Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamia76

Czy Wasze pociechy maja slone czola

Polecane posty

Gość mamamia76

Moje dziecko jest diagnozowane na mukowiscydoze. nie spie po nocach tylko siedze na internecie i czytam na ten temat. Stad to pytanie bo dzieci chore sa podobno bardzo slone. Sprawdzam mojego synka i faktycznie ma bardzo slone czolo tuz u nasady wlosow.

Gość liżesz dziecko
?? no nie żartuj sobie..

Gość eeelsevvve
słone czoło bo się poci jak aktywny dzieciak to czółko spocone. nawet jak wyschnie pot to zostaje sól z potu zostaje na skórze. ja dziecka nie liżę ale jak czasem pocałuje w czółko to jest albo bezsmakowa albo słonawa skóra. :)

Gość mamamia76
Moje dziecko ma podejrzenie mukowiscydozy a ona podobno objawia sie slonym czolem. Nie mam z kim porownac potu swojego synka dlatego pytam na forum. Wiem, ze pytanie brzmi conajmniej smiesznie ale ja niestety nie zartuje

Gość jdjfoforwhf
ile ma lat???

Gość mamamia76
3,5

Gość kkhgdddddddddddddykyurrly
zaburzenia nerek powoduja silnie slony pot na czole aby zapobiec temu warto zwiekszyc ilosc potasu w diecie ktory usunie nadmiar wapnie i sodu z organizmu co w konsekwencji odbije sie bardzo pozytywnie

Gość mamamia76
Mial badane nerek i wyniki wyszly dobre. Mial robione testy potowe i wyniki sa kiepskie. Podczas testu byl bardzo odwodniony bo przechodzil w tym czasie rotawirusa ale nie wiem czy to moglo zmienic obraz chlorkow na tescie.

potas jest antagonista sodu a mukowiscydoza objawia sie w zaawansowanych stadiach rowniez slonym potem: źródło wikipedia Gruczoły potowe wydalają pot o podwyższonym stężeniu chloru i sodu (tzw. "słony pot"). Mukowiscydoza objawia się tym, że organizm chorego produkuje nadmiernie lepki śluz, który powoduje zaburzenia we wszystkich narządach posiadających gruczoły śluzowe (m.in. płucach, układzie pokarmowym). Mukowiscydoza jest chorobą ogólnoustrojową, objawiającą się przede wszystkim przewlekłą chorobą oskrzelowo-płucną oraz niewydolnością enzymatyczną trzustki z następowymi zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Gruczoły potowe wydalają pot o podwyższonym stężeniu chloru i sodu (tzw. "słony pot"). Objawy ze strony układu oddechowego U ponad 90% chorych występują objawy ze strony układu oddechowego, takie jak: przewlekły i napadowy kaszel, nawracające i przewlekłe zapalenia płuc, zapalenie oskrzelików, obturacyjne zapalenia oskrzeli, krwioplucie, przewlekłe zakażenie Pseudomonas aeruginosa i (lub) Staphylococcus aureus, zmiany w płucach widoczne w rtg: nawracająca niedodma, rozdęcie i rozstrzenie oskrzeli, polipy nosa, przewlekłe zapalenie zatok przynosowych. Objawy ze strony przewodu pokarmowego Objawy ze strony przewodu pokarmowego występują u około 75% chorych: występują obfite, nieuformowane, cuchnące, tłuszczowe stolce od wczesnego dzieciństwa; powiększenie objętości brzucha, niekiedy wypadanie odbytnicy; niedrożność smółkowa (meconium ileus) jelit w okresie noworodkowym, spowodowana czopem gęstej smółki zatykającym jelito grube i jej ekwiwalenty: zespół korka smółkowego, nawracające epizody bólu brzucha z objawami niedrożności przepuszczającej określane jako dystalna niedrożność jelit (DIOS, distal intestinal obstruction syndrome); może wystąpić (4-5% przypadków) wtórna marskość żółciowa wątroby z powodu niedrożności kanalików żółciowych; kamica żółciowa; zaczopowanie przewodów ślinianek gęstą wydzieliną śluzową; skręt jelita w okresie płodowym; gęsty i lepki śluz blokuje przewody trzustkowe, przyjmowane pokarmy nie są odpowiednio trawione (stąd występowanie stolców tłuszczowych steatorrhoea) doprowadzając do objawów zespołu złego wchłaniania; nawracające zapalenia trzustki. Inne objawy Mukowiscydoza może powodować niepłodność. U kobiet ze względu na wzrost gęstości śluzu szyjkowego, co implikuje trudności w przechodzeniu plemników w kierunku komórki jajowej; u mężczyzn związana z oligospermią lub azoospermią spowodowaną niedrożnością i aplazją nasieniowodów, określanym jako CBAVD (congenital bilateral aplasia of vas deferens). W wyniku zmian płucnych i zwiększonego oporu krążenia płucnego może dojść do powstania serca płucnego (cor pulmonale); oraz: palce pałeczkowate, hiperprotrombinemia po okresie noworodkowym, acrodermatitis enteropathica, nawracający obrzęk ślinianek przyusznych. osteoporoza

