Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 bertha1979

DOBRA PRACA BEZ MATURY.

Polecane posty

Go艣膰 bertha1979

Znam par臋 os贸b kt贸re mimo i偶 nie zdali matury albo do niej nie podchodzili maja dobra prac臋 biurow膮 tzn. umys艂ow膮. Jedna moja kole偶anka sko艅czy艂a technikum bez matury ( w og贸le nie przyst臋powa艂a do matury) i zrobi艂a szko艂臋 policealn膮 i teraz ma prac臋 rejestratorki medycznej w szpitalu bez znajomo艣ci. Druga moja sko艅czy艂a LO bez matury ( matur臋 obla艂a a p贸藕niej ju偶 wi臋cej razy nie podchodzi艂a) i zrobi艂a jak膮艣 lipn膮 prywatn膮 roczn膮 szko艂臋 policealn膮 bez technika tylko specjalno艣膰 zdoby艂a i jej pierwsz膮 prac膮 by艂a praca w szpitalu tez jako rejestratorka medyczna tyle 偶e po znajomo艣ci ale p贸藕niej zmieni艂a prac臋 na lepsz膮 bo dosta艂a prac臋 w ZUSie jako urz臋dniczka i t膮 prac臋 dosta艂a po znajomo艣ci. M贸j znajomy mia艂 podstaw贸wk臋 i pracowa艂 na ta艣mie w tym ostatnio w kontroli jako艣ci i zaocznie robi艂 LO i miesi膮c po uko艅czeniu przez niego tego zaocznego LO bez matury ( bo matur臋 b臋dzie m贸g艂 zdawa膰 dopiero w maju a szko艂臋 ko艅czy艂 w styczniu gdzie nie ma nowej matury w styczniu a LO robi艂 nowym systemem) dosta艂 awans w pracy na stanowisko umys艂owe technologa tj. praca typowo biurowa, co lepsze na tych stanowiskach pracuj膮 osoby z wy偶szym ale jego ze 艣rednim wzi臋li bo mia艂 du偶膮 wiedz臋 zdobyt膮 w pracy na kontroli jako艣ci i dlatego zaproponowali mu sami z siebie awans bo on nawet si臋 nie stara艂 o awans wi臋c docenili jego sta偶 i wiedz臋. Wi臋c bez matury te偶 mo偶na mie膰 dobr膮 prac臋 umys艂ow膮 przy biurku a matura to tak naprawd臋 przepustka na studia i jak przychodzi co do czego to i tak patrz膮 na 艣wiadectwo uko艅czenia szko艂y 艣redniej kt贸re daje przecie偶 pe艂ne 艣rednie wykszta艂cenie. Bardzo wa偶ne s膮 te wiedza, umiej臋tno艣ci i do艣wiadczenie a nie papier wy偶szej uczelni. Komu z was tez uda艂o si臋 mie膰 dobr膮 prac臋 biurow膮 tj. umys艂ow膮 nie maj膮c matury piszcie!!!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jkdka
a ja tam w biurze nie chcialbym robic siedziec na dupie 8 godzin nuda i kregoslup boli

