Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frania A+

pralka jaka różnica między klasą A a A+

Polecane posty

Gość frania A+

Witajcie może tu ktoś zdoła mi odpowiedzieć na to pytanie.Otóż jestem na kupnie pralki i tak się zastanawiam nad klasą energetyczną bo wiadomo że A ale jest też A+ a nawet AA,AA+ i tak się zastanawiam czy ta różnica między A a A+ jest aż tak duża? bo różnice cenowe są nawet o parę stów! i nie wiem czy to nie jest tylko taki chwyt że dadzą jakiegoś plusa, że jeszcze większa oszczędność, a tak na prawdę jest to minimalna różnica? może ktoś wie?

Gość mama trzylatka
Szczerze nie wiem dokladnie jak duza jest roznica pomiedzy A a A+. Wiem tyle ze A+ bardziej energooszczedna. I wydaje mi sie ze to nie sa tylko chwyty marketingowe i bzdrurne oznaczenia, bo sama mam pralke A++ i rzeczywiscie zuzywam bardzo malo pradu i wody. Wiec mysle ze warto wydac troszke wiecej.

Gość frania A+
Dziękuję :) może ktoś jeszcze się wypowie.

musisz dojść najlepiej do instrukcji obsługi albo opisu określającego ile prądu idzie na dany program, ponieważ może się okazać, że pralka w klasie A+ będzie brała na godzinę mniej prądu od tej z A, ale ta z A+ będzie miała programy dwa razy dłuższe od A więc kompletnie się to opłacać nie będzie

a co do różnic cenowych, to musi tam chodzić o coś jeszcze a nie tylko o różnicę w klasie A i A+, bo to różnicy kilkaset zł nie robi

Gość frania A+
Też zależy jaka firma :)

Gość luilui
toż wiadomo że A+ jest bardziej oszczędna

Gość frania A+
Wiadomo to i ja wiem ale chodzi o to o ile oszczędna od A bo może nie ma aż takiego wielkiego znaczenia? Myrevin dzięki ;)

na moim automacie A+ napisali że różnica wynosi 10% w skali roku zakładając że pierzesz ok 200 razy. wg mnie oszczędność wody , prądu a także środków piorących jest spora