Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tusia-88

IMIONA DLA CÓRECZEK

Polecane posty

Gość a moja córeczka to...
ANNA, zauwazyłam że jest to popularne imie ale teraż bardzo żadko daje się je dziewczynką, tak więc mamy Anusię

Gość babiniecc
a moja ma na imie blanka i jestem z tego bardzo dumna to imie jest bardzo ladne a jak bedzie druga dziewczynka to bedzie lena:)

Gość babiniecc
a moja ma na imie blanka i jestem z tego bardzo dumna to imie jest bardzo ladne a jak bedzie druga dziewczynka to bedzie lena:)

Gość tusia-88
"moim zdaniem jestes naprawde pusta. wybierajac imie pod katem tego czy twoja corka pozna jakiegos Henia na dysko, w remizie, klubie gejowskim czy na HAwajach. ja nie kumam, jak mozna byc takim ograniczonym??" Po pierwsze nie wybierałam imienia tylko po tym kątem, ale MIĘDZY INNYMI pod tym, żeby córeczka nie miała do mnie kiedyś tam pretensji, że wstydzi się swego imienia i nie podoba jej się , że jest Zosią , na ten przykład , albo inną Amelią.I jest to moim zdaniem jak najbardziej w porządku w stosunku do dziecka, że myślisz o tym, czy ono będzie z tym imieniem dobrze się czuło, a nie tylko o tym, czy imię się podoba mamusi i tatusiowi. Ograniczone to dla mnie są te z mam, które nazywają dziecko oryginalnie, tylko po to by było JEDNO z takim imieniem w przedszkolu czy szkole, a potem taki Konstanty czy Lukrecja wstydzi się przed kolegami i jest przedmiotem drwin, ale mama spełniła swoje marzenie i dała mu tak na imię. Nic złego w tym nie ma, że myśli się o dziecku i wyobraża sobie je za lat 5, 10, 15 nie tylko pod kątem charakteru. "jesli patrzysz na imie dla corki pod takim katem, to jak Ty ja wychowasz??? czy to bedzie kolejne dziecko nowego glupiego pustego pokolenia polskiego? " Nadanie imienia nie ma nic wspólnego z wychowaniem dziecka. Nie rozumiem za bardzo, o co ci chodzi? Czy to, że chcę aby czuła się pewna siebie, aby była mądrą i dobrą dziewczyną, ale też znającą swoją wartość i dobrze się czująca w swojej skórze, to coś złego twoim zdaniem? "pamietaj ze amerykanskozalatujace imie nie zagwarantuje corce szczescia w milosci, a jedynie jej wychowanie bedzie swiadectwem o tobie jako matce. moze na tym sie lepiej skup?" Już ty się nie martw o to, wychowam swoją córkę napewno lepiej niż niejedna . Poza tym imię Olivia nie jest amerykańskie, nie wiem jak można być tak ograniczonym :) I tak naprawdę żadne imię nie zagwarantuje nikomu szczęścia w miłości,ale napewno imię odejmujace pewność siebie moze być przyczyną kompleksów a co za tym idzie, zamkniecia się w sobie i zamknięcia się na innych ludzi. Nadając córeczce imię skupiłam się głównie na niej samej, żeby czuła się pewnie w każdej sytuacji, czy to za granicą (nie mając problemu z przeliterowaniem swojego imienia), czy w Polsce będąc śliczną i mądrą dziewczyną i nie widzę w tym nic złego. Z kolei za generalizowanie i ograniczenie umysłowe uważam to, jak mamy powtarzają to co wyczytały w gazetkach albo gdzieś usłyszały, że np. w przedszkolu jest 100 Julii, czy Oliwii. A potem w USC we Wrocławiu okazuje się, że Oliwii w zeszłym roku było 68. A diotyzmem dla mnie jest nazywanie córki tak, jak bohaterka ulubionego, durnego serialu w TV, typu Maja czy Lenka, tylko dlatego że lubisz ten serial. Oczywiście, że najważniejsze jest wychowanie, ale imię jest dla dziecka jak talizman szczęścia i albo je lubisz, albo całe życie czujesz się źle z tym imieniem. Zaczynając ten temat nie zapraszałam do dyskusji ograniczonych kobiet, które wylewają swoje kompleksy i frustracje obrażając inne mamy i ich dzieci. Zapytałam z ciekawości, które z imion wam się podoba.Autorkom natomiast postów powyższych radziłabym się zastanowić dwa razy, co znaczy np. słowo PRETENSJONALNY i sprawdzić sobie w słowniku. Nazywajcie sobie swoje dzieci po wiejsku, albo staropolsku, jak tam sobie chcecie. Ja miałam mieć na imię Krystyna, ale całe szczęście Tato interweniował, a mój mąż miał być Janusz, a jest Tomek i jak sobie kiedyś rozmawialiśmy że jakby to było gdyby mamy się uparły przy swoim , to stwierdziliśmy że i tak bylibyśmy ze sobą i się w sobie zakochali, ale lekką siarą byłoby przedstawić się sobie na początku, no i przed kolegami że chodzi z Kryską też - mówcie sobie co chcecie- ale lekko krzywo, nie ma co ukrywać i być zakłamanym, że nie.

