Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cikowa

Tylko idioci dają dzieciom zagraniczne imiona

Polecane posty

Gość prinzesska27
Wg mnie mozna dac dziecku zagraniczne imie ale bez przesady. Kiedys w kosciele latala mala 3 letnia dziewczynka. Myslalam ze padne jak matka sie wydarla za nia Pamela.....

Gość Hermenegildaaaaaa
Nie czepiam sie ludzi, ktorzy sa poza granicami... Chodzi o ogol Polskich dzieciakow

Gość i to jest bardzo źle...
W Polsce, jak na razie językiem urzędowym, obowiązującym jest język polski! I właśnie w języku polskim powinno się zapisywać. Nie jest to nacjonalizm!

Pudło ZDZ. MAM literę Ł w imieniu i nazwisku i każę pisąć Ł, a nie jakieś wybrakowane L. U UK też!

Dziwnie to wygląda kiedy zagraniczne imię pisze się fonetycznie..np taka Dżesika, ale chyba rodzice muszą tak je wpisać bo inaczej nie dostaną pozwolenia na nadanie takiego imienia?

tylko polska --> to ja ci nie zazdroszcze ile sie nawyklocasz, natlumaczysz. pewnie potem to do komputera przepisuja z bledami. zreszta.. idac za rozumowaniem wypowiedzi powyzej .. skoro jestes w uk to powinienes sie podporzadkowac do kraju, w koncu "brytyjczycy nie gesi"..

Gość a ja cię zapytam
"Ha ha ha wszystko ejst ok ale w Polsce wszytskie wasze pseudozagraniczne imiona ulegają SPOLSZCZENIU i tak z Jessiki robi się nam DŻESIKA!!" Jak się przyjrzysz tym "polskim" imionom to zobaczysz, że przez lata właśnie tak się działo i wiele imion które teraz podajecie jako polskie, jest tak naprawdę spolszczoną wersją imion obcojęzycznych. "jak tak możecie kretyni ośmiesza swoje dzieci??? Idioci!!!!" A z jakiej racji tak wyzywasz obcych ludzi w necie? Tak lubisz po prostu, czy net to całe twoje życie że aż tak się gorączkujesz sprawami tu poruszanymi?

Gość Hermenegildaaaaaa
Rozumiem, sama nie mieszkam w PL, ale stwierdzilam, ze syn bedzie miec Polskie imie. Wkurza mnie tylko to, ze jak przyjezdzam do rodzicow to wszedzie Maje, Nikole, Wiktorie itp.

Za chwilę w Polsze zaroi się od Nikolek Dżesik Zimonów czy innych smiesznych tworów :D dla mnie to jest po prostu porażka jak POLSKA rodzina próbuje nie wiem nawet co komu pokaza i krzywdzi dziecko śmiesznym dziwnie brzmiącym imieniem :D Broniliscie się przed germanizacją i rusyfikacją itp. jezyków obcych uczyc się nie chce - jak widzę nieporadnośc niektórych jak obcorajowiec o coś zapyta np na rynku w KRK to aż żałość bierze :O a imiona dla dzieci jak z kosmosu :D Agnieszka już się nie nadaje bo staromodne tak?? To popatrzecie jak ludzie parskają jak wołacie gdzie swoje nikole i dżejsiki :D:D:D

ja tez mieszkam za ganica, chcialam polskie imie z poczatku ale zadne mi sie nie podbalo, nie przepadam za jakubami, bartkami itd. a jeszcze gorzej jakbym dala imie ktore czytane brzmialo by jak zenskie. stwierdzilam, ze nie bede tego robila swojemu dziecku, sama juz mam zbyt duzo problemow.

TYLKO POLSKA --> nie rozumiem z czym masz az taki wielki problem. czepiasz sie o glupote nikomu nie potrzebna po prostu. taki typ. oni tam pewnie niezle cie potem obgaduja.. przyjdzie taki i sie kloci o pierole.

