Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asia5545

Modlitwa 2 latka

Polecane posty

Niby wszyscy ktorzy tutaj pisza ze autorka 'oglupia' dziecko sa tacy nowoczesni ale widze, ze jesli chodzi o tolerancje; wyzawanie innych WARTOSCI czy inne poglady na wychowanie to zachowujecie sie prawie jak w sredniowieczu. Spalcie ja (autorke) na stosie, psia krew internetowe 'krucjaty' odwalacie. Zal mi was,. Kto wam dal prawo oceniac metody wychowawcze autorki i sposob w jaki tlumaczy dziecku swiat ? Pilnujcie swojego tylka, jak nie umiecie scisle odpowiedziec na pytanie to nie marnujcie klawiatury. Ktos napisal, ze ma w szkole byc etyka zamiast religii. No wypadalo by wreszcie, malo tego powinien byc taki przedmiot jak wiedza o religiach swiata. Ktora przedstawialaby rozne wyznania; chrzescijanstwo, islam, buddzm i inne a takze pokazywala w jaki sposob ludzie w dzisiejszych czasach je praktykuja. Wtedy moze udalo by sie uchowac kolejene pokolenia od tego co dzieje sie tutaj na poprzedniej stronie. No ale znajac zycie; to marzenie scietej glowy. Autorko, Moja corka jeszcze jest za mala na modlitwy (20 miesiecy), zreszta ja sama powiedzialabym przechodze 'kryzys' w kwestii religii i sama nie wiem w ktora strone mam sie kierowac . Moge za to polecic ci ksiazke dla dzieci, pieknie wydana w grubej oprawie z fajnymi obrazkami. 'Opowiedz mi Jezu; Z okienkiem na niebo'.Tekst dobrany przez ks. Boguslawa Zeman'a. Nawet znalazlam w Internecie http://www.tolle.pl/pozycja/opowiedz-mi-jezu to jest fajny zbior takich jakby dzieciecych wypowiedzi na temat Boga, podziekowan dla Niego,albo mozna nawet powiedziec'luznej poezji' malych umyslow. Zawiera tez pewnego rodzaju 'lekcje' o tym dlaczego powinnysmy byc np wdzieczni, dlaczego sie nie poddawac , dlaczego warto przebaczac itp. Moim zadaniem jest to dobre rozwiazanie dla takich maluchow, nie czuja wtedy presji nauki slow modlitwy i pewnie jest to namowa do bycia kreatywnym w modlitwie (halo Doloressss67! chyba by Ci sie ta ksiazka tez spodobala). Mysle, ze za kilka miesiecy 'przetestuje ' ja na corce.

Gość Autorko może taka?
ANIELE BOŻY STRÓŻU MÓJ, TY ZAWSZE PRZY MNIE STÓJ, O ZDROWIE MAMY TATY BABCI ITP.....PROSZĘ I PROSZĘ TAKŻE NIECH MNIE OD ZŁEGO NA KAŻDYM KROKU ANIOŁKI STRZEGĄ:)

Gość lelela
dzięki ci boże, że mnie ukochałeś, dzięki ci, że dobrych rodziców mi dałeś, proszę cię ojcze z wysokiego nieba daj im wszystkiego, czego im potrzeba, to teraz ulubiona modlitwa mojego dziecka, modlimy się wspólnie od kiedy skończyła 3 latka co wieczór, wcześniej modliliśmy sie nieregularnie, bardziej uczyliśmy się. teraz co wieczór wspólnie dobranoc ci boziu, do ciebie boziu rączki podnoszę, aniele boży, dzięki ci boże, ojcze nasz i zdrowaś mario. Córka zna formułki, często dodaje różne aktualne prośby i podziękowania związane z tym co danego dnia się wydażyło, jest to elementem jej wieczornego rytuału, pomaga wyciszyć się przed snem.

Gość Katoliczko jak z koziej dupy
Trąba . Nawet nie znasz modlitwy tylko początek , resztę sobie doowiadasz..... Jak chcesz nauczyć dziecko modlitwy to naucz go całej .

A co w tym złego, że dziecko się modli? I bardzo fajnie, ja bym nie miała nic przeciwko, ale niestety, moje dziecko nadal nie mówi, wiec mogę zapomnieć nie tylko o paciorku. Ja nie mam nic przeciwko, nie uznaję jedynie oszołomów mających się za katolików (chrześcijanami raczej nie są) pokroju ojca derektora, czy zawziętych psycholi broniących krzyża. A dzieci mają swój rozum, niedawno rozmawiałam o stworzeniu świata z jednym dzieckiem i nie było problemu z tym, że pani na biologii uczy, że pochodzimy od małp (swoją drogą pośmiałyśmy się przy tym), a pani na religii uczy, że od Adama i Ewy. Doszłyśmy do wniosku, że i tak nigdy się nie dowiemy jak było naprawdę, więc roboczo możemy przyjąć obie wersje :)

Gość ulka.kulka
Już dzieciak w wieku 2 lat będzie miał wyprany mózg, a może dasz mu szansę samemu zadecydować w co chcę wierzyć?

moja od pol roku (czyli od kiedy skonczyla 2lata) odmawia aniele Boze... zna caly pacierz na pamiec co do decydowania za corke-to tak samo jakbym zapytala sie noworodka jakiego chce mleka pic :-D jak bedzie duza to sama zadecyduje, poki jest niepelnoletnie ja bede decydowac koniec kropka ;)

Gość co za matka
no widzę, że dziecko już przechodzi pranie mózgu.

kasza23 - bardzo fajnie napisalas, dzieki za sugestie i propozycje ksiazki :)

yakamoz - nauka idzie bardzo dobrze. Wczoraj zaczelismy i dla malej to byla niezla frajda. Myslala, ze to zabawa :) i ja nie naciskalam na poczatek na zbyt wiele. Zaczelam od tego ze razem sie przezegnalysmy i powiedzilalam modlitwe oojjjeeejjjeejj "dobranoc ci boziu ja juz ide spac bo jutro raniutko znowu musze wstac spokojnie i cicho przespie cala noc po dniu pracowitym boziu dobranoc..." Malej sie bardzo podobalo. Mi tez :)

Evi_ - tez tak mysle - ludzie powtarzaja slowa wprost uslyszane z TV lub innych mediow nie wiedzac co mowia.... swiadomosc u dziecka... hehe. moze powinnam z nia przerobic cala filozofie od Platona do czasow wsoplczenych i pozwolic wybrac droge zycia?

Gość a co on na to
jak ja wkladam moja corke do lozeczka to ona od razu idzie dac buzi bozince i potem dokancza aniele bozy,,,