Nazywasz dziecko Wiktoria bo to imię było nadawane księżniczkom? :-O Życzę ci autorko tematu aby w przyszłości twoja córka znalazła na dyskotece księcia( broń Boże Jana albo Stanisława, niech będzie Brajana) i została księżniczką :-O

A twoja ostatnia wypowiedź powala. Niestety nie intelektem. Faktycznie straszna siara powiedzieć kolegom, że spotyka się z Krysią :-O Podzielam zdanie wypowiadających się dziewczyn - ty pewnie masz naście lat.

Gość tusia-88
A tak na marginesie - tak to już jest z wyborem imienia, że każdy ma do każdego imienia albo jakieś swoje ALE, albo bardzo mu się podoba. Nie rozumiem tylko osob, które piszą że by powiesiły na gałezi matki nazywające dzieci tak czy siak. Ja np. bardzo lubię imię Lena, ale nie nazwałabym tak dziecka, bo kojarzy mi się z Magdaleną, a tego imienia nie lubię. O Amelii natomiast gdzieś wyczytałam,że z łaciny oznacza osobę bez kończyn, nie wiem ile w tym prawdy, a mojemu mężowi kojarzy się z emalią, choć samo imię brzmi dla mnie ładnie. Julia to trochę jak Julian :) A Blanka to część ogrodzenia obronnego muru wokół zamku :) Zosia natomiast to moja sąsiadka, ma 60 lat. Także jak widać każdy może znaleźć jakiś dżinks niefajny w każdym imieniu i lepiej na takie posty odpowiadać wprost - podoba mi się to, albo nie podoba tamto, a nie wnikać,czy powiesiłoby się matkę dającą tak dziecku na imię lub nie.

Gość ja proponuję
Finlandia i Wyborowa :D

Gość ja się zastanawiam nad
dwoma: Sara i Laura, bardzo mi się podoba Sara tylko czy nie za bardzo "psie" imię? Oprócz tego, że jest to podstawowe imię biblijne i jest proste i piękne ;)

Gość tusia-88
Mojej drugiej córeczce dam na imię właśnie Laura :) Sara też śliczne moim zdaniem

Gość bąbelek090
Sara, Laura,,Vanessa,Nadia,Dżesika,Bianka,Blanka,sranka - te wszystkie dla mnie sa okropne.

Gość tusia-88
P.S. A tak wogóle - wiesz, ciągaj się :) Lepiej znajdź stronę z pajacykiem i kliknij w brzuszek, zrobisz dobry uczynek i nakarmisz głodne dzieci, a nie będziesz bezproduktywnie wylewać tu swoje kompleksy. Mówię Ci, napisz jak masz na imię albo jak dałaś dziecku, to może twoje pokrytykujemy :) Chyba że wstydzisz się napisać... A najlepiej nie pisz, tylko goń się :)

Gość tusia-88
A za życzenia aby moja córcia Olvia spotkala na dyskotece swego ksiecia bardzo ci dziekuje i tobie tez radze swego ksiecia poszukac szybciutko, bo pewnie wogole nie masz

Gość a ja mam 2 koleżanki...
siostry własnie nazywają się sara i laura:-) spoko kumpele ale myslę że to nie imię o tym zdecydowało:-)

Gość tusia-88
Babelek, wystarczylo napisac ze ci sie nie podobaja

Gość tusia-88
Napewno to nie imie, ale imiona maja ladne

Gość wyżej przeczytałam anna...
też mi się marzy córeczka Ania,

Teraz już nie mam wątpliwości, że autorka ma góra 18lat i właśnie złapała na dziecko jakiegoś "nie-Janka co to się wstydzi Krysi" :-O

Gość KolinaKoina
Dziewczyno a nazywaj sobie swoje pociechy nawet Dżoszua Bingo, tu chodzi o twoją argumentację, która ewidentnie pokazuje, że masz niewiele lat i w swojej pustej głowie tylko dyskoteki i to żeby sobie siary nie narobić poznając faceta na dyskotece:-O nazwij córkę Kiła Chlamydia twoje koleżanki z klasy będą wniebowzięte w końcu to tak światowo brzmi :-O

Gość moja prababcia
miała na imię Wiktoria - ależ nowoczesne imię! :D

Gość co mam robic bo nie wiem
lena, tola, nela, olena, jana, marianka, marcysia, kalinka

