Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość charakterolog

Jaki masz typ charakteru? Poniżej przedstawiam opis 8 typów charakterologicznych

Polecane posty

Gość charakterolog

Amorfik (typ limfatyczny; nE, nA, P nieemocjonalny, nieaktywny, pierwotny) to osoba biorąca życie bardzo lekko; amorfika nie da się niczym zdenerwować, nic nie ma dla niego znaczenia. W życiu codziennym rzadko wykazuje jakieś uczucia, bywa oziębły i szorstki lub wręcz przeciwnie tolerancyjny i uczynny. Nie pragnie wpływać na decyzje otoczenia, jest bierny i lubi, gdy ktoś działa za niego. Nie ma zainteresowań i pasji, w pracy nie wykazuje inicjatywy ani specjalnych chęci. Często się spóźnia, ponieważ coś takiego jak punktualność nie istnieje w świadomości amorfika. Wiele z jego zachowań charakteryzuje się odtwórczością, ponieważ ma dobrą pamięć i uzdolnienia artystyczne. Jedyną rzeczą, na którą zwraca uwagę, jest zaspokojenie własnych potrzeb (szczególnie biologicznych, ponieważ wielu innych nie wykazuje). Amorfik dba, żeby się najeść, napić i wyspać. Zależy mu też na wygodzie i zapewnieniu sobie pełnego przyjemności życia. Apatyk (typ statyczny; nE, nA, W nieemocjonalny, nieaktywny, wtórny) człowiek zamknięty w sobie, mrukliwy i uparty. Ciężko się z nim porozumieć, ponieważ z natury jest ponurakiem i egoistą. Nie ma życiowych aspiracji ani zainteresowań, żyje z dnia na dzień. Nie okazuje ciepła ani życzliwości w kontaktach międzyludzkich. Dużą trudność sprawiają mu zadania wymagające planowania i zdolności strategicznych. Nie lubi zmian i nie okazuje uczuć, preferuje sterylne wnętrza i dba o porządek wokół siebie. Apatyk to konserwatysta i samotnik, najlepiej czuje się we własnym towarzystwie, kiedy nikt i nic mu nie przeszkadza. Choleryk (typ dynamiczny; E, A, P emocjonalny, aktywny, pierwotny) istny wulkan energii, osobnik porywczy i wybuchowy. Jego działania bywają niespójne i gorączkowe, wszystko robi z pasją i często wpierw działa, dopiero potem myśli. Potrafi dążyć do celu „po trupach, wykorzystuje wszystkie możliwości, żeby zdobyć to, czego pragnie. Choleryk to dobry reformator, ponieważ kocha zmiany i wynalazki. Dąży do wolności, w życiu jest niezależny, zwalcza istniejące prawa i reguły. Bardzo ważne dla niego jest to, żeby inni dostrzegali go i cenili. Pracuje szybko, jest zręczny i dokładny. Lubi przemawiać publicznie i przebywać w towarzystwie. Flegmatyk (typ systematyczny; nE, A, W nieemocjonalny, aktywny, wtórny) chłodny emocjonalnie i zrównoważony. Flegmatyk uwielbia obserwować świat i wyciągać wnioski. Do wszystkich zadań podchodzi z wrodzoną cierpliwością i wytrwałością. Swoje refleksje przedstawia jasno i treściwie, charakteryzuje go powaga i obiektywność. Ma poczucie humoru, ale bywa zamknięty w sobie i często otoczenie nie dostrzega jego zalet, w tym wysokiej inteligencji. Jest szczery i bezpośredni, zwraca uwagę na punktualność i dokładne wykonywanie obowiązków. Lubi porządek i jasno określone reguły. Nerwowiec (typ pobudzająco-emocjonalny; E, nA, P emocjonalny, nieaktywny, pierwotny) osoba o tzw. „słomianym zapale, niesystematyczna i niekonsekwentna. Nie znosi obowiązków i zawsze znajduje sobie ciekawsze zajęcia, które po chwili porzuca. Jest uczuciowy, ale jego uczucia są nieprawdziwe, często przesadzone i wręcz udawane. Ma chwiejny charakter i często zmienia zdanie, jego opinie np. o innych są różne w zależności od aktualnego samopoczucia. Mało wytrwały, kiedy napotka przeszkodę, rezygnuje. Cały czas poszukuje rozrywek i przyjemności, nie znosi zasad. Pasjonat (typ władczy; E, A, W emocjonalny, aktywny, wtórny) to człowiek, którym rządzą namiętności. Jest ambitny, lubi planować i wyznaczać sobie odległe i trudne cele, do których zawzięcie dąży i najczęściej osiąga doskonałe efekty. Energiczny i systematyczny, pragnie być „kimś i umie panować nad sobą. Chętnie klasyfikuje się do różnych grup, cechuje go pragnienie przynależności. Jest uparty i zdolny do poświęceń, ale lubi być za to doceniany. Ma liczne talenty, często charakteryzuje go uczciwość, lecz nie zawsze. Sangwinik (realista; nE, A, P nieemocjonalny, aktywny, pierwotny) to ekstrawertyk i obserwator. Nie pozwala uczuciom na rządzenie swoim życiem, zwraca uwagę na to, co namacalne i konkretne. Opanowany i tolerancyjny, lubi przemawiać i ma dużą wiedzę teoretyczną. Chce być użyteczny dla innych, lubi pomagać, ale czyni to z potrzeby bycia docenionym, ponieważ jest egoistą. Bywa złośliwy i wyrachowany, posługuje się ironią. Błyszczy w towarzystwie, ponieważ jest wygadany i ma poczucie humoru. Sentymentalny (typ hamująco-emocjonalny; E, nA, W emocjonalny, nieaktywny, wtórny) marzyciel i introwertyk, całe życie poszukuje prawdziwej przyjaźni. Jest nieśmiały, podejrzliwy i z zasady nie ufa ludziom. Daje z siebie wiele, umie słuchać i często współczuje innym, ale zamyka się w sobie i izoluje się. Najlepiej czuje się na łonie przyrody, kocha zwierzęta. Ma kompleksy i boi się wykazać inicjatywę. Porzuca i rezygnuje, nie ma odwagi, by zawzięcie dążyć do celu. Charakteryzuje go bogata wyobraźnia, wrażliwość i uczuciowość.

Gość amanda de lux
sentymentalny :(

Gość dziś wyraźna
pierwszy raz słyszę o takim podziale osobiście wiem ze jest sangwinik, choleryk, melancholik i flegmatyk 4 GŁÓWNE TYPY OSOBOWOŚCI skąd wytrzasnołeś te pozostałe?

Gość ladaco z denaturatem.
romantyczny choleryk

Gość dziś wyraźna
czytałam że na forach można spotkać głównie przedstawicieli melancholików i flegamtyków

Gość jestem nerwowcem -------
ech :O

Gość uhauha
sangwinik

Gość addddddddffffffffffffadf
Z każdego mam po trochę,ale najwięcej pasuje mi z opisu Sentymentalny i Apatyk,chociaż z przewagą na ten pierwszy opis.No i jeszcze kila cech z innych opisów taż mógłbym przypasować do siebie,ale robiąc to sam chyba nie jestem obiektywny :P

Gość charakterolog
To jest dosyć znana klasyfikacja francuskiego uczonego Le Senna, który w typologii wykorzystuje 3 cechy: emocjonalność, aktywność i tzw. oddźwięk czyli reagowanie na wydarzenia w sposób spontaniczny (o.pierwotny) lub po swoistym "przeżuciu", refleksji (o. wtórny)

Gość jack ill
przyznaję, że również nie słyszalem o takim podziale jaki by nie był ten podzial, to wiadomo, że nie "reprezentujemy" ściśle jednego typu. zazwyczaj jest to kombinacja z dominacją jednego typu:)

Gość ladaco z denaturatem.
levi bravo:D nawet pasuje

Gość ...offerma...
amorfik

Gość jest jeszcze typ 9
A ten typ to lewacka kurwa czego żywym przykładem jest "ptasiek nastroszony".

Gość aj tam aj tam olaboga
cholera nie wiem co ja jestem

Gość miztszyni..
najbardziej to juz jmi pasi FLEGMATYK(co to za glupia nazwa) ,ale tez jestem troche pasjonata i sangwinikiem i troszeczke cholerykiem.

Gość Gadatliwa..
chyba nie jestem żadnym typem... nie stworzyli takiego jak ja :D po części jestem każdym z nim .. potrafię dążyć do celu jeśli coś jest dla mnie bardzo ważne ale na co dzień jest leniwa i mam właśnie często "słomiany zapał' do tego lubie przebywać z ludźmi ale czasem mam dni ,że się od nich izaluje.. myslę ,że te typy za bardzo szufladkują ludzi.. każdy ma jakiś inny charakter więc kilka typów to za mało.

Gość malutkannnnnn
Sangwinik :D Jakbym o sobie czytała ; )

Gość ulciajulciaa
Zdecydowanie flegmatyk :O

Gość mi to pasuje
sentymentalny i nerwowiec. taka jestem . nie lubie obowiazkow.czym sie zajmę to szybko rezygnuje.nawet nie umie pomalowac paznokci bo jak wyjade z lakierem to juz ni chuja drugi raz nie pomaluje

Gość miztszyni..
potrafię dążyć do celu jeśli coś jest dla mnie bardzo ważne ale na co dzień jest leniwa i mam właśnie często "słomiany zapał' (np. nie potrafie schudnac)do tego lubie przebywać z ludźmi ale czasem mam dni ,że się od nich izaluje.. mam identycznie.

Gość e.wedel lelele
sentymentalny zresztą jak większość kafeteriuszy :O

Gość aj tam aj tam olaboga
chyba jestem sentymentalna flegmatyczka ;)

Gość hahah dobre pytanie
ja na pograniczu choleryka i nerwowca :D :O

Gość miilena
jestem sangwinikiem, czasem żałuję

Gość i ja flegmatyk
bardzo trafny opis

Gość maciejka pachnąca:)
nerwowiec, czy jakoś tak:P też o takim nie słyszałam tylko o tych 4 głównych typach... ankieta jakaś czy co???:P