Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kafe Nius Lejter

Kościół szykuje rewolucję w zasadach udzielania ślubów......

Polecane posty

Gość Kafe Nius Lejter

Wczoraj, 28 stycznia (07:40) Jeżeli jesteś w ciąży, jesteście narzeczeństwem krócej niż rok, albo nie skończyliście półrocznego kursu przedmałżeńskiego, nie powiecie sobie "tak" przed ołtarzem. Super Express pisze dziś o ślubnej rewolucji, jaką nam szykują biskupi. Po wystąpieniu papieża Benedykta XVI, w którym zapowiedział zaostrzenie rygorów zawierania sakramentu małżeństwa, polscy hierarchowie planują wielkie zmiany. Dłużej będą trwały nauki małżeńskie, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży ślubu mogą nie dostać wcale. Należy się spodziewać większej liczby pytań w protokole przedmałżeńskim, np. na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień, a nawet o przebytych chorobach wenerycznych. "Super Express" dowiedział się, że za kilka miesięcy Komisja Episkopatu ds. Duszpasterstwa Rodzin ma przyjąć listę zmian w zasadach udzielania sakramentów. Polska RMF FM I CO NA TO POWIECIE? DLA MNIE TO SAMOBÓJSTWO KOŚCIOŁA! Źródło: http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-kosciol-szykuje-rewolucje-w-zasadach-udzielania-slubow,nId,320853

Gość pozostaje brać ślub
tylko cywilny i dobrze :)

Gość jestemm_za
jestem za ponieważ jest bardzo duzo wniosków o unieważnienie małżeństwa. Najwyższy czas by ludzie zaczęli powaznie traktować slub kościelny,a nie jak darmowy pokaz dla rodziny

Super Ekspres... Też mi źródło. Poza tym są już identyczne niemal dwa tematy. Jeden na ślubach czytałam. i zdziwiłabyś się, jak wiele osób ma zdanie zupełnie przeciwne do Twojego. Chyba, że czytałaś i dlatego założyłaś swój.

Gość amalettaa
dla mnie też BADANIA PSYCHATRYCZNE???!!! Może na początek niech sobie poradzą z pedofilią i łamaniem celibatu przez księzy

Gość a dlaczego maja naginac
swoje zasady tylko dlatego, ze coraz wiecej ludzi odchodzi od kosciola? Przynaleznosc do kazdej religii to wyrzeczenia i poswiecenia. Waska jest droga do Pana... Slub koscielny i kosciol jak najbardziej moze ustalic bardziej rygorystyczne zasady ich udzielania.

Gość Motylki
''narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne'' Pytanie 1: kto będzie przeprowadzał te badania? Ksiądz czy psychiatra? Jeśli mieli na myśli księdza to nie jest on uprawniony do wydawania opinii na temat zdrowia psychicznego. Takie badania nie powinny wówczas nazywać się tak jak zostały nazwane ( psychiatryczne). Jeśli psychiatra, to kto będzie pokrywał koszty tych badań? Czy w razie czego można zapisać się na darmową roczną terapię u psychiatry w ramach przedmałżeńskiego kursu na koszt księdza? :D ;)

Gość Kafe Nius Lejter
Bo to nie Pan wymyślił nauke Kościoła tylko grupa księży. Skąd mamy wiedzieć, że Bóg nie chce inaczej? Jeśli moi rodzice nie brali slubu kościelnego, więc urodziłam sie w grzechu, więc choćby nie wiem co nie mogę pójść do nieba? Czy tego chce Bóg, czy Kościół??

Gość kalina20987
i bardzo dobrze. Ile jest pochopnie zawartych małżeństw? ile dziewczyn tylko i wyłącznie przez ciąże musi zawierac sakrament malzenstwa? a potem sa rozwody i zdrady. Bardzo sie ciesze ze cos takiego jest. Slub to powazna sprawa

Gość Kafe Nius Lejter
Bóg będzie patrzył na związki gdzie była miłość, a nie na to czy je udzielił ksiądz. Po za tym księdz który złamał celibat lub tajemnice spowiedzi nie jest księdzem wiec co ?? Ślub nie jest nie ważny. Ale dla kogo? Kościoła, czy Boga?

Gość aha i achhh
i bardzo dobrze. pomyśleć, ze nie wzięłabym ślubu wtedy....eeeechhhh, ale się rozmarzyłam, nie daliby mi, kochani..... :D dzisiaj bym ich po rękach za to całowała :D

Gość jestem za
ufff to bedzie pomoc w moim uchylaniu sie od tego cyrku

Gość jestemm_za
nie pasuje wam śluby udzielane przez księzy ? to na lączkę z wybrankiem ----ślubować przed Bogiem miłość i wierność az do śmierci :P

no i dobrze - nikt nie będzie brał ślubów kościelnych i księżulom spadną dochody :classic_cool: jeśli to prawda, toż to świetny pomysł, brawo dla Benka! już żaden zdrowo myślący człowiek nie weźmie ślubu kościelnego :D

Gość i tak ludzie będa kłamać
a kurs odwalą chociaż część się zniechęci więc księża będą to olewać bo im kasa ucieka :classic_cool:

Gość no i gitara czasami jak czytam
tematy na kafe o tym jak to nie ochrzcze dziecka a to czarni po kolędzie a to do koscioła nie ide bo nigdy nie chodze i co ....A za jakis czas zakłąda temat o białej sukni ślubnej a ile dla księda a to a sramto :O PYTAM SIE PO CO!? Po co większości ślub kościelny ....po to aby mieć łądne zdjęcia na NK I FB ..

