Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana ania

jestem w ciąży na wypowiedzeniu

Polecane posty

Gość zatroskana ania

witajcie! ma takie pytanko! dostałam w pracy rozwiązanie umowy z wypowiedzeniem 3 miesięcznym. I może ktos sie orientuje co będzie jak w tym czasie zajdę w ciąże? przedłużą mi umowe, czy tak jak na wypowiedzeniu -rozwiązą? prosze o prawdziwe wypowiedzi:)

Gość jak teraz zajdziesz to cię już
to nie ratuje, jakbyś była > 3 msc ciązy przed wypowiedzeniem to przedłuzyliby do porodu umowe

Gość mamusska smut
temat stary i codzien ktos pyta o to, google nie gryxza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kobieto jesli bedziesz w 3 miesiacu ciazy z uplywem umowy to z mocy prawa sie przedłuza do porodu!!!!!!!!!!!!!!111 jesli nie na v bruku jestes....

Gość zatroskana ania
a co wy na to????? z internetu: Najważniejszym aspektem dla pani Joli będzie niewątpliwie to, że pracodawca nie będzie mógł w okresie ciąży, a także urlopu macierzyńskiego wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę ( art. 177 1). Bezwzględny zakaz rozwiązania przez pracodawcę umowy o pracę w okresie ciąży i urlopu macierzyńskiego oznacza, że nieważne jest także rozwiązanie umowy o pracę, które nastąpiło przed zajściem w ciążę, jeśli tylko ciąża zostanie stwierdzona w okresie wypowiedzenia lub w okresie, gdy zainteresowana była już w ciąży, chociaż o swoim stanie jeszcze nie wiedziała. Innymi słowy: nawet gdyby pracodawca naszej pani Joli tydzień przed dostarczeniem oświadczenia złożył jej wypowiedzenie, należy uznać je za nieważne.

jeśli zajdziesz w ciążę w trakcie wypowiedzenia i dostarczysz pracodawcy zaświadczenie lekarskie o stanie ciąży, to wypowiedzenie musi zostać anulowane - nawet, gdybyś zaszła ostatniego dnia wypowiedzenia. po prostu musiałabyś wysłać pismo z prośbą o przywrócenie do pracy. i teraz tak - jeśli umowa jest na czas nieokreślony, to pracujesz sobie dalej wygodnie i nikt cię nie ruszy. jeśli na czas określony i kończyłaby się po 3 miesiącu ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu (potem zus wypłaca ci zasiłek macierzyński). a jeśli kończyłaby się przed 3 miesiącem ciąży - to masz pecha i tracisz pracę. mam nadzieję, że pomogłam.

Gość zatroskana ania
Xilo jasne że pomogłs:)) jeszcze jedno pyt. mam roziwązanie umowy z tyt. likwidacji punktu, to tez ulega przedłużeniu? czy przy likwidacji stanowiska pracy ma sie to inaczej? pytam, bo planujemy dziecko i nie wiem czy robić, czy nie, bo jak zmienie prace, to też nie moge od razu w ciąże

wiesz, ciężarną można zwolnić w przypadku, gdy zakład pracy ulega likwidacji - czy punkt pod to podlega, to nie wiem. zadzwoń najlepiej w takim razie do inspekcji pracy w swoim mieście i zapytaj, jak sprawa wygląda w takim układzie. można też pójść, oni mają bezpłatne porady prawne. tylko nie mów, że planujesz dziecko, a że podejrzewasz, że możesz być w ciąży - i opisz sprawę ;)

Gość RANY BOSKIE CO ZA
DEBILIZM!!! i dziwic sie tu pracodawcom zze nie chca zatrudniac mlodych mężatek!!! dostała głupia ci.pa wypowiedzenie i z etgo tytułu chce zajsc w ciążę... i co urodzisz i po macierzynskim cie zwolnią i za co dziecko utrzymasz kretynko?

