Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niespelnione marznie-pielgniar

PORADZCIE PROSZE-STUDIA

Polecane posty

Gość Jestem na I roku
Czasu wolnego jest mało kiedy są zajęcia. Właściwie to najgorzej jest na początku semestru bo pod koniec niektóre zajęcia kończą sie wczesniej niż semestr. Ale wtedy znowu trzeba sie uczyc do zaliczen wiec na jedno wychodzi. Najwiecej nauki jest z anatomii (jesli jestes juz zdecydowana na ten kierunek to juz od dzis najlepiej zacznij nauke - polecam zaczac od ukladu nerwowego i laciny, Z anatomii na 220 osób za pierwszym razem zaliczylo 20. Potem byla poprawka - tylko tydzien pozniej. ALe ile sie mozna w tydzien nauczyc? Na poloznictwie byl ten sam problem z anatomia. Poza tym czesto bywalo ze przyjechalismy na wyklad a tu nie bylo wykladowcy - olali nas. Najgorsze sa wlasnie te wyklady bo trzeba siedziec a czesto sie do niczego nie przydaja. ALe siedziec na ogól musisz bo przeciez jak nie bedziesz to cie do egzaminu nie dopuszcza. Niektorzy sa na tyle wredni i robia liste na kazdym wykladzie - masakra. Co do cwiczen to sa bardzo fajne, uczylismy sie najpierw higienicznego mycia rak, bandazowania (trzeba znac wszystkie style), ścielenie łóżek, kapiel pacjenta w lozku, kapiel noworodka, zabiegi dorektalne (te na szczescie nie na sobie :D), cewnikowanie, zastrzyki, wenflony, zakladanie sondy przez nos do zoladka (szczerze to wspolczuje jak ktos to kiedys bedzie musial miec, naklada sie taki zel i mowi ze to znieczula - co prawda jest to zel znieczulajacy ale jego dzialanie jest tak naprawde znikome, i robi sie to bardziej po to by uspokoic pacjenta). Stawialysmy tez sobie bańki. Uczylismy sie robic EKG (bez sensu bo zeby to robic w przyszlosci i tak trzeba miec specjalny kurs - no ale przynajmniej mamy juz jakies pojecie o tym). Przy okazji dowiedzialam sie ze 80% wynikow badan ekg nadaje sie do wyrzucenia bo pielegniarki na ogol przykladaja elektrody na oko i nie licza przestrzeni miedzyzebrowych - swoja droga ciekawe jak wyliczyc przestrzen miedzyzebrowa np u kobiety ktora ma rozmiar stanika G :D Ogólnie polecam bo badz co badz praca potem jest i jak sie dobrze poszuka to nie za byle jakie pieniadze. Studiuje na Warszawskim uniwersytecie med. Jak bys miala jakies pytania to pisz

Gość niespełnione marznie-pielgniar
Dziękuje Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedz:)) Szkoda,ze nie studiujesz w Opolu,bo pewnie na każdej uczelni troche inaczej to wygląda,ale przynajmniej dowiedziałam się mniej więcej co i jak.Z ta anatomią to słyszłam,ze jest ciezko.a z jakiej ksiazki powinnam sie uczyc?ogolnie to musisz kupowac ksiazki czy raczej uczysz sie z notatek własnych,tudziez pozyczonych;) i ksiazek,ktore wypozyczysz czy sa moze takie,ktore warto zakupic?Na zajecia chodzicie ubrane normalnie czy w fartuchach? Trzeba kupowac np.własne bandaze,strzykawki, itp. na cw?

Gość kkk 1
HEJ:) Ja studiuje zaocznie w kielcach pielegniarswto i uwierzcie mi łatwo nie jest.... Zjazdy co tydzień w piatki od 15 do 21 a sobota i niedziea od 8 do 20-21:( Chodzic trzeba bo sprawdzaja listy, a praktyki w kazdym miesiaću w wakacje 2 miesiace praktyk non stop .... i niech schowa sie ten który mówi ze jestesmy niedokształcone bo tak nie jest....!!!!! a w szpitalach mowia ze umiemy wiecej od tych z dziennych i bardziej nam zalezy zeby cos sie nauczyc....

Witam. Czy na suplemencie do dyplomu ze studiów jest wykaz wszystkich przedmiotów zaliczonych w czasie trwania studiów wraz z ocenami czy tylko jedna średnia ocen która ma wpływ na ocenę końcową?