Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hitova pasauku

Co myślicie o studiach PIELĘGNIARSTWO?

Polecane posty

Gość ja jestem na pierwszym
powiem tak, pierw uczylismy sie jak... myc ludzi :) jak do tego podchodzic itp. LATWO nie jest jak sie wydaje.. moja pierwsza praktyka jest na dziale wewnetrznym- sami starzy ludzi od 60 w gore.. najciezszy jaki jest.. ja sie szczerze brzydzilam kogos ''podetrzec''- zmienic pampersa. teraz? hmm.. przyzwyczailam sie. ale to jest poprostu taki oddzial, sa inne gdzie nie ma mycia. albo tez na noworodkach :) inaczej patrze na starszych ludzi.. i wogole praca pielegniarki nie jest latwa :p kropkowki, zastrzyki i inne rzeczy ktore wlasnie sa robione w szpitalu.. wiesz o chorobach itp.. nie bylam przekonana do tego zawodu a teraz... fajnie miec taka wiedze :p tu musisz tez znac tablekti, my sie tego uczymy, rozpoznawac choroby, znac nazwy po lacinie itp. mi sie ta wiedza podoba :p

Gość aaaaawwwwwww
Technik optyk wykonuje pomiary wad wzroku, dobiera okulary korekcyjne i inne pomoce wzrokowe, dokonuje napraw i konserwacji wszystkich typów okularów. Przeprowadza badania komputerowe wad wzroku, dobiera oprawy okularowe na podstawie pomiaru rozstawienia źrenic, szerokości osadzenia nosa, szerokości czaszki, mocowanie i sprawdzanie ustawienia szkieł w oprawie, wykonuje wszelkiego rodzaju naprawy różnych typów okularów. Praca: pracownie optyczne, salony optyczne, gabinety opto-metryczno-kontaktologiczne, serwisy napraw sprzętu optycznego, zakłady produkujące sprzęt optyczny.

Gość hitova pasauku
Właśnie mnie też to interesuje. :) Lubię czytać nowinki o nowych lekach, o nowych spobach leczenia chorów, ostatnio założyłam sobie konto na portalu medycznym, żeby mieć dostęp do artykułów "z kłódką", bo to ciekawe :) A żeby później zostać pielęg. anestezjologiczną, to po normalnych studiach robi się jeszcze jakiś kurs?

Gość hitova pasauku
Przepraszam za liczne literówki :O:O:O Chciałam szybko napisać i wyszły jakieś neologizmy :O

i tez zalezy jaki oddzial- tyle biegania. teraz na wewnetrznym biegam non stop a kolezanki z innych mowia ze siedza :p oczywiscie godziny praca sa troche nie teges-ranki, poloudniowki i nocki- ale ja masz dziecko to jest wtedy dobrze bo mozesz sie dostosowac :) a ile masz lat jesli moge zapytac? nie wiem ile teraz pielegniarki zarabiaja w polsce, tutaj 1600-1800 euro :)

Gość aaaaawwwwwww
po normalnych robi sie jakis kurs, chyba płatny jest, ale nie wiem o tym wiele:(

tak serio... ja sie czasami czuje dumna ze cos wiem :p chociaz to dopiero poczatek :p i duzo kontaktujesz sie tez z lekarzami... a czasami lekarze wiedza mniej od pielegniarek :p czasami oczywiscie :p

Gość aaaaawwwwwww
ja jestem na pierwszym- studiujesz za granica?

tak, w niemczech

Gość hitova pasauku
Z pracą na nocki i dniówki po 12 h jestem już zapoznana, bo w takim trybie ostatnio pracowałam w hotelu :) I powiem szczerze, że mi ten system odpowiada, bo w miesiącu ma się dość dużo wolnego w ciągu dnia i jest czas, żeby coś pozałatwiać itd. bo do pracy idziesz dopiero na nockę. A lat mam 26. Byłabym chyba najstarsza studentka na roku, a w szpitalu młodsze ode mnie by mnie przyuczały :):O

