Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość domamimam

próchnica ząbków-proszę o odpowiedz

Polecane posty

Gość domamimam

syn ma na 2 jedynkach górnych jakby resztki jedzenia myjemy to szczoteczką ale to nie schodzi/. czy to próchnica butelkowa

Gość domamimam
ma 19mies

Gość zartujesz!!!
juz ma zepsute zabki:( zastanow sie kobieto nad soba!co ty m dajesz do jedzenia! IDIOTKA,normalnie!scyzoryk sie w kieszeni otwiera na tak nieodpowiedzialne mamuski!

Tak, to moze byc prochnica, powinnas udac sie do dentysty z maluszkiem na impregnacje zabkow, to nic nie boli, tylko niestety zabki zrobia sie czarne i nie zmyjesz tego. Nie mysl, ze to tylko mleczaki i kiedys wypadna, impregnacja ma zapobiec prochnicy na zebach stalych, zeby sie z mleczakow na nie nie przeniosla.... Podstawa to myc te zabki conajmniej 2 razy dziennie. Moj ma prochnice od lekow jakie przyjmowal, ma pomalowane zabki i nie wyglada to najlepiej, ale chce by mial ladne zabki stale!

tak, to próchnica butelkowa... przerabiam to z moją młodszą córką, której najpierw antybiotyk zniszczyła szkliwo a potem zrobiła sie próchnica od mleka pitego przed spaniem... idź do dentysty na lapisowanie ząbków, bo w ten sposób powstrzyma się rozwój próchnicy... jak ktoś wyżej napisał ząbki będą czarne, ale nie dojdzie do tego, że stałe wyjdą już zepsute...

Gość jajajajjajajajaa.
nie przejmuj sie wypowiedziami co niektorych. To ze dziecko ma prochnice to wcale nie znaczy ze tylko od jedzenia czy braku higieny. Moja dostala prochnicy jak miala jakies 3 latka, dbalismy o zabki bardzo ale to nic nie dalo. Dentystka powiedziala ze czasem tak jest ze nawet jak sie dba to prochnica moze wyjsc, taka uroda dziecka i geny, jesli dziecko ma predyspozycje do prochnicy to nawet niewiadomo jak by sie dbalo to i tak dostanie. Moja miala lapisowane zabki, teraz ma 6 lat i niedawno 2 blomby jej zakladalam. Znam dziecko ktore bardzo zadko myje zeby, przed spaniem je slodycze popijajkac kola i nie ma prochnicy.

Gość jajajajjajajajaa.
no nie ze czarne, zabki beda takie jakie sa z szarymi plamkami, nie wyglada to najgorzej.

Gość a mój syn miał 2 jedynki w
próchnicy i jakos na stałe ząbki się nie przeniosło , nie martw się

Gość do jajajaja
nie wmawiaj sobie,ze taka uroda twojego dziecka! w wieku 3 lat zepsute zeby!! a teks-nie przejmuj sie wypowiedzia co niektorych-jest najlepszy. Jak ma sie autorka nie przejmowac? przeciez jej dziecko ma zepsute zeby i to w tym wieku! Najlepiej podajcie sobie rece jedna z druga.Jak czytam takie wypowiedzi to mi sie slabo robi

Gość taka-jedna-stamtąd
ratowanie mleczkow to nie kwestia ze potem stałe zeby wyrżną sie juz z próchnicą,nie piszcie głupot nie mozna usuwac mleczków u tak malych dzieci po prostu,bo one utrzymuja przestrzenie miedzyzebowe..i jesli byłaby juz zaawnasowana prochnica i nalezloby usunąc mleczaka to wiadomo stały sie wyrżnie wczesniej,tylko kwestia ze wsztstko musi miec swój czas i "miejsce" do tego jesli juz jest próchnica,to wiadomo bakterie etc..U malych dzieci najczesciej zaczyna sie niezauwazalnie na stycznych zebów mlecznych,i badzo szybki sie rozwija,wiec jak najszybciej nalezy uczyc myscia ząbków,czyszczenia nitka dentystyczna pomiedzy a jesli juz jest nie ok,to zalapisowac beda "czarne" ale na przyszlosc moze ortodonta nie bedzie potrzebny

