Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bertha1979

DOBRA PRACA BEZ MATURY.

Polecane posty

Gość bertha1979

Znam parę osób które mimo iż nie zdali matury albo do niej nie podchodzili maja dobra pracę biurową tzn. umysłową. Jedna moja koleżanka skończyła technikum bez matury ( w ogóle nie przystępowała do matury) i zrobiła szkołę policealną i teraz ma pracę rejestratorki medycznej w szpitalu bez znajomości. Druga moja skończyła LO bez matury ( maturę oblała a później już więcej razy nie podchodziła) i zrobiła jakąś lipną prywatną roczną szkołę policealną bez technika tylko specjalność zdobyła i jej pierwszą pracą była praca w szpitalu tez jako rejestratorka medyczna tyle że po znajomości ale później zmieniła pracę na lepszą bo dostała pracę w ZUSie jako urzędniczka i tą pracę dostała po znajomości. Mój znajomy miał podstawówkę i pracował na taśmie w tym ostatnio w kontroli jakości i zaocznie robił LO i miesiąc po ukończeniu przez niego tego zaocznego LO bez matury ( bo maturę będzie mógł zdawać dopiero w maju a szkołę kończył w styczniu gdzie nie ma nowej matury w styczniu a LO robił nowym systemem) dostał awans w pracy na stanowisko umysłowe technologa tj. praca typowo biurowa, co lepsze na tych stanowiskach pracują osoby z wyższym ale jego ze średnim wzięli bo miał dużą wiedzę zdobytą w pracy na kontroli jakości i dlatego zaproponowali mu sami z siebie awans bo on nawet się nie starał o awans więc docenili jego staż i wiedzę. Więc bez matury też można mieć dobrą pracę umysłową przy biurku a matura to tak naprawdę przepustka na studia i jak przychodzi co do czego to i tak patrzą na świadectwo ukończenia szkoły średniej które daje przecież pełne średnie wykształcenie. Bardzo ważne są te wiedza, umiejętności i doświadczenie a nie papier wyższej uczelni. Komu z was tez udało się mieć dobrą pracę biurową tj. umysłową nie mając matury piszcie!!!

Gość jkdka
a ja tam w biurze nie chcialbym robic siedziec na dupie 8 godzin nuda i kregoslup boli

Ja chodząc jeszcze do liceum pracowałam na magazynie w hurtowni farmaceutycznej.. z magazynu chcieli przenieść mnie na kompa jako fakturzystkę, przeszkolenie wyglądało tak że jak było mało roboty na magazynie to siedziałam ze "starą" fakturzystką i patrzyłam co ona robi lub pod jej okiem sama robiłam. Jak się zwalniałam to kierownikowi było szkoda bo wg niego "kumata" byłam i dlatego sam mi zaproponował takie przeniesienie. Pewnie do dzisiaj bym tam pracowała jako fakturzystka itp na pełny etat :P Ale dla mnie nie była to "dobra praca"

Gość taka prawda.......
ja tez mam taka znajoma co bez matury ma prace biurowa, pracuje w tym samym miejscu od lat zarabia ok 2tys zł, czy taka praca to naprawdę marzenie?:o bo trzeba dodac ze o ile to bardzo stabilna i pewna praca to możliwosci awansu bez wykształcenia bliskie zeru:o dawniej w ogole nie bylo nic dziwnego ze osoba bez matury ma prace biurową;)

Gość bertha1979
Moim zdaniem praca w biurze jest lepsza bo siedząca przy biurku niż praca na taśmie gdzie stoisz cały czas. Poza tym prestiż praca w biurze zawsze jakiś ma a jaki ma prestiż praca sprzątaczki, kasjerki w markecie czy pracownika produkcji albo ciecia w markecie żaden bo to praca fizyczna która może wykonywać każdy nawet po podstawówce. A praca biurze to zawsze teoretycznie szkołę średnią ukończoną mieć trzeba czyli średnie wykształcenie. Matura zaś to sprawa osobny papier potrzebny tylko na studia wyższe. A do pracy i tak patrzą na świadectwo ukończenia szkoły średniej.

Gość brokkes
do taka prawda....... Nie pisz że ktoś kto ma ukończoną szkołę średnią bez matury że taka osoba nie ma wykształcenia bo przecież ma średnie wykształcenie a piszesz tak jakby miała tylko podstawowe czy w lepszym razie zawodowe. Średnie wykształcenie to średnie a matura jest tylko na studia potrzebna i nie podwyższa tak naprawdę nikomu poziomu wykształcenia tylko daję przepustkę na wyższe uczelnie a nie każdy musi i chcę studiować.

