Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziarex

matura pisemna polski 2011

Polecane posty

Gość podawac niki
inny swiat Grudzinskiego? nie bardzo juz pamietam ale moze byc okres wojenny

Gość fghghch
ja chciałabym "wesele"

Gość uus nvavgvsdd
najlepiej jakby Pan Tadeusz był albo Jądro ciemności.... Tylko nie jakiś dżumy... o czym to w ogóle jest.

Gość fghghch
dla mnie moze byc: - wesele -ludzie bezdomni - ferdydurke -lalka - makbet - dzuma -inny świat Obawiam sie tylko wierszy:-O

Gość podawac niki
zrozumienia tekstu i tych lektór, ktore obstawiacie, zycze na maturce, no i przynajmniej minimum, coby zdac ;) Inny swiat, najbardziej utkwil mi fragment odnosnie reki w ogniu. trzymam za Was kciuki :)

Gość cos z przelomu pozytywizmu
i romatycznosc np Nie-boska komedia albo Przedwiosnie

Gość fghghch
a jak dasz jakąś beznadziejna ksiazke i zeby odniesc sie do całego utworu, a drugi temat jakies wiersze z kosmosu to chyba wyjde:-O

Gość podawac niki
o czym jest dzuma ktos pyta :) hm i co tu napisac. dzuma to odniesienie do powstania. dobrze, ze nie pyta o przedwiosnie. piszcie i czytajcie

tak pewnei Asnyk albo Norwid albo cos z barkowoych o rozkaladajacych sie trupach itd, gdzies cos ze znajomych ktos mowil o jakis aniolach, diablach, piekle itd czyli chyba moze byc tez Faust itd

Ej ale teraz KAŻDA książka będzie w odniesieniu do całości, uwierzcie, tłumaczyła nam to polonistka. Przedtem był inny dyr. CKE i to on wprowadził, że odniesienia nie ma, a teraz dyr. się zmienił i sprowrotem wprowadziła, że jest odniesienie do calości lektury, ZAWSZE

Ferdydurka Moralnosc Pani Dulskiej to by byla dopiero niespodzianka :D radze powtarzac sepa szarzynskiego naborowskiego i morsztyna

albo Mistrza i Malgorzata albo Proces juz widze ten szok na twarzach :P

Gość ankkka skakaneczka
ja sie dopiero od 20 zaczne uczyc, i tak nie bede spała, jebne kawe, kilka zeszytów przejrze i napisze na 80% .

Gość ankkka skakaneczka
cos z przelomu pozytywizmu albo Mistrza i Malgorzata albo Proces juz widze ten szok na twarzach kurwa ciołku widziałęs/aś wykaz lektur na poziom podstawowy? nie strasz bo sie sam zesrasz:-O

Gość DZUMAAA
dżuma to odniesienie do totalitaryzmu, klesk zywiołowych, tragedii II wojny światowej i zła, któew kazdej chwili moze sie obudzić. a nie do powstania:-O

z najwazniejszych juz chyba wszystko bylo poza Kordianem, a jaki mam w tym roku rok? ludzie bezdomni?

nie kazdy zdaje podstawe :D

Gość ankkka skakaneczka
taaa polski rozszerzony tylko dla ludzi idacych na dziennikarstwo. filologie polska/ itp. My idziemy na bardziej prestiżowe kierunki:P ja zdaje hist i wos rozszerzone:P o wiele wiecej wiedzy niz przeczytanie lekturek z polskiego:-O

Gość podawac niki
dzuuma ale miasto zamkniete ? wiec pomysl czy nie mozna tego w ten sposob odebrac? to powiesc parabola :)wylozyc Ci resztę, czy juz rozumiesz?