Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość curious.....

kto wrocil z zagranicy do Polski i NIE zaluje?

Polecane posty

Gość a czego oczekujecie
curious - polecam opuscic Londyn. fakt ze zarobki wieksze niz w reszcie kraju ale wynajecie oraz ceny nieruchomosci nieproporcjonalnie wyzsze. przyklad - znajomi wynajmuja 1 bedroom na Ruislip (a wiec daleko od centrum) - czynsz 800 funtow wynajecie 1 bedroom w Bristolu - 500 funtow rata miesieczna kredytu za 3 bedroom ze sporym ogrodem w Bristolu - 700 funtow :) mieszkamy na obrzezach miasta, do centrum mamy 20 minut samochodem :)

curious-----nie pisalas ze mieszkasz na pokoju z trzema obcymi lokatorami bo szkoda ci pieniedzy,a tak je st taniej i mozesz cos odlozyc?????????????????????????????

Gość barrakuda....
lanexa przecietna rodzina z dochodem 7000zl? :D Moglabys sprecyzowac co znaczy przecietna? Rozumiem, ze masz na mysli wiekszosc, jakies 70-80% rodzin w Polsce? W takim wypadku twoja ignorancja tego co sie dzieje w kraju jest porazajaca. Nie za bardzo rozumiem, czytajac twoje posty zastanwiam sie w jakim celu tak wykrywiasz rzeczywistosc? To co tu wypisujesz jest niemal w stylu peerelowskiej propgandy:D Polska kraj mlekim i miodem plynacy...

Gość Ja też jestem nudziarą
Curious mialam na mysli rowniez to co zastaniesz po ewentualnym powrocie - masz 3 propozycje mieszkan, w tym mieszkanko we Wro (troszke zazdrosze;P mieszkam na DL od Wroclawia tylko 66k km;)), za ktore musialabys jedynie oplaty robic, czy to mieszkanie w domu z przyjaciolka:) Poza tym same Twoje oszczednosci za ktore mozesz rozkrecic jakis biznes, poza tym postarac sie rowniez o dotacje:)

Gość a czego oczekujecie
curious - jesli zycie towarzyskie Ci przeszkadza to zapraszam do Bristolu. tutaj zawsze sie cos dzieje. Polacy sie integruja, sa fajne spotkania ( i to bynajmniej nie w stylu "disco co sie blysko") kolka zainteresowan, ogniska, wycieczki, spotkania w pubie. mozna poznac mnostwo osob. ja w ciagu ostatnich kilku miesiecy poznalam ok 40 nowych osob, z ok 15 utrzymuje dobre kontakty, regularnie sie spotykamy itp. londyn, mimo ze jest najwiekszym skupiskiem polakow, jakos nie pomaga w nawiazaniu towarzyskich kontaktow z rodakami. wiem bo mieszkalam tam 2 lata i mam w londynie... 3 bardzo dobrych przyjaciol. i tyle po 2 latach mieszkania :P

Gość a czego oczekujecie
OK zycze powodzenia w podejmowaniu decyzji i wracam do pracy

Gość curious.....
a czego oczekujecie - myslalam tez nad tym,ale watpie zebym znalazla prace za tyle ile mam teraz ( znaczy wydaje mi sie to niemozliwe, bo ja pracuje w sumie w customer service), choc moze taka przeprowadzka bylaby oplacalna,ale co potem? co za 5 lat ? co za 10 lat? poza tym nikogo nie znam poza londynem. jaki bylby cel teakiej przerpwoadzki. tylko zeby mniej placic za czynsz? ja szuklam jakiegos celu w zyciu- celu dla ktorego musze sie rano obudzic,a nie zyc jak robot ,tak jak teraz, o wlasnym salonie marzylam w sumie od wileu lat ,ale jakos nigdy nie podazylam ta druzka, bo poszlam na studia, rodzice mi wmawiali ze jestem ''za inteligentna'' na bycie ''tylko fryzjerka'' , znajomi tak samo, ba ,nawet nauczyciele w liceum kiedy im poweidzialm ze to jest to co chialabym robic ..... i tak sie wszystko potoczylo..... a teraz zycie miaja, dzien za dniem ,.wszystko takie same a ja nie widze potencjalu na jakas powazniejsza kariere.

Gość barrakuda....
lanexa a moglabys podac miejsce gdzie kasjerki zarabiaja 3000zl? zrodlo informacji prosze :D I czym ty sie zajmujesz w Polsce i jakie masz dochody?

