Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taka j.

Bułgaria Bułgaria Bułgaria

Polecane posty

Proszę o pomoc. Chcemy jechać do Bułgarii w tym roku. Interesuje mnie jakie tam są mniej więcej ceny, np. ile kosztuje obiad dla 2 osób, jakieś takie podstawowe produkty typu ser, masło, szynka i takie jak woda, piwo, soki.

podnoszę, nie mogę nigdzie znaleźć zwłaszcza cen w restauracjach, same stare informacje, aha i jeszcze ceny autobusów czy czegoś, żeby się z lotniska dostać do miasta (40km)

Gość kasienieczka1233
ja byłam w Bułgarii w ubiegłym roku, z tym że z biura podróży z all... i wiem jedno - na drugi raz pojedziemy tam sami, poza biurem byliśmy w miekscowości Primorsko cenyw sklepach takie jak u nas, może nawet taniej w knajpach - tak jak u nas w tańszej knajpie. porównując do naszych nadmorskich miejscowości - 2/3 naszych cen, a może i mniej nie kupowaliśmy dużo ,bo żarcie i picie było w hotelu. ale raz zjedlismy w knajpie nad morzem . w przeliczeniu zapłaciliśmy ok 20 zł za wielki talerz nuggetsów, frytek, ( z czego najadło się 8-mio letnie dziecko,a dwie dorosłe osoby też skorzystały ) egzotycznego drinka, 3 tequile i soczek. poszukaj dobrze na necie - jest trochę info o cenach podstawowych produktów podanych w levach i mam wrazenie, że jesli nawet są z 2009 to są wciąż bliskie prawdy

wejdz na forum tam masz wszystko Osobiscie polecam Pomorie taniej niz gdziekolwiek indziej a do Sozopolu Neseberu Slonecznego brzegu, Obzoru Burgas czy varny nie jest daleko dojad autobusem busem taxi :) do wyboru do koloru przykladowo za obiad super hiper w Pomorie zaplacisz 3x taniej niz np w Neseberze Lecznicze blota w Pomorie warto skorzystac a co do kwater najlepiej na wlasna reke sa juz takie od 5 euro za glowe za nocke :)

Aha i najlepiej zatrzymac sie w starej czesci pomorie Fajny dance club messalina ceny umiarkowane i to bardzo ;) woda czysta czasem po sztormie pelno glonow ale to 2-3 dni potem odplywaja ;) miejscowi pedza rakije sprzedaja na ulicy mocne jak czort ale pyszne z potraw moje ukochane to salatka szopska caca i czuszki rewelacyjne bulgarskie wina owoce w sezonie tanie jak barszcz przepiekna cerkiew w centrum Pomorie jedzonko naprawde wysmienite warto skosztowac bulgarskich specjalow o ile pamietam w hotelu Pomorie byly stoly do bilarda ;) noce tam spedzalam albo w Messalinie

Markowe rzeczy w Burgas czy Pomorie sa za bezcen np dzinsy levs zaplacisz o wiele mniej niz w Pl z piw ja nie przepadalam Zagorka czy Astika byly dla mnie za gorzkie ale do nich swietnie pasuje caca :) Kuchnia jest super tylko ze nie dostaniesz dania goracego lecz cieple :) to poludniowcy nie spiesza sie :) Nie wymieniaj kasy w kantorach ani na ulicy najlepiej w banku ;) w kantorach oszukuja strasznie uwazaj na kieszonkowcow w autobusach a jak bedziesz leciec samolotem sa 3 lotniska Sofia Varna Burgas uwazaj na mafie taxowkowa wsiadaj tylko do zoltych tacowek Z lotniska w Burgas do Pomorie jest albo 21 albo 31 km zalezy jaka trasa jedziesz mozesz taxi busem autobusem jursuja non stop z Varny ok 100km warto tam pojechac na zakupy i do delfinarium- nie dla mnie bo to meczenie zwierzat w Neseberze sa obiekty wpisane na swiatowa liste Unesco Z pomorie do obzoru albo sozopola nie pamietam chyba to drugie warto poplynac statkiem/promem

Warto kupic do Pl bulgarskie ziola i przyprawy :) w Pomorie chyba z koncem lipca jest festiwal Morza Slonca i wina w nocy z 5 na 6 czerwca tzw nestinarzy chodza po plonacych sciezkach :)

dziękuję bardzo za wszelkie informacje!!! niestety jest jedna nieudana sprawa i wiem, że źle zrobiliśmy ale już zaliczka jest :( wykupiliśmy noclegi w słonecznym brzegu a podobno tam najdrożej w całej bułgarii, bardzo się boję, że nie dam rady finansowo przez to.

