Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paslkuder

CZY MYŁA KTÓRAS Z WAS PODŁOGI WODĄ Z OCTEM??PODOBNO TO ZDROWE!

Polecane posty

Gość paslkuder

zdrowsze niz te plyny chemiczne wszystkie.i ekologiczne

Gość ja myje podłoge z drewna
i kafle gresowe szkliwione. efekt lepszy niż po wszystkich płynach jakie stosowałam. gres sie swieci i nie ma smug. drewno bardzo dobrze wyglada. myje dobrze odcisnietym mopem płaskim.

Gość vivat biala
Nawet nie wiedziałam, że podłogi tez można myć octem. Ja go dodaję do wody, w której myję okna.

Gość w sezonie to warzywa
nie tyle zdrowe, ile bardziej przyjazne środowisku niż chemia. Ja używam octu do wielu domowych prac, ale do niektórych i tak wybieram chemię (a właściwie płyn ludwik do naczyń - myję nim wszystko poza oknami i lustrami i jest niezastąpiony).

Gość pełen relaks
myłam panele, bo wyczytałam tu na forum, ze ocet + gorąca woda i nie ma smug. potwierdzam, mniej smug.

Gość burczymuchaaa
myłam po malowaniu,ocet strrrrasznie śmierdzi,nie mam smug wtedy,gdy myję podłogę na kolanach,a robię to głownie w kuchni,bo tak światło pada na podłogę,że widać każdą smugę czy zaciek-w kuchni mam panele

Gość ja myję z płynem do płukania
tkanin, też nie ma smug, z octem muszę wypróbować

Gość Nie interesuje mnie
Zdrowie mojej podłogi . Ma być czysta .

Gość Joela
Ale jak będzie czysta a przy okazji nie chora toż to podwójna radość :-)

akurat opary octu są trujące, więc nie wiem, dla kogo ten ocet jest zdrowy? dla podłogi?

Gość czy w takim stezeniu sa
trujące jak się wleje chlust do wody? pewnie nie bardziej niz domestosy itp

Gość ale wy jesteście głupie
ocet szkodzi??? i mozna się nim zatruć??? :-D ale wy jesteście tępe :-( przeciez to jest ocet spożywczy i ludzie go NORMALNIE jedzą, np. do galarety z kurczaka :-D :-O

no, to poczytaj sobie, właśnie ty głupia babo, co to jest ocet i jak działa na organizm albo od razu wypij ze szklankę i będzie po sprawie

Gość khymkhymkhym
Pochodzenie: Ocet spirytusowy powstaje w wyniku fermenatcji spirytusowej. Korzystny wpływ na organizm człowieka: W niewielkich ilościach poprawia apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu. Uboczne skutki działania: Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, zakwasza organizm, negatywnie wpływa na układ pokarmowy. Ciekawostki: Ze względu na swoją niską ceną bywa stosowany jako środek czyszczący, dezynfekujący i odkamieniający. Wykorzystuje się go także jako składnik wielu tradycyjnych, domowych przepisów, np. na odplamiacz, kosmetyki, a nawet lekarstwa. Wikipedia: Ocet - wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw. Wiec zalezy co sie ma na mysli mowiac male ilosci - dla jednych lyzka dla innych szklanka. Ja tam galarete miesna wole skropic sokiem z cytryny. Ocet spirytusowy tylko do odkamieniania, nie znosze tego smrodu - mdli mnie i koniec. Nawet z trudem znosze ten zapaszek z marynowanych grzybow, ktore to bardzo lubie.

Gość czy w takim stezeniu sa
wypic szklanke a rozcienczyc nakretke w wodzie umyć podłogi i wywietrzyc to jednak różnica;)

Gość jaha 28
ja za każdym razem dodaje ocet do wody , dzięki temu mozna jesć z podłogi:)

Gość khymkhymkhym
Jesli pozwolisz Ewo - zgadzam sie z Toba ;)

Gość jaha 28
chodziło mi o to że jest ta podłoga taka czysta, ate plyny pachnace i kolorowe mozna se od razu do mibla wylać bo napewno sie tylko do tego nadają. a kobiety jak to one im ładniej pachnie i ma wyrazisty kolor to kupują a to jest gowno warte

Gość cegla1998
ocet + soda dziala jak kret w ten sposób przeczyszczam odplyw w zlewie.do podlogi nie używałam.