Gość Ja też jestem nudziarą
Curious nic straconego z tym fryzjerstwem:) Są szkoły, kursy, tylko się przyłóż:P Tak samo z kosmetyką, są 2 letnie szkoły, a nawet studia ( we Wrocławiu są dwie z kierunkiem kosmetologia). Jeśli naprawdę to lubisz to nie ma na co czekać. tylko nie rób tego na odwal się, bo do kosmetyczki, ktorą konczy smieszny 3 miesieczny kurs raczej niewiele osob przyjdzie...

Gość curious.....
doro1903 curious-----nie pisalas ze mieszkasz na pokoju z trzema obcymi lokatorami bo szkoda ci pieniedzy,a tak je st taniej i mozesz cos odlozyc????????????????????????????? wynajmuje pokoj i w domu razem ze mna mieszka 4 osoby. i tak wlasnie musze mieszkac ,zeby byc w stanie zaoszczedzic konkretna kase, moge sobie wynajac mieszkanie,ale jak juz pisalam to bedzie 900 f ,a ja place 400 za pokoj.

Gość curious.....
a czego oczekujecie curious - jesli zycie towarzyskie Ci przeszkadza to zapraszam do Bristolu. tutaj zawsze sie cos dzieje. Polacy sie integruja, sa fajne spotkania ( i to bynajmniej nie w stylu "disco co sie blysko") kolka zainteresowan, ogniska, wycieczki, spotkania w pubie. mozna poznac mnostwo osob. ja w ciagu ostatnich kilku miesiecy poznalam ok 40 nowych osob, z ok 15 utrzymuje dobre kontakty, regularnie sie spotykamy itp. londyn, mimo ze jest najwiekszym skupiskiem polakow, jakos nie pomaga w nawiazaniu towarzyskich kontaktow z rodakami. wiem bo mieszkalam tam 2 lata i mam w londynie... 3 bardzo dobrych przyjaciol. i tyle po 2 latach mieszkania no wlasnie, tutaj ja w wieskzosci trafiam na psute panienki ,jezeli JUZ mam okazje kogos spotkac (co sie rzadko zdarza) , nawet w tamtym tyg. dolaczyla do nas nowa dziewczyna , angielka , po 15min jej niczym nieprzerwanego gadanie (a raczej samo-prezentacji) doweidzialam sie wiele ,nie interesujcych mnie ani nikog innego szcegolow z jej zycia prywatnego :O ......ale wiesz co ,poszukam o Bristolu,a co mi zalezy ;-) skoro tak zachecasz ;-)

PERFUM ZA70 dolc-w PL 300zl jest niby drozej-wiedz piekna pani ze duzo ludzi przez net zamawia zeby ominac wszystkie inne perypetie,jak oplate sklepu oplate sprzedawczyni itd itp ktore to w cene tego perfumu sa wliczone,duzo ludzi zyje tylko z promocji,i lataja z wywieszonym jezorem gdzie taniej, czysty dziki zachod;)

Gość curious.....
Ja też jestem nudziarą Curious nic straconego z tym fryzjerstwem Są szkoły, kursy, tylko się przyłóż Tak samo z kosmetyką, są 2 letnie szkoły, a nawet studia ( we Wrocławiu są dwie z kierunkiem kosmetologia). Jeśli naprawdę to lubisz to nie ma na co czekać. tylko nie rób tego na odwal się, bo do kosmetyczki, ktorą konczy smieszny 3 miesieczny kurs raczej niewiele osob przyjdzie... Ja chce sie zajmwoac TYLKO fryzjerstwem,kurs juz znalazlam i chce po prostu na tym sie skupic i miec jak najwiecej praktyk . nie mam zamairu robic czegos ''na odwal '' sie ,bo zalezy mi na tym zebym miec dobra reputacje ( zwlaszcza ze w poslce poczta pantoflowa to najlepsza reklama) i po prostu jaka mam cos robic to chce to robic porzadnie,a w polsce wg mnie brakuje wlasnie fryzjerek z pasja! przynajmniej ,ja na taka trafila raz tylko . i poza tym to juz mam przewage bo wiem jaka jest roznica miedzy PODCIECIEM KONCOWEK a OBCIECIEM WLOSOW ;-)

