Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 167

ślub nielubianej kuzynki

Polecane posty

Gość 167

mam problem. W sierpniu jest ślub kuzynki, za którą za bardzo nie przepadam. Taka sytuacja jest z winy mojej ciotki - jej matki. Wychowywała ją w przekonaniu, że jest najlepsza, najpiękniejsza, najzabawniejsza itp - ale to akurat jest dobre, bo przynajmniej nie ma kompleksów. Za to ja mam kompleksy z powodu ciotki. Ciotka od dawna po rodzinie gadała, że jestem nic nie warta, głupia itd, generalnie umniejszała mi przy każdej możliwej okazji żeby tylko jej córka mogła zabłysnąc. Kuzynka nie jest zbyt ładna i mądra ale jej rodzice mają znajomości i zawsze coś mogli jej załatwic. Ja zawsze byłam chorobliwie nieśmiała, tym bardziej, że wiedziałam o zachowaniu ciotki, ale dobre wychowanie mi nie pozwalało jej powiedziec nic do słuchu....teraz bardzo żałuję, bo może by sobie odpuściła. Wracając do tematu. Mam możliwośc wyjazdu na praktyki, a potem staż zagraniczny właśnie w sierpniu. I bardzo chcę tam jechac, ale rodzina mi wmawia, że powinnam iśc na wesele. Ja za to wiem, że taka okazja sie już nie powtórzy. I wiem, że kuzynka jak by miała wybierac czy iśc na moje wesele czy jechac na staż to wybrałaby wyjazd. Co robic, a raczej jak wytłumaczyc rodzinie, że pora żebym zajęła się swoim życiem a nie ciągle robiła za tło dla kuzynki. Proszę o poważne odpowiedzi.

Gość olej kuzynke
Daj sobie spokoj z weselem, cale zycie kuzynka byla wredna dla Ciebie, razem ze swoja matka. Masz mozliwosc wyjazdu to skorzystaj z tego. Pokazesz ciotce i kuzynce, ze umiesz sama cos osiagnac, a nie tak jak kuzynka - zalatwione po znajomosci. Rodzinie wytlumacz, ze to dla Ciebie szansa i napewno nie zrezygnujesz z wyjazdu, poniewaz Tobie nikt po znajomosci nie zalatwia pracy, w przeciwienstwie do kuzynki.

Gość werkaszperka
no chyba cie pogielo ... oczywiscie wybierz staz! Ja mam wesele u kuzynki w czerwcu - nie lubie jej. Koncze akurat studia, i w okolicach jej slubu mam sesje, a pozniej obrone. Od razu zakomunikowalam jej, ze mnie na jej weselu nie bedzie ... przynajmniej mam dobra wymowke :D Oczywiscie fochem strzelila, ale mam to w dupie ... bo nie utrzymuje z nia konatkow ;/

nie zastanawiaj się!! bierz stać, z powodu nielubianej kuzynki masz zmarnować swoją szansę???? gdybyście jeszcze były w dobrych relacjach ale w tym wypadku ....

Gość autorko . . .
nie rozumiem twojego dylematu. przeciez nie lubisz tej osoby, ona ciebie prawdopodobnie tez. po co wiec isc na to wesele ? bo rodzina bedzie krzywo patrzec ? rozumiem gdyby to bylo wesele bliskiej kuzynki czy brata, siostry ... tu mozna miec dylemat. ale w twoim przypadku robisz problem z niczego. wybor jest prosty - STAZ!!!

Gość maturks4
Czy ty naprawdę jesteś ta mądrzejsza? I zastanawiasz się nad wyborem między imprezką a karierą zawodową????

Gość boze jak ja nie trawie takich
osob typu maslo-maslane jak ty autorko, co to nie potrafia zdecydowac sie w tak prostej sprawie jakim jest wybor pomiedzy weselem walnietej kuzynki, a swoja przyszloscia zawodowa ;/

Gość ldjldjf
Po co ty sie wogole zastanawiasz, wybierz praktyki, przeciez to oczywiste. A gadanie rodziny miej w dupie, nadszedl czas zebys zrobila cos dla siebie. Nie badz glupia i ich nie sluchaj, nawet nie tlumacz sie, twoja sprawa co robisz a nie ich.

Gość kichanka
STAŻ! nawet się nie zastaanwiaj.. tym bardziej, że nie lubisz dziewuchy.

Gość 167
Dzięki za wsparcie. Tu nie chodzi o to że nie potrafię zdecydować co wybrać, tylko o to jak obronić się przed rodziną. Wiem, ze teraz będą mnie wszyscy obgadywać jaka to ja jestem wredna. Ciotka na pewno mi zrobi ładną reklamę.Już potwierdziłam wyjazd, jadę na 100%. Przynajmniej zaoszczędzę trochę. Nie muszę kupować sukienki i odkładać do koperty:)

Gość kuzynka kuzynka
obejrzysz płyte z wesela, jedź

Gość ddddddddddddddd
Jak obronic sie przed rodzina??? Mowisz, ze masz staz i pilny wyjazd i juz. To jest TWoja szansa na kariere, prace, etc. I to jest w tej chwili bardzo wazne dla Ciebie i prosisz aby to oni uszanowali. Potem ucinasz dyskusje, i zmieniasz temat. A jak dalej beda meczyc wychodzisz. Co na to TWoja mama, tata?? Niech Cie wspieraja!! A jesli nie, to postaw sie sama i juz skoro ten wyjazd moze byc dobra inwestycja na cale Twoje zycie!!!

Gość ??Milena
kochana jedz na staz rozwijaj sie a kuzynka sie nie przejmuj...plakac nie bedzie ze Cie nie bedzie!!!

Gość ddddddddddddddd
Jak obronic sie przed rodzina??? Mowisz, ze masz staz i pilny wyjazd i juz. To jest TWoja szansa na kariere, prace, etc. I to jest w tej chwili bardzo wazne dla Ciebie i prosisz aby to oni uszanowali. Potem ucinasz dyskusje, i zmieniasz temat. A jak dalej beda meczyc wychodzisz. Co na to TWoja mama, tata?? Niech Cie wspieraja!! A jesli nie, to postaw sie sama i juz skoro ten wyjazd moze byc dobra inwestycja na cale Twoje zycie!!!

Gość ddddddddddddddd
sorry, nie wiem jak mi sie tu dwa razy wyslalo. w kazdym razie milej podrozy!!

masz praktyki i staz nie zastanawiaj sie my nie poszlismy na wesele fajnego kuzyna jego zona tez jest z reszta fajna bo mialam egzamin w terminie zero i chcialam to zaliczyc, egz był o 10 o 12 sie skonczył na 15 niezdazylambym sie wyszykowac i dojechac 120 km, wiec odmowilismy i jakos kazdy zrozumiał

Gość gabinet pana prezesa
Jak się obronić przed rodziną? Rodzinie powiedz, że nie przyjdziesz, bo Cię wtedy nie będzie w Polsce, a nie będziesz mogła przyjechać do Polski, bo będziesz tam bardzo zajęta.

Gość 167
dzięki :) Już myślę co spakować:). Płyty z wesela jakoś oglądać mi się nie chce i raczej nie zachce. Ona jakoś nie chciała oglądać płyty z mojego wesela, nawet nie chcieli odwiedzić mojego brata jak urodziła im się córcia - a ciotka jest chrzestna brata...ehhh taka dziwna już jest ta rodzina. Pozdrawiam wszystkich, nawet tą osobę, która stwierdziła, że jestem mdła czy jakoś tak. Ludzi po prostu mają różne problemy. Lepiej mieć taki niż inne, prawda??