Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość planująca życie w Polsce

pytanie do mam z dużych miast, pracujacych - jak się żyje?

Polecane posty

Jak Wam sie zyje? Pytanie kieruję do kobiet z miast typu warszawa, kraków, poznań, wrocław, gdańsk, pracujacych wraz z mężem i wychowujących 1-2 dzieci, które mogą liczyć na pomoc dziadków i mają WŁASNE, spłacone mieszkanie. ile po opłaceniu rachunków, żywnosci i artykułów pierwszej potrzeby Wam miesiecznie zostaje? ile jesteście w stanie odłożyć? jakie macie dochody miesięczne, stałe? Proszę o uczciwe odpowiedzi, pytam dla siebie, informacyjnie. dziękuję

Gość pjppoop
A jak może się żyć w Polsce?! Jak się dobrze zarabia to i się dobrze żyje, ale takiej pracy jest niewiele

Gość a mozesz je wyslac
gdybym zarabiala i maz tyle co teraz i gdyby mis ie dziadki zajmowaly 2 dzieci jakei ammy i gdybym miala wlasne splacone mieszkanie nic bym pewno nie dala rady odlozyc ale by sie nam zylo dobrze :) bez oszczednosci i odmawiania sobie :)

Gość gdyby każdy
zarabiał po 5.000,00 netto to można byłoby godnie żyć i odłożyć pieniądze na przyszłość, ale tak niestety nie ma...Pensja 1500 zł to wegetacja...

pj - i po co ten twoj komentarz? Pytanie kieruje do ludzi, ktorzy tak wlasnie zyją (chyba sa tacy?!), bo ciekawa jestem, ile im zostaje na "luksusy" i czy w ogole cos zostaje, jakie sa zarobki w jakich branżach w duzych miastach, koszta życia itd. Nie masz nic do powiedzenia - nie właź tutaj, frustracie.

1500 netto, na całym etacie z kilkuletnim doswiadczeniem w zawodzie to raczej sie w duzych miastach typu warszawa nie zarabia. Moi znajomi i rodzina przecietnie zarabiaja około 2500-5000 tys zl na reke (różne branże), ale sa i tacy, którzy zarabiaja po 7-8 tys. Ciekawa jestem jak to wyglada na szersza skale, dlatego pytam.

Gość mój brat po studiach
ekonomicznych we Wrocławiu zarabia 1700 netto, z kilkuletnim doświadczeniem...Teraz jest trudno o dobrą pracę, nawet w dużych miastach. Moja koleżanka też po studiach ekonomicznych, angielski biegle, niemiecki dobrze z długoletnim doświadczeniem zarabia 2400 netto ze wszystkimi sobotami i nadgodzinami, też we Wrocławiu

kurcze, ciekawe... jestem z Krakowa i nie znam nikogo, kto zarabialby mniej niz 2500 na reke kilka lat po studiach (informatycy, przedstawiciele handlowi, logistycy, jezykowcy, specjalisci techniczni, pracownicy bankowi, ksiegowe). A niektorzy naprawde sie dorobili, np kolezanka ktora zrobili 2 lata po studiach zarządzanie i marketing (bez znajomosci!) kierownikiem centrum turystyczno- sportowego w Warszawie, ma na reke 6 tys plus premie. dziwi mnie to, co piszecie... oczywiscie pytam te rodziny, ktore nie splacaja kredytu mieszkaniowego. majac wspolnie 5-6 tys zl chyba mozna juz godnie zyc?

Gość a ja mam koleżankę po
po prawie administracyjnym, pracuje już kilkanaście lat w dużym banku w Poznaniu i zarabia 1800 na rękę. Jeszcze kilka lat temu rynek pracy był pracownika, a teraz jest pracodawcy, o dobrą pensję teraz jest dużo trudniej i na razie na pewno lepiej nie będzie.

Gość janna1230
Ja pracuję w OBI w Krakowie jako kasjerka i zarabiam 1200...Mam maturę i znam angielski....