Gość curious.....
ja perfumy w uk kupuje w promocji za 15-20 f (lacoste, j.lo itp. ) za 50ml (chyba)

curous-------------najpierw zaloz rodzine wez mieszkanie, kup mebelki,zaloz ubezpieczenia,utrzymaj auto, zyj normalnie zobaczymy ile ci zostanie!liczyc na papierku kazdy umie,niestety rzeczywistosc jest inna wtedy mozemy pogadac

Gość curious.....
doro- RODZINA pewnie i wiecej wydaje ,ale zanim czlowiek zalozy rodzine to jest czas w ktorym jest sie tylko PARA,a ,wiec moje ''kalkulacje'' bylby w wielu przypadkach prawidlowe. Poza tym , esencja tej wypowiedzi bylo podkreslenie faktu ze SAMEMU zyje sie ;;trudniej finansowo;; niz przecietnej PARZE.

Gość a czego oczekujecie
za 1700 nie znajdziesz pracy w customer service, chyba ze masz jakies papierki kierunkowe, np w FC1 albo cos w tym stylu. ale nie mozesz tez uwarunkowac przeprowadzki oz zarobkow 1700 na miesiac bo poza londynem ich nie znajdziesz. wiec w sumie z gory skazujesz sie na londyn forever :P oboje z mezem musielismy sie przestawic na nizsze zarobki. z jednej strony trudno zrezygnowac z ok 5 tys rocznie ale z drugiej strony pomimo mniejszych zarobkow szybciej odlozylismy na kupno wlasnego domu. siedzac przez ten czas w londynie dalej nie oszczedzilibysmy wystarczajaco na depozyt :P no i wez pod uwage ze tutaj potrzebujesz na depozyt duzo mniej bo przyzwoity dom kupisz za 150 tys a nie 250 tys jak w londku :) w sumie mam podobnie, jesli chodzi o niechec do pracy. ostatnio dowiedzialam sie ze nie dostane kolejnego awansu bo departament nie ma kasy ani wolnych wakatow. a kolega ze stazem dluzszym o 15 lat ktory jest na stanowisku ktore ja chcialam zarabia... 5 funtow na miesiac mniej ode mnie. drugi tydzien mysle nad zmiana profesji , branzy lub ostatecznie firmy, bo wlasnie mnie oswiecilo ze za wiele juz w tej firmie nie osiagne ani jesli chodzi o stanowiska ani finansowo :(

Gość curious.....
za 1700 nie znajdziesz pracy w customer service, chyba ze masz jakies papierki kierunkowe, np w FC1 albo cos w tym stylu. Nie mam zadnych papierkow, niestety. ale nie mozesz tez uwarunkowac przeprowadzki oz zarobkow 1700 na miesiac bo poza londynem ich nie znajdziesz. wiec w sumie z gory skazujesz sie na londyn forever - wiem o co ci chodzi ,ale wlasnie sobie teraz sprawdzilam prace w bristolu ,no i widze ze na jakies 17k moglabym liczyc, co jest ok. 1100 f. z czego musze oplacic mieszkanie (za iole tam sa 1 bed? wynajecie), biletem, jedzenie, wiec ile by mi zostalo? z 400f? domu/mieszkanie nie kupialbym w samym londynie tylko pod, juz patrzylam za 2 bed 150tys- dom. ale sama wiesz jak teraz jest ciezko z mortgage i wypadaloby miec 20 procent na depozyt, plus nie jestem pewna czy warto tutaj zostac i az tak sie zobowiazac....

Gość curious.....
Ja też jestem nudziarą - no wlasnie myslalam o dotacjach z up ale nie wiem czy w moim up nie trzeba czasem czekac kilka miesiecy ZANIM mozna zlozyc podanie.

Gość curious.....
mieszkam na DL od Wroclawia tylko 66k km to mzoliwe ze jestes z moich okolic ;-) dawne woj.walbrzyskie.

ja mam teraz 18 lat od 2006 mieszkam w londynie i ci powiem ze poczatku zawsze sa ciezkie...ja niemialam przyjaciol....nieumialam jezyka i jakas depreche mialam a teraz jest super;;D tylko duzo chamstwa, podrywania ze strony ciapakow i murzynow i turasow ale da sie przezyc

Gość curious.....
ja tez jestem nudziara mieszkam na DL od Wroclawia tylko 66k km to mozliwe ze jestes z moich okolic ;-) dawne woj.walbrzyskie.

