Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julien797654

chłopak oznajmił mi że chce zostać świadkiem jehowy

Polecane posty

Gość Januszek..........
Co Wy za pierdoły opowiadacie.Moi sasiedzi są świadkami Jehowy.Na jakie studia im inie wolno iść????Czasami do nich wpadamy,albo oni do nas.zawsze jest miło.Kawa,drink_ w umiarze.jak dla mnie ,to są cudowni sąsiedzi.Dobrze byłoby,żeby katolicy tak się zachowywali.

Gość pozdro6OO
wiec teoretycznie jesli ona sie z nim chajtnie to moze zapomniec o tym ze razem beda spedzac swieta bozego narodzenia np. u jej rodziców?

Gość pozdro6OO
janusz tez mam takich sasiadow chcialbym zeby wszyscy byli tacy jak oni, ale pewneinei znamy jch sekretow dotyczacych sekty.

Gość Marzena999888
"i powiedz szczerze jak myslisz: czy bardzo to wpłynie na nasze relacje????? oni naprawde są tak bardzo gorliwi?????" Na to pytanie trudno mi odpowiedzieć. Ale myślę, że jeśli Twój chłopak na poważnie się w to "wkręci", a Ty nie będziesz chciała się przyłączyć do ŚJ, to Wasz związek raczej się rozpadnie. Świadkowie wpajają młodym ludziom, że nie powinni być w związkach z osobami "ze świata", nie ma za to wykluczenia ze zboru, ale każdy po cichu to potępia.

Gość pozdro6OO
czyli moj sasiad jachowy, uwaza mnie za kogos gorszego, nie ma dlamnie szacunku bo nie jestem jachowy ?? taka grzecznosc na pokaz ?

Gość Marzena999888
"wiec teoretycznie jesli ona sie z nim chajtnie to moze zapomniec o tym ze razem beda spedzac swieta bozego narodzenia np. u jej rodziców?" tak, ŚJ nie biorą udziału w świętach Bożego Narodzenia, Wielkanocy, nie obchodzą urodzin, imienin ani żadnych innych świąt poza Pamiątką Śmierci Jezusa.

Gość pozdro6OO
nie wiem poco ten typ sie w to pcha. nie ma co robic niech znajdzie se druga prace.

Gość Januszek..........
Sektą,to oni nie są.Nie mają swojego guru.Czasami opowiadają o swojej religii(ale nic na siłę. A pomocni w kazdej sytuacji i o kazdej porze.Każdemu z was życzę takich sąsiadów.

Gość Marzena999888
czyli moj sasiad jachowy, uwaza mnie za kogos gorszego, nie ma dlamnie szacunku bo nie jestem jachowy ?? taka grzecznosc na pokaz ? Cóż.. Nie wiem, czy nie ma szacunku, oni raczej są zdania, że trzeba mieć szacunek dla wszystkich ludzi, ale na pewno uważa Cię za "żyjącego w ciemności", nie znającego prawdy o jedynym prawdziwym Bogu. A że jest miły to normalne, oni są mili dla wszystkich, żeby ludzie mieli dobre zdanie o ich religii, bo dzięki temu łatwiej im nawiązywać kontakty z potencjalnymi "owcami".

Gość pozdro6OO
wiem mam takiego sasiada no normalnie kozak chłop. kulturalny, grzeczny, pomocny normalnie szok.

Gość Marzena999888
to prawda że nie mogą nawet wejść do kościoła?????? tego nie wiem szczerze mówiąc, czy jest bezwzględny zakaz, ja nigdy nie byłam do jakiegos 16 roku życia, ale chyba w bardzo wyjątkowych sytuacjach mogą wejść, tylko nie wolno im klękać, żegnać się itp.

Gość smrodek
kochana, przepraszam za to pytanie, ale czy Wy ze soba wspolzyjecie?? czy wiesz, ze jesli wstapi do zboru to napewno nie bedziecie tego robic?? chlopak bedzie mial 2 wyjscia 1) rzucic Cię - bo nie moża żyć w grzechu (oni najczesciej biora sluby w ciagu roku od poznania sie zeby nie dopuscic do sexu przed) pewnie troche juz ze soba jestescie i beda podejrzewac ze po kryjomu dalej to robicie 2) bedzie Cie zmuszal do szybkiego slubu...