Gość no ładnie//
podoba mi się punkt dotyczący badań psychiatrycznych :) może w końcu ludzie będą wiedzieli, z kim chcą wstąpić w związek małżeński :)

W naszym katolickim kraju większość ślubów kościelnych to pokazówa dla otoczenia a nie element życia według wyznawanej wiary. Ja nie planuję takiego posunięcia więc mogą urządzać przedślubny poligon w jakiej tylko chcą formie

Gość Rufus ...
w sumie powinni sprawdzać też dziewictwo inaczej nie ma ślubu

Gość nie lubie chodzić na...
śluby - mam nadzieje że po tym będzie ich mniej :P

Gość a dlaczego maja naginac
Ale KK ustala swoje zasady ;) Koscil anglikanski ma inne, ewangelicki inne... Komus nie pasuje KK niech sie "przepisze" tam gdzie mu pasuje :P

Gość Rufus ...
ślub kościelny tylko dla dziewic!!! albo wiara albo cywilny takie są zasady kościoła katolickiego i nalezy ich przestrzegać, jeżeli jakaś chce mieć ślub kościelny!!!

Gość Motylki
''narzeczeństwem krócej niż rok'' Skąd ksiądz będzie wiedział ile czasu dana para jest narzeczeństwem? Oczywiście od nich samych ( zapyta). Więc kto wiedząc, że w wypadku krótszego narzeczeństwa nie dostanie ślubu przyzna się np do półrocznego narzeczeństwa? Pary ustalą między sobą, że ''powiemy iż jesteśmy razem 2 lata'' . Ksiądz tego nie sprawdzi.

A jak sprawdzić prawictwo? Bo oboje małżonków powinno zachować czystość

Gość Motylki
* w przypadku

Gość ogólnie to się kościołowi
pomylił skutek z przyczyną. Co prawda długie narzeczeństwo w teorii pomaga... ale tylko w teorii. Bo chyba wszyscy znają ludzi co to brali ślub po pół roku i są zadowoleni jako małżeństwo z x letnik stażem i odwrotne przypadki. Kwestia szczęścia, uczciwego spojrzenia na siebie i drugą osobę a także dojrzałości. Pomijając już zupełnie ciekawą rzecz :P bo jak pamiętam to klasycznie uznaje się, że jeżeli w ciągu roku od zaręczyn nie weźmie się ślubu to uznaje się zaręczyny za niebyłe :classic_cool:. Chociaż to i tak idealizowanie przeszłości. Co z tego, że kiedyś było mniej unieważnień albo rozwodów? Powodem jest raczej zmiana społecznego podejścia i zezwolenie na rozwód albo dostępność unieważnienia małżeństwa dla plebsu :P. Więc gdyby 50/100/200 lat temu ludzie mogli to by się tak samo małżeństwa rozpadały. Jak nie zabronią to się nie uda :classic_cool: Swoją drogą to zabawne co sobie KK wymyślił z małżeństwami bo w biblii jasno jest powiedziane, że są rozwody :D. Rozwody a nie unieważnienia. No ale KK a biblii bierze co mu wygodnie, szczególnie ze starego testamentu. W stylu dekalog OK, rozwody NIE OK.

Gość Kafe Nius Lejter
Albo już kompletny idiotyzm. Prawosłwna osbo i katolicka nie może wziąć ślubu. Czy tego chce Bóg??

taaaa..... tylko dziewice do ślubu resztę to ukamienować a dziewictwo - to klecha będzie osobiście sprawdzał? Tymi łapami, którymi maca ministrantów? a po cholerę wam kościelny ślub? Komu ślubujecie? Sobie - czy zboczonych klechom?

Gość hey ha
Boże gdyby tylko 7 lat temu tak było pewnie nikt by miślubu nie udzielił i nie miałabym tylu kłopotów teraz. Moje małżeństwo i tak jest nieważne bo mój były już mąż oszukiwał już przed slubem a ja o niczym nie wiedziałam:(.

Gość i tak żle i tak niedobrze:(
moim skromnym zdaniem kościół zmierza w złym kierunku.kopie sam pod sobą.księża niejednokrotnie grzeszą częsciej niż przeciętny człek,a mimo to częst ustala ludziom idiotyczne zasady.gdy przepisy te wejdą w zycie zdecydowanie spadnie im przychód z owych slubów ...luzdie odejda od kościoła..kościół wiele straci.. jednak gdyby kiedyś gdy brałam slub takie zasady obowiązywały to ja dzis nie czekałabym na wyrok o jego uniewaznienie..:( w mojej parafii ksiądz do tej pory nawert nie chciał rozmawiac o chrzcie bobasa ,gdy jego rodzice żjją w wolnym związku...dla mnie totalny idiotyzm..ile takich pseudo małzenstw jest w około nas?..