Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bob budowniczyhhhh

Buduję dom

Polecane posty

Gość Tylko dlaczego...
Bierzesz dom z katalogu, jakich tysiące .. bez polotu.. To jak ubierać się w sklepie z chińszczyzną. I połowa biedoty na uliach w tym samym.. tak samo jest z takim projektem.. Dom buduje się w naszych realiach najczęściej tylko raz w życiu. Dlaczego nie zrobić go pod własne potrzeby? Zgodnie z upodobaniami, gustami i potrzebami? Nikt mi nie wmówi, że taki dom, to dom dla wszystkich. Kazdy jest bowiem inny.. ma inne potrzeby i tryb życia. Jak coś jest dla każdego, to tak naprawdę dla nikogo. Ja miałam dom projektowany tylko i wyłącznie dla nas. Architekt-artysta, daje gwarancję, że drugiego takiego nie było i nie będzie. Jest tak niepowtarzalny począwszy od bryły, jak i wnętrz. Nie ma w ogóle korytarza, nawet na piętrze - zamiast tego jest most. Stojąc przed domem widzi się ogród za domem. Mnóstwo przeszkleń, sam dom na wzniesieniu z widokiem na piękny staw.

Tylko dlaczego, a ile dałaś za ten dom? Bo podejrzewam ,że autorowi topiku może nie wystarczyć kasa którą ma. Po za tym myśle, że budowa domu to i tak jest marzenie większości ludzi, bo w tych czasach mało kogo na to stac.Lepszy mniejszy z katalogu niż mieszkanie w bloku.

''nawet nie ma szansy aby w ciągu jednego roku wybudować dom murowany, zadaszyć, wykonać wszystkie instalacje i otynkować - obstawiam wrzesień 2012 r. najwcześniej '' -moja ciotka wybudowala w rok a nawet mniej chyba murowany z poddaszem. i wykonczyla. a poddasze robili stopniowo pozniej.

Gość Tylko dlaczego...
Mam nadzieję, że zmieszczę sie w tej kasie co i on. Co prawda jest mniejszy trochę, ale efekty niesamowite. Wnętrza sama projektuję. I już mam projekt salonu. Ale lepiej nie zdradzę. Bo to autorski pomysł taka własna "Incepcja", kto oglądał, to wie mniej więcej o co chodzi ... taki świat w świecie..

Gość Tylko dlaczego...
Oczywiście, że w rok można się wybudować, przynajmniej stan developerski. Nam się nie spieszy, bo wolimy, aby wszystko wyschło solidnie... Nam stan developerski, czyli zajął 0,5 roku.

Gość Tylko dlaczego...
"Lepszy mniejszy z katalogu niż mieszkanie w bloku." - ja akurat ogromnego nie chciałam. To wszystko trzeba przecież ogrzać, a potem jeszcze sprzątać.. Tylko po co, skoro jesteśmy tylko we dwoje. Może kiedyś troje. ;), ale to wszystko.. Wolę zapierający dech w piersiach, niż wielki. Ludzie już teraz przyjeźdzają fotki sobie strzelać.

Gość szefowa na budowie
ja budowałam stan surowy otwarty 5 miesięcy. W ciągu roku mieszkaliśmy. Dom z poddaszem dach kopertowy + 3 lukarny. co do urządzania - urządzamy go nadal. Mieszkalismy na początku tylko na parterze, gora czekała.

Gość Tylko dlaczego...
Zresztą mój i tak sprawia wrażenie sporo większego, niż jest. Bowiem ma tyle przeszkleń, że właściwie nie wiadomo, gdzie jest dom, a gdzie już ogród. Otwarta przestrzeń sprawia, że wydaje się, że przestrzeni jest opór.

Gość Tylko dlaczego...
Tak, my także podobnie.. tylko przez mróz nie mogli nam przeszkleń jakiś czas włożyć, bo to aluminium. Dach pozornie prosty, ale bardzo skomplikowany. Facet rozrysowywał go sobie bez końca. Aż prosił o pomoc kierownika budowy, oraz architekta. (architekt ma nadzór autorski). Dom nie jest tradycyjną bryłą, więc i dach jest inny. Podobne problemy miała także ekipa budowlana. Cytuje: "jak żyję, takiego czegoś jeszcze nie robiłem" - facet 20 lat w zawodzie.

