Ewa, 33 1 Napisano Maj 13, 2011 nawet jutro nie zjem tego obiadu, będzie tylko dla reszty domowników i na niedzielę dla wszystkich jutro jestem na obiadku wyjazdowym, a dzisiaj znowu pożarłam moją namiętność ostatnich kilku lat - mozarella, pomidory, szczypiorek, bazylia i już nie mam ochoty nic więcej jeść do rana a pachnie ladnie, nie powiem :) do tego będą kartofelki z koperkiem i sałata z rzodkiewką i kefirem naturalnym - tak na wiosennie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość chodzi o to chyba Napisano Maj 14, 2011 no, zeby sie tylko nie okazalo, ze do niedzieli nicnie ostanie, bo domownicy wszystko wszamia pod twoja nieobecnosc ;) pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 14, 2011 właśnie wróciłam do domu, coś tam jeszcze w lodówce jest :) a w tym tygodniu bigosik z młodek kapustki, 2 główki kupiłam, koperek, kiełbada wiejska z młodymi ziemniakami będzie superobiadek na poniedziałek i wtorek :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
campari34 0 Napisano Maj 14, 2011 bigosik z młodek kapustki, KURCZE GDZIE DOSTAŁAŚ MŁODĄ JUŻ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 15, 2011 a w tesco ;) na targu wiejskim też widziałam ta kapusta jest nieduża i niezbyt zwięzła, na 2 dni dla 3 osób kupiłam dwie główki, wyszło pół wiekiego gara Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 kapustka znikla w oczach, dzisiaj gulasz z nowymi, jak dla mnie, ziołami - garam masala (siostra tego używa i mówi, że dobre, nigdy nei jadłam) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Maj 17, 2011 garam masala jest pycha, alse nastaw sie na taki korzenny, a la indyjski posmak :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość poziomka malinowa Napisano Maj 17, 2011 ja kocham indyjska kuchnie, tikka albo green masala mmm:D i co Ewa, dogadalas sie z kafeteria? widziałam ze z samego rana usuneli kontrowersyjne posty i tematy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 można tak powiedzieć, że się ze mną dogadali ale nie wierzę w ich zapewnienia, bo to nie pierwszy raz, kiedy został złamany regulamin i w dodatku prawo poslkie ale dobra, dosyć o tym, tym bardziej na temacie o żarełku coby się nei zwarzyło :) a gulaszu nie będzie, bo raz, że nie chce mi się dzisiaj robić, dwa - że zapomniałam wyjąć mięsa z zamrażarki kupiłam 3 rodzaje pierogów w stokrotce i będzie na jutro i pojutrze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Maj 17, 2011 no i problem z glowy ;) ale napisz, jak znajdziesz chwile, jak wyszedl gulasz z garam masala i co tam ew. jeszcze dalas, bo samam ciekawa. dobranoc ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jako ciekawska zapytam Napisano Maj 17, 2011 jak sie do Ciebie zwraca syn meza? per Pani czy jakoś inaczej? może po prostu po imieniu? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 po imieniu do mnie mówi a gulasz zrobię na piątek i sobotę, to napiszę, jak wrażenia smakowe... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość poziomka malinowa Napisano Maj 17, 2011 No ale chodzi Ci o to, że nie usuneli tematu tak? To nie pierwszy raz, wierz mi... Mialam kiedys podobna sytuacje, ale wiecej paniki i strachu niz faktycznych problemow. W koncu zawsze usuwaja, a ludzie zapominaja. Zrezygnowalas ze skladania zgloszenia poki co? Ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce w ogole. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 a, no i M. to nie jest mówj mąż, tylko mój kochany konkubent, M. to pierwsza litera jego imienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość poziomka malinowa Napisano Maj 17, 2011 tzn ze nie usuneli tematu od razu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jako ciekawska zapytam Napisano Maj 17, 2011 coś mi się pomyliło, myślałam że mąż :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 a broń boże juz jednego miałam, wystarczy mi za wszystkie czasy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jako ciekawska zapytam Napisano Maj 17, 2011 a jak robisz gulasz? z jakiego mięsa i w ogóle możesz napisać przepis? Ja robię gulasz zazwyczaj z chudego mięsa (szynki lub