no to jedna z najbardziej obleganych miejscowosci ;( szkoda

już tak myślałam, bo mamy wyżywienie własne więc można nakupić na 2-3 dni gdzieś w tańszym sklepie, gdzieś dalej się wybrać po zakupy tylko te obiady pewnie nas dobiją czytałam ale to były ceny z 2007 roku, że obiad za 8 lewa na osobę i że duże porcje ale to pewnie też chodziło o tanie miejscowości prawda?

do nesebar mam 6 km, tam też jest tak drogo czy może taniej? chyba szykuje mi się głodówka na wakacjach :/

Neseber Sozopol Obzor Sloneczny Brzeg Zlote paiski to najdrozsze kurorty tansze do Swiety vlaz Pomorie Primorsko Szkoda ze najpierw nie spytalas nue ma sensu tam kupowac jedzenia bulgarska kuchnia naprawde jest rewelacyjna i taniej Cie wyjdzie niz all inclusive w hotelu

przebitka cen moze byc nawet 3 i wiecej razy wieksza 9 jedzenie w knajpach ceny pamiatek przypraw ) w sklepach tez bedzie drozej

Gość makio
wydaje mi sie ze ceny beda podobne jak w Polsce.

Gość makio
Wydaje mi sie ze Zywnosc w Bulgari to koszt podobny do polskiej żywnosci ale zakwaterowanie w Bulgari bedzie tańsze niz zakwaterowanie w Polsce

Gość makio
pytasz skad to wiem ? Polska , Rumunia i Bułgaria maja najtansze jedzenie w Unii Europejskiej .. Najfrozej jest w Danii ..

Gość taka jednaaaaaaaaaaaaaaa
jesli pojade na przelomie sierpnia i wrzesnia to w Obzor bedzie jeszcze na tyle cieplo zeby kapac sie swobodnie w morzu i nie matrwic sie czy wziac bluze czy nie? chcialabym sie wygrzac, odpoczac i zrelaksowac, ale boje sie ze juz bedzie chłodno

Gość makio
na przełomie sierpnia wrzesnia w stolicy Bułgarii jest temperatura podobna do tej jaka jest w Polsce w Lipcu...

Gość makio
Jesli w Polsce nosisz bluze w miesiacu lipcu to do bułgari tez mozesz zabrać .

Gość njxaasxas
co do ciuchów - markowe nie są tańsze po prostu bułgaria jest zalana podróbkami - bo tam jakoś tego nie ściga prawo

Gość taka jednaaaaaaaaaaaaaaa
chodzilo mi czy wziac bluze np jak ide na spacer w dzien itp.... generalnie nie jestem zmarźluchem ale chcialabym lezec i grzac sie na plazy a nie zakrywac sie i marznąc leząc na lezaku

Gość makio
bluza ci nie bedzie potrzebna , bo chłodno nie bedzie .. Ale czasem pada deszcz wiec moze cos przeciwdeszczowego ?

Gość makio
spodnie nie beda ci potrzebne bluzy tez tylko stroj kapielowy

Bedzie drogo :( co do markowych ciuchow owszem podroby sa ale sa tez oryginalne znacznie tansze niz w Pl nie zalamuj sie najwyzej dopozycz jakies 500 zl czy 1000 nie ma sensu sobie czegos odmawiac na wczasach ;)

ja mam jechać w sierpniu, jak wrócę to może odnajdę ten temat jak zapamiętam i napiszę co i jak chyba, że się załamię

co do bluzy wez w razie W prawdopodobnie nie bedzie Ci potrzeba ale nie zaszkodzi ;) podobnie jedne cienkie dlugie spodnie albo dzinsy :) klapki to oczywiscie sandalki jakies adidaski albo wygodne butki jak planujecie wycieczki :) koszulki na ramiaczkach i z krotkim rekawkiem parasol na plazach sie na ogol placi chyba ok 4 leva materac dmuchany dls dziecia kosmetyki z filtrami kostium kapielowy paero kapelusz odzwyki do wlosow slonce tam jest ostre odzywki nawilzajace ;)

Gość SOZOPOL
Polecam miejscowość Sozopol. Ogólnie w Bułgarii jest bardzo tanio. W knajpie można pojeść sobie za 20 zł. dobry obiad, kebaby na deptakach itp.po ok. 6-7 zł., piwo 2 zł. Nawet na plaży można kupić piwo duuuuuużo taniej niż u nas w Polsce. Wino Kadarka np.tam kosztowało ok. 4zł., w knajpie nawet dobre wino kupisz za jakieś 8 zł., nie to co u nas.Nie masz się co martwić. Dużo taniej niż w Polsce.