Gość Januszek..........
Tak ,Nie wchodzą do kościoła.Wiem,to bo cała ich rodzina była na pogrzebie mojego brata.Cmentarz tak.

Gość Januszek..........
Smrodek,aleś Ty ciekawa. Pytanie do Ciebie,,____________Czy katolikowi wolno współżyc przed ślubem???????????????????????????????????????????

Gość Marzena999888
czy oni od dziecka Cie zmuszali do "praktykowania"????? Można powiedzieć, że tak, chociaż w taki sposób, że ja tego nie traktowałam jako zmuszanie. Po prostu od dziecka w takiej religii mnie wychowywali, nie miałam pojęcia, że można inaczej. Dla mnie to było zupełnie naturalne. Jeśli chodzi o to, dlaczego odeszłam, to chyba dlatego, ze poznałam nowych ludzi nie będących ŚJ, zobaczyłam jak wygląda życie "ludzi ze świata", do tego doszedł tzw. okres buntu, zaczęłam samodzielnie myśleć i przestało mi się to wszystko podobać. Ostatecznie wyszło tak, że wykluczyli mnie ze zboru za "niemoralność". Ktoś pytał, czy po odejściu nie nękali mnie - o dziwo nie, może dlatego, że w tamtym czasie prawie nie bywałam w rodzinnym domu i niedługo później się wyprowadziłam. Tu gdzie teraz mieszkam po prostu nie rozmawiam z nikim z ich organizacji, więc nie mam kontaktu. Rodzice nie poruszają tematu, choć wiem, że nadal ich to boli.

Gość drtert456435
ale dlaczego chce tam odejść - może chcę i ciebie tam wciągnąć. Jeśli ten topik to prawda to radziłbym ci zerwać z tym chłopakiem.

Gość kasiunia
sa jakies zakazane zawody w ktorych nie moga pracowac.

Gość smrodek
januszku nie pytam Ciebie ;) autorka odpowiedac nie musi, to bylo raczej pytanie retoryczne...

Moj wujek (mojej mamy brat) nalezal do Swiadkow Jehowy, stal sie przez to lepszym czlowiekiem. Rzucil palenie, przestal pic alkohol, ogolnie jest okay. Nie zamykaj sie na Swiadkow Jehowy. Czy bedac praktykujaca katoliczka przeczytalas cale Pismo Swiete Starego i Nowego Testamentu? Bo jesli nie, to nie mamy o czym dyzkutowac. Ktos, kto nie czytal calej Biblii, nie ma pojecia o tym czym naprawde jest religia chrzescijanska (pomijajac Kosciol i jego wypaczenie wiary). Moze najpierw dowiedz sie na czym naprawde polega religia chrzescijanska, a potem dowiedz sie kim sa i jakie przeslanie niosa Swiadkowie Jehowy.

Gość smrodek
sa - wszystko co ociera sie o "zlo" czyli modeling, praca w knajpach = imprezowniach, polityka, wojsko itp itd

Gość kasiunia
major - czytasz a nie rozumiesz o czym gadamy. w temacie rozbiega sie o to czy da sie stworzyc normalna rodzine jachowy + katolik. wychodzi ze nie bardzo, oddzielne swieta bo jachowy nie moze brac udzialu, zbory, chodzenie po chatach, negowanie przez jachowych zwiazku z katolikiem. to nie bedzie zdrowy zwiazek.

słuchajcie...nikt nie jest doskonały także i oni..... dłaczego o katolikach się nie mówi?? to wśród nich panuję alkoholizm i wszelkie dewiacje i zboczenia seksualne, księża nie biorą TYLKO dobrowolnych datków, za ślub, chrzest pogrzeb ZAWSZE trzeba zapłacić, księża gwałcą dzieci ( nie raz się o tym słyszało) a kto palił czarownice na stosie?? a krucjaty? wszystko to w imię Boga? otwórzcie oczy wreszcie!!!!!

Gość pozdro6OO
no niezle. ciekawe czy jachowi moga miec bogate zycie sexualne ze swoim pratnerem czy tylko jedna pozycja. bez blowdzobu:) czy analu.

Gość smrodek
no macie zakaz do slubu - swiadkowie jehowy sa dziewicami do slubu

Gość smrodek
hmm ale maja duzy plus, bo antykoncepcja nie jest grzechem :)

to co się dzieje w kościele już dawno przsatło mieć coś w spólnego z Bobiem, a tak już od wieków, nie znacie historii?