curuis-------a jako para nic nie wydajecie?wszystko kosztuje wiecej czlowiek jest mlody chce sie ubra chce zyc!!!!!!!!!!!nie wegetowac,ja mam wszystko za soba jako mloda osoba nie oszczedzalismy z mezem,czerpalismy zycie garsciami po to jest mlodosc,ale nie idzie w parze oszczedzac i korzystac z zycia,za to wzielam sie po 30-tce bo juz wtedy wiedzialam ze do Polski i dopielam swego-teraz nic mi nie brakuje,i nie mam zamiaru otwierac zadnych sklepikow itp,po prostu ciesze sie zyciem

Gość curious.....
mala2011-ale podejrzewam ,ze wiele osob poznalas w takim razie w szkole. a umnie ze wzgledu na warunki w pracy nie mam takiej okazji. ogolnie pod tym wzgledem jestem pechowa chyba. poznalam moze 2-3 fajne osoby ale niestety one wyjechaly za granice (nie do polski)

Gość curious.....
doro- czy para czy nie -chyba kazdy chce korzystac z zycia, ubrac sie,gdzies wyjechac itd. ale po prostu uwazam ,ze bedac z kims O WIELE szybciej da rade sie dorobic, jezeli obie osoby maja przecietne prace (czyli ani nie sprzedaja na bazarze ani nie sa super wykwalifikowanym chirurgami plastycznymi ). Gdybym ja bylam z kims kto zarabi tyle co ja , to na pewno mialabym juz wlasny dom i wcale bym nie biedowala i byla w stanie ''korzystac z zycia''.

Gość a czego oczekujecie
curious - troche dziwnie liczysz. w londynie zarabiasz 1700 piszesz ze 1 bedroom kosztuje 900 funtow a wynajmujesz pokoj. co stoi na przeszkodzie zebys wynajela pokoj w bristolu? koszt ok 250-400 funtow w zaleznosci od lokalizacji i wielkosci. 1 bedroom to ok 500 funtow, przynajmniej my placilismy tyle 3 lata temu i to mieszkajac w posh miasteczku pod bristolem :-) poszperaj, porownaj. jesli Ci wyjdzie ze obecnie oszczedzazs wiecej to nie ma sie co ruszac z londka. w naszym przypadku akurat przeprowadzka okazala sie bardziej korzystna

Gość Jeszcze ten temat trzepiecie
Kazdy jest tam gdzie mu dobrze i bedzie chwalil. Mnie osobiscie Polska nie odpowiada i juz. Mieszkam w DE, mam prace, czuje sie tu bezpiecznie, jak chce mi sie Polski to lece Wizzir za 60 euro (tam i spowrotem) na pare dni. Auta szkoda mi na polskie drogi i to wieczne pilnowanie. Zycie polskie to takie przyziemne, ubogie i nudne. Moze sa tam wyjatki, ale mnie tam jakos tak wieje smutkiem. Szczegolnie jak widze smutnych biednych ludzi, jakies biedne ledwo idace babcie itp. Serce mi sie kraje :-(

Gość curious.....
a czego oczekujesz no tak ,ale widzisz ja MIESZKAJAC w pokoj w londynie oszczedzam ok.900-1000 f na miesiac, a w Bristolu to zarobie 1100f, wiec jak moge z tych 1100 odlozyc powiedzmy 800? nie da sie.....mieszkajc nawet w pokoju tylko i liczac 250f na niego plus ze 150 na jedzenie (ja mam jeszcze darmowe jedzenie w pracy), dojazdy (80? -zgaduje), plus telefon , kino. itd. ide sie chyba pochlastac, tyle mi tylko zostalo ;-) ale dzieki za wpis, wiesz moze jeszcze o tym pomysle....

auta szkoda mi na polskie drogi haaaaaaaaaaaaaaaaaa a co nie ma pieniedzy na czesci?wtym zachodnim dobrobycie,bo jak ja widze polskich rencistow na zachodzie to mi sie serce kraje-siedza w tych swoich czterech scianach i telewizor ,zero rozrywki bo jej nie ma i nie jeden zwial by do Polski tylko niejednemu wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!! a bryka kochani to zaden status

curious -jestes bardzo mloda dlatego patrzysz na zycie jeszcze przez rozowe okularki.dom kupic mozesz wszedzie tylko jest roznica na 40 lat do splacenia czy place i jest moje.to sie nazywa spokojne zycie,a tego w wieku 20 lat nie podolasz