Gość a ja za chwilę skończę
magistra z filologii angielskiej i pracuję za niewiele ponad tysiąc na rękę, w perfumerii. Na lepszą pracę brak perspektyw (zostaje szkoła i dorabianie popołudniami), dlatego planuję wyjazd stąd na stałe. Nie mam tu perspektyw.

Gość kobieto 2500 na reke?
marzenie... wiekszosc z moich znajomych wiecej niz 2 tys nie wychodzi i to wlasnie sa przedstawiciele, roznej masci urzednicy, ksiegowe itd.. ja mam 1800, maz 1500 plus premia, obydwoje mamy studia, ja mam 2 kierunki i 2 podyplomowki, znamy angielski, maz tez niemiecki, mamy po 10-15 lat doswiadczenia i zarobki takie a nie inne, i to nie tylko my wiec to nie jest kwestia naszego pecha do pracy, kazdy sie dzis cieszy ze ma taka jaka ma:) jestesmy ze slaska

Gość polskie biadolenie
widać koszmarnie niezaradni jesteście...wiekszosc moich znajomych *ludzie okolo 25-30 lat* też zarabiaja min. 2000-2500 na reke, a czesto sporo sporo wiecej. no i właśnie, że śląska! autorka pytała o duże wojewódzkie miasta

Gość do polskie biadolenie
a w jakiej branzy pracuja ze tyle zarabiaja? moi wszyscy znajomi maja max 2500 nauczyciele kolo 1500-1700 podobnie pzredszkolanki gornicy 2100-2400 bankowcy od 1400 do 2tys z premia agencje reklamowe graficy od 1100 do 1800 przedstawiciele handlowi w branzy mechanicznej i budowlanej z premia kolo 2tys sprzedawcy w sklepach od 1100 w odziezowym do 1600 max w meblach, samochodach itd.. markety od 1000zl do 1600 max biura zwykle wszelkie asystentki, telemarketerzy, sekretarki kolo 1400zl wszyscy maja studia ale to niczego nie zmiania bo mam tez znajomych po zawodowce i pracuja za tyle samo, ba nawet wiecej maz kolezanki pracuje przy budowie drog i ma 2tys podstawy plus nadgodziny dodatki itd najwiecej zarabiaja przedstawiciele farmaceutyczni mam dwoch znajomych i przynajmniej sie chwala ze maja 2500 podstawy plus kolo 1-1,5 premii

Gość polskie biadolenie
przyklady: spedycja/logistka ok. 2600-3000 na reke kierownik dzialu w markecie budowlanym ok. 2700 na reke lektor jezyka angielskiego w szkolach jezykowych plus tlumaczenia ekstra ok. 3000-4000 na reke doraca klienta biznesowego w banku okolo 3000 na reke redaktor w wydawnictwie okolo 3000 na reke pracownik reklamy i PR okolo 2500 na reke sekretarka w kancelarii prawnej okolo 2800 na reke sprzedawca w Lidlu okolo 2000 na reke audytor finansowy okolo 6 000 na reke ksiegowa w duzej korporacji (2 jezyki obce) okolo 5 000 na reke specjalista informatyczny w urzedzie miasta okolo 2800 na reke pracownicwa Lufthanssy okolo 3000 na reke to wszystko moi znajomi, przyklady moge mnozyc:)

Gość Moj maz zarabia....
....2500-2800 zl netto--jest tapicerem. Ale zapierdala na akord, dlatego tyle ma-nie wspomne o wielkim stresie jaki ma-bo musi zdazyc zrobic jak najwiecej-i na koncu kontroler sprawdza jakosc mebla. Do tego firma jest niemiecka, dlatego takie pensje. W innych-polskich- tapicerskich zakladach zarabia sie 1200-1800 max (maz pracowal w takich). Ja pracuje w sklepie odziezowym i mam ok. 1300 zl (na razie mam 6,50/godz.) za prace od poniedz. do piatku (po 9 godz.dziennie) i w dwie soboty miesiaca (po 6 godz.)..... Ty tu piszesz o osobach po studiach, z wieloletnim doswiadczeniem, na dosc dobrze platnych stanowiskach... Niestety, taka jest prawda, ze wiekszosc zarabia kolo 1500-2000 zl w duzych miastach. W malych miescinach, na wioskach, place wahaja sie w granicach 1200-1500zl-1800 to juz z nadgodzinami.

