Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga 1981

ILE MÓWIĄ WASZE 16-17 MIESIĘCZNE DZIECI

Polecane posty

Gość barbara1984
moj 2 lutego skonczy 17 miesiecy i mowi tylko mama tata,baba i da(tak)i wiecej nic sama sie martwie ze nic nie gada wiecej i jak cos chce pokazac to wola uuuuu........

Gość aga 1981
no to jestesmy w normie....:)

Gość aga 1981
jak są mamuśki starszych kilka miesiecy szkrabów też piszcie

Gość aga 1981
u nas pojawło się tupu-tupu....jak chce isc na dwór:)

Gość aga 1981
uaktualniam temat

Gość wiesz cooo.....
Moja córcia ma 19 miesięcy. Mówi sporo (tak mi sie wydaje). Z trudniejszych słów to tatus, kukuidza, poczitaj... :) To wszystko chyba za sprawa swojego o rok starszego brata. Synek zaczął mówić po skończeniu 2 lat, do tego czasu pojedyncze słowa.

Gość aga 1981
no to brawo...moze i mój sie rozgada w ciagu 2,5 miesiaca

Gość wiesz cooo.....
Aga, ja też nie mogłam się doczekać aż synek zacznie mówić, a teraz nieraz marzę o chwili milczenia :) Jeszcze wspomnisz moje słowa... :)

Gość aga 1981
achhhhhhhh kazdy mi to mówi...ale to takie słodkie jak maluch mówi

Gość mamusia dziewczynki najukochan
Moja mowi w dwoch jezykach i jak na dziekco dwujezyczne mowi calkiem sporo: Baba *2 Tata *2 Mama*2 Mniam brum brum dzia = dziedek dzidzi= dzidzius lala pac ( spac) *2 hau hau, me, be, mu chrum chrum, wraaa , miau, pipi, ( dzwiekonasladowcze) lot ( samolot) bu ( but) plo ( poprosze )*2 bach *2 da ( daj)* 2 poza tym powtarza praktycznie wszytko po nas. i gada po chinsku ;) czyli po swojemu

Gość jestem przykładem :P
mój teraz nauczył się mówić siasiam (przepraszam) :) i jeszcze pisiu pisiu (pisać)

Gość aga 1981
fajnie...takie zniekształcenia są słodkie

Gość z moją córką
moja ma 19 miesięcy i rozumie wszystko, a mówi: mama tati (tata) baba ti (ja) hał (pies/kot) uu (krowa) ee (owca) titi (auto, rower, jeździk, wózek) gili (gilgotki) lili (lala) papa aa (spać) am (jeść) - wyjątkowo ulubione słowo pii (pić) ee (kupa) iś (siku) ku (kulka, kółko, piłka) do tego kojarzy składanie słówek czyli: hał ku (piłka psa), mama titi (auto mamy), lili ti (moja lala) No i niezliczone sposoby gadania po swojemu. Ostatnio przyszła do mnie i mówi coś tam po swojemu. Ja do niej, że mama nie rozumie i niech wreszcie powie tak jak powinna. Spojrzała się mi głęboko w oczy i wyraźnie (drukowanymi literami wręcz) powiedziała: AAAAMMMM (jeść) :)

Gość aga 1981
a mojego zdanie to takie: nie ma pupupu(robi taki jak się woła psa) aaaaaaaaa tzn nie ma psa tofik śpi hihihih

Gość z moją córką
aga 1981- dobre :) synek znajomej ma 3 lata i do swojej babci na pytanie (przez telefon) co teraz robi odpowiedział: mama tata titi amen (z mamą i tatą jadą autem do kościoła) :)

Gość aga 1981
fajne...ale tzn ze mały kolezanki mało mówi z regóły 3 latki mówią juz dobrze pełnymi zdaniami

Gość z moją córką
Nie ma reguły - moja koleżanka ma dwoje dzieci, różnica wieku 1 rok i jak córka miała 3,5 roku poszła do przedszkola nie mówiąc praktycznie nic, po miesiącu się tak rozkręciła, że zaczęła mówić pełnymi zdaniami i w domu rozkręciła brata (2,5 roku), który do tej pory też nic nie mówił.

Gość aga 1981
a jak u was dziewczyny???????

moja córcia 14,5 miesiąca mama tata baba pa pa am am but ała pepe (pępek) oko uch (ucho) ciii (jak ktoś rozmawia prze tel. albo jak ktoś śpi) pić, picie, pitu pać (spać) patrz (ale niezbyt wyraźnie) jedzie ide Hał (naśladuje psa) niki( swoje imię) jaji (lali i wtedy głaszcze lalkę albo kogoś po głowie) kała (kawa)

si (jak zrobi siku do nocnika) Poza tym próbuje naśladować różne dźwięki i słowa, np. jak chce żeby jej włączyć muzykę to mówi łoka, łoka (tłumaczenie: żeby włączyć shakirę waka waka :)

Gość nati 83
nie martwcie się każde dziecko rozwija się inaczej moja córa też mówiła podstawowe wyrazy a za to rozumiała wszystko co powiedziałam i o co ją poprosiłam teraz ma 2,5 i dopiero od kilku miesięcy więcej mówić tak jak boli mnie brzuszek, mama jestem głodna, prosze, kuje to dziękuje, i dużo innych wyrazów .ale nieraz też się zdarza że powie coś po swojemu i jej nie rozumie a znajomej córka jest 3 miesiące młodsza i więcej mówi od mojej,ale się tym nie martwię bo widzę że moja córeczka dobrze się rozwija i nie mam żadnych zastrzeżeń co do jej rozwoju, więc przyjdzie czas na twoje dziecko. A z tego co piszesz twoje dziecko nie mówi mało więc moim zdaniem nie jest żle poczekaj jeszcze trochę może zacznie łapać wyrazy ....

Gość aga 1981
wznawiam temat

Gość aga 1981
jakie macie doświadczenia????

Gość aga 1981
???????

Gość aga 1981
nie ma mamusiek co maja takie dzieci??

Gość aga 1981
tak to jest...mi tez mówia jeszcze jest mały i takie tam....ale poprostu mamy takie są, że się stresują

mój za tydz 17 miesiecy mama tata baba dana-imie babci gaga-aga niunio jajo kulki pamni-pani tam nie niam niam to tu tam da-daj nie ma bach pupa pa-pa nasladuje zwierzątka: ko-ko, ka-ka, gę-gę, au au-pies, sssssss-wąż, buuu, traaaaaa-wrona

Gość laeńka 83 ,
oj...potraficie wpędzić człowieka w kompleksy...nie ma co... mój 18 miesieczny synek mówi tylko mama i am ( jedzenie) i to rzadko bo przeważnie to nic nie mówi.

Gość jestem przykładem :P
u chłopców ponoć jest to normalne, poczekaj jeszcze trochę i się pewnego dnia zdziwisz ja zacznie szybko się uczyć :) mój w ostatnich dniach nauczył się jeszcze "siii" jak siada na nocnik (jeszcze się na nim nie załatwia- jesteśmy w trakcie nauki) "usiasiaj"- uważaj