Gość taka-jedna-stamtąd
poszukaj pedodonty,to stomatolog od dzieci,nie tylko chodzi o zatrzymanie tego procesu prochnicowego ale i zainteresownie dziecka juz od malego wizytami u stomatologa,ten nauczy jak myc ząbki,da prezenty,znam dzieci dla ktorych pojscie do gabinetu i dentysty to nagroda..czasy sie zmienily a prochnica sie nie przenosi na zeby stale...bo je mozesz ewentualnie teraz ogladnac a zdjeciu rtg;) tylko faktycznie ktos nie dba zbytnio o zęby i tak ma zdrowe albo małoc co do łatania,a inny nie wychodzi od dentysty i ciagle cos sie psuje..powodzenia...;)

Gość jajajajjajajajaa.
ojej...rozmawialam z zdentystka na ten temat i powtarzam co ona mi powiedziala. Oczywiscie ze mycie i dbanie o zabki jest wazne i moze powstryzmac prochnice, ale nie musi. Maz ma zepsute zeby i najwyrazniej corka odziedziczyla to po nim, ja mam zdrowe i zadbane i syn odziedziczyl po mnie. A ktos tam naskoczyl na autorke ze jak tak mozna nie dbac, ze jest nieodpowiedzialana i ze wogole masakra co za matka. Jezeli sie nie zna to niech sie nie wypowiada. Jesli jej dzieci maja super zdrowe sliczne zabki to bardzo fajnie, niech sie cieszy z tego a nie wymysla ferezje.

Gość taka-jedna-stamtąd
aaa.... i to moze byc...nie prochnica...;) a kamien nazębny...przy szyjkach zębów-takie obwódki ciemne,jakby cos "narosło" na powierzchni zęba odkłąda sie płytka bakteryjna,resztki pokarmowe,to nie tylko barak higieny,czasem ktos ma do tego predyspozycje... mozna to spokojnie usunąc-tzw-scaling- pani higienistka stomatologoczna zrobi to ultradzwiękami-wiec bez borowania;) trzeba tego pilnowac bo pod tym kamieniem-odwapnia sie szkliwo i tam dopiero.....bedzie prochnica..

Gość mój młody
miał w wieku 2 lat nadżerkę na jedynkach, zaczęliśmy stosowaź fluor oczywiście pod stałą kontrolą stomatologa, i wszystko się zatrzymalo, tzw odwapniło. dodam że dwa lata to świetny wiek na rozpoczęcie wizyt u stomatologa:) Teraz mlody ma 4latka i wszystkie 4,5 pozaklejane a na 6 czekamy:) A ten fluor co dwa tygodnie:)

jesuuu te komentarze, na temat niedbania o zęby mnie dobijają. Moje dziecko nie piło nigdy z butelki, miało czyszczone zęby, nie jadło słodyczy, nie piło soków, zęby późno wyszły - ale dwójki wyszły bez szkliwa. No i ma zalapisowane. A próchnicy brak.

Gość domamimam
syn miał myte ząbki 2-3 razy dziennie. ale to chyba od picia z butelki i niekapka. chciałam go nauczyć z kubeczka ale on nie chce wcale/.

Gość donkey
nie powinnaś się przejmować komentarzami, które mówią, że nie dbałaś o ząbki Twojego dziecka. Ale jeśli problem próchnicy bardzo Cię niepokoi powinnaś udać się na konsultację do dentysty w Krakowie bardzo dobra jest Galeria Uśmiechu. Myślę, że jak porozmawiasz z dentystą będziesz spokojniejsza.

Gość jak ktoś daje obraźliwe
komentarze, znaczy że ma małą wiedzę. Mojej córce popsuły sie ząbki które właśnie wychodziły ( były to ząbki czwórki) bo brała wtedy antybiotyk. Pozostałe ząbki ma zdrowe. Do tych obrażających: myślicie że nawet z braku higieny ząb jest w stanie się popsuć w tydzień lub dwa? Dodam, że dbam o ząbki, a moje dziecko nie używa ani smoczka ani butelki . I co mądrale? Najłatwiej jest po prostu kogoś obrazić :o