Gość aaaaawwwwwww
eee tam to jest super... to nie porównanie do naszych polskich realii. a mozna wiedziec, mature w Polsce robiłaś?:) jak sie tam znalazłas?:)

Gość hitova pasauku
Dziewczyny, ja uciekam na razie, ale wrócę niedługo, to poczytam Wasze refleksje :)

no wiec jak mialam 16 lat, mama wybyla zagranice, wyslala mnie do szkoly bez jezyka :p potem skonczylam ta szkole z mala matura( wszystko na 4 :P) i z ta mala matura mozna robic studia na pielegniarke. na studia medycyjne trzeba ta wieksza.. duzo tlumaczenia... ja sie zastanawialam jeszcze nad policjantka ale musze pocwiczyc jeszcze lepiej nad jezykiem :)

a i mam teraz 20 lat :p i u mnie na studiach sa starsi jeszcze :p nawet kolo 30 :) jedna 45 :p

Gość hitova pasauku
O to może w PL też znalazłaby się jakaś studentka moja równolatka :D

mysle ze beda starsze :) no wiec jak cos, zycze powodzenia :) moja mam tez jest pielegniarka, pracowala na dziecinnym i zawsze zazdroscilam jej tej wiedzy :p

Gość hitova pasauku
Moja też jest pielęgniarką :D więc to jakby pielęgnowanie tradycji rodzinnych. Ale moja już nie pracuje ze wzgl. na chorobę. Dzięki i Tobie też życzę powodzenia na studiach, a później w pracy :)🖐️

:) daj znac jak sie zdecydujesz :p milego wieczoru :p

Gość gość
tez zastanawiam się nad pielegniarstwem póki co jestem w studium policealnym na kierunku masazysta z fizjoterapia i mamy praktymi na oddziałe i uwierzcie mi jest to o wiele ciesza praca bo trzeba dzwigac pacjentów pionizowac ich itp.

Gość gość
ja polecam, jak najbardziej. Sama jestem pielęgniarką po http:/wsmw.edu.pl i chociaż praca nie jest łatwa i wymaga poświęcenia, to jeżeli ktoś ma powołanie, to nie pożałuję tej decyzji. Jestem pielęgniarką i instrumentariuszką w szpitalu w Warszawie i nie narzekam na finanse.

Gość gość
Perspektywy są niezłe i szanse na prace mysle, ze tez. A w krajach zachodnich jak np. Niemcy to juz moglabys liczyc na bardzo dobre zarobki. Minusem jest to, ze praca nie należy do lekkich i jest raczej stresująca, plus nieprzespane noce na dyzurach moga dac w kosc. Ale jeśli czujesz, ze lubiłabyś ten zawod i przede wszystkim lubisz ludzi bo pielegniarka ciagle ma z nimi bliski kontakt, to mysle ,ze warto :)

Gość asiutka    1999
no chyba warto ale trzeba umieć biologie

Gość joasiakott8
Jestem po pielęgniarstwie na Mazowieckiej Uczelni Medycznej ( to nowa nazwa dawnej Wyższej Szkoły Mazowieckiej ). Generalnie uważam, ze to zawód z przyszłością. Pracy nie brakuje a i zdobyta podczas studiów wiedza i umiejętności bardzo mi na co dzień pomagają.,

Gość gość
Czy jest ktoś z pielęgniarstwa na Mazowieckiej Szkole Medycznej? Myślę o studiach tam, szukam opinii.

Gość ola

Obecnie jestem studentem pielęgniarstwa na uczelni http://study4u.eu/pl/uczelnia/675-wydzial-nauki-o-zdrowiu-warszawski-uniwersytet-medyczny , którą serdecznie polecam. Wspaniała atmosfera, bardzo mili ludzie, a przede wszystkim znakomity poziom nauczania. Jeżeli szukasz uczelni, dzięki której będziesz posiadał ogromną wiedzę w dziedzinie pielęgniarstwa to właśnie jest odpowiednie miejsce dla Ciebie.