Udost臋pnij ten post

Ja chodz膮c jeszcze do liceum pracowa艂am na magazynie w hurtowni farmaceutycznej.. z magazynu chcieli przenie艣膰 mnie na kompa jako fakturzystk臋, przeszkolenie wygl膮da艂o tak 偶e jak by艂o ma艂o roboty na magazynie to siedzia艂am ze "star膮" fakturzystk膮 i patrzy艂am co ona robi lub pod jej okiem sama robi艂am. Jak si臋 zwalnia艂am to kierownikowi by艂o szkoda bo wg niego "kumata" by艂am i dlatego sam mi zaproponowa艂 takie przeniesienie. Pewnie do dzisiaj bym tam pracowa艂a jako fakturzystka itp na pe艂ny etat :P Ale dla mnie nie by艂a to "dobra praca"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka prawda.......
ja tez mam taka znajoma co bez matury ma prace biurowa, pracuje w tym samym miejscu od lat zarabia ok 2tys z艂, czy taka praca to naprawd臋 marzenie?:o bo trzeba dodac ze o ile to bardzo stabilna i pewna praca to mo偶liwosci awansu bez wykszta艂cenia bliskie zeru:o dawniej w ogole nie bylo nic dziwnego ze osoba bez matury ma prace biurow膮;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bertha1979
Moim zdaniem praca w biurze jest lepsza bo siedz膮ca przy biurku ni偶 praca na ta艣mie gdzie stoisz ca艂y czas. Poza tym presti偶 praca w biurze zawsze jaki艣 ma a jaki ma presti偶 praca sprz膮taczki, kasjerki w markecie czy pracownika produkcji albo ciecia w markecie 偶aden bo to praca fizyczna kt贸ra mo偶e wykonywa膰 ka偶dy nawet po podstaw贸wce. A praca biurze to zawsze teoretycznie szko艂臋 艣redni膮 uko艅czon膮 mie膰 trzeba czyli 艣rednie wykszta艂cenie. Matura za艣 to sprawa osobny papier potrzebny tylko na studia wy偶sze. A do pracy i tak patrz膮 na 艣wiadectwo uko艅czenia szko艂y 艣redniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brokkes
do taka prawda....... Nie pisz 偶e kto艣 kto ma uko艅czon膮 szko艂臋 艣redni膮 bez matury 偶e taka osoba nie ma wykszta艂cenia bo przecie偶 ma 艣rednie wykszta艂cenie a piszesz tak jakby mia艂a tylko podstawowe czy w lepszym razie zawodowe. 艢rednie wykszta艂cenie to 艣rednie a matura jest tylko na studia potrzebna i nie podwy偶sza tak naprawd臋 nikomu poziomu wykszta艂cenia tylko daj臋 przepustk臋 na wy偶sze uczelnie a nie ka偶dy musi i chc臋 studiowa膰.

Udost臋pnij ten post

Ale praca poza biurem nie ogranicza si臋 tylko do ta艣my, sprz膮tanie itp. :O Jeszcze pracowa艂am kiedy艣 jako hostessa ale nigdzie na sta艂e, mia艂am pe艂no kontakt贸w do dziewczyn pracuj膮cych tak jak ja i jak p贸藕niej pozna艂am jednego koordynatora co za艂atwia艂 mi fuchy jako hostessa to dodatkowo odpala艂 mi za to 偶e to JA szuka艂am dodatkowych dziewczyn. Zastanawia艂am si臋 p贸藕niej czy nie pod艂apa膰 pracy w艂a艣nie jako koordynatorka akcji promocyjnych itp bo w艂a艣nie taka praca by mnie kr臋ci艂a... poza biurem, nie "robol", codziennie kontakt z lud藕mi, ro偶ne nowe akcje itp... Akurat to by艂aby dla mnie "dobra praca"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do bertha1979
Ale pierdolisz jak pot艂uczona... Praca w biurze to presti偶? Presti偶em nazywasz umiej臋tno艣膰 odebrania telefonu, ob艂ug臋 komputera czy faxu? Albo wys艂anie listu na poczcie? Zejd藕 na ziemi臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 taka prawda.......
nie twierdze ze nie ma wyksztalcenia w ogole, mam na mysli ze sama szkola srednia to nie jest obecnie zbyt wiele, przed laty to by艂oby ok, ale obecnie samo 艣rednie to za ma艂o 偶eby awansowa膰 na kierownika (przynajmniej w tej jej pracy), i ona sama to wprost m贸wi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja nie mam matury. skonczylam
zaocznie liceum a do matury nie podchodzi艂am bo nie mia艂am zamiaru i艣膰 na studia. Teraz chodz臋 do technikum farmaceutycznego ale powiem Wam, 偶e faktycznie niekt贸rzy maj膮 szcz臋艣cie ale to chyba zale偶y od miasta bo ja mieszkam w ma艂ym miasteczku, gdzie o prac臋 nawet w sklepie ci臋偶ko :o Chodzi艂am do liceum z dziewczyn膮 kt贸ra pracowa艂a w przedszkolu, co prawda jako pomoc nauczyciela ale obowi膮zki mia艂a te same i wyp艂ata te偶 taka sama a dziewczyna jeszcze nawet 艣redniego nie mia艂a! Tak wi臋c trzeba mie膰 szcz臋艣cie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 brokkes
Dla mnie jest 艣mieszne jak szukaj膮 do pracy na rejestratork臋 medyczn膮 czy sekretark臋 kogo艣 z wy偶szym wykszta艂ceniem. Przecie偶 w tym zawodzie 艣rednie wykszta艂cenie wystarczy plus umiej臋tno艣膰 obs艂ugi komputera oraz urz膮dze艅 biurowych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do bertha1979
Tu nie chodzi tylko o sekretark臋 czy rejestratork臋. Mia艂am sta偶 w PZU i to wszystko co tam si臋 robi ogarnie spokojnie ka偶dy kto zna ob艂sug臋 komputera i faxu. Tyle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaSamma
Znam osob臋 kt贸ra maj膮c wykszta艂cenie podstawowe by艂a kierownikiem podrejonu w firmie po偶yczkowej i zarabia艂 on niez艂膮 kas臋. Sam si臋 stamt膮d zwolni艂 bo obowi膮zk贸w bardzo du偶o mia艂 ale dyrekcja chcia艂a go zatrzyma膰 bo sprawdza艂 si臋 jako kierownik i nikomu nie przeszkadza艂o 偶e mia艂 tylko podstawowe wykszta艂cenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja nie mam matury. skonczylam
a i jeszcze jedna kole偶anka, kt贸ra chodzi艂a ze mn膮 do tego liceum, te偶 mia艂a podstawowe a pracowa艂a jako ksi臋gowa...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaSamma
A jak kto艣 ma jeszcze dodatkowo uko艅czon膮 szko艂臋 policealn膮 to moim zdaniem mo偶e wykonywa膰 jeszcze odpowiedzialniejsz膮 prac臋 ni偶 prosta praca biurowa bo przecie偶 w tej szkole policealnej naby艂 wiedz臋 specjalistyczn膮. Mo偶na tez tak膮 wiedz臋 uzyska膰 na kursie specjalistycznym np.organizowanym.