Gość Tylko dlaczego...
Co do urządzania, to ja projektuje. Urządzaniem, to ja bym tego nie nazwała... :P

Gość szefowa na budowie
tylko dlaczego - wlasnie dlatego jestem fanką domów z poddaszem, góra to sypialnie a dół otwarte przestrzenie. A w kwestii przeszklen to zależy od okolicy. Ja mam duzo okien i one są niestandardowo duze - i problem z "intymnością" ludzie lubią łazić i zagladać każdemu w okna. Mnie to wkurza...

Gość szefowa na budowie
a powiedz, jak zamierzasz to ocieplić? jakie ogrzewanie przewidujecie? przeszklenia mocno wychladzają a latem robią małą rzeźnię...

Gość Tylko dlaczego...
Przewaga takiego projektu nad masówką jest też taka, że on wykorzystywał uroki działki dla domu. Tak jest dom dopasowany do działki, że lepiej być nie mogło. Wszystko przemyślane... Architekt prowadził z nami wiele wywiadów. Łącznie z tym o której wstajemy i jak wygląda cały nasz dzień. Salon prawie bez ścian od południa, będzie wychodził na piękny, kolorowy ogród i ogromny staw... Tam kwiaty będą kwitły od wiosny do jesieni.. Bo to samo południe. Wykorzystał nawet położenie terenu. Dom jest na kilku wysokościach... mimo, że nie odczuwalnych. Brzmi to niewiarygodnie, ale tak jest. Także "sufity" różne.. w salonie, gdzie idzie także most. Sufitu nie ma w ogóle.

Gość szefowa na budowie
spoko, ja nie mam problemu z masówką ani z indywidualnymi projektami, choć śmiem wątpić czy się zmieścisz w takie kasie. Ja pytałam o konkrety. i o klimat jeszcze zapytam...

Gość Tylko dlaczego...
szefowa na budowie tylko dlaczego - wlasnie dlatego jestem fanką domów z poddaszem, góra to sypialnie a dół otwarte przestrzenie. A w kwestii przeszklen to zależy od okolicy. Ja mam duzo okien i one są niestandardowo duze - i problem z "intymnością" ludzie lubią łazić i zagladać każdemu w okna. Mnie to wkurza..." Teoretycznie u nas będzie podobnie, choć praktycznie za nami jest staw, obok działka rekreacyjna, przed nami pusta przestrzeń. W tej chwili mi to snu z powiek nie spędza. Choć teściowa już wpada w panikę, jakby miała tam mieszkać. Ogólnie mam zamiar postawić jakieś kryte ogrodzenie i posadzić duże krzewy, lub drzewa. Aby mimo otwartej przestrzeni, być we własnej bajce. Tak ma także nasz architekt. Przekracza się mur oddzielający jego pracownię i jej gabinet dentystyczny i wchodzi się do innej bajki. A przeszkleń mnóstwo - stojąc przed domem nie widzisz nic. Wszystko ukryte w stworzonym parku bajkowym.

Gość szefowa na budowie
"Salon prawie bez ścian od południa, będzie wychodził na piękny, kolorowy ogród i ogromny staw..." zainwestuj od razu w rolety... i dalej nie wiem czym to chcesz ocieplac...

Gość Tylko dlaczego...
szefowa na budowie a powiedz, jak zamierzasz to ocieplić? jakie ogrzewanie przewidujecie? przeszklenia mocno wychladzają a latem robią małą rzeźnię..." Mamy gwarancję, bowiem kupiliśmy najlepsze przeszklenia, jakie są dostępne w Polsce, które zapewniają, że same szyby dają takie "ocieplenie" jak ocieplone mury. Poza tym, dzięki przeszkleniom dom będzie się sam nagrzewał już nawet zimą, w słoneczne dni. Latem natomiast mamy zainstalowane żaluzje zewnętrzne. (oczywiscie, że gardzę takimi żaluzjami, są bardzo kiczowate same w sobie. Ale latem mogą się sprawdzić. Tym bardziej, że salon jest oświetlony także z góry, bo i tam przeszklenia. To powinno wystarczyć.