Gość khymkhymkhym
Zgoda jaho - te wypowiedzi dotyczyly tej, ktora zaczela wyzywac i chwalic ocet jako zdrowy do spozycia. Ja tez go uzywam w polaczeniu z soda jako "przepychacz" do rur (rowniez niweluje brzydki zapach), czasem do sprzatania, czyszczenia zardzewialych czy zapieczonych czesci, tylko ten smrod mnie powala ;) A, i do utrwalania koloru w puszczajacych farbe ciuchach.

powiem wiecej na temat octu...rewelacyjny przy plukaniu wlosow....do ostatniego plukania, w miseczke z 5-litrow wody, pare lyzek octu...polysk i blask...super wlosy..i zmiekcza rowniez....wlewam do muszli klozetowej...nigdy nie mam kamienia....wszystkie rzeczy na ktorych osiada kamien..wystarczy popryskac octem...i po 30 min splukac...Po za tym odkaza dezynfekuje..jak kazdy alkochol....lodowke myje tez z dodatkiem octu....zabija zapachy...ktore sie tam utrwalily na dluzej....co z tego ze smierdzi!! ten nieprzyjemny zapach szybko sie ulatnia....Polecam.

Gość nie wierze2
kiedys w tv leciał program o sprzataniu i polecali ocet do mycia kuchni i łazienki , jest grzybobujczy , zabija zapachy i mniej szkodliwy niz ta chemia reklamowana ocet jest szkodliwy do pożycia w duzych ilosciach , ale do sprzątania jest ok

Gość sdfghjkl
zapach octu to pikuś w porównaniu z cifem z wybielaczem ,to dopiero smród.Rano umyłam wanne i zlew i do teraz wali,nie można za cholere tego wywietrzyc,głowa boli ,oczy szczypia.Toz to dopiero musi być szkodliwe a Wy rozprawiacie na temat wielkiej szkodliwości octu przeznaczonego do celów spożywczych,oczywiście w rozsadnie niewielkich ilościach.

Gość Cgygf
Czy wy naprawdę nie umiecie sprzątać? Po co używać cify srify wybielacze? Albo w druga strone? Ocet? Zwykle rozpuszczone mydło i goraca woda lepiej usuwa osady niż najlepsze płyny.

Ja od dawna myje panele podlogowe i parkiet woda z octem , dodatkowo dodaje 2-3 krople plynu do naczyn do wody z octem . Jak dla mnie rewelacyjnie myje , mie ma smog , nie mam sladow po bosych stopach a zapach znika po chwili .

Gość ocet na wszystko
kiedyś właśnie słyszałam, że panele najlepiej czyścić wodą z octem. nie wiem ile w tym prawdy, ale ja tak robie i jestem zadowolona z ich wyglądu. dodatkowo używam płaskiego mopa, który kupiłam przy okazji większych zakupów w hurtowni to-ma.com.pl/

Kiedys jesscze stosowalam ocet do mycia podlog ale tak strasznie smeirdzialo potemw domu, ze szzok. Zamiast octu teraz wlewam plyn do naczyn i nakretke plynu do plukania: - nie ma smug -pieknie pachnie -podloga czysciutka -pl do plukania dziala antystatycznie wiec brud i kurz tak szybko sie nie osiada. 2 2 A octu uzywam do odkamieniania pralki - wlewam ocet do przeghrod na proszek i wlaczam pralke na 90st.C na najdluzszy cykl, oczywisicie pralka chodzi z pustym bebnem.

nie wyobrażam sobie mycia octem podłogi, to musi potwornie śmierdzieć. czajnik odkamieniam octem i niestety w całym mieszkaniu to czuć. zresztą, nie słyszałam nigdy by którakolwiek babeczka zajmująca się zawodowo sprzataniem w ten sposób "ułatwiała" sobie życie, a przynajmniej w Błyszczy chyba nie używają octu, tak myslę, bo podejrzewam że bym wyczuła.

Gość jagoda ty cała śmierdzisz
i żadne płyny ci nie pomogą :(