Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malgosia24

wysypka u dziecka

Polecane posty

Gość malgosia24

jakis czas temu u mojej córeczki(2msc) wystapily plamki czerwone na buzi, szorstkie. poszlismy do lekarza. powiedziala,ze to skaza bialkowa. zapisala pepti i kazala smarowac mascmi oraz kapac w emolium. po 2 dniach z buzki pieknie wszystko zeszlo przy pomocy emolium. po jakims czasie pod pachami pojawily sie odparzenia i pod szyjką. mysle,ze zle ja wycieralam stad takie cos. lekarka oczywiscie zapisala znowu masci ze sterydami. nie stosuje ich bo sie boje jednak nie dawalo mi spokoju ta skaza bo moim zdaniem skaza inaczej sie objawia i poszlam do innego lekarza. powiedziala,ze jak zejda wszystkie plamy to podac zwykle mleczko. czuje sie zagubiona. bo plamy po pepti są wiec moze to nie od mleka krowiego. podac zwykle mleko? sprawdzic reakcje?

Gość malgosia24
bardzo prosze o porade.

Gość bebilon peppti
odparzenia się zdarzają, bo np. mała uleje i pod szyjką coś zostanie, albo się spoci itp skaza objawia się właśnie takimi czerwonymi, szorstkimi policzkami. plus czasami są problemy z brzuszkiem. A bebilon pepti jest bardzo zdrowym mlekiem, więc nie zaszkodzi napewno

Gość malgosia24
ale nie chce jej karmic tym mlekiem jesli to faktycznie nie skaza poniewaz po pepti dziecko w przyszlosci ma nietolerancje bialka tzn czesto sie tak zdarza...dlatego zaryzykowalam podaniem zwyklego mleczka.

Gość tiaaaaaaaaaaaaaa
bebilon pepti jest mlekiem z zmodyfikowanym bialkiem mleka krowiego w przypadku ciezkiej skazy podaje sie nutramigen ten juz wcale nie zawiera bialka mleka.

Gość malgosia24
po pepti mialam kolki i nie chciala go jesc. lekarka zmienila na nutramigen ale eszcze go nie dałam. jak moge sprawdzic czy te szorstkie miejsca juz nie tylko na policzkach sa skaza? bo moze uczulona jeest na co innego. pozatym policzki sa eleganckie :)

mój synio też miał odparzenia pod paszkami pomógł oilatum po dwóch kąpielach przeszło (mała butelka 20zł) polecam także na skaze i wysypke też pomaga. nietoleranca mleka objawia się nie tylko szorstką wysypką ale także śluzem w kupce, ulewaniem, bólami brzuszka.

Gość malgosia24
dziekuje strzelec za odp. córka oprocz suchej skorki na udach nie ma nic. kupka jest normalna, kolki pojawily sie po pepti wczesniej w ogole nie miala. mam nadzieje,ze krzywdy jej nie zrobie podajac zwykle mleko, inaczej chyba nie dowiem sie czy ma nietolerancjie na mleko krowie. bo przeciez alergii jest masa.

Gość Mama Nikoli
Na odparzenia dobry jest SUDOCREM!

Gość anna noowa
malgosia, my Polacy - Ty jestes tego dobrym przykladem mamy tendencje leczyc sie sami. Idziemy do lekarza, a pozniej robimy inaczej, nie stosujemy tego, co nam zapisano, bo mamy inne zdanie. Pisze odnosnie mleka czy masci ze sterydami. Mialas stycznosc ze skaza bialkowa, ze jestes pewna, ze wyglada inaczej? Poza tym w Polsce stwierdza sie skaze na podstawie wygladu skory tak? Bo testow sie jeszzce nie robi. Moje dziecko (mieszkamy za granica) ma potwierdzona skaze bialkowa testami, bo tu sie robi. I jak byl malutki to wlasnie mial odparzenia pod szyja, nozkami. Doszlo do tak duzych tych odparzen, ze jak nas pediatra w Polsce kiedys zobaczyla, to pwoiedziala, ze koniecznie trzeba to zaleczyc sterydem, bo zacznie sie paprac. Tak tez zrobilam. I wyleczylam mu te odparzenia. Teraz zawsze po kapieli wycieram te miejsca, zeby miec pewnosc, ze tam woda nie zostaje. Sterydy uzywane prawidlowo nie wplywaja na jakos skory. Ja zyje ze skaza bialkowa od 35 lat. Co najmniej od 20 lat uzywam sterydow (cierpie tez na egzeme, ale kontroluje to), nie mam zadnych zmian na skorze od tych specyfikow. Moj syn jest na nutramiganie. Skora mu sie o niebo poprawila jak podalam, a kolki jak reka odjal.

