Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bob budowniczyhhhh

Buduję dom

Polecane posty

Gość Tylko dlaczego...
Przecież mnie nie zależy, aby wam coś udowadniać, pomijam, że jeszcze tam nie mieszkamy, to tylko gwarancje z zewnątrz. Ale może przeczytajcie to. "Duże przeszklenia sposobem na oszczędność energii Poza aspektami estetycznymi i zdrowotnymi, umiejętnie wpuszczając przez okna światło dzienne do naszego domu, możemy w efektywny sposób wspomóc jego ogrzewanie, przyczyniając się tym samym do obniżenia naszych rachunków za zużycie energii cieplnej. Niestety w powszechnej świadomości panuje przekonanie, że okna przyczyniają się do strat ciepła. Z tego względu inwestorzy dążą zazwyczaj do zminimalizowania ich powierzchni. Tymczasem właściwie dobrane i rozmieszczone duże przeszklenia zmniejszą straty ciepła w budynku, który będzie absorbował naturalną energię słoneczną. Takie rozwiązanie sprawdzi się, gdy duże okna i drzwi tarasowe umieścimy w elewacji od strony południowej, a więc tam, gdzie zazwyczaj projektujemy dzienną część domu mówi Grzegorz Filipek z OKNOPLAST-Kraków. Zastosowanie dużych przeszkleń w salonie czy jadalni zapewni długi czas nasłonecznienia, co wspomoże ogrzewanie domu w okresie zimowym. Z kolei w lecie będziemy mogli cieszyć się promieniami słońca przez cały dzień w pomieszczeniach, w których spędzamy najwięcej czasu. "

Gość Tylko dlaczego...
szefowa na budowie - a ja oczywiście wierzę, że wiesz sporo więcej niż fachowcy... Jednak wolę zawierzyć ich opinii... :O A mnie wierzyć nie musisz.. Mogę z tym żyć .. :P

Gość Tylko dlaczego...
Ale ogólnie jak na szefową budowy mało wiesz, albo po prostu nie idziesz z przyszłością... a przeszłością ..

Gość szefowa na budowie
"szefowa na budowie a powiedz, jak zamierzasz to ocieplić? jakie ogrzewanie przewidujecie? " tak pytałam. ocieplać można styropianem, watą i wełną. W różnych miejscach domu sprawdza się lepiej co innego. dom z betonu??? widze że masz jakieś kompleksy do leczenia, wszystko najlepsze i na wyrost o ho ho :O

Gość szefowa na budowie
ja nie twierdzę, że wiem wiecej od specjalistów, choć różnie z tymi specjalistami jest to co przytoczyłaś to reklama której nie wierzę w ogóle. Bo ja mam taki dom, mieszkam w nim. I probuję ci powiedzieć, że duże szklane powierzchnie, których sama jestem fanką, mają minusy, których nie bierzesz pod uwagę. Tak zimą jest super, ale latem jest problem.

Gość szefowa na budowie
a co do "iścia z przyszłością" to jak mam z tobą rozmawiać skoro nie zajmujesz się "takimi przyziemnymi" sprawami? na jakiej podstawie uwazasz ze "przeszłością idę"

Gość Tylko dlaczego...
dom z betonu??? - nie napisałam, że jest z betonu, ale musisz przyznać, że bez betonu się nie da. A czym masz wylane fundamenty? :O (Nasze są bardzo wysokie, bo on stoi na wzniesieniu takim) Dom jest z najlepszej cegły dostępnej na rynku.. nie znam się.. nie muszę się tym interesować. (mąż swojego czasu robił badania i zajmował się tym nawet zawodowo). Co do ocieplenia .. mąż mówi, że waty to się już przecież nie używa, tylko wełnę i styropian.

Gość Tylko dlaczego...
szefowa na budowie ja nie twierdzę, że wiem wiecej od specjalistów, choć różnie z tymi specjalistami jest to co przytoczyłaś to reklama której nie wierzę w ogóle. Bo ja mam taki dom, mieszkam w nim. I probuję ci powiedzieć, że duże szklane powierzchnie, których sama jestem fanką, mają minusy, których nie bierzesz pod uwagę. Tak zimą jest super, ale latem jest problem." Fakt, że wszystko ma swoje plusy i minusy, to oczywiste. Zakładamy, że latem może być problem, stąd te upiorne żaluzje zewnętrzne, a poza tym będzie klima.

