Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bob budowniczyhhhh

Buduję dom

Polecane posty

Gość szefowa na budowie
nie, ja mam zwyczaj zamykania sypialni wiec dol mi gory nie grzeje. zalezy jaki ktom a tryb zycia, my jestesmy w ciagu dnia na dole, ja pracuje w domu, wiec w dzien grzeje dól a góra przechodzi w tryb ekonommiczny. W nocy odwrotnie. Oba tryby mają zadane temperatury (co kto lubi i jak lubi, moge ustawiać konkretne dni i godziny) i kociol sam to reguluje. Polecam kotły Wolf, moze brzmie jak reklama ale warto. Dobry sprzęt.

Gość ertyyy
czy pod plyty drewniane mozna polozyc ogrzewanie podlogowe???

Gość kasia mazowieckiw w2
troszke zmienie temat, z mezem wciaz spieramy sie co do materialu z ktorego bedzie nasz dom, ja upieram sie przy cegle dziurawce a maz przy ytongu mowiac ze w skandynawi sie z tego buduje a tam zximnica przeciez i ze ma duzo mniejsza przepuszczalnosc ciepla niz cokolwiek inneo. jak uwazcie? szefowa z czego powstal Wasz domek? napisz cos wiecej tez o nim..

mozna bo na rury podlogowe i tak idzie wylewka przeciez,ale szefowa moze tez cos powie na ten temat

Gość ertyyy
my chcemy z porothermu 25

Gość szefowa na budowie
można pod drewno, ale egzotyczne. Barlinek zdaje sie robi panele pod podłogowe ale ja w to nie weszłam. nie stac mnie bylo na egzotyczne wiec na gorze mam kaloryfery czego załuję. co do materiału to jak dla mnie ani to ani to :D silikaty + wełna mineralna i dom oddycha. pięknie trzyma cieplo. W wyborze kierowałam się przede wszystkim parametrami koncowymi i tym ze jestem alergikiem, potrzebuję zdrowego domu z odpowiednia wilgotnością.

Gość szefowa na budowie
z podłogowym chodzi o to rozgrzewanie i stygnięcie, ile drewno zniesie zanim się wypaczy i rozlezie. Dwa - drewno to izolator, a nie o to chodzi :D

Gość szefowa na budowie
zajrze jutro, jesli macie jeszcze jakies pytania. budowanie to fajna sprawa :D

wertowalam to nie raz a po co tu patrzec jak mozna w wielkiej wyszukiwarce szukac projekty roznych pracowni a nietylko flaka

Gość ssksks
Witam, właśnie kupujemy z mężem dom, parterowy z poddaszem użytkowym, powierzchnia mieszkalna 170 m. Dom wybudowany w 2008, ocieplony. Ma dwa rodzaje ogrzewania - gazowy i miałowy (nowoczesny ale kłopotliwy). Czy ktoś z Was ogrzewa dom węglem, jakie ponosi koszty i czy warto w miarę nowy piec miałowy wymienić na piec na ekogroszek?

Gość Mafin
Spokojnie powinieneś zmieścić się w tej kwocie. Jednak pamiętaj że mając maluszka w domu nie powinieneś oszczędzać na wyposażeniu jego pokoju. Nie mowie o super meblach i zabawkach, chodzi mi o zapewnienie mu bezpiecznego miejsca do zabaw. Ważne jest aby w pokoju dziecka położona była podłoga z warstwą antybakteryjna, co uchroni Twoją pociechę przed atakiem bakterii i roztoczy, które bardzo lubią siedzieć w dywanach. Z tego co wiem to taką deskę w swojej ofercie ma Barlinek. Naprawdę warto położyć podłogę z naturalnego drewna w domu.

Gość kater
Dokładnie podłoga dla matulach jest ważna, ponieważ spędza na niej bardzo czasu podczas zabawy. Podłoga antybakteryjna wymyślona przez Barlinka to bardzo ciekawe rozwiązanie dla przyszłych rodziców.