Udost臋pnij ten post

moj kuzyn po zawodowce i zarabia 4.5tys zl brutto. wyzsze wyksztalce nie gwarantuje wysokich zarobkow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bertha1979
Dodam 偶e ta kole偶anka rejestratorka medyczna o kt贸rej pisa艂am na samym pocz膮tku opr贸cz obowi膮zk贸w rejestratorki medycznej na izbie przyj臋膰 i SORZE robi r贸wnie偶 audyty na oddziale bo jej oddzia艂owa j膮 w to wrobi艂a bo wie 偶e radzi sobie z tym 艣wietnie mimo i偶 mog艂a to zleci膰 innym rejestratorkom kt贸re maj膮 studia bo takie te偶 pracuj膮 w tym szpitalu ale wie 偶e ona to zrobi najlepiej. Poza tym praca w szpitalu jako rejestratorka nie jest taka 艂atwa bo rejestratorki odwalaj膮 du偶膮 cz臋艣膰 pracy biurowej za lekarzy i przez to musz膮 nauczy膰 si臋 wszystkich symboli chorobowych i skr贸t贸w kt贸rych lekarze ucz膮 si臋 na medycynie. Moja kole偶anka te skr贸ty szybko opanowa艂a i si臋 ich nauczy艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jkjfdkfgjfkjdkkdj
tylko, 偶e teraz ci臋偶ko o prac臋 wi臋c te osoby po prostu dobrze trafi艂y. Kilka lat teu prac臋 biurow膮 by艂o mo偶na dosta膰 od r臋ki i teraz te osoby dlatego si臋 tam trzymaj膮 a gdyby sie zwolnili to prace te偶 by znale藕li bo maja juz doswiadczenie i predzej taki bez matury a z doswiadczeniem dostanie prace niz ten po studiach bez doswiadczenia.

Udost臋pnij ten post

przecie偶 nie matura sie liczy a szko艂a i albo masz 艣rednia albo studia a nikt cie o matur臋 nie pyta, bo matura jest tylko przepustk膮 na studia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 r贸偶owy klapek
a dzisiaj jest w og贸le jakakolwiek praca bez matury? Bo s艂ysza艂am, 偶e teraz nawet sprz膮taczka musi mie膰 matur臋.