Gość Tylko dlaczego...
widze że masz jakieś kompleksy do leczenia, wszystko najlepsze i na wyrost o ho ho" Cóż to nie ja o tym decydowałam. Wszystko było, jak w projekcie, a mąz to popierał już w trakcie projektowania. Owszem na wyrost, nawet ekipy musiał pilnować, aby było tak jak w projekcie, bo wg nich połowa by tej stali wystarczyła, jak i beton góra B-20..

Gość szefowa na budowie
przez te twoje przeklejania cytatów straciłam wątek. ty pisałaś o wacie: "Co do waty to wiem, że jest to także na wyrost. Jak wszystko w tym projekcie. Gdy wszyscy stosują beton B-15, to u nas w projekcie B-25 (nawet w tej firmie stwierdzili, że nie pamiętają kto zamawiał taki beton). Podobnie ze stalą, drewnem i wszystkim. I nie pamiętam ile tam tej waty w cm jest.. Ale wiem, że więcej niż wszyscy." a co do betonu to fakt nie napisałaś tak, ja źle przeczytałam. Myślałam, że można z tobą konkretnie podyskutować, ale ty zamiast wiedzy masz wszystko "najlepsze"

Gość Tylko dlaczego...
Tak, to ja pisałam o wacie, bo zapomniałam co my tam mamy.. Ja nie mam żadnej wiedzy w tym zakresie i nigdy nie udawałam, że ją posiadam. Uważam, że jeśli jestem otoczona tyloma specjalistami, to ja zwyczajnie mogę się zająć innymi polami do zagospodarowania. Mamy najlepszego na rynku kierownika budowy, nadzór autorski architekta-artysty, oraz mojego męża, który nawet naukowo zajmował się stalą, ceramiką itd. Stworzył nawet procedury dla ceramiki, jako jedyny w Europie, dla koncernu francuskiego. Nie ma potrzeby, abym ja swój amatorski nos tam wciskała.. Mam zaufanie.

Gość Tylko dlaczego...
Myślałam, że można z tobą konkretnie podyskutować, ale ty zamiast wiedzy masz wszystko "najlepsze"" Poza tym, jak ta niby moja wiedza powinna się objawiać? Miałabym sama robić badania np. cegły, aby uznać która najlepsza? Bo nie rozumiem.. :O JaK ktoś kto się na tym zna, mówi, że najlepsze... to mnie to wystarczy...

dom jest wielki , za duży na 3 osoby , dach jest ohydny , skoro cię stać na taki dom mogłeś wybrać ciekawszą bryłę, dom jest brzydki

Gość Tylko dlaczego...
Ja także uważam, że lepiej mniejszy metraż, a coś pięknego, funkcjonalnego i dobrze wyposażonego mieć. I swojego naprawdę..

Gość calllinka
Brzydki projekt ,a tyle kasy .

Gość baltick
odezwały sie specjalistki ... budę dla psa zbudowałyście chociaż ? zwarta bryła domu to mniejsze koszty i budowy i ogrzewania . Kąt nachylenia dachu to nie jest tylko sprawa wygladu ale i zasadności w projekcie . Widzę codziennie te " artystyczne " domy , których jak sie noga włscicielom podwinie sprzedać nie można , bo nikt nie che później takiego atryzmu utrzymywać . Przeszklenia , mosty , krużganki - po co ? po to ,zeby ludzie widzieli i zazdrościli ? Dom tego gościa ma służyć do wygodnego mieszkania a nie robiena wrażenia na znajomych , bo znajomi przyjdą , pochwalą a wy zostaniecie z rachnkami i swoimi salonami po 50 m . kw .

Gość Tylko dlaczego...
baltick - jedno drugiego zupełnie nie wyklucza. Poza tym, ja preferuję styl eklektyczny, zatem jakieś udziwnienia przesadne by się nie sprawdziły. Co do mostów, to Ci powiem tak.. Kiedy poszliśmy na pierwszą wizytę do architekta, to przynieśliśmy ze sobą kilka katalogów z projektami, aby pokazać w jakim stylu byśmy to widzieli i czego oczekujemy. Pokazaliśmy mu projekt, który najbliżej byłby naszych oczekiwań, on tylko spojrzał i rzucił: Chcą państwo taki ciemny korytarz? W ogóle chcą państwo korytarz? A my, że nie... Dlatego jest most. A ogrzewania wręcz mniej, bo nawet ciepło kominka unosi się w górę. Do czego służy wam korytarz? Bo jak dla mnie jest zbyteczny i smutny. Nie ma żadnej funkcjonalności.. a most przynajmniej jest atrakcyjny wizualnie.

