Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Nikoli

Czy uzywacie chodzikow?

Polecane posty

Gość Mama Nikoli

Tera tyle sie o tym mowi... ze tak szkodza, co otym myslicie? Moje dziecko nie chce raczkowac a w chodziku biega po calym domu- ale staram sie jej nie wkladac!

A ja mimo wszystkich zakazow wkladam dziecko do chodzika, oczywiscie nie na pol dnia...

Gość dla jednego używałam
Bo lubił, dla drugiego nie używałam bo z niego wyskakiwał na główkę. I jedno i drugie zaczęło w końcu chodzić. Problemów zdrowotnych nie mamy.

podam Ci przyklad moich dwoch przyjaciolek: 1) dziecko ur 1.04.10 chodzi w chodziku- tylko! 2) dziecko ur 13.04.10 i chodzi na wlasnych nogach od prawie 2 tyg dla mnie to istatna roznica i mojej corci nigdy nie kupie chodzika :)

Gość mamo aniu sorki ale glupoty
piszesz. Jedne dzieci chodzą szybciej inne później i chodziki nie mają tu wiele do rzeczy. Ja mam 2 i jedno mi zaczęło chodzić jak miało 10 miesięcy, a drugie jak miało 14. Ten twój przykład to nijak się ma do tematu. Żaden to argument.

Gość mama sama w domu...
nie używałam synek miał 6,5 miesiąca zaczął raczkować więc było to zbędne bym wkładała go do chodzika

Gość Mama Nikoli
No ze niby obciazaja kregoslup i w przyszlosci dziecko moze miec problemy, zabuzaja poczucie rownowagi i w efekcie opozniaja samodzielne chodzenie i takie tam wymysly ale ciekawe czy ktos to poparl dowodami...

Gość Mama Nikoli
No wlasnie jak dziecko raczkuje to nie ma problemu ale gorzej jak nie chce...:(

mamo nikoli no raczej jest poparte dowodami skoro skoro uczą tego na psychologi rozwojowej...

Gość Mama Nikoli
Pewnie masz racje stad moj dylemat- wkladac czy nie...

używałam jak musiałam posprzątać ugotować synek zaczął chodzić mając 11 miesięcy

Gość Slomiana zaluzja
Moja zaczela chodzi 8,5 miesiaca i kupilam pchaczyk..Mysle ze lepszy od chodzika i zdrowszy!

Gość Mama Nikoli
Myszka ja wlasnie tez tak robie uzywam w ostatecznosci jak wszystko inne ja znudzi a ja mam robote... Dzieki za podpowiedzi - moj wniosek to nie przesadzac a uzywac z umiarem i czasami!

Gość skonczylam wychowanie fizyczne
i na zajeciach raz mowili o szkodliwosci na stawy biodrowe i kolana wiec ja nie bede uzywac, maly sam niech chodzi jak bedzie gotowy

Gość mruczka sa sa
wiadomo ze nie sa sterylne i nie raz moga zawierac rózne bakterie a nawet grzyby i szczególnie dla dziewczynek poleca sie na poczatek tetre wygotowywana i prasowana. niby stara szkoła ale jak walczyłam z bakteriami w układzie moczowym u córki- noworodka to od wielu pediatrów takie opinie słyszałam.

Gość Mama Nikoli
a pchaczy tez mam ale mala ma 8miesiecy i nie wie o co w tym chodzi:) ale pewnie niedlugo zalapie...

Jezeli ktos pozwala dziecku pochodzic w chodziku raz kiedys to na pewno nic zlego sie nie stanie. Natomiast dziecko siedzace non stop w chodziku jest narazone na problemy z bioderkami i stawami, sam chodzik moze byc dla dziecka niebezpieczny (jezeli np spadnie w nim nawet z malych schodków czy przewróci chodzik). No i oczywiscie moze choc nie musi opózniac chodzenie. Dla mnie to jednak przede wszystkim zbedny zakup i wywalone pieniadze w bloto. Ja kupilam chodzik pchacz i moja córka wykazala nim zainteresowanie przez krótka chwilke (2tyg). A potem zaczela sama chodzic. Troche zaluje ze go kupilam bo teraz lezy w koncie i sie kurzy.

Gość amelia29
używanie chodzików, przez co ograniczanie raczkowania wpływa na późniejsze problemy dzieci w szkole -> patrz dysleksja! raczkowanie stymluje rozwoj obu półkul mozgu a chodzik zaburza percepcję swiata, pocztyajcie o przyczynach dysleksji a przekonacie się, ze brak raczkowania jest jedna z jej przyczyn, takze chodziki na bok

Gość amelia29
nie

i ciekawe co jeszcze wymyslicie?! :o dysleksja? moja mama kupila mldoszej siostrze chodzik nie wiem ile mloda miala, 10miesiecy? i co? jest normalna zywa nastolatka!! ma 14lat i jest normalna, zadnych probemow z nauka, z kregoslupem, kolanami prosze waz nie wymyslajcie bo wejdzie tutaj ktos niedoinformowany i przeczyta takie glupoty :o

jak już pisałam raczkowanie to bardzo ważny etap w życiu dziecka, chodziki na bok, poczytajcie o dysleksji a dowiecie się, ze im mniej dziecko raczkuje tym więcej narażone jest na dysleksję

Gość QQQQQurka :)
Chodziki raczej w te sposób nie szkodzą tylko w taki że później zacznie chodzić moja przez chodzik zaczęła sama chodzić dopiero jak miała 1,5 roku. :)

Gość begiebe
buhaha dysleksja od chodzika? co jeszcze, moze zaburzenia sluchu od brzęczenia kółek? pierdolicie moje panie.

Gość Korneliiiii
Lepiej sie zastanowcie czemu te wasze dzieci nie raczkuja, bo slyszalam ze nieraczkujace dzieci sa ze tak powiem mniej inteligentne i maja problemy w szkole...

a skad wiesz ze akurat przez chodzik nie zaczela chodzic wczesniej? niektore dzieci ruszaja w 11 miesiacu, inne w 13miesiacu i co, to w13miesiacu to juz sie bedziesz doszukiwac jakichs nieprawidlowosc?! :o prosze was! kazde dziecko jest inne!! tak samo jesli chodzi o mowienie ja mam siostre blizniaczke, mama mowila ze my dlugo nie mowilysmy, gdzies do 3r.z. ale miedzy soba obie ciagle gadalysmy i co, tez mama miala latac po lekarzach albo siebie obwiniac bo cos nie tak?!