Gość anna noowa
a sudokrem na taka duze/powazne odparzenia nie pomoze.

Gość punkt widzennia
jak przy skazie będziesz nadal sobie ryzykowała i podawała zwykłe mleko, bo tak, to dziecko może nawet mieć astmę. Bo tak się roziwja nie leczona alergia. No ale skoro ty wiesz lepiej..... moje dziecko było na pepti do 2 rż i żadnej nietolerancji nie ma na mleko. Mi lekarka mówiła że taka nie tolerancja jest, jak się za późno taką skazę leczy. No ale ty słyszałaś inaczej i na twoje oko to nie skaza.

Gość samozwaniec lekarski
moje dziecko oprócz zmian skórnych nie miało objawów żadnych. Jesteś lekarką że mówisz, że na twoje oko to nie skaza? dziecko ma 2 miesiące więc jeszcze nie ma za wiele alergenów do wyboru.

Gość zobacz kto zwyci
tak, robisz dziecku krzywdę podając zwykłe mleko.

jedyny spoób na potwierdzenie skazy to testy z krwi. kosztują ok 180 zł ale warto. lekarze w dzisiejszych czasach często rozpoznają skazę białkową. w dużym procencie niesłusznie.

Gość anna noowa
jestesmy jedynymi ssakami, ktore oprocz mleka swojej matki pija mleko innych ssakow. i mleko krowie wcale nie jest zdrowe. trzeba tylko troche poczytac.

Gość siostra pediatry...
my mielismy testy - 2 razy skorne i jeden z krwi. wyszly tak samo. ale tez slyszalam, ze moga byc niewiarygodne, jednak lepiej je zrobic niz leczyc na 'gebe'

Gość malgosia24
owszem lekarzem nie jestem ale stosowanie masci ze sterydami nie jest dobre dla niemowlakow to raz! niewiem ktora matka podaje takie cos ale jesli juz smaruje to naprawde wtedy kiedy obrzeki sa naprawde powaznie. u mojego dziecka tego nie ma. pozatym lekara kazala smarowac sterydami ciemieniuche.. i wreszcie...wszystkie takie madre jestescie? a skad wiecie,ze aby napewno dziecko ma uczulenie na mleko krowie? a moze to od czegos innego. ja sie chcialam doradzic a nie czytac opinie, ze moge dorpwadzic dziecko do astmy a szczegolnie wypowiedz mamusi ktora siedzi za granica mnie powalila. niestety ale lekarze w duzej mierze ida na latwizne, widza sucha skore stawiaja diagnoze skaza bo nie chce im sie szukac. zapisuja antybiotyki inne swinstwa. dlaczego moja lekarka uwaza,ze maka ziemniaczana na odparzenia pupy jest nie dobra? a czy przypadkiem dzieci ze skaza nie kapie sie w krochmalu? nie pozwala mi stosowac starych dobrych metod a wciska mi jakies sterydy? jesli wy sie stosujecie tak skrupultanie to rad lekarza to biada waszym dzieciom! najpierw radze poczytac o masciach ze sterydami i ich powiklaniach a potem smarowac Dziekuje za opinie, mysle ze dalej "poeksperymentuje na swoim dziecku" jak to nazwalyscie.

Gość malgosia24
i tak jestem złą mamą bo inna lekarka pozwolila mi dac zwykle mleko kiedy plamy zejda i zeszly dlatego zadalam pytani, bo jeden powiedzial,zeby nie dawac a drugi zeby dawac i komu ufac?