Gość Tylko dlaczego...
"Przeszklenia , mosty , krużganki - po co ? po to ,zeby ludzie widzieli i zazdrościli ?" Myślę, że most już uzasadniłam.. Co do przeszkleń, to dlatego, że uwielbiam wolną przestrzeń i dużo światła. (Zaproponowal nam takie rozwiązania po wnikliwym wywiadzie, który trwał przez kilka spotkań) Może ty lubisz siedzieć w ponurym mieszkaniu. Ja jestem światłoczuła i kiedy mam słońce w domu jestem innym człowiekiem, niż ponurą zimą. A chce się czuć w nim dobrze. Nie zamierzam się też snuć po ponurych korytarzach. Co do zazdrości, to wręcz przeciwnie. Będzie odgrodzony przed wzrokiem ludzi, w celu stworzenia własnej bajki. Będzie kryte ogrodzenie i drzewa wysokie. (Zresztą już prawie wszyscy idą w tym kierunku)

Gość Tylko dlaczego...
"zwarta bryła domu to mniejsze koszty i budowy i ogrzewania" - tutaj najważniejsze jest określenie metrażu dostosowanego do potrzeb. Najbardziej zwarta bryła nawet w przypadku dużego metrażu, gdy będą tam mieszkały 2.3 osoby sprawią, że koszty ogrzewania będą bardzo duże.

Gość Tylko dlaczego...
Przeszklenia mają także to do siebie, że bardzo powiększają pomieszczenia, dlatego, że po prostu "pomieszczenie nie ma zakończenia", a ściany bardzo pomniejszają. Gdyby u nas most zamienić też na korytarz, to byłby to smutny i mały korytarzyk, a tak mamy wielką przestrzeń wokół. zaznaczam jeszcze raz, że to wszystko jest przedyskutowane i dostosowane, a artyzm jest tylko dodatkiem.

Gość kasia mazowieckiw w2
budowniczy wpisuje C114a w mratora ale nie ma takiego projektu napisz pelna nazwe

Gość Tylko dlaczego...
Podsumowując, my chcieliśmy niewielki domek (na razie jesteśmy tylko we dwójkę), a kochamy duże przestrzenie. A za pomocą tych zabiegów okazało się to możliwe. Wasze katalogowe średnie domki, to głównie korytarze i małe boksy, jak dla konia.

zwat dom a zuzytkowy podaszem lepiej, taniej ogrzac bo ieplo prteru mimowoli ueka na poddasze a jak est taki rozchlapciły dom jak autora to cieplo w dach leci, bez sesu i dom paskudny bez wykorzytstanego poddasza. i 160m na 3 osoby smiech na sali. bedziecie sie ganiac wtym domu? my wybralismy 110m dla nszej czworki z mysla o przyszlosci zeby nie robic tylko na rachunki na wielki dom, pozatym dzieci kiedys pojda z domu a my co w hohli 160m zostaniemy, ludzie to maja nass.. we łbach.

Gość Tylko dlaczego...
Ale 160 m całości, czy samej części mieszkalnej? Bo to wielka różnica. Bo jeśli z garażami, to jest to malutko..

boze jak ja to napsałam :/

no jak podwojny garaz wchodzi w sklad tych 160 ook dom, ale i tak bez sesu ze nie uzytkowe poddasz, bo i dzialka ucieka i cieplo w zimie w dach zamist w uzytkowe pokoje

Gość Tylko dlaczego...
My poddasze mamy wykorzystane, oprócz salonu, który jest bez stropu i robi ogromne wrażenie. Zbędne nam były kolejne pokoje..

Gość Tylko dlaczego...
Ale fakt, takie rozlazłe domy też mi się nie podobają, bo wyglądają jak stodoły. :O jeszcze niektórzy małe okienka.. to już typowa stodoła.

Gość ertyy
co to jest ten most, nie czaje???

Gość Tylko dlaczego...
No takie przejście zamiast korytarza. Nie mam w ogóle korytarzy. Zamiast iść ciemnym korytarzem, który też jest przecież z cegieł, potem trzeba go przynajmniej malować itd. To my tylko zainwestujemy w kutą balustradę i mamy widok z niego na cały dom. Most ten prowadzi do sypialni na poddaszu i bosko wygląda z salonu.