Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paweł 55555555

Wieprzowinka

Polecane posty

Gość andrzej ty
Ale ostatnio tyle się mówi o popularności drobiu, zaleceniach jedzenia ryb, czy ostatniej kampanii promującej gęsinę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Jasne ale słyszy się też o sztucznym tuczeniu drobiu, strasznych warunkach w jakich jest on tuczony i hodowany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alicja 123f
Z rybami też nie jest tak pięknie jak pokazują reklamy w końcu morza i inne zbiorniki wodne są coraz brudniejsze i bardziej skażone przez cywilizację i to też znacznie odbija się na „zdrowości ryb

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Nie zapominajcie też o tym, że w Polsce najpopularniejszą bodaj rybą jest hodowana przemysłowo w ściekach panga która jest takim w ściekach hodowanym mutantem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosia345
Trendy trendami - ale spożycie mięsa wieprzowego w Polsce jest duże i od lat utrzymuje się na równym poziomie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Najważniejszy jednak jest umiar - wszak o wartości odżywczej produktu decyduje nie tylko ilość tłuszczów, ale i rodzaj kwasów tłuszczowych. Ze względu na możliwość zapobiegania miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca preferowane są nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie wielonienasycone. W tłuszczu wieprzowym kwasy nienasycone stanowią ok. 50%, przy czym kwasów tłuszczowych wielonienasyconych jest od 7% do 14%, kwasy jednonienasycone stanowią od 41% do 52%. Tłuszczom towarzyszy zwykle cholesterol, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych, związek wyjściowy do syntezy hormonów, witamin, kwasów żółciowych i innych ważnych związków. Jednak jego nadmiar we krwi może być przyczyną zmian miażdżycowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadzia rrr
Mięso wieprzowe wciąż cieszy się dużą popularnością. Niebagatelną rolę odgrywa tu przyzwyczajenie Polaków oraz spora różnorodność potraw w, jakich pojawia się wieprzowina na naszych stołach. Mięso wieprzowe posiada dużą wartość, poza walorem smakowym odżywczą, a szczególnie energetyczną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paweł 55555555
Najcenniejszym składnikiem mięsa wieprzowego jest pełnowartościowe białko, to ono właśnie decyduje o wysokiej wartości odżywczej mięsa, jak również o jego właściwościach smakowych i zapachowych. Szczególne znaczenie ma także występująca w dużych ilościach w mięsie wieprzowym tkanka łączna. Wpływa ona w istotny sposób na cechy sensoryczne oraz przydatność technologiczną i kulinarną mięsa. Tłuszcz wieprzowy ma bardzo wysoką wartość energetyczną, ale zawiera niewielkie ilości najbardziej cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za akcja z reklamowaniem
wieprzowiny pojawiła się tu ostatnio?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gfggggjjj
Najgorszy rodzaj mięsa ... Fuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gh;ujhbcd
kiedy w koncu trzea solic wieprzowine zeby nie byla twarda? Jedna osoba napisala ze tuz przed smazeniem, inna ze pod koniec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vitalianka
szczerze nie mam żadnej wiedzy na temat wieprzowiny.wiem tlyko jak nie kupić zepsutej i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×