Gość soner
Budowa domu to bardzo trudny okres, trzeba podjąć dużo ważnych decyzji. Jednak warto pamiętać ze najlepsze są naturalne produkty. Dlatego ja podczas budowy mojego domu wybrałem podłogę drewnianą, idealną znalazłem w ciekawej cenie w ofercie Barlinka. Dodam ze spisuje się świetnie.

Gość oMarika
Ehhhhh tych decyzji jest cała masa przy każdej budowie/remoncie. Podłoga faktycznie jest ważna bo do niej dobiera się odpowiednią wylewkę itd a na etapie wykańczania wnętrz to właściwie wszystko trzeba do niej dopasować.

Wybór podłogi to strategiczna decyzja. Wszystkie stałe elementy domu należy wybierać rozsądnie. Drewno to moim zdaniem idealny materiał na podłogę (i nie tylko) i choć nie jest to najtańsze rozwiązanie, to naprawdę warto w nie zainwestować. Zarówno lite jak i warstwowe deski dają możliwość renowacji. Niestety w przypadku laminatów takiej możliwości nie mamy, nie mówiąc już o dużo gorszym efekcie wizualnym.

Gość oMarika
No fakt że drewno nie kosztuje tyle co linoleum ale chyba warto zainwestować troche więcej szczególnie przy budowie domu, który ma być na lata.

Moim zdaniem przy budowie domu warto zainwestować najpierw więcej środków na solidną podłogę, a później, z czasem dokupować meble, żeby jakoś rozłożyć całość kosztów budowy i wyposażenia.

Gość gość
Najlepiej zwrócić się do dobrego architekta, który o wszystkim cie poinformuje oraz załatwi wszelkie formalności. Polecałbym Architetto.pl. ponieważ korzystałem z ich usług kilka razy - jest to bardzo rzetelna i profesjonalna pracownia, która ma bogatą ofertę usług.

Gość Maria Larysz
Chciałam wam powiedzieć o rewelacyjnej opcji do domu. Ogród zimowy. Ja zamówiłam taki projekt w winter-gardens.pl. Jestem po prostu zachwycona efektem. Izolacja jest świetna, rośliny mają po prostu idealną temperaturę, znajomi uwielbiają do mnie przychodzić - jakoś dziwnie od kiedy go mam robią to zdecydowanie częściej ;) To jest po prostu idealne miejsce relaksu.

Gość gość
Ja miałam świetnego architekta, którego z pełną odpowiedzialnością mogę polecić- Architetto.pl. Są terminowi, pomysłowi, otwarci, znają się na rzeczy i oferują poprawki w cenie.

Gość Muratorka
Zapraszam na mojego bloga budowlanego, gdzie dzielę się swoimi wnioskami związanymi z budową własnego domu: www.muratorka.pl

Gość Mój Kaprys
Widzę, że wiele kobiet samodzielnie się porywa na budowę domu. Brawo! Jestem pod wrażeniem. Jeśli jest tu ktoś kto jest w trakcie budowy, prowadzi właśnie bloga budowlanego lub ma świeże doświadczenia z budową to polecam konkursu, gdzie do wygrania są czyste pieniądze -> 12 tyś zł na materiały lub mniejsze nagrody po 1500 zł gotówki na dowolny cel. Jest też nagroda specjalna w wysokości 10 tyś zł. www.budogram.pl/konkurs - trzeba założyć dziennik budowy i relacjonować swoje doświadczenia. Jury wybiera najfajniejszy dziennik i przyznaje nagrody. Dodatkowa gotówka w trakcie takiego projektu zawsze się przyda, taki zastrzyk jest pomocy i pozwala na odrobinę luzu i oddechu. To już kolejna edycja konkursu, więc jeśli ktoś się nie załapie na aktualną, polecam śledzić stronę www i wyczekiwać kolejnej może za rok? :)