innego), uwielbiam gulasze i warto próbować nowe przepisy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jako ciekawska zapytam Napisano Maj 17, 2011 hehe :) też jestem przeciwniczką ślubów :p Cywilny tak, kościelny w życiu :p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 ja juz miałam i taki i taki, i chyba mi wystarczy do końca życia nigdy więcej wojny :) a gulasz robie z różnych mięs, co tam kupię z szynki, z łopatki, z karkówki podsmażam, dodaję cebulki, warzyw suszonych, przyprawy, zalewam wodą i duszę do miękkości, na koniec kapka śmietany i zielone nie powiem, jakich przypraw używam, bo nie zwracam na to uwagi mam ich całe dwa koszyki i biorę, jakie mi sie pod rękę nawiną czasem przewaga curry, czasem papryki, a czasem bez tego w ogóle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość poziomka malinowa Napisano Maj 17, 2011 Ewa, no ale napisz chociaz ogolnikowo co postanowilas, bom ciekawa:D Sledzilam wczoraj twoje wpisy na redakcyjnym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jako ciekawska zapytam Napisano Maj 17, 2011 to robisz podobnie jak ja :) często dodaję też paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę a jak nie to startą marchewkę a przyprawy też różne, co tam mam. Śmietany nie dodaję ale za to zagęszczam mąką bo jakoś tak jestem już przyzwyczajona. Ostatnio robiłam duszone plastry karkówki z Twojego przepisu i powiem, że były pyszne ;) a gulasz z czym jecie? Ja najbardziej lubię z kaszą + ogórek kiszony. U mnie w domu zaś jadło się z ziemniakami albo z chlebem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
konczita 0 Napisano Maj 17, 2011 ja mam chrapke na te plastry z cebula :) tylko najpierw musze zuzyc zapasy z lodowki zanim znowu cos kupie :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 to ciesze się, ze plasterki smakowały :) gulasz jemy różnie, nie mam jakiś schematów, kasza jęczmienna, gryczana, ziemniaki z kluchami chyba nie ogólnie pisząc, "dogadałam się" z o2 i nie wniosłam doniesienia koniec tematu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 17, 2011 a co do dodatków to też różnie kapusta kiszona z cebula i oliwą i marchewką kapusta czerwona z cebulą i majonezem ogórki wszelkiego rodzaju Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jako ciekawska zapytam Napisano Maj 17, 2011 no pycha były ;) nawet teściowej smakowały, która gardzi wszystkim czego ona nie ugotuje :p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 20, 2011 zrobiłam gulasz z tą śmieszną przyprawą garam masala - nawet fajny smak ciekawe, jak będzie reszcie smakował, bo na razie tylko próbowałam, na obiad będzie dzisiaj chyba najlepiej będzi epasowac z ryżem, to się dobrze składa, bo nei chce mi sie ziemniaków dzisiaj obierać w ogóle w piątek nic mi sie nie chce robić... tylko na male zakupy przedgrilowe, zapeklować karkowkę, przygotować pieczary i trochę sie spakować, żeby jutro z samego rana ruszyć, wyprzedzając korki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
alvia 0 Napisano Maj 20, 2011 Ewo, a gdzie kupiłaś tę garam masalę? Chciałabym trochę urozmaicić moją kuchnię, bo gotuję bardzo schematycznie. :( I tak przy okazji zapytam dziewczyny - czy widziałyście ostatnio gdzies rozmaryn? Bo poszukuję od miesiąca i nigdzie nie ma. A ja bez rozmarynu nie potrafię życ. :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Maj 20, 2011 akurat byłam na targach ogrodniczych i było też stoisko z przyprawami ale siostra używa stale i kupuje chyba w normalnych sklepach nie patrzyłam nigdy, ale zerkne teraz, czy np. w Leclercu czy Tesco jest ta przyprawa kojarzy mi się smakowo z pieprzem ziołowym plus curry plus jeszcze coś, ale mniej więcej te klimaty a rozmaryn to u mnie na parapecie ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość 22031959 Napisano Maj 20, 2011 a ja poszukuję gałki muszkatołowej całej. U mnie w sklepach jest tylko mielona, a to nie to samo co świerzo starta. ja czasami do gulaszu dodaję też paprykę i ogórek korniszon kokrojony w słupki, wtedy mam inne danie;) ostatnio robiłam z pieczarkami tez dobry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach