Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yupsi

west,york czy bolończyk?

Polecane posty

Gość sfsdfvdsffs
hej mysia to ja lknkl cos tam-nick mi stray nie wchodzi wiec pisze pod innym oidnosnie wychowania psow- nie zaskoczylas mnie niczym nowym, znam sie na tej kwestii. Moglabym o tym ksiazke napisac, ale nadal tweirdze zdecydowanie ze idziesz stanowczo za daleko w swoich pogladach odnosnie neihodowlanych psow. popadasz w skrajnosci co jest typowe dla pasjonatow ...

Anouk 🖐️ my się chyba znamy z innego fajnego topiku, nieprawdaż? :D ale dzięki za te slowa, mimo, że czasem wypisuję jak nakręcona o tym :D wlaśnie dużo jest pogryzień szczególnie malych dzieci i to nie tylko przez te niby agresywne rasy. Wbrew pozorom coraz częściej spotyka się agresywne spaniele i labradory (te bez rodowodów oczywiście) dlaczego? Bo ludzie je kupują i myślą, że to ''tylko'' pies a niestety to AŻ pies i swoje wymagania ma, w wychowaniu przede wszystkim. Zapominają, że psu trzeba jasno pokazać kto rządzi, że pies musi znać swoje miejsce i że to nie zabawka ani maszyna która sobie na wszystko pozwoli nie można dziecku pozwalać ciągnąć za uszy w nieskończoność bo pies jest cierpliwy przecież, nie wolno ich nigdy zostawiać sam na sam, bo pies wyczuwa, że malutkie dziecko jest slabsze i nigdy nie jest tak, że pies jest dziecku podporządkowany, on je akceptuje jako czlonka stada ale jeśli zostaną sami może chcieć dziecku zademonstrować swoją ''wyższość'' i zrobić niechcący krzywdę a raczej nieświadomie, tymbardziej wtedy, kiedy pies od malego byl karany poprzez krzyki i bicie (agresję)

Gość sfsdfvdsffs
i ogolnie uwazam ze dla kogos kto planuje zakup psa a tym bardziej posiadacza psa!! takie podstawowe informacje jakie napisala mysia powinny byc oczywiste. a jak widze ze ktos kto ma juz psa reaguje na to slowami: "cene rzeczy piszersz na temat wychowania" to mi rece opadaja, a potem sie dziwia ze pies dominuje ze sie nie slucha ze to ze tamto...ludziom sie wydaje ze pies to zabawka i misio pysio ktory bedzie tanczyl jak mu zagramy bez krzty wysilku...zenada

Gość fgthhyuyyy
pewnie, ze wiadomo, ja tylko napisalam o fajnym podejsciu, bo w zyciu juz wszystko prawie widzialanm jesli chodzi o stosunek ludzi do zwierzat

napisalam, że to temat rzeka, to są podstawowe rzeczy i każdy powinien to wiedzieć przed kupnem psa. Twierdzisz, że tak jest, że to dla wszystkich oczywiste zobacz jak bardzo się mylisz - gdyby tak bylo zniknąlby problem pogryzień no i pseudohodowle bo ludzie nie braliby podróbek byle jakich które tymbardziej mogą się okazać spaczone, trudne, charakterne, lękliwe, chore. Moim zdaniem ktoś kto ma dzieci i kupuje psa z pseudohowli jest nie dość że glupi (wydając za mieszańca często gorszego od tych totalnych miksów kupę forsy) to i nieodpowiedzialny, naraża swoje dzieci na tego psa. Hodowca zanim sprzeda Ci psa będzie chcial Cię poznać, będzie z Tobą rozmawial, opowiadal o rasie, co więcej glównie najpierw przedstawi Ci wszystkie jej wady dopiero potem zalty i.. na koniec to on decyduje czy Tobie tego psa sprzeda - jeśli się nadajesz. Jeśli ktoś w życiu mial tylko mieszańca labradora któremu pozwolil wejść sobie na glowę to nie będzie mógl kupić jużaka z dobrej hodowli ot tak bo ma taki kaprys. Najpierw musi zdobyć wiedzę, trochę doświadczenia, nierzadko ludzie czekają rok albo i dlużej na wymarzonego psa i kupują go dopiero wtedy kiedy są gotowi - wszystko we wspólpracy z hodowcą, który ich uczyl, wprowadzal w to wszystko. Więc nikt mi nie wmówi, że ktoś taki liczy na zyski dlatego tak wygórowane są ceny psów z rodowodem. On wloży w nie prawie tyle samo, jedynie mu się zwróci ew. coś zarobi co i tak zaraz wklada w swoje psy a nie w nowe auto.

Podstawową wiedzę powinno się również zawierać w zakresie agresji a z tego co ja wiem to nawet w szkolach dzieci nie uczą jak się bronić przed agresywnym psem :o Ja pracuję z psami które są szkolone na psy obronne, co prawda dopiero się uczę ale jestem w rękach czlowieka, który zajmuje się tym od jakiś 20 lat, jest bliskim przyjacielem Martina Ruettera, który swoje wie i na pewno jest o wiele lepszym behawiorystą niż ten śmieszny Cesar Milan którego mialam okazję oglądać w tv. Ludzie twierdzą, że mają tę wiedzę a nie wprowadzają jej w życie, kiedy pies jest za bardzo ruchliwy i niszczy wszystko w domu, rozrabia i nie slucha od razu go uczłowieczają i jak najlepsi lekarze stwierdzają ADHD u psa :o otóż to rzadkość i jedyną osobą która może to stwierdzić jest weterynarz po przeprowadzeniu specjalistycznych badań. Te ''adhd - owe'' psy zdiagnozowane przez wlasnego pana znawcę to najczęściej bezmyślnie kupione rasy których pan przed kupnem zapomnial się dowiedzieć, że są to psy ruchliwe, energiczne, potrzebujące sporo ruchu i trzyma takiego psa w malym mieszkanku wyprowadzając trzy, cztery razy dziennie na 15 minut :o taki pies nie może rozladować napięcia, energii więc musi to robić w inny sposób - niszczy, nie slucha, on jest po prostu przeladowany i tyle. Wbrew pozorom wlaśnie czesto male rasy padają tego ofiarą. Taki maly westie to pies energiczny, kocha psie sporty a ktoś go zamknie w kawalerce i myśli, że piesek jest szczęśliwy jak raz dziennie pobiega 10minut w pobliskim parku :o natomiast rottweiler - duży pies wydawaloby się, że domek to musi być - a jednak nie. Mój pies należy do leniwców domowych jednak oczywiście akurat on ćwiczy IPO więc się wyladowuje odpowiednio.

Gość sfsdfvdsffs
ale mysia ja sie z toba zgadzam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! napisalam ze te rzcezy powinny byc oczywiste a nie sa i ze ludzie ignoranci kupuja psy nie majac zielonego pojecia ani o rasie ani o niczym kompletnie poza tym ze musza wyprowadzac psa 3 razy dziennie , dawac jesc i pic. co do wychowania ja jestetem jak najbardziej w temacie, przestudiowalam milion ksiazek na ten temat...

Tak, Mysia;) Nie zrozumiałaś mnie, orange!Cenne, bo może komuś otworzą się oczy.

No to super :) źle Cię zrozumialam, jakby, że wszyscy to już dawno wiedzą, przepraszam. Tylko ja nawet sama wiem po sobie - ta teoria to jest jedno, każdy powinien wiedzieć ale to tylko nawet nie polowa sukcesu niestety. Bo jak ktoś np latwo się denerwuje, nie ma cierpliwości, czy jest zbyt slaby psychicznie - nie będzie się nadawal na wlaściciela Fili Brasileiro czy nawet takiego rottka. Tu akurat jak z dziećmi, możesz przeczytać sto książek na temat które owszem pomogą jednak w praktyce czesto są sytuacje których nie da się przewidzieć. Do niektórych ras trzeba mieć po prostu leb na karku, być konsekwentnym i strasznie upartym nie ma czegoś takiego jak "ee raz mu pozwolę to przecież nic takiego''.

No właśnie, Mysia.... ja z moją konsekwencją mogłabym pokusić się o jakąś rasę z trudniejszym charakterem. Ale z powodu uczulenia i mieszkania w bloku mam maltankę. Mój znajomy ma amstaffkę, jest świetna, ale jak na spacer wychodzi z nią tylko jego dziewczyna i idą do lasu poszaleć, to amstaffka zaczyna polować. Z panem tego nie robi...

Gość sfsdfvdsffs
no jasne ze teoria to co innego niz praktyka, zawsze popelni sie jakies bledy, ale lepiej znac teorie niz jej nie znac i decydowac sie na psa:)

Anouk maltańczyki fajne, niestety większość ludzi nie odróżnia maltańczyka od bichona czy nawet westa :D mnie jakoś tak zawsze ciągnęlo do dużych ras, albo do tych trudnych wlaśnie. Co więcej mialam pitbulle nawet swego czasu i one obalaly teorię psów ludożerców, kochaly dzieciaki, byly super rodzinne jak i mój teraźniejszy Miś :D często to media okrzykują jakiegoś kundla który kogoś zaatakowal daną rasą, mimo, że nawet dobrze jej nie przypomina :o kiedyś bylo o pogryzieniu przez rottweilera który mierzyl prawie 90cm (normalny rott mierzy do 70 gdzieś) i na dodatek byl caly brązowy :o no ale dla nich rottweiler :D jak kiedyś w podobnym artykule przeczytalam "pies rasy wilczur" to mi ręce opadly.... że ludziom nie wstyd?

Ludzie nie znają się... Moi znajomi mają przepiękną czarną labradorkę, niektórzy z racji, że czarna (choć ma "bolo") podchodzą do niej ostrożnie, mając ją za rottkę. :O:O:O:O Takie życie...

No ja tam nie wymagam od ludu by odróżnili bez problemu Aidę od owczarka podhalańskiego czy pirenejskiego albo opowiadali o niesamowitych cechach owczarka środkowoazjatyckiego czy o niezmordowaniu owczarków holenderskich i ich pokrewieństwa z malinosami :o ale nazwać owczarka niemieckiego owczarkiem niemieckim a nie wilczurem i owczarka szkockiego owczarkiem szkockim a nie Lessi :o to powinni być w stanie :P

Gość bolonczyk11
Witam! ja mam bolonczyka i uwazam ze ta rasa jest najlepsza na swiecie!Mam teraz male szczeniaczki !podaje telefon dla zainteresowanych 664714668