Udost臋pnij ten post

r贸偶owy klape..hahaha taaak przychodzi jeden z drugim do pracy i pierwsze co pytaj膮 to czy masz mature...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ma艂y odkrywca
Tylko ile taka rejestratorka zarobi? 1000z艂?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 abbamamba
mo偶e si臋 komu艣 trafi膰, na zasadzie 艣lepej kurze ziarnko. ale co za problem napisa膰 matur臋? je艣li masz cho膰 odrobin臋 oleju w g艂owie, to napiszesz bez nauki. studia to inna sprawa, mozna je nawet dla przyjemnosci zrobic, nigdy nic nie gwarantuj膮. jesli ktos ma do wyboru osobe bez matury i bez perspektyw na rozwoj naukowy, a tak膮 chocby po maturze to oczywiste kogo wybierze. chyba 偶e ta bez ma niewiadomo jakie do艣wiadczenie.. cho膰 tu i tak nie ma 艂atwo bo wiele firm zastrzega sobie, 偶e matura to absolutna podstawa, wi臋c czemu jej nie zrobi膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 abbamamba
ja mia艂am pracowa艂am na s艂uchawkach w firmie kurierskiej. matura by艂a potrzebna. jedna dziewczyna nie mia艂a, ale by艂a po znajomo艣ci..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ty t艂ukuuuu
TUMANIE JAK CI SIE UCZYC NIE CHCIA艁O A 艢MIESZ MIEC WYMAGANIA ZEBY MIEC DOBRA PRACE????!!! 艣MIESZNA JESTES CHCESZ MIEC DOBRA PRACE TO ZR脫B CHOCIAZ MATURE KRETYNKO A NIE T艁UKI BEZ MATURY JESZCZE WYMAGANIA MAJA DO SZCZOTKI I ZAMIATAC ALBO W POLE

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ty t艂ukuuuu
HAHAHAHAH I CO? ZAZDORSCISZ ZE MAM MATURE? MATURA= START W DOROS艁E ZYCIE I OTWIERA WIELE MOZLIWOSCI, A JAK KTOS JEJ NIE MA TO NIECH NIE MA AMBICJI NA DOBRE STANOWISKA , TYLKO NIECH ZDAJE SOBIE SPRAWE ,ZE WYZEJ NIZ "WYNIES PRZYNIES AND POZAMIATAJ" NIE ZAJDZIE.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaSamma
Pieprzysz farmazony po co kto艣 ma matur臋 specjalnie pisa膰 jak 艣rednie ma i tak bez matury legitymuj膮c si臋 艣wiadectwem uko艅czenia szko艂y 艣redniej. Dla mnie 艣mieszni s膮 pracodawcy kt贸rzy na s艂uchawki wymagaj膮 matury owszem 艣rednie tak powinni mie膰 ale nie matur臋 bo ten dokument to przepustka na studia. Poza tym dzisiaj i tak licz膮 si臋 znajomo艣ci wi臋c jak ma si臋 艣rednie wykszta艂cenie bez matury to prac臋 w biurze si臋 za艂atwi. I nie masz racji pisz膮c pracodawca maj膮c do wyboru kogo艣 po maturze po LO a kogo艣 po technikum np. ekonomicznym i dyplomem technika ekonomisty ale bez matury to i tak b臋dzie wola艂 t臋 drug膮 osob臋 bo ona ma konkretny zaw贸d i tytu艂 technika wi臋c specjalistyczne wykszta艂cenie a osoba po samym LO nawet z matur膮 nie ma 偶adnego zawodu bo matura to nie zaw贸d i 偶adnych tak naprawd臋 kwalifikacji zawodowych nie daj臋 a dzisiaj o wiele trudniej zda膰 egzamin na technika gdzie trzeba mie膰 75% poprawnych odpowiedzi na egzaminie ni偶 matur臋 gdzie wystarczy zaledwie 30% poprawnych odpowiedzi na egzaminie. Matura to nie zaw贸d a wykszta艂cenie 艣rednie daje 艣wiadectwo uko艅czenia szko艂y 艣redniej tylko 偶e niekt贸rzy tego nie rozumiej膮 偶e matura to tylko i wy艂膮cznie przepustka na wy偶sze uczelnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaSamma
no i probowalam, juz 4 razy zdac te mature i nie moge. ciagle mam z polskiego 2 do 6 %.. juz chcem isc do pracy!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaSamma
do ty t艂uku To je偶eli uwa偶asz 偶e matura to zaw贸d to wpisz to sobie w cv w swoim zawodzie wyuczonym 偶e tw贸j zaw贸d to matura. Szkoda tylko 偶e ta matura kt贸r膮 uwa偶asz za zaw贸d niczego praktycznego ci臋 nie nauczy艂a a osoby po technikach bez matury czy szko艂ach policealnych bez matury maj膮 konkretny zaw贸d i tytu艂 technika. Jeste艣 偶a艂osny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EmmaSamma
no i probowalam, juz 4 razy zdac te mature i nie moge. ciagle mam z polskiego 2 do 6 %.. juz chcem isc do pracy!

Udost臋pnij ten post