Gość ej dziewczyno wyluzuj
i obraziłaś się śmiertelnie bo wszystkie ci nie przyklasnęły że dobrze robisz. Skoro wszystko wiesz najlepiej, po co pytasz kogokolwiek ?

Gość malgosia24
ja sie nie obrazilam tylko wkurza mnie,ze wielu ludzi tak strasznie ufa lekarzom ktorzy de facto czesto sa przekupywani przez firmy farmaceutyczne. nie jestem taka ciemna by ryzykowac z podaniem innego mleka, mam tylko obawy i sie zastanawialam dlatego poradzic sie chcialam. to na mnie wjechaly baby. a ty tez moglabys cos doradzic zamiast mnie tu luzowac :P

może nie są wiarygodne w 100% ale lepsze to niż nic. koszt to ok 180 zł wiec, nie majątek. skórne można robić dopiero po skończeniu 3 roku życia. pracuje u alergologa i on jako specjalista jest za robieniem tych testów, a nie przepisywaniem preparatów mlekozastępczych jeśli jest to zbędne.

Gość malgosia24
wima7 zatem co do 3r.z robic? dawc pepti?skad mam wiedziec ze to aby napeno skaza? po 3 plamkach lekarz stwierdzil.

Gość ej dziewczyno wyluzuj
więc Ci doradzam, że powinnaś zdecydować się na jednego lekarza i go słuchać, po coś oni kończyli te studia i z całym szacunkiem, są od Ciebie mądrzejsi w kwestii zdrowia dziecka.

moja córka ma skaze. kiedy zgłosiłam się do pediatry z suchymi policzkami i kolkami przepisała nutramigen. wolałam dmuchać na zimne i nie leczyć małej w ciemno, dlatego zrobiłam Idze testy alergologiczne z krwi. na własną rękę, bo wiecie jak to jest ze skierowaniami. badanie to potwierdziło. zaczęłam podawać preparat mlekozastępczy i kolki przeszły. stan skóry również się poprawł. skóre na policzkach smaruj kremem aderma- jest dość drogi ale warty swej ceny. kosztuje ok 60 zł. dobre są również maści z e słowem baza w nazie np: cuti-baza czy elo-baza. są dużo tańsze ale też ok. od niedawna pracuje u alergologa i pochwalił moją decyzję odnośnie zdecydowania się na testy. jak masz jeszcze jakieś pytania to spróbuje pomóc

moje dziecko skaze miało zdiagnozowaną ok. 3 miesiąca życia. Dostawała pepti właśnie, bardzo je lubiła. Piła do skończenia 2 roku, ale tylko dla tego, że polubiła to mleko. Jogurty i serki lekarka kazała próbować podawać po pół roku diety bezbiałkowej. Podałam, było ok. Skaza minęła. Ja się spotkałam z czymś takim, że matki kupowały to mleko za pełną kwotę, mimo że dziecko skazy nie miało, bo podobno to mleko jest zdrowsze dla dziecka, z uwagi na to, że to białko ma mocno zmodyfikowane i łatwiej niemowlę je przyswaja. Więc nie jesteś skazana na podawanie tego mleka do 3 roku życia. Wiesz ja widziałam same plusy tego mleka. Mała ładnie przybierała, skończyło się marudzenie, ulewanie, wiercenie. Mleko wynosiło mnie taniej niż zwykłe modyfikowane, za puszkę płaciłam ok 9 zł, kupowałam wtedy w Lublinie. Mi lekarka mówiła że jak się szybko zareaguje na skazę, to większa szansa na to, że po pół roku diety, dziecku ta skaza minie. Dziś moje dziecko ma 4 lata, nie jest uczulone na nic.

tylko nam moja lekarka zapisała do smarowania krem emolium i do kąpieli balneum, a poliki miała fest podrażnione. Zeszło po kilku dniach. Emolium jest z mocznikiem, silnie natłuszcza, ale nie jest to zaden steryd.