Gość zatroskana ania
napisałaś mi, że do ostatniego dnia wypowiedzenie mogę zajść. mam czas do 30,04,2011 :) wiec zobaczymy. nie będę nic na siłe, ale jak by sie udało..... bo w sumie to staramy sie od roku i nic:( ciekawe dlaczego???? ale dzięki śliczne za odpowiedź!!!!! wszystkiego dobrego życzę:)

Gość zatroskana ania
do: RANY BOSKIE CO ZA za co utrzymam? za pieniądze "kretynko" - tego akurat mi nie brakuje hihihihi tylko nie chciałabym być bezrobotna, bo to brzydko brzmi :P

Gość RANY BOSKIE CO ZA
ale bedziesz! dziewczyny wyżej miały racje... jakbyś była w 3 mc to i owszem, ale w tej sytuacji możesz sobie jedynie w łeb strzelić BEZROBOTNA ;p faktycznie wieśniacko to brzmi, ale w sumie do ciebie pasuje

Gość zatroskana ania
do: RANY BOSKIE CO ZA skoro tak uważasz, to pewnie tak jest :)) z idiotami nie dyskutuje, bo zniżą mnie do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem :P więc od razu przyznaję Ci rację i życzę miłego popołudnia i wieczorku!!! aha1 i dziękuje za bardzo pouczające uwagi w tym wątku :)

RANY BOSKIE CO ZA >> dziewczyny wyżej nie miały racji. jeśli kobieta zajdzie w ciążę na wypowiedzeniu, to pracodawca musi przywrócić ją do pracy. jak ktoś napisał, google nie gryzie ;) kp też nie.

Gość zatroskana ania
XliloX - a Ty znasz KP prywatrnie, czy raczej interesuje Cie zawodowo? Bo ja zawsze chciałam to przeczytać, ale...no właśnie nie zabrałam sie do tego przez xxxxlat. i chyba mi sie nie uda, tym bardziej że tak wiele i szybko sie zmieni w prawie:) dlatego tym bardziej podziwiam ludzi, którzy TO lubią, nie wspominając o księgowych - dla nich powinny być piedestały :)

ja musiałam pewne aspekty KP poznać w pracy, bo zarządzałam dużym działem i różne rzeczy z pracownikami się zdarzały - i wtedy ta wiedza się przydawała. wygodniej mi było pewne rzeczy ogarnąć samej , niż co chwilę pytać kadrowej o to samo. a sytuację z ciążą i wypowiedzeniem też miałam. ale ja nie do ciebie robiłam przytyk o tej znajomości kp jakby co :D

Gość zatroskana ania
nie ma problemu:) ciesze sie że mi pomogłas, bo szczerze to nie chciało mi sie nigdzie szukac. jakoś ostatnio mam chandrę. ale warto znac swoje prawa:) w teori to wiem:P a dzieki tobie znów nie będę musiała na razie szukać. Z ta ciążą, to zobaczymy. jakoś tak mi sie coś obiło, że kobieta jest chroniona od pierwszego miesiąca już, ale nie byłam pewna:) chciałabym dziecko, ale jak zmienie prace, będzie to raczej niemożliwe przez najbliższy rok:(

Gość zatroskana ania
hej - a Ty jesteś w ciąży?

mamusska smut i rany boskie - XliloX ma rację w 100 %. Nie powołujcie się na google, jeżeli nie umiecie zrozumieć tego co czytacie. 3 m-c ciąży dotyczy tylko umowy na czas określony. Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony w przypadku zajścia w ciąże w czasie wypowiedzenia to zupełnie inna bajka. Ono się wtedy staje nieważne, a umowa jest z powrotem na czas nieokreślony.

Gość zatroskana ania
hejka! to znowu ja:)) chciałabym, wam tylko napisać, że problem nie aktualny, bo od 15 znalazłam nową pracę:) teraz sie martwie, żebym jednak nie była :)) bo na okresie próbnym, to głupio w ciąże zajść;)

Gość aaaaaaaaaaaaaaaamkuxc
matko!!!!!!!!!!''LEJCYK JESCZE W DUPIE ,A ONA JUZ MYSLI O CZYMS CZEGO NIEMA'' KOBIETO ZAJDZ W CIAZE A POTEM HISTERIE UZADZAJ''

Gość zatroskana ania
autorko postu powyżej!!!! jak nie wiesz, to sie nie wypowiadaj!!! dziękujemy ci za tak pouczający komentarz i....żegnamy smutno acz bez żalu:)