Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbcreen

W jakim wieku można rozpocząć branie tabletek antykoncepcyjnych?

Polecane posty

Gość bbcreen

Mam 16 lat i jestem w stałym związku od 2 lat, nie współżyję jeszcze z moim chłopakiem, ale z pewnością niedługo będzie nasz 'pierwszy raz', chciałabym wiedzieć: 1.czy mogę już brać tabletki antykoncepcyjne? 2.czy bardzo nabrzmiewają po nich piersi? 3.czy wszystkie tabletki antykoncepcyjne są na receptę? 4.jeśli wszystkie, to do jakiego lekarza mam się zgłosić żeby wypisał mi receptę? (nie chodzę jeszcze do ginekologa, więc nie wiem, czy mam sobie jakiegoś poleconego znaleźć, czy wystarczy jak pójdę do pani doktor u mnie w przychodni?) Z góry dzięki za wszystkie Wasze odpowiedzi, zależy mi na prawdzie a nie na wciskaniu kitów w internecie :) Jeśli jest ktoś, kto nie chciałby rozpisywać się na forum to proszę o maile :) bbree@gmail.com

Gość sfsfsf
tak mozesz brac tabletki chociaz jestes nardzo młoda i nie wiem czy nie potrzebujesz na to zgody rodziców... , wszystkie tabetki są na recetpe a pierwszy raz musisz isc do ginekologa zeby ci dobrał odpowiednie

Gość bbcreen
dziękuję za pierwszą odpowiedź :)

Gość 15 butelek???
ja zaczęłam brać jak miałam 17 lat oczywiście tabletki przepisuje ginekolog, wszystkie są na receptę. ja dostałam bez "zgody" rodziców :)możesz zapytać również o tabletki refundowane, ja miałam takie na początku :)

Gość kobierkjkhjh
Tak tabletki sa tylko i wyłącznie na receptę.!!!!! Do ginekologa możesz iść sama skoro skończyłaś 16 lat lekarz dobierze je do twojego organizmu.No i oczywiście,żedna Pani z przychodni ci tu nie pomoże bo musisz isc do GINEKOLOGA osobiście. Niewiem szczerze czy tak młodziutkim dziewczynom się przepisuje ale zapytac możesz...Ja zaczęłam brac jak miałam 19 lat.pozdrawiam i powodzenia.

Gość ahgasfasgashdadhadsha
Koniecznie idź najpierw do ginekologa, bo jeżeli będziesz miała źle dobrane tabletki może to spowodować niemiłe efekty uboczne. Ja osobiście zaczęłam brać tabletki w wieku 15 lat, poszłam sama do lekarza i nie było żadnego problemu. Wypisał mi tabletki z góry na pół roku. Najlepsze tabletki dla młodych dziewczyn to yasminelle, ja właśnie takie brałam. Piersi prawie w ogóle nie zmieniły się, nie było żadnych efektów ubocznych. Są drogie, bo kosztują ok 40 zł na miesiąc, ale godne polecenia. Może teraz już potaniały, ale nie orientuję się. Brałam je przez ponad 3 lata i były to jedyne tabletki jakie brałam. Ale teraz przestałam zabezpieczać się ogólnie więc już ich nie potrzebuję :)

A i jeszcze jedno - ogólnie polecam tabletki, bo w gumach to nie te same doznania :)

Gość poważnie mówiąc
ja idąc po raz pierwszy do ginekologa (prywatnie) zostałam przyjęta sama bez rodzica itd. ale idąc do publicznej przychodni musiałam na pierwsza wizyte iść z rodzicem . prywatnie lekarz mi zaproponował antykoncepcję ,ale nie zdecydowałam się gdyż był to zwykły naciągacz wyliczył mi 5 wizyt na badania a każda z nich po 70zł ;/ idz pierwszy raz z mama publicznie a już potem będziesz miła sama chodzić :) i wtedy załątwisz sobie anty . (bezpiecznie,z badaniami )bez wiedzy rodziców jeżeli nie chcesz by wiedzieli

Ale jeżeli ma 16 lat to myślę, że nawet jak pójdzie sama to nie będzie żadnego problemu, jeżeli np mama ją krępuje. Ja też byłam w wieku 15 lat publicznie, nawet nie powiedziałam rodzicom, bo nie miałam z nimi zbyt dobrego kontaktu. A nie było to tak dawno, bo niecałe 4 lata temu, więc pewnie się za dużo nie zmieniło jeżeli chodzi o ginekologów, moim koleżanką też wypisywali bez problemu w wieku 16-17 lat.

Poza tym myślę, że lekarze nie są negatywnie nastawieni do młodych dziewczyn, bo jeżeli dziewcyzna decyduje się na sex to chyba dobrze, że chce się zabezpieczać i jest świadoma konsekwencji jakie bez antykoncepcji może ponieść.