Ale praca poza biurem nie ogranicza się tylko do taśmy, sprzątanie itp. :O Jeszcze pracowałam kiedyś jako hostessa ale nigdzie na stałe, miałam pełno kontaktów do dziewczyn pracujących tak jak ja i jak później poznałam jednego koordynatora co załatwiał mi fuchy jako hostessa to dodatkowo odpalał mi za to że to JA szukałam dodatkowych dziewczyn. Zastanawiałam się później czy nie podłapać pracy właśnie jako koordynatorka akcji promocyjnych itp bo właśnie taka praca by mnie kręciła... poza biurem, nie "robol", codziennie kontakt z ludźmi, rożne nowe akcje itp... Akurat to byłaby dla mnie "dobra praca"

Gość do bertha1979
Ale pierdolisz jak potłuczona... Praca w biurze to prestiż? Prestiżem nazywasz umiejętność odebrania telefonu, obługę komputera czy faxu? Albo wysłanie listu na poczcie? Zejdź na ziemię.

Gość taka prawda.......
nie twierdze ze nie ma wyksztalcenia w ogole, mam na mysli ze sama szkola srednia to nie jest obecnie zbyt wiele, przed laty to byłoby ok, ale obecnie samo średnie to za mało żeby awansować na kierownika (przynajmniej w tej jej pracy), i ona sama to wprost mówi

Gość ja nie mam matury. skonczylam
zaocznie liceum a do matury nie podchodziłam bo nie miałam zamiaru iść na studia. Teraz chodzę do technikum farmaceutycznego ale powiem Wam, że faktycznie niektórzy mają szczęście ale to chyba zależy od miasta bo ja mieszkam w małym miasteczku, gdzie o pracę nawet w sklepie ciężko :o Chodziłam do liceum z dziewczyną która pracowała w przedszkolu, co prawda jako pomoc nauczyciela ale obowiązki miała te same i wypłata też taka sama a dziewczyna jeszcze nawet średniego nie miała! Tak więc trzeba mieć szczęście.

Gość brokkes
Dla mnie jest śmieszne jak szukają do pracy na rejestratorkę medyczną czy sekretarkę kogoś z wyższym wykształceniem. Przecież w tym zawodzie średnie wykształcenie wystarczy plus umiejętność obsługi komputera oraz urządzeń biurowych.

Gość do bertha1979
Tu nie chodzi tylko o sekretarkę czy rejestratorkę. Miałam staż w PZU i to wszystko co tam się robi ogarnie spokojnie każdy kto zna obłsugę komputera i faxu. Tyle.

Gość EmmaSamma
Znam osobę która mając wykształcenie podstawowe była kierownikiem podrejonu w firmie pożyczkowej i zarabiał on niezłą kasę. Sam się stamtąd zwolnił bo obowiązków bardzo dużo miał ale dyrekcja chciała go zatrzymać bo sprawdzał się jako kierownik i nikomu nie przeszkadzało że miał tylko podstawowe wykształcenie.

Gość ja nie mam matury. skonczylam
a i jeszcze jedna koleżanka, która chodziła ze mną do tego liceum, też miała podstawowe a pracowała jako księgowa...

Gość EmmaSamma
A jak ktoś ma jeszcze dodatkowo ukończoną szkołę policealną to moim zdaniem może wykonywać jeszcze odpowiedzialniejszą pracę niż prosta praca biurowa bo przecież w tej szkole policealnej nabył wiedzę specjalistyczną. Można tez taką wiedzę uzyskać na kursie specjalistycznym np.organizowanym.

moj kuzyn po zawodowce i zarabia 4.5tys zl brutto. wyzsze wyksztalce nie gwarantuje wysokich zarobkow.

Gość bertha1979
Dodam że ta koleżanka rejestratorka medyczna o której pisałam na samym początku oprócz obowiązków rejestratorki medycznej na izbie przyjęć i SORZE robi również audyty na oddziale bo jej oddziałowa ją w to wrobiła bo wie że radzi sobie z tym świetnie mimo iż mogła to zlecić innym rejestratorkom które mają studia bo takie też pracują w tym szpitalu ale wie że ona to zrobi najlepiej. Poza tym praca w szpitalu jako rejestratorka nie jest taka łatwa bo rejestratorki odwalają dużą część pracy biurowej za lekarzy i przez to muszą nauczyć się wszystkich symboli chorobowych i skrótów których lekarze uczą się na medycynie. Moja koleżanka te skróty szybko opanowała i się ich nauczyła.

