Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiatuszek_ 1_2_3_ zc

alkohol dla gości ...

Polecane posty

Gość kwiatuszek_ 1_2_3_ zc

witam wszystkie przyszłe panny młode;) w lipcu ja i moj narzeczony bierzemy ślub. Wszystko praktycznie jest już załatwione i dogadane, a dziś słyszę od mojej teściowej, że zamierza każdemu z gości dawać wódkę na koniec zabawy.. muszę powiedzieć, że bardzo mnie ten pomysł zaskoczył, bo planujemy raczej nie duże, ale też nie małe wesele, bez poprawin. Liczymy się z pieniędzmi dlatego szukamy tańszych rozwiązań, które do tej pory wydają nam się nawet lepsze i jesteśmy zadowoleni, że nasze wesele nie będzie kosztować dziesiątki tysięcy, tym bardziej, że po części są to pieniądze naszych rodziców. Wiem, że moi rodzice też są przeciwni takiej formie podziękowań dla gości. Poradźcie mi proszę jak możemy wybrnąć z tej sytuacji. Teściowa jest dość zawzięta jeśli chodzi o ten pomysł. Czy u was też praktykuję się dawanie gościom wódki na "do widzenia"??

My nie będziemy dawać gościom na odchodne wódki, ponieważ robimy poprawiny. Wiem jednak, że często się zdarza, że młodzi dają gościom wódkę, kiedy nie ma poprawin (albo np. kilka kawałków ciasta). Tu już kwestia dogadania się z teściową - jeśli dokłada się do Waszego wesela i chce to sfinansować, to powiedz jej, że ma drogę wolną :)

Gość nawet taniej
Wg mnie jeśli to jej pomysł i jej pieniądze to niech robi jak uważa. Choć wg mnie lepszym prezentem jest paczuszka ciasta niż butelka wódki.

Gość na ostatnich czterech weselach
jakich byłam nikt wódki na odchodne nie dawał, 2 pary dali po kawałku ciasta i ciastek w pudelku (to co zostało z wesela) i tyle. Jeśli teściowa ma sama zamiar za to zapłacić to ok ale jeśli to Wy macie płacić za jej zachcianki to zdecydowanie odmówcie, zwłaszcza że to nie będzie tani interes

Gość kwiatuszek 1_2_3_zc
no ok jej pieniądze niech płaci, tak się mówi, ale tu chodzi też o moich rodziców, którym też się to nie podoba i nie będą za to płacić, bo wiadomo kosztami rodzice się dzielą i wtedy co teściowa da wódkę swojej rodzinie, bo za to zapłaciła, a my nie. Poza tym to, że pomaga nam finansowo nie znaczy, że my mamy zgadzać się z jej pomysłami, które nam się nie podobają

My dawalismy po porawinach ciasto i butelke wódki kazdemu z rodziny tj na pare jedna ...a znajomi dostali 6 osob jedna butelke

Gość tez dawalam po butelce
na pare i do tego paczuszke ciasta, koszt wcale nie jest az tak duzy tym bardziej ze naprawde duzo zostaje, a rodzina zadowolona;)

Gość można na szybko
Właśnie dlatego my sami płaciliśmy za nasze przyjęcie (było małe więc koszty tez nie jakieś duże- ok.12 tyś. za 30 osób.) Wódki kupiliśmy dużo za dużo, a nie lubimy więc wszyscy goście dostali do domu. Ciasto podobnie.