Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pchwale sie

Mam juz pozwolenie na budowę mojego domku:)

Polecane posty

nie no domek jest ładny i funkcjonalny, ale biorąc pod uwagę np, 4 osobową rodzinę to trochę ciasno moze być, tak miałam ze swoimi znajomymi, że jak juz wybudowali to stwierdzili że za mało miejsca wiec zaczęli kombinować z dokładaniem jeszcze kolejnych pomieszczeń a to juz większe koszty niż na początku te 20m wiecęj w gotowym projekcie

Miss - czy piec nie powinien byc w pomieszczeniu, które ma dobra wentylację? Takim z oknem?

Gość atramika
jeśli ten dom jest mały na 4osobową rodzinę to ja nie wiem!! To wsze dzieci mają po dwa pokoje? Jak dla mnie to jest on idealny i duży nawet jak dla 5ciu osób!

mama,***** pewnie że rocznie, ale na opał tradycyjny i prąd wydajemy połowę, wiec śmiem twierdzić że mam się to opłaca, nawet biorąc pod uwagę niewielki problem z paleniem w piecu na opał

Gość kilka dni temu
miss ten pokoj 6.40 to na łózko tylko? strasznie maly.. kto w nim bedzie? projekt ;ladny tylko szkoda ze na dole nie ma pokoju.. wy wszyscy na gorze a noca zlodzieje moga na dole grasowac, inp w krytycznym momencie jak niezapowiedzeni goscie nie ma gdzie gratów sprzatnac a jakby byl pokoj na dole to tam.. albo jak masz male dziecko to jego zabwiki wszedzie na dole sie walaja a tak to moglabys w pokju na dole cos trzymac a nie nosic wszystko z góry na dół i odwrotnie...

Miss - przemyśl, proszę, co zmiescisz w pokoju o powierzchni 6m? Poza tym, czy metraz na poddaszu, jest powierzchnią użytkową (tj. powyżej 1,90m), czy mierzoną po podłodze?

Gość kilka dni temu
kiciak wlasnie mnie tez zastanawia czy te 6,40 to nie sa czasem podlogi :O a tak pozatym to uzytkowej nie mierzy sie od 1,90 w gore tylko 1,20cm cos takiego...

Od 1,40. Ale to dla dorosłego człowieka i tak jest niewystarczająceo :) Toleruję tylko 1,90 i wyzej. Ale ja jestem wysoka.

atramika***, chyba źle zobaczyłam ale ten dom miał 2 sypialnie, czyli jedna dla dzieci(np 2/3, rodzeństwo mieszane) a druga dla rodziców, chyba że będziecie spać w salonie ja nie mam nic przeciwko małym domkom,

W kotłowni jest okno. W tym pokoju 6m będzie garderoba. W przyszłości jeśli zajdzie taka potrzeba zrobimy pokój z garażu a 2gi garaż dobudujemy z boku. Jak dla rodziny z jednym dzieckiem(a w przyszłości nie wiadomo jak będzie) wystarczy. Pół roku szukałam projektu,który będzie mi się podobał i sprostta naszym finansom.

Ach, przepraszam MIss - moja pomyłka w zakresie pieca. :)

Gość pchwale sie
my budujemy tez mały budynek gospodarczy z garażem więc jeśli kotłownia nie zda egzaminu to jest wyjście przenieść ją włanie do tego budynku/.

Gość pchwale sie
wiem że teraz dopiero się zacznie ale ja na to juz jestem nastawiona i nie mogę się doczekać:)

Gość atramika
budowa domu to fajna sprawa - robi się coś tyyyyylko dla siebie :) fakt, że będzie kupe roboty i czasem nerwów, ale potem miło się wspomina. I pamiętajcie, róbcie duuużo zdjęć, potem będzie niezła zabawa :))

Miss, a izolacje w tym garazu (po przyszły pokój ) robicie juz teraz? Są fajne projekty z garażami dostawianymi z boku, i wówczas ludzie (w razie potrzeby)robią pokoje nad garażem. To też jest pomysł.

A tak off the topic :) W końcu normalny temat :))))))))))))))))))))))) Oby więcej takich :)

Gość pchwale sie
a tak swoja drogą to może nam ktoś doradzi jaką dachówkę wybrać

my jak kupiliśmy działkę to była zarośnięta jak dżungla, śmiałam się z M że jesteśmy jak Jan i Cecylia karczujący puszczę aby wybudować dom, oczywiście bez cięższego sprzętu się nie obyło, ale prac ręcznych tez było co niemiara

Zalezy co macie w projekcie w zakresie obciążeń: czy sa liczone na dachówkę cementową czy blachodachówkę? Od tego chyba trzeba zacząć. Kolor to chyba dobierzesz do elewcjii i otoczenia.

Robimy izolację, a gdybyśmy mieli kiedyś rozbudowywać to nad garażem będzie taras. Dziewczyny, może mi któraś odpowie-czy jak kupowałście projekt to przyszedł też wam dziennik budowy?

ja polecam ceramiczną , wiem że to sa koszty i to duże, bo blacho_dachówka jest tania, ale po paru latach blacha wygląda koszmarnie, w sumie to zależy też od kosztów jakie macie,

miss.***to zależy od projektu, ja jak zamawiałam projekt garażu w muratorze to był dziennik, (ogólnie to koszt 15/18 zł)a archipelagu już nie było,

Przyznam, ze nie wiem, skąd mieliśmy dziennik. Rodzice się tym zajmowali. :))) Naszym zadaniem było tylko zarabiać.

Gość pchwale sie
my tez nie dostaliśmy dziennika. Mylimy nad dachówką ceramiczną tylko teraz tyle tych firm jest że nie wiadomo od kogo kupić. Boimy się porastania mchem bo tak na moim rodzinnym domu sie stało.

i nie dajcie się namówić że dziennik to gruba księga, najlepiej zapytać osobę która będzie prowadzić nadzór budowlany, najlepiej jak jest to ktoś sprawdzony, i będzie prowadził sumiennie waszą dokumentację to ważne przy odbiorze budynku, bo jak słyszałam to różnie bywa