Gość moja prababcia
a pozostałe 3 to były zresztą: Julia, Weronika i |Pola - odnoszę wrażenie, że miałam bardzo światłe prabacie :D

autorko o imieniu Amelia jak napisalas ze imie oznacza brak konczyn, gdzie ty to czytalas prosze dla twojej wiadomosci znaczenie tego imienia AMELIA Z języków germańskich "dzielna obrończyni" lub "pracowita". Popularne w Polsce, a od XVIII wieku, przede wszystkim wśród szlachty i bogatego mieszczaństwa. Później nieco zapomniane, teraz przeżywa renesans. Być może sprawiła to tytułowa bohaterka francuskiego filmu "Amelia", pragnąca uszczęśliwiać otoczenie optymistka. Amelia jest odpowiedzialna i rozważna. Z wielką wnikliwością podchodzi do każdego problemu. Uwielbia zmiany i podróże. Ale miewa też zmienne nastroje, bez większych powodów popada w melancholię, a nawet depresję. Wtedy ujawnia się jej dusza artystyczna. Amelia może, np. pisać poezję albo malować. Niechętnie wchodzi w stałe związki. Dobrze sprawdza się w zawodach, gdzie wymagana jest umiejętność szybkiego podejmowania decyzji. Amelia to imię dobre dla dziewczynek spod znaków Skorpiona i Strzelca, niezbyt odpowiednie dla Bliźniąt i Koziorożca.

Gość hkjhgvghkvkhjbljb
Amelia (łac. amelia, z gr. = "bez" + , = "kończyna, kończyny") wada wrodzona polegająca na całkowitym braku kończyny lub kończyn. Może stanowić część zespołu wad wrodzonych lub występować jako wada izolowana, w części przypadków będąca wynikiem działania szkodliwych czynników (teratogenów) na rozwijający się zarodek lub płód.

Gość werbla
ewa i magdalena albo karolina

tlumaczenie lacinskie, no sory lacina zawsze ma dziwne znaczenia poczytaj prawdziwe znaczenie i pochodzenie tego imiena

Gość hkjhgvghkvkhjbljb
Droga autorko. Mam na imie Maria i jestem dumna z tego imienia. W każdej sytuacji przedstawiam się głośno i wyraznie, nie wstydze się "starodawnego" imienia. Na pewno to imię jest lepiej postrzegane na uczelni czy w pracy nic jakies Dżesiki czy inne Kewiny. Zauważ również że Maria wystepuje na całym świecie i to praktycznie w tej samej pisowni: Maria, Marie, Mary. Jest to imię odpowiednie i dla małej dziewczynki i dla dorosłej kobiety. Tak samo piekne i uniwersalne są np imiona: Anna, Magdalena, Małgorzata. Olivii, Vanessie i Dżesice z takimi imionami bedzie cieżko do czegoś dojść, dlatego większośc czasu będą spędzały na dyskotekach z Kewinami i Brajanami :)

Gość tusia-88
Jesteście , co niektóre, baaaardzo ograniczone i strasznie nudne życie chyba wiedziecie, skoro dyskoteki kojarzą się wam tylko z naprutymi małolatami łapiącymi chlamydię i inne takie i facetów na dziecko....Ale to nie moja sprawa.Ja jestem w długoletnim, szczęśliwym związku małżeńskim, mam ponad 30 lat i śliczną córeczkę o przepięknym, kobiecym imieniu. Moja córka ma podwójne obywatelstwo - niemieckie i polskie i Olivia pisane przez V jest oryginalną pisownią tego imienia, a nie polską Oliwią. Poza tym chciałam, żeby imię było międzynarodowe, bo jesteśmy jak zapewne wiecie już w Europie. Dżesiki i Brajany to lekka przesada, natomiast imiona uniwersalne i znane w każdym kraju pod podobą postacią, to tylko sama wygoda dla dziecka. A te co tak krytykują, niech śmiało piszą swoje ulubione imiona - napewno są zajebiście ładne i oryginalne :)

Gość tusia-88
i chętnie je sobie poczytam :))))

Gość pamelalla
A O CO WAM CHODZI JAK KTOS CHCE NAZWAC DZESIKA TO NAZWIE I NIE PISZCZCIE TU O JAKIMS UNIESZCZESLIWIANIU DZIECKA BP UIWAZAM ZE JESLI DADZA JEJ MILOSC TO BEDZIE SCZSLIWA BEZ WZGLEDU NA IMIE A CZY DZIECI BEDA SIE SMIAC ? ZAWSZE LUDZIE GADALI GADAJA I GADAC BEDA , A SKAD WIECIE CZY ZA 10 LAT DZIECI NIE BEDA SIE SMIALY Z IMIENIA ANIA? WG NAS JEST ONO NORMALNE ALE WG NASZYCH DZIECI BEDZIE MOZE DZIEWNE NIE POMYSLALYSCIE ZE POKOLENIA SIE ZMIENIAJA? MOJA SIOSTRA MA DWA IMIONA MAŁGORZATA PAULINA I CO NIBY MAŁGORZTA NORMLANIE IMIE A ONA GO NIENAWIDZI I JAK SKOCZYLA 18 ;LAT ZMIENILA TYLKO NA SAMO PAULINA