Gość mamamia76
Dziekuje za informacje juz to wszystko znam prawie na pamiec a jeszcze do niedawna nie wiedzialam co to za choroba :( W zasadzie moj synek nie ma typowych objawow a zwlaszcza ze strony ukladu oddechowego. Malo choruje. Natomiast robi duzo kupek nawet 4 dziennie i to mnie niepokoi no i te slone czolo

jakie miał badania nerek???? powiem Tobie, iż podstawowe badania nerek czyli krew i mocz nie zawsze dają znać o stanie chorobowym w nerkach!!! najlepszym badaniem jest renoscyntygrafia z kontrastem...można wówczas zdiagnozować ewentualny problem!!! często objawy są nietypowe bądź maskowane przez inne choroby i wówczas jedynie tak zaawansowane badanie jest wstanie powiedzieć nam jaki jest stan zdrowia nerek... a jakie ciśnienie ma??? protekcyjnie zrezygnuj z soli w diecie dziecka!!! nie sól ziemniaków, ryżu dosłownie niczego... zastosuj zwiększenie ilości potasu w diecie 3x potas usunie sód z organizmu tym samym odbarczy nerki, ustabilizuje prace serca, oun, oraz naczyń krwionośnych same pozytywy

czeste oddawaniue stolca i słone czoło wskazuje na coś innego..... znaczy to iż metabolizm, perystaltyka jest pobudzona a zatem oun równiez może pobudzać płuca do nadmiernej produkcji śluzu!!!! wiec warto zbadać dziecko w kierunku choroby która mogła wzmożyć/zaburzyć oun co może być porzyczyną zdrowia Twojego dziecka!!!

Gość mamamia76
Dziekuje za cenne informacje. W sumie nic takiego powaznego nie mial robionego. Podstawowe badanie moczu i USG ale jak sobie pomysle to faktycznie moze i tu jest przyczyna, poniewaz czasami boli go sisiaczek i jakby boi sie oddac mocz i tak bylo w szpitalu jednego dni pold dnia nie chcial siusiac. Juz go chcieli cewnikowac ale sie przemogl. Mial straszne rozwolnienie i bal sie, ze jak siknie to mu pojdzie z drugiej strony ale nie wiem czy to do konca prawda moze jest inna przyczyna tylko nie chce mi powiedziec. Czyli przy problemach z nerkami chlorek sodu moze byc zawyzony w pocie?

Gość mamamia76
Ale myslisz, ze moze to byc inna choroba niz mukowiscydoza. Modle sie, zeby to bylo cos innego bo ta choroba to wyrok.

zaburzenia sodu/potasu //elektrolitów// mogą wynikać z problemów z wchłanianiem w jelitach i wówczas z tej strony jest problem bądź wynikać z złej pracy nerek i wówczas wpływajaj na czesty stolec i poty.... ogólnie radze tobie czytac czytac i czytac a potem pilnowac i wymagac od lekarzy i ich pytac o wszytsko....

niestety lekarze jeśli trafiszy na złych często żle diagnozują trym bardziej jeśli objawy są nie specyficzne!!! po pierwsze dokładny wywiad objawów, konkretne badania oprócz podstawowych... czesto im łatwiej wydać opinie iz jest to taka choroba i to wszytsko.... powiem Tobei cięko znaleść oddanego lekarza...widzę to niestety na codzień

Gość mamamia76
Jak tylko bede znala wynik testu to udam sie do gastrolog. Bo ta ilosc kupek (3-4) dziennie troche mnie przeraza. I dziwne jest to , ze to nie jest rozwolnienie tylko normalna kupa

a miałaś badanie genetyczne dzieciaczka????? bo jęsli tego nie zrobili...to mogą g powiedzieć czy to mukowiscydoza.... taka parwda objawy z zstrony układu pokarmowego oraz płuc i skóry moga być czymś zupełnie innym...może być to kombinacja 2 chorób... poproś o dokładniejsze badania zdrowie dzieckja najwazniejsze.... wbrew pozorom mukowiscydoza jest ciezka do diagnozy ps. ja jako dorosła osoba zachorowąłem 4 lata temu.... objawy identyczne jak mukowiscydoza....jednak:):) on jest od dziecka a nie w weiku dorosłym...' milion badan meczenia lekarzy ktorzy juz patrzyli na mnie jak na chorego na glowe.... i co okazalo sie ..... zupelnie cos innego.....

Gość to co się dzieje u Ciebie
? i jakie miałeś objawy?

Gość kejjjjjjmiiiiiiiiiiiiiiiiii84
i bardzo dobrze trzeba liczyc na siebie gdyz to panstwo juz od dawna blokuje nas niz nam pomagac powodzenia :) licze ze wasza pociecha ma cos zupelnie innego co da sie wyleczyc....

Gość mamamia76
Dziekuje za informacje, pocieszenie i za zainteresowanie sie tematem bo naglowek wyglada na glupi zart ale niestety nim nie jest

Gość RenataK
mamamia76 - bardzo proszę o informację co sie okazało z Twoim dzieciaczkiem...? Mój synek jest w podobnym wieku i ma objawy ze strony układu pokarmowego.... A ja umieram ze strachu... Ne ma zmniejszoną echogeniczność trzustki... W stolcu nieliczne krople tłuszczu... Boże umieram ze stracu, a badania dopiero za miesiąc. Odpisz proszę....