Gość jkjfdkfgjfkjdkkdj
tylko, że teraz ciężko o pracę więc te osoby po prostu dobrze trafiły. Kilka lat teu pracę biurową było można dostać od ręki i teraz te osoby dlatego się tam trzymają a gdyby sie zwolnili to prace też by znaleźli bo maja juz doswiadczenie i predzej taki bez matury a z doswiadczeniem dostanie prace niz ten po studiach bez doswiadczenia.

przecież nie matura sie liczy a szkoła i albo masz średnia albo studia a nikt cie o maturę nie pyta, bo matura jest tylko przepustką na studia

Gość różowy klapek
a dzisiaj jest w ogóle jakakolwiek praca bez matury? Bo słyszałam, że teraz nawet sprzątaczka musi mieć maturę.

Gość mały odkrywca
Tylko ile taka rejestratorka zarobi? 1000zł?

Gość abbamamba
może się komuś trafić, na zasadzie ślepej kurze ziarnko. ale co za problem napisać maturę? jeśli masz choć odrobinę oleju w głowie, to napiszesz bez nauki. studia to inna sprawa, mozna je nawet dla przyjemnosci zrobic, nigdy nic nie gwarantują. jesli ktos ma do wyboru osobe bez matury i bez perspektyw na rozwoj naukowy, a taką chocby po maturze to oczywiste kogo wybierze. chyba że ta bez ma niewiadomo jakie doświadczenie.. choć tu i tak nie ma łatwo bo wiele firm zastrzega sobie, że matura to absolutna podstawa, więc czemu jej nie zrobić?

Gość abbamamba
ja miałam pracowałam na słuchawkach w firmie kurierskiej. matura była potrzebna. jedna dziewczyna nie miała, ale była po znajomości..

Gość ty tłukuuuu
TUMANIE JAK CI SIE UCZYC NIE CHCIAŁO A ŚMIESZ MIEC WYMAGANIA ZEBY MIEC DOBRA PRACE????!!! śMIESZNA JESTES CHCESZ MIEC DOBRA PRACE TO ZRÓB CHOCIAZ MATURE KRETYNKO A NIE TŁUKI BEZ MATURY JESZCZE WYMAGANIA MAJA DO SZCZOTKI I ZAMIATAC ALBO W POLE

Gość ty tłukuuuu
HAHAHAHAH I CO? ZAZDORSCISZ ZE MAM MATURE? MATURA= START W DOROSŁE ZYCIE I OTWIERA WIELE MOZLIWOSCI, A JAK KTOS JEJ NIE MA TO NIECH NIE MA AMBICJI NA DOBRE STANOWISKA , TYLKO NIECH ZDAJE SOBIE SPRAWE ,ZE WYZEJ NIZ "WYNIES PRZYNIES AND POZAMIATAJ" NIE ZAJDZIE.

Gość EmmaSamma
Pieprzysz farmazony po co ktoś ma maturę specjalnie pisać jak średnie ma i tak bez matury legitymując się świadectwem ukończenia szkoły średniej. Dla mnie śmieszni są pracodawcy którzy na słuchawki wymagają matury owszem średnie tak powinni mieć ale nie maturę bo ten dokument to przepustka na studia. Poza tym dzisiaj i tak liczą się znajomości więc jak ma się średnie wykształcenie bez matury to pracę w biurze się załatwi. I nie masz racji pisząc pracodawca mając do wyboru kogoś po maturze po LO a kogoś po technikum np. ekonomicznym i dyplomem technika ekonomisty ale bez matury to i tak będzie wolał tę drugą osobę bo ona ma konkretny zawód i tytuł technika więc specjalistyczne wykształcenie a osoba po samym LO nawet z maturą nie ma żadnego zawodu bo matura to nie zawód i żadnych tak naprawdę kwalifikacji zawodowych nie daję a dzisiaj o wiele trudniej zdać egzamin na technika gdzie trzeba mieć 75% poprawnych odpowiedzi na egzaminie niż maturę gdzie wystarczy zaledwie 30% poprawnych odpowiedzi na egzaminie. Matura to nie zawód a wykształcenie średnie daje świadectwo ukończenia szkoły średniej tylko że niektórzy tego nie rozumieją że matura to tylko i wyłącznie przepustka na wyższe uczelnie.

Gość EmmaSamma
no i probowalam, juz 4 razy zdac te mature i nie moge. ciagle mam z polskiego 2 do 6 %.. juz chcem isc do pracy!

Gość EmmaSamma
do ty tłuku To jeżeli uważasz że matura to zawód to wpisz to sobie w cv w swoim zawodzie wyuczonym że twój zawód to matura. Szkoda tylko że ta matura którą uważasz za zawód niczego praktycznego cię nie nauczyła a osoby po technikach bez matury czy szkołach policealnych bez matury mają konkretny zawód i tytuł technika. Jesteś żałosny.

Gość EmmaSamma
no i probowalam, juz 4 razy zdac te mature i nie moge. ciagle mam z polskiego 2 do 6 %.. juz chcem isc do pracy!