Hmm kiedyś chyba trzeba było zapisywać fonetycznie, a teraz widzę wolna amerykanka ale to może lepiej, każdy niech nazywa swoje dziecko jak chce nikomu nic do tego, szkoda tylko, że za paręnaście lat ludzie pewnie będą się śmiać z tej mody na dżesiki i brajanów i każdy kto spotka Dżordża będzie wiedział, że urodził się na początku lat 2000

Gość prinzesska27
Ja jestem szczesliwa ze od czerwca pozbede sie pl nazwiska bo zaden z Niemcow nie potrafi wymowic i napisac i czasem potrzebuje z 10min zeby ich poprawiac. Szczegolnie w urzedach. Imie nie powinno byc zbyt wydziwne ale skoro niektorzy patrza krzywo w Pl na Jessica albo Kevin to za granica patrza tak na Malgorzata albo Stanislaw.

Gość ależ jesteście światowi
pewnie niedługo nie potraficie z polskim akcentem mówić, a może już nie potraficie?

Gość a ja swoje imię i nazwsisko
zmienie na: Fragles Brzęczyszczykiewicz :classic_cool:

Gość do prinzesska27
ale my w Polsce się z Hansów i Knutów nie śmiejemy, my wymawiamy je z nabożnością, bo w końcu Polak podług Niemca jest rasą gorszej kategorii. Tylko Niemcy mogą się śmiać z Polaków. W drugą stronę - broń Dobry Boże!

Gość zagraniczne polactwo to...
kmioty i pomioty w 90%

Gość prinzesska27
Tez bym smiala sie z imienia Hans albo Klaus w Pl...

Gość iiiiiiiii1986
moja siostrzenica ma na imię Jessica i tak też to imię zapisujemy. w tej chwili ma już 14 lat. na początku raziło mnie to imię ale teraz pełno takich imion. Wszystko zależy od gustu rodziców i ogólnie panującej mody. natomiast teraz wraca się do imion tradycyjnych tj jak np Jan. i prawie każde imię ma swój odpowiednik w innym języku.

ja znam dwie Pamele :P jedna ma 20 lat, druga 5 :) a Dżesika to Jessica, a nie Jessika jak już chcecie być tacy poprawni, to najpierw się dowiedzcie, jak to się naprawdę pisze ;) ja osobiście uważam, że zagraniczne imiona ostatecznie mogą być, ale w swojej oryginalnej wersji, a nie BrAJAN lub DŻesiKA. Xavier nie obrażając poprzedniczki kojarzy mi się z dzieckiem rodziców, którzy piszę Pok3Mon0W@to i nie wiedzieli już jak zapisać to imię, to powciskali tam nie używane w języku polskim literki i stworzyli "piękne i oryginalne" imię pochodzenia nie-wiadomo-jakiego. Ale to tylko moje zdanie, nikogo nie mam zamiaru oceniać. Wszak nie ja będę za tymi dziećmi potem wołać :) Myślę, że da się nazywać dziecko ładnie, niepretensjonalnie i tak, aby za granicą było łatwe do wymówienia i zapisania. Myślę, że Aleksandra, Natalia, Damian, Dawid są np takimi imionami:)

Gość do Tvn
też uważam, że jest bardzo dużo neutralnych imion, które w wielu językach pisze i wymawia się podobnie i nikomu się tym krzywdy nie robi, ale dziś rodzice są tak do przodu, że muszą zapisać Vanessa, Nicola itp. A swoją drogą to z Aleksandra czy AleXandra? :)

Gość prinzesska27
Sa tez imiona polskie ktore mi sie podobaja ale juz za gowniarza nie lubilam imion staropolskich Marysia Zosia itd. Do Pl nadciaga w wielu dziedzinach zycia moda z zachodu i Usa. Najwazniejsze zeby zachowac umiar w wyborze imienia...

Aleksandra:) Byłam w Londynie jakiś czas i wiele kobiet nazywających się Aleksandra zapisuje swoje imię właśnie KS, a nie X, więc myślę, że również z tym w urzędach problemu nie będzie (chociaż myślę, że nie znajdziesz na świecie imienia, które każdy w każdym kraju zapisze tak samo) Wiadomo, że chodzi głównie o wymowę. Przeciętny obcokrajowiec nie wymówi imienia Grzegorz, czy Stanisława:) Ale jeżeli ktoś mieszka w Polsce i BARDZO chce nadać dziecku imię z innego kraju- ok, ale niech go nie spolszcza, bo brzmi to baaaardzo nieciekawie Dżordż? Czy ktoś nazwał tak chłopca? A znacie jakiegoś Dżona? Albo Dżaka?:)

Gość znajdę kilka
Daniel, Julia, Wanda...