie
ale masz 100% pewności, że to zespół downa? na podstawie jakiego badania zostało to stwierdzone?

Gość wikikowalska
mam 29 lat, na podstawie NT zawyzonego a pozniej badań prenatalnych.. W rodzinie nikt nie chorował..

Gość goffnoprawda
gownoprawda że w wieku starszym rodzi sie wiecej dzieci z trisomia 21 krtetynko - po prostu po 35 roku zycia czesciej robi sie takie badania. Ja mam 2 kolezanki 20 paroletnie ktore niestety urodzily dzieci z wada genetyczna. Takie wyjasnienie dal im lekarz ginekolog.

Gość na jakiej podstawie
ale miałaś robione badania inwazyjne? aminopunkcję?

Gość ??????????????????????????????
tak mi przykro(: wiem to nie pomoże jestes mloda ,ja urodziłam drugie dziecko w miesiąc przed trzydziestką też sie bałam marzy mi sie jeszcze jedno ale sie boje , a to twoje pierwsze ??? może sie mylą???? przecież jest dużo takich przypadkow !!! i u ciebie tak bedzie:) pomódl sie do św Rity ona pomaga :)

Gość kjkljkjl
gooffnoprawda, kretynko?? troche kultury by nie zaszkodzilo..

Gość wikikowalska
nie mam 100 pewnosci..powiedzieli ze ryzyko zespołu downa jest duze..Teraz chyba pozostaje mi czekac do porodu zeby sprawdzic..ah ta słuzba zdrowia

Gość na jakiej podstawie
ale masz pełne prawo do tego by widzieć! jeśli zrobisz aminopunkcję będziesz miałą 100% pewnosci w którym jesteś tygodniu ciąży?

Gość wikikowalska
zadko jaki lekarz daje 100% pewność z obawy ze kobieta zdecyduje sie na legalna aborcje, a oni nie chca wykonywac takiego zabiegu wiec asekuracyjnie powiedzieli mi ze powinnam miec nadzieje - a moze sie uda..Wiec teraz do konca ciąży chyba musze sie modlic o cud :(

Gość 142421
wg mnie rodzenie takiego dziecka to szaleństwo. Nigdy w zyciu bym sie na to nie zdecydowała.

Gość wikikowalska
to 13 tc ciązy..aminopunkcji mi nie robili

Ja mam 5 letnieg synka z zD , w ciazy mialam robiony test potrojny (krwi) ktory nic nie wykryl , mialam tez robione USG genetyczne ktore tez niczego nie wykrylo , wiec te testy czesto sie myla (w jedna lub druga strone) . Jak sie martwisz to zrob amniopunkcje ona jest najpewniejsza , daje 99,4 % akuratnosci.

Gość na jakiej podstawie
oczywiście aminopunkcja neisie za sobą ryzyko i 1-2 kobiet na 100 traci ciążę w wyniku aminopunkcji, ale ma wtedy 100% pewnosci czy dziecko ma wadę czy też nie to jest tylko i wyłacznie Twój wybóri nikt Cię nie zmusi do tego badania to jest Twoja decyzja czy chcesz czekać aż do konca czy też nie akurat to wcale nie musi być trisomia 21, a coś kompletnie innego i musisz mieć tego świadomość są też letalne wady, które uniemożliwią życie dziecku po porodzie - musisz mieć tego świadomość i takie wady pozwalają na terminację ciąży bez względu na etap ciąży zawsze masz wybór a który to tydzień?

Gość 142421
to lec ja rób! Jeszcze nie jest za póxno.

142421, zdaje sie ze Ty nie znasz osobiscie dzieci lub doroslych osob z zD bo nie wiesz co mowisz :-) .

Gość 142421
Mam dziecko z ZEspołem Westa, ale miało niedotlenienie okołoporodowe. Chodzi do szkoly specjalnej, akurat w jego grupie jest chłopiec z trisomia....

Gość wikikowalska
ale nikt mnie nie skierował na aminipunkcje..czy na własne zyczenie moge sobie to zrobić? jaki jest koszt aminio? pewnie nie za darmo jak zawsze...

Gość 142421
natios - wg mnie powinno sie spytac co zrobilo zeby pozwolic mu życ w takim stanie. To męczarnia dla rodziców, ale dla tego dziecka tez. Zupelnie niepotrzebna. A to co robią ci lekarze to woła o postę do nieba.

Gość na jakiej podstawie
masz pełne prawo do aminopunkcji jeśli test potrójny wykazał podwyższone ryzyko i jest to całkowicie darmowe badanie pamiętaj jednak, ze kazde badanie inwazyjne nie sie za sobą niewielkie (1-2%), ale zawsze - ryzyko utraty ciąży

Gość na jakiej podstawie
142421----------> z całym szacunkiem ,ale nie wygłaszaj swoich teorii tylko na podstawie jednego poznanego przypadku dziecka z trisomią 21, bo to niedorzeczne:O

Gość ??????????????????????????????
goffnoprawda - sama jestes kretynka skoro tak sie wypowiadasz

142421 matko, no co Ty pleciesz ?? jaka meczarnia ? moze ten chlopiec w grupie Twojego syna jest jakos bardzo mocno uposledzony (co zdarza sie nie czesto), wiekszosc dzieci z zD swietnie funkcjonuje i jest dla rodzicow ogromnym szczesciem, a i oni sami sa bardzo szczesliwymi ludzmi .

Gość mariaaannna
baddel: Masz upośledzone dziecko?

Gość 142421
Jedno dziecko znam osobiscie ze tak powiem, ma 9 lat, jest rozwojowo na etapie ok. 1,5 roku... Ale wiem jak mniej więcej te dzieci sie rozwijaja, jaki to ból, oprócz niedorowoju dotyka je masa chorób, jak się wyjdzie na spacer to wszyscy sie gapią... Autorka musi też pogodzić się z rezygnacją z pracy, bo jak znam życie to większosć matek tych dzieci nie pracuje. A jak facet ja zostawi po urodzeniu się dziecka, to będzie musiala z nim przeżyc za 520 zl świadczenia pielegnacyjnego. Czy lekarze o tym wspominali? Do tego musie wiedziec, ze bedzie musiala zajmować sie nim do końca życia, ze tylko parę lat będzie słodkim dzieckiem, potem znieni sie w dorosłego. Bedzie musiala pilnować, zeby nie rzucił się na jakąś dziewczynę, nawet jak będzie stara i chora.