Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaldj555kud

CZY WIECIE ,ŻE JEDZENIE WIECEJ NIŻ 3 JAJEK NA TYDZIEN JEST NIEZDROWE???

Polecane posty

"przez lata byly traktowane jako glowny winowajca odpowiedzialny za rozowj miazdzycy. Niewazne bylo to ze sa pokarmem zawierajacym wszystko co potrzebne do zycia - bialko tluszcze wapn fosfor siarke magnez a takze witaminy A B D E H i PP. Teraz sa juz dobre wiadmosci dla milosnikow jajek - amerykanscy naukowcy w b.r dowiedli ze lecytyna zawarta w jajkach obniza a nie podwyzsza poziom cholesterolu. Dietetycy uwazaja ze bez obaw mozna jesc od 5 do 7 jajek tygodniowo. Amerykanie zjadaja w ciagu roku 305 jaj, Wlosi 295, Francuzi 230, natomiast polacy zaledwie 190."

Gość dsdeasde
zdz dzięki czyli teraz spokojnie można czekać na "jajeczne obżarstwo świąteczne"

Idealne białko jaja To najlepsze białko świata. Ma najwyższą wartość biologiczną i jest wzorcem, do którego porównywane są inne białka np. mięsa, ryb, strączkowych, zbóż. Białko jaja jest jedynym produktem, który zawiera w odpowiednich proporcjach wszystkie aminokwasy tzw. egzogenne, to znaczy takie, których sami nie potrafimy wytworzyć, a które są niezbędne do budowy i prawidłowego rozwoju organizmu człowieka, dlatego musimy je koniecznie dostarczać z pokarmem. Ze względu na skład aminokwasów są łatwo przyswajalne i strawne aż w 94%. Dla porównania strawność białek mleka wynosi 80 %, ryżu 60%, białek mięsa 74%. Zbawienna lecytyna To składnik żółtka. Nazywają ją pogromcą tłuszczu, głównie ze względu na właściwości emulgujące. Rozbija spożywane tłuszcze i cholesterol na małe cząstki, co zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej. Około 50% lecytyny stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, które są prekursorem prostaglandyn, regulujących ciśnienie krwi oraz działających przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Lecytyna pozytywnie działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki niej łatwiej uczymy się i lepiej panujemy nad stresem. Jej odpowiedni poziom w organizmie jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, bo warunkuje prawidłowy rozwój mózgu płodu. Jajka źródłem witamin i minerałów Jajka zawierają prawie wszystkie witaminy (prócz witaminy C). Są bogatym źródłem witamin z grupy B ( B-2, B-12, kwas pantotenowy ), które pełnią istotną rolę w wzmacnianiu układu nerwowego i rozładowaniu stresu/ Zawierają też witaminę A niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku, a także witaminę D uczestniczącą w budowie kośćca. Wśród minerałów występujących w jajku warto podkreślić znaczną zawartość cynku, który uczestniczy w procesie gojenia ran i zwalczania infekcji, oraz żelaza, składnika czerwonych krwinek, również fosforu, wapnia i magnezu składnika kości. Jajka chronią oczy To dzięki zawartej w żółtku luteinie żółtemu barwnikowi, która kiedy trafi do organizmu, gromadzi się w dwóch obszarach oka : plamce żółtej, która jest centralną i najdelikatniejszą częścią siatkówki oraz w soczewce. Luteina działa jak naturalna bariera, chroniąca oczy przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, zapobiega uszkodzeniom naczyń włosowatych siatkówki oka i jego fotoreceptorów, czyli komórek odbierających światło. Cholesterol nie szkodzi ale pomaga Cholesterol to związek tłuszczowy zawarty we krwi, który jest nam niezbędny do życia. Bierze czynny udział w procesie tworzenia hormonów, witaminy D, tzw. kwasów żółciowych w wątrobie oraz wchodzi w skład błon komórkowych wszystkich komórek naszego organizmu. Jajka obniżają ciśnienie tętnicze krwi Jajka posiadają związki obniżające ciśnienie tętnicze krwi odkryli to niedawno kanadyjscy uczeni z University of Albert w Edmonton. Wykazali, że jajka są bogate w białka, które działają identycznie jak leki obniżające ciśnienie. Zmniejszają więc ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Powstają one w organizmie po zjedzeniu jaj, pod wpływem enzymów pokarmowych. Białka te rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają osadzaniu się i przyleganiu płytek cholesterolu i płytek krwi do ścian naczyń krwionośnych.

Gość DOOOOOOO ettet5
gowno prawda

Gość paslkuder
prawda

Gość kd88fgfh
eee tam

Gość eufeniaaabulska
Ja wam powiem na własnym przykładzie. Mieszkałam z rodzicami nie jadłam jaj prawie wogóle, tylko od świeta raz na dwa miesiace jajecznica. Wedliny tez tyle co nic. Cholesterol mialam w dolnej granicy. Wprowadzilam sie do chlopaka zaczelismy jesc czesto jajecznice i jaja w innej postaci wiecej wedliny. Wyobrazcie sobie ze cholesterol przez rok skoczyl mi o 10 ! Dalej jest w normie ale i blizej mu do dolnej granicy niz gornej ale sie wkurzylam i jaj juz tak czesto nie jadam.

Gość karierowicfzass
to prawda cholesteriol skacze i miazdzyca blisko

Gość sasza111
na cholesterol spróbuj Betalip. u mnie działa.

Gość ostatni moheranin
powiedz to Japończykom oni jajka uwielbiają ja średnio jedzą 250 jaj rocznie ukraińscy terz je uwielbiają Ojciec Grande stwierdza coś niepopularnego, iż jajka są lekarstwem przeciw miażdżycy. Można zjadać nawet kilka dziennie i obniżyć nimi poziom cholesterolu. Ale pamiętajmy - jeśli tylko do jajek dodamy łyżeczkę cukru, na przykład w osłodzonej herbacie - poziom ten momentalnie rośnie. Białko proste w jajkach daje człowiekowi ogromne siły, a żółtko zawiera wszystkie mikroelementy, biopierwiastki i witaminy.

Gość cxredr
Mit na temat szkoldiwosci jajek (z powodu cholesterolu) zostal juz dawno obalony🖐️