Gość Tylko dlaczego...
"Salon prawie bez ścian od południa, będzie wychodził na piękny, kolorowy ogród i ogromny staw..." zainwestuj od razu w rolety... i dalej nie wiem czym to chcesz ocieplac..." Jak to czym? Tym czym wszyscy. I dobre przeszklenia, powtarzam są jak ocieplone mury. Jeśli pytasz o ogrzewanie, to będzie podłogowe i tradycyjne, oraz jest także kominek, który widać z piętra i z salonu. Ogólnie samym kominkiem można ogrzać cały dom. Aczkolwiek jesteśmy zapracowani, więc na to nie stawiamy.

Gość szefowa na budowie
podaj parametry?

Gość Tylko dlaczego...
Oczywiście żaluzje pogardzane, ale były już w projekcie uwzględnione (choć architekt niechętny ku nim, też się nimi brzydzi), zatem będą tak ukryte, że nikt nie jest w stanie się domyśleć, że te obrzydlistwa mamy zamontowane. Będziemy tylko z nich korzystać, gdy zajdzie potrzeba.

Gość Tylko dlaczego...
szefowa na budowie podaj parametry?" Nie znam się.. Mąż by wiedział, mnie to jakoś nie zaprząta... Ale mąż aż do przesady skupia się na jakości, więc jestem pewna. Dodam, że jest także między innymi inżynierem.

Gość szefowa na budowie
brzmisz jak nawiedzona... rolety przeważnie się chowa to raz, dwa "tym czym wszyscy" tzn? mam wrazenie że nie wiesz. i podaj parametry tej szyby

Gość Tylko dlaczego...
Tłumaczę Ci, że nie wiem, bo mnie to nie interesuję. Mam męża inżyniera i on tym się zajmuje. Ja jestem artystyczną duszą i zajmuję się mniej przyziemnymi sprawami.

Gość Tylko dlaczego...
szefowa na budowie brzmisz jak nawiedzona... rolety przeważnie się chowa to raz, dwa "tym czym wszyscy" tzn? mam wrazenie że nie wiesz. i podaj parametry tej szyby" Owszem rolety sie chowa, ale jeśli nie są w projekcie, to niektórzy mają nawet całe skrzynki na wierzchu, co wygląda obrzydliwie. Z tego co pamiętam są 3 sposoby montowania rolet. Całkowicie ukryte, takie półukryte i z całymi skrzynkami na wierzchu. Więc nasze się chowają, ale większość domów i tak razi samymi skrzynkami.

Gość Tylko dlaczego...
Tradycyjnego okna nie mamy żadnego. Architekt z mężem ocenili, że okna "do ziemi", kosztują prawie tyle samo, co tradycyjne z parapetami. A ograniczają przestrzeń.

tylko dlaczego- mam wrażenie, że ponosi CIę fantazja;) Po za tym mieszkamy w Polsce a nie w Kaliforni. Sama mówisz,że teraz ludzie przyjeżdżają fotki strzelać, później będzie podobnie wiec intymności zero;) Nie wierzę w to, że szyba będzie różnie "ciepła" i szczelna co mur...

Gość szefowa na budowie
podzielam opinię. Chciałabym poznać koszt ogrzewania takiego domu w pl. Mam wrażenie, że rozmawiamy z "artystyczną duszą" :P

Gość Tylko dlaczego...
"dwa "tym czym wszyscy" tzn? mam wrazenie że nie wiesz." - najpierw pytałaś o ocieplenie. Skąd mam wiedzieć, że chodzi Ci o ogrzewanie, czy może o grubość waty do ocieplenia? Co do waty to wiem, że jest to także na wyrost. Jak wszystko w tym projekcie. Gdy wszyscy stosują beton B-15, to u nas w projekcie B-25 (nawet w tej firmie stwierdzili, że nie pamiętają kto zamawiał taki beton). Podobnie ze stalą, drewnem i wszystkim. I nie pamiętam ile tam tej waty w cm jest.. Ale wiem, że więcej niż wszyscy. A jeśli o ogrzewanie ci chodzi, to gaz, ale też miał, oraz kominek.

Gość szefowa na budowie
aa no doczytałam, że sama siebie tak określa... no cóż baju baju...