Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMACÓRCI1221

WAGA DZIECKA NA USG A WAGA PO URODZENIU

Polecane posty

Gość MAMACÓRCI1221

mam pytanie do mam które juz udodziły jaka lekarz podał wam wage na usg a z jaką w rzeczywistości urodziły się wasze dzieci?

Gość nie pamietam ile było na USG
Ale lekarz mi mówił, ze dziecko jest przeciętne. A lekarz który mnie przyjmował na porodówkę dotknął brzucha i powiedział ze spore będzie tak na oko 3800. Śmiałam się do niego, ze może nie. Urodziłam syna 3,820. Po porodzie mówię do lekarza ze on ma USG w oczach chyba a on z uśmiechem "droga pani to nie USG tylko doświadczenie zawodowe" :)

mi lekarz na kolorowym usg powiedzial ze corka jest mala i nie bedzie wazyc 3 kg i mial racje :)

Gość oooo tak
moje dziecko przed porodem waga 3200 po urodzeniu 3900, więc duża róznica, przy drugim dziecku waga przed 3600 po urodzeniu 3200, dodam ze w obu przypadkach usg było robione kilka godzin przed porodem.

Gość mamachichi
na super nowoczesnym usg przed samym porodem-3800g, urodziłam faktycznie 4300g, więc pół kilo różnicy

Gość MAMACÓRCI1221
Mi lekarz z początku mówił że będzie drobna dziewczynka a na ostatnim usg stwierdził że ma juz 3 kg. a do porodu mam 3 tyg. jeszcze ale mówił ze ta waga nigdy nie jest dokładna

mój najmłodszy syn na usg przed porodem - 3400, po porodzie - 3400. nie walnęli się ani grama:D

A ja miałam zwykłe usg dwa tygodnie przed porodem, ale podobno u specjalistki od usg i zgodziło się. Okresliła, że synek waży 3100g - 3150g na jej oko i że z każdym tygodniem będzie przybywać 200g. Oceniła perfekcyjnie, bo synek urodził sie z wagą 3540 g w dwa tygodnie później.

u nas byla malutka roznica - 200 g, ale przed porodem powiedziano mi ze dziecko na pewno bedzie bardzo duze i ponad przecietna:D no i jest;) waga urodzenowa 4820;)

Gość deszczowa piosenka :)
W dniu porodu lekarz określił, że mniej więcej 2500 , a mała miała 2860

Gość Izabelaaa26
Mi lekarka rano powiedziało, że dziecko ma około 3300-3400g. A wieczorem urodziła się córa 4200g :)

hehe w 37 tygodniu jak patrzyli na rozmiary mojej córy, to powiedzieli, że bedzie ważyć ok 4 kg :-) a jak sie urodzila wazyla 3471g i mierzyła 53 cm. Dodam jeszcze, ze przenosiłam ciążę o 10 dni :D

o jej, jak widze u wszystkich w zasadzie podano ze wzrostu wage dziecka mniejszą niz faktycznie wazylo :-) u mnie stwierdzili, ze Mała ma długie konczyny, jest długa ogolnie dlatego dali jej 4 kg :) a po porodzie te 3kg471g to taki pajączek wyszedł, ale nie uwazam by byla dluga bo tylko 53cm, a zwykle dzieci jak sie rodza to maja ponad 55 cm :) ja osobiscie mialam 58 :D

Gość książkowa dziewczynka
waży 3200g i mierzy 53 cm chłopiec zaś 3500g i 55 cm tak przynajmniej uczono w szkole za moich czasów szkolnych;)

Gość papatkind
Moja na usg miała wagę 2400 dodam ze bylo to 2 dni przed ukonczeniem 40 tyg ciazy. Pani doktor pytala sie mnie czy nie palilam w ciazy bo dziecko jest malutkie i czy dobrze sie odzywialam.Palić nigdy nie paliłam a jadlam duzo bo przytylam 30 kg. Niunia urodziła się 4 dniu po tym USG i ważyła 2930 a miala 56 dlugosci wiec nie bylo tak tragicznie az taka malutka nie byla. Dodam ze USG bylo robione w szpitalu wiec troche im ten sprzet nawala albo jakos to dziwnie mierza. Teraz mała ma 2 miesiace i waży 4500 kg:) od poczatku karmie mlekiem modyfikowanym :)

2 tyg przed porodem 3 kg a corcia wazyla 3250 czyli idealnie lekarz podal wage :)

Mnie rano wystraszyli na usg że będzie 4500 a w nocy urodziłam córę 3970

Gość A mój synek
Urodził się z wagą 4100 a 2 dni przed porodem lekarz powiedział że 3800 czyli 300gram różnicy ;D

Synek miał mieć 4kg z tym, że lekarz zastrzegał, że może się mylić o 10% i... 3610g :) ale z tym bywa bardzo różnie. Na wizycie po połogu rozmawiałam z nim i mówił, że u pewnej pacjentki "kopnął" się o 1kg :o

Gość prawie 3
mnie mówili dzien przed porodem 3500 - 3700 ( miałam duży brzuch chyba ;) a urodziłam 2550 córę/48cm

Gość mamaNelli2014
witam wszystkie mamuśki. znalazłam się tu, ponieważ po wczorajszej wizycie u pediatry jestem w kropce i chcę zapytać czy któraś z mam miała podobną sytuację, a wiec do rzeczy. jestem mamą 7 tygodniowej Nelli. laseczka w dniu narodzin mierzyla 56 cm. w 7 tg życia ma 54 cm... czy to w ogole możliwe? czy została źle zmierzona w szpitaluu? przecież maleństwo tez coś urosło... czy mogli sie aż tak pomylic? proszę o jakiś odzew ;)

Gość gość
Błąd w którymś pomiarze.

Gość gość
Skad ten pomiar 54 cm? Sama mierzylas czy lekarz mierzyl?

Gość mamaNelli
lekarz

Gość gość
No to moze zle zmierzyli na porodowce bo dziecko sie rusza. Te pomiary nie sa takie precyzyjne bo dziecko sie rusza i takiego malucha mierzy sie inaczej: "Wzrost noworodka mierzy się nie od czubka głowy do pięt, lecz inaczej – najpierw od środka główki do pupy, a potem od pupy do nóżek. Takie mierzenie wzrostu dziecka powinno się stosować do momentu, zanim maluch nie zacznie chodzić. Dlaczego w ten sposób mierzy się noworodka? Ponieważ malutkie dzieci mają podkurczone nóżki i nie wolno ich prostować. Do mierzenia wzrostu noworodka używa się elastycznego centymetra. Mierzenie dziecka na stole z podziałką można zacząć dopiero wtedy, gdy lekarz stwierdzi, że nie ma cech dysplazji stawu biodrowego."

Gość gość
Mi na miesiac przed porodem Pani doktor powiedziała, że sądząc po rozmiarze brzucha to dziecko bedzie mialo ok 3,5kg i mały urodzil sie w terminie z wagą 3550g :-) a z USG nie pamietam :-P

Gość gość
Przy przyjęciu do szpitala miałam usg waga około 3300 po 12 godz porodu córka urodzona z wagą 3450.

Gość gość
Moj syn w 38 tyg na usg : 4040 g, w dniu porodu (39i 4 dni) innemu lekarzowi wyszlo 3100, no max 3700 (tak powiedzial). Urodzilam 4170... :O kolejnym razem od razu ciecie casarskie bo maly byl w inkubatorze przez swoja wage i komplikacje