Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trele kuku

głupi jaś - przed zabiegiem

Polecane posty

Gość Kondrad39
Głupi jaś to tabletka która ma nazwę, ale jej nie podam, głupi jas, to potoczna jej nazwa. W zależności od tego, w jakim celu ją się podaje, podaje się mniejszą, lub większą dawkę. Powoduje zanik strachu, odpręża, pobudza produkcję serotoniny (stąd ten błogostan, zadowolenie), no i przede wszystkim działa silnie znieczulająco. Podana dożylnie działa w ciągu 2 min ale bardzo krótko od 20 do 30 min, zaś podana w tabletce działa po ok 30 min do 60 i działa do ok 6 godz. przy większych dawkach, odcina pacjenta od świata zewnętrznego a skupia jego uwagę na sygnałach z podświadomości co na odbiorze sygnałów z podświadomości, przy czym może występować tzw. sen na jawie. Wszyscy którzy dostaną ją, nie powinni się obawiać żadnych zabiegów przy znieczuleniu miejscowym, bo strach przestaje istnieć, a jak będziesz się bardzo bała, dostaniesz jej dawkę dożylna przed samym zabiegiem i wtedy sobie odlecisz już na dobre w świat marzeń :)

Gość Agata44
a ja miałam łamaną rękę, która zrosła się tragicznie bo złożono mi ją na pogotowiu, pojechałam do szpitala na zabieg ale myślałam ze umrę ze strachu, bo powiedzieli ze zrobią to w znieczuleniu miejscowym, wiedzialam ze nie bedzie bolało ale balam sie tego łamania, ze bede czuła słyszała, pamietam czekałam na poczekalni, podeszlam do pielegniarki i poprosiłam o coś na uspokojenie, bo zaraz zwymiotuję z nerwów, wyjdę z siebie i stane obok spytała mnie o kilka rzeczy, chodziło o choroby,leki i powiedziała dam pani cos lepszego, połknełam po czasie strach przestał przechodzić, zawiezli mnie na przeswietlenie i chcialam zadzwonic do męża siedzacego z dziecmi w domu, by mu powiedziec iz zaraz zabieg, niestety, nie moglam się skupic na tym tel i nie pamietalam po co dzwonię, plotłam coś, ale mysli mi uciekały :) dobrze ze byłam z mama która zabrala mi słuchawkę i powiedziała co i jak. Pojechałam na salę, podali mi coś dozylnie, niby widziałam, niby słyszałam, ale miałam wrażenie ze to sen na jawie, mialam wszystko gdzieś i było mi bardzo dobrze, strachu zero, po prostu błogostan i dziwne zadowolenie. Nie bójcie się, córce 12l wycinali na plecach włókniaka( wysokosc nerki), nie mogli podać gł. jaś. bo miala astmę ale przezyła i nic nie czuła, miała tylko znieczulenie miejscowe. Trzeba tylko uważac by póżniej nic nie robić, córka wstawała i miała brzydką bliznę, ktorą pozniej jako dorosła usówała...

Gość gość
To rodzaj wyłączenia świadomości...ja zanim dojechałem na blok nie odczuwałem żadnego niepokoju ,wręcz przeciwnie miałam nawet poczucie humoru...

Gość gość
Na każdego działa inaczej Ja miałem operacje migdałków i podano mi głupiego jasia Mnie niezbyt uspokoiło a dziewczyne z sali obok tak uspokoiło że do toalety musieli ją wózkiem zawozić bo urwał sie jej film Ale na pewno bedzie dobrze

Gość PrzemoVi
Dokładnie. Na każdego działa inaczej. Ja, jak dostałem głupiego jaśka (strasznie się bałem, miałem zabieg rekonstrukcji klatki piersiowej) Na początku przestałem się momentalnie bać a dalej... No właśnie, co było dalej... Urwał mi się chyba film.

Gość penedrato
Głupi jaś to nic innego ja Dormicum albo Midazolam.

Gość gość
Heh ja jak dostałam głupiego jaśka to kompletnie było mi wszystko jedno...Wiadomo stres całkiem nie przeszedł, ale było zdecydowanie lepiej niż przed nim.

Gość penedrato
W Holandii to podawają do różnych badań głęboko ingerujących np. gastroskopia, bronchoskopia lub kolonoskopia cudowny środek miałem go podany w tabletkach ale dożylnie działa jeszcze szybciej i jeszcze większa bania pamięć wsteczna wyłączona wogóle nie wiedziałem ze badanie ma miejsce bylem w szoku jak lekarz powiedział ze już po i cały czas się jest przytomnym mogą robić z tobą co chcesz ;P

Gość gość
Brzmi podobnie jak by była to pigułka gwałtu.

Gość penedrato
Do grupy pigułek gwałtu zalicza się te środki : GHB Flunitrazepam Ketamina Wodzian chloralu środki stosowane do pół sedacji w celu poprawy komfortu pacjęta przed zabiegiem lub badaniem to midazolam –jest to lek psychotropowy z rodziny benzodiazepin. :)

Gość Nicola987
Ja mialam znieczulenie w kręgosłup przy cesarce. O nic nie prosiłam sami mi cos dali do kroplówki. Wszystko staje sie obojętne. Niema uczucia strachu czy nerwów. W styczniu mialam operacje usuniecia tarczycy pod pelna narkoza balam sie narkozy wiec prosiłam o głupiego Jasia. Dostałam tabletkę 30min przed zabiegiem. Bylam lekko ospala a pozniej czułam się jak po większej ilości alkoholu jak pisałam sms-a i ktos mi odp to nie wiedziałam co to za odpowiedz zamienilam pare slow w windzie z lekarzem ale nawet nie pamiętam co mówiłam. Nawet nie przerazil mnie widok na bloku tych wszystkich sprzętów i dużej ilości osób kazdy w maskach fartuchach a musze dodac ze panicznie boje się lekarzy chorob..wiec stwierdzam ze warto poprosić o taka tabletkę:)

Gość penedrato
Jak najbardziej uważam że w tych czasach medycyna jest tak daleko posunięta że powinna ratować i rozwiązywać problemy zdrowotne w jak najbardziej komfortowy sposób dla pacjenta niestety wielu ludziom lekarz nadal kojarzy się z bólem i strachem a wcale tak nie musi być wiec ja również polecam jeśli macie być poddani ingerencyjnym badaniom jak najbardziej zażądać Midazolam polecam :)

Gość gość
glupi jas to po prostu inaczej Fentanyl. jest to substancja o dzialaniu narkotyzujacym wiec uzaleznia. poczytajcie sobie na wikipedi.