Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarbeczek0204

zwolnienie szpitalne a umowa na okres próbny

Polecane posty

Gość skarbeczek0204

witam, mam pytanie: od 1 lutego do 30 kwietnia mam umowe o prace na okres próbny, 28 lutego poszłam do szpitala i byłam w nim 9 dni czyli do 8 marca. zaniosłam dzisiaj l4 a wczesniej uprzedzałam kieroniczke ze czeka mnie operacja i ze jestem w szpitalu i bede potem na zwolnieniu wiec je dostałam od 28.02 do 7.04. dzisiaj pani kadrowa powiedziała,ze jezeli nie pracuje minimum miesiaca to nie nalezy mi sie wynagrodzenie? czy miała racje i czy jest takie prawo? czy to teraz ma mi zus płacic? pomocy!

Gość wykidajło
A cóż to za bzdury ta kadrowa wygaduje?????

Gość skarbeczek0204
no własnie nie wiem czemu tak gada i poradziłam sie was internautów o rade ?

Gość żle mówi kadrowa
Wynagrodzenie chorobowe należy się po przepracowaniu pełnego miesiąca ( tu nie wiem czy chodzi o miesiąc kalendarzowy czy 30 dni) ale u ciebie w grę wchodzi niedostanie wynagrodzenia chorobowego za najwyżej 1 dzień ( 28 luty) jeśli chodzi w tej ustawie o miesiąc kalendarzowy, albo 3 dni jeśli o 30 dni. Potem normalnie dostajesz wynagrodzenie. I ten niepłatny 1 dzień ( 28 luty) jest usprawiedliwiony.

Gość skarbeczek0204
to jesli mi sie nalezy a nie dostane wynagrodzenia gdzie mam sie z ową sprawą zgłosic do ZUSu czy inspekcji pracy poruszyc ten temat? poczekam do przyszłej pensji za marzec i wtedy bede działac.

Gość żle mówi kadrowa
Potem normalnie dostajesz wynagrodzenie wynagrodzenie chorobowe za pozostałe dni zwolnienia - tak powinno być napisane wyżej.

Gość skarbeczek0204
czytam na innych roznych stronach o tym i tam pisza ze zakład moze mi odmówic a jak bede powyzej 35 dni zwolnienia to zus wtedy mi płaci a nie pracodawca...zaczyna mnie to wszystko wkurzac :/ jak mi pracodawca nie wypłaci to bede zła i to bardzo :/ uwazam ze nie wazne czy pracuje na okresie 3 dni czy 40 dni tak czy siak moge zachorowac tym bardziej ze wchodzi tu szpital, operacja itp wiec to nie wymyslam sobie i tym bardziej powinnam normalnie miec wypłacane wynagrodzenie...

Gość mail, trzeba usunąć spacje
ale to nie zależy od widzimisie pracodawcy, to są odgórne przepisy, że za chorobowe wypłaca się po przepracowaniu 1 miesiąca.