Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bob budowniczyhhhh

Buduję dom

Polecane posty

Gość Bob budowniczyhhhh

200m2 z tego 167m2 użytkowej parterowy bez poddasza uzytkowego.Działka 1734m2 -wyszlo mnie ponad 170tys.Mieszkać w nim będą ja ,żona i nasze dziecko -3 osoby. Mam na koncie 350tys plus ze sprzedazy obecnego mieszkania 120tys (mam juz kupcow) czy za kwote 470tys-500tys jestem w stanie zbudować i wysposażyć dom .Dom ma być urzadzony w stylu nowoczesnym ,wiadomo nie chce marmurow czy mebli za 40tys .Mają byc ladne ,praktycznie ....nowoczesne. Czy waszym zdaniem jestem w stanie zmiescic sie w tej kwocie jesli chodzi o sam dom (nie liczac ogordu,podjazdu itp...-ktory mam zamiar zrobic w przyszlym roku.W marcu zaczynam budowe na listopad mam zamiar sie wprowadzać.Dodam ze zamierzam zatrudnic ekipe ,ale tesc zrobi mi gladzie w 4 pomieszczeniach i polozy podlogi

Gość dfdggfgdfg
spokojnie sie wyrobisz. tylko z tymi budowami tak jest, ze zawsze jakies niespodziewane wydatki wyskakuja

Gość Bob budowniczyhhhh
zastanwiam sie tez czy w salonie ktory bedzie polaczony z czescia jadalnianą i kuchenna polozyc plytki(z ogrzewaniem podlogowym) czy panele drewnianie .

Gość jap........
ale jak bez poddasza? co to ma być garaż?

Gość Bob budowniczyhhhh
po co mi poddasze ,czy ponad 160m2 na 3-osobowa rodzine to malo?.Poddasze to wiekszy koszt w budowie a w pozniejszym czasie w ogrzewaniu.

Gość sewen
co do forsy - w zupełnośći ci wystarczy , jesli chodzi o dom .Sprawa bruku czy ogrodó to inna kwestia . Zastanawiam sie tylko czy dobrze rozumiem - w marcu zaczynasz budową a w listopadzie tego samego rolu chcesz sie wprowadzać ?czyli przeznaczasz na budowę 8-9 miesiecy i zagospodarowanie ?

Gość jap........
wklej jeszcze raz

Gość sewen
błąd w adresie

Gość Bob budowniczyhhhh
wpiszcie sobie w muratorze C114a

Gość budowa domu kosztuje
i to nie malutko, wiem po sobie bo jesteśmy w trakcie budowy. Dużo zależy z kąd pochodzisz, bo ceny materiałów, robocizna mają różną wartość w różńych regionach. Zależy czy robisz dom oby taniej, czy oby jaknajlepiej. Myślę że powinieneś sie zmieścić. Ale nie polecam budowy od marca i wejscia na listopad. Prawidłowo dom albo sama podmurówka powinna rok postać, aby dom się uleżał. Bo jak wiadomo dom chodzi i opada. Mozesz mieć wilgoć w domu jak tynki nie wyschną dobrze.

Gość sewen
ale firma też robi wykończeniówkę ?

Nie znam się na cenach ale.. znajomi założyli ogrzewanie podłogowe i strasznie narzekają. Umyć podłogę to tragedia - od razu wysycha i straszne ślady zostają. Coś kapnie, coś się rozleje, ubrudzi - od razu zasycha i trzeba na kolanach wycierać bo inaczej nie można domyć.. przemyśl to dobrze :) A myślałeś o systemie kanadyjskim? Tanio i szybko

Gość Bob budowniczyhhhh
budowa domu kosztuje co do cen materialow i kosztow budowy jestem w miare zorientowany.Budowlańcy mówią ,że domy parterowe nie mają koniecznosci "się uleżeć" co inngo jest w prztpadku domow pietrowych .Lato zapowiada sie upalne mam nadzieje ze do maja bedzie stan surowy latem powysycha a jesienia bedzie robic w srodku

Gość sewen
zgadzam sie ,ze taki sposób byle szybciej nie jest dobry w przypadku budowy domu . Wszystko ma swój czas i swoją specyfikę . I wprowadzanie sie na listopad do " mokrego " domu ..... to nie jest mądry pomysł .

Gość sewen
w interesie firmy jest zapewnianie Ciebie ,ze wszystko będzie ok , ale lepiej zakładć czarny scenariusz .

Gość Bob budowniczyhhhh
sewen tak ta sama firma bedzie robic wykonczenie (tak jak pisalem powyzej częściowo bo tesciu ma pomoc ) co do sytlu kanadyjskiego ,nie jestem przekonany do domow z drewna ,pozatym projekt juz kupiony ,pozwolenia są teraz czekamy na wiosnę zeby ruszyć...

Gość sewen
ok . co do kafli czy paneli - przy kominku mam kafle , dosć szeroki pas a w reszcie salonu panele a pod tym wszystkim ogrzewaniep odłogowe . Tyle tylko ,zę panele sa specjalnie przystosowane do tego rodzaju ogrzewania .

Gość z vigorem
nawet nie ma szansy aby w ciągu jednego roku wybudować dom murowany, zadaszyć, wykonać wszystkie instalacje i otynkować - obstawiam wrzesień 2012 r. najwcześniej

Gość Bob budowniczyhhhh
sewen duzy masz salon ile cie wyszlo to wszystko? A co do ogrzewania domku? olejowe ,gazowe ?

Gość jap........
będzie pan zadowolony i pani też

Gość Bob budowniczyhhhh
z vigorem czyli chcesz mi powiedziec ze firma budowlana mnie klamie ,oni maja terminy jak sie nie wyrobia nie zaplace .Dach ma przyjsc zlozony w 3 dni .Co do wykonczenia mam plan wpuscic jedna ekipe na jeden pokoj ,druga na drugi itp...oczywiscie jak bede dysponowal dodatkowymi pieniedzmi oby szybko i sprawnie to poszlo.

Gość Bob budowniczyhhhh
o czym mowa bo nie rozumiem jap..? no ciesze sie ,ze w końcu spelniam marzenie swoje i mojej żony.

Gość sewen
mój dom ma podstawowe ogrzewanie pompa ciepła i dodatkowo kominek z płaszczem wodnym - a teraz to już nie wiadomo co jest ogrzewaniem głównym a co dodatkowym :) dom ma powierzchnię użytkowa ok 140 m i spokojnie da sieto ogrzać . Dom jest parterowy , nie ma poddasza tylko strych .

Gość z vigorem
wszystko można , nawet wpuścić 50 osób i niech się pozabijają

Gość Bob budowniczyhhhh
sewen tez sie zastanwiam nad tym plaszczem wodnym ... ale to wyjdzie w trakcie ,narazie chce zacząć ,mam nadzieje w marcu pogoda dopisze

Gość sewen
zgadzam sie z vigorem - budowa to poważne przedsiewzięcie . i pośiech wcale jej nie pomaga . Jak chcesz mieć zrobione dobrze i dokładnie - musisz poświęcić temu czas . A sprawa dachu w 3 dni ... mocno podejrzane .Lepiej patrz im na ręce ,zebyś póżniej go nie przekładał kilka razy .

Gość z vigorem
szalunki pod ławę już można budować i zrobić zbrojenie, zalać betonem i niech schnie