Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosilabym o pomoc

chodzi o ciasto

Polecane posty

Gość prosilabym o pomoc

z reguly ciasta nie wychodza mi zbyt ladne wizualnie badz mam zdolnosci wyjatkowe do robienia zakalcow.jadlam kiedys u znajomej biszkopt wylozony owocami a na to bodajze sniezka z galaretka wymieszana no i moje pytanie jest oczywiscie latwe do przewidzenia jaki macie sprawdzony przepis na biszkopt?prosilabym tez o proporcje na wieksza forme okragla chyba kolo25cm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosilabym o pomoc
jesli chodzi jeszcze o ten biszkopt to byl raczej z tych nizszych jako spod tylko a nie dominujaca warstwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karmilam koty Royal Caninem
poszukaj na mojewypieki.blox.pl przepisu na biszkopt rzucany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karmilam koty Royal Caninem
jest tam tez przelicznik form (na wypadek gdyby przepis zawieral ilosc skladnikow na wieksza forme).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosilabym o pomoc
ale ja glupia jestem :) przeciez znam doskonale ta strone...boze jak ja dawno tam nie zagladalam...szkoda tylko ze pani dorotka ma jednak zazwyczaj ciasta z wyzsza szkola jazdy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pisałam to juz X razy, ale co tam- jeszcze raz Biszkopt- 1 szkl mąki, 0,75-1 szklanka cukru, łyzeczka proszku, 4 jajka, łyżka octu Osobno ubić białka z cukrem, w małej , miseczce ubic widelcem żołtka z proszkiem i octem- ma sie spienić. Dodac do białek, wymieszać, potem mąkę partiami. Nie ma prawa nie wyjsć! Na gorze było ptasie mleczko- galaretka ugotowana w polowie wody, przestudzona i lekko scieta, kremówka. Ubic śmietane, połączyc z galaretka, wylożyć na ciasto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosilabym o pomoc
tylko pytanie to bedzie taki wysoki biszkopt na blaszce 25 czy 26 srednica? a co do sniezki to wlasnie o to mi chodzilo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na blasze kwadratowej powiedzmy 25 x 25 cm to wychodzi taki akurat :) jeżeli przewiduję 3 warstwy (powiedzmy- biszkopt, krem, wierz z ciastek z polewa) to piekę z trzech jajek i odpowiednio proporcjonalnie mniej wszystkiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosilabym o pomoc
hmmm taki na wysokosc foremki czy jak?no wiesz mniej wiecej bo ja mam okragla foremke i ma srednice cos kolo 25cm i chcialabym nie calkiem na wysokosc blachy a moze na 3/4 pomooooooooz proszeeeee:) blondyna ze mnie totalna z ciast

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosilabym o pomoc
bo wiesz jak pozniej mam owoce wylozyc a na to jeszcze ta kremowka to wiesz zeby mi sie masa nie rozlala zanim stezeje... mam ananasy w puszce i zastanawiam sie nad galaretka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Biszkopt, ananasy i galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa= dobre zestawienie. Tortownica jest jednak mniejsza od mojej blachy, proponuję więc 3/4 szkl maki, pół szkl cukru, 3 jajka.... Do tego 1 galaretka w jednej szklance wody, porządnie wystudzona i mały kartonik (250 ml śmietany)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosilabym o pomoc
rozumiem ze piec to tak jak we wszystkich czytam czyli srednia temp wychodzi 170 a smietana to 30% dziekuje ci bardzo dobra kobieto:) niech ci bog wynagrodzi to w dobrym seksie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Inna nieco trudniejsza i bardziej kaloryczna, ale pyszna wersja (jak juz masz tę puszke ananasów :) ) Na syropie należy ugotować 2 budynie śmietankowej lichej marki (ja robie na biedronkowych, jak z takimi lepszymi to nie wiem). wyjdzie cos w rodzaju kisielu. Wystudzić toto. Biszkopt na 2-3 jajkach. Odzielić z kolejnych 3 jajek białka i zółtka. Do białek dosypać 100 g wiórków kokosowych i 2 łyzki cukru, wymieszać, wylać na blachę z papierem do piecz. i upiec (do momentu, aż sie zacznie robic złotawa). Na krem: kostka masła zmiksowana na puch z zółtkami (musi być w temp pokojowej to masło, inaczej kupa roboty), potem partiami ten kisielek, po kawałeczku, jak za mało slodkie to cukier-puder. Jak będzie jednolite to wyłożyć na biszkopt (mozna go nasaczyć np wodą z cukrem), na to krem z wymieszanymi kawałkami ananasa, a na wierzch ciasto kokosowe (po wyjęciu z pieca musi sie wystudzic potem przy wyjmowaniu pomagam sobie długim szerokim nozem -przywiera do papieru)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
temp standardowa 180 stopni, śmietana kremowa 30 % (dziekuje, jak dotąd nie skąpi :P )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×