Gość polskie biadolenie
oczywiscie, ze pisze o osobach po studiach, ale nie tylko... kierownik dzialu handlowego w takiej castoramie czy decathlonie spokojnie zarobi 2800-3000 na reke, a studiow nie ma. w spedycji czy transporcie miedzynarodowym tez mozna dobrze zarobic, a studiow miec nie trzeba, tylko jezyk znac i doswiadczenie miec. kolega jest przedstawicielem handlowym w branzy jubilerskiej (po technikum), zarabia swietnie. inna - pielegniarka - dostala dofinansowanie z UE na dzialalnosc i prowadzi szkolenia z pierwszej pomocy, rowniez duzo wyzsze zarobki. MOZNA w naszym kraju dobrze zarobic, jak sie glowkuje i ma odpowiednie kwalifikacje i zapał do pracy - takie moje zdanie. niekoniecznie znajomosci i zlodziejstwo o tym decyduja- ale łatwiej tak uwazac i nic nie robic ze swoim zyciem, bo i tak nie ma szans...

Gość polskie biadolenie
z wieloletnim doswiadczeniem? pisze o ludziach w przedziale 25-30, wiec chyba tego doswiadczenia az tyle nie maja, normalnie kilka lat.

OK. Ale czy wreszcie ktos moze sie wpisac i odpowiedziec na moje pytanie jak mu sie zyje??? Nikt tutaj nie jest z dużego miasta, nie pracuje i nie ma własnego mieszkania, plus rodziny??

z tym lidlem to przesadzilas :/ w lidlu bylam na rozmowie na kierownika sklepu i zaproponowano mi 2500 brutto wiec niemozliwe by sprzedawca mial wiecej platne niz kierownik, podobnie jesli chodzi o informatyka w urzedzie miasta w budzetowce sa ograniczenia zarobkow odgorne i nie ma takiej opcji by informatyk zarabial 2800! moze 1800 to tak redaktor w wydawnictwie no coz ciekawe... 3tys wow chyba naczelny to branza gdzie zarabia sie najmniej :/ co do innych nie wypowiadam sie bo nie znam ale wydaje mi sie ze albo ty koloryzujesz albo ci znajomi prawdy nie mowia :(

ale pieprzysz trzy po trzy :( kierownik w castoramie ma 2800?? gdzies ty takiego widzial/a???? tak sie sklada ze moj maz pracuje w castoramie i doskonale wiem ile sie tam zarabia

Gość Kornelkoa Mama
i nie ma takiej opcji by informatyk zarabial 2800! moze 1800 to tak hehehehe to sie usmialam, maz jest informatykiem i zarabia ok 4 tys do reki, dobre dobre, 1800 to chyba niemoty ktore windowsy tylko potrafia zainstalowac

Gość Anonim@?
Moj mąż zarabia 4.400zl na reke mamy 2dzieci ja nie pracuje i jest ciezko mamy swój dom maly kredyt rata 400zl i ciezko jest nie ma luksusow

Gość Kornelkoa Mama
DO:do polskie biadolenie skad ty dzieczyno jestes, z jakiegos pcimia dolnego? ze takie kwoty wynagrodzen podajesz? smiech na sali, dziewczyna o duze miasta sie pyta a nie o pipidówy gdzie 2,5 tysiaca sie zarabia na kierowniczym stanowisku w sklepie heh

w urzedzie miasta ma 4tys? jako informatyk w budzetowce?? ciekawe gdzie :P

pcim sie zowie Czestochowa

Gość myszzkaa
ciekawe z ta castorama tez:) tak sie sklada, ze moj byly 5 lat temu zarabial w castoramie 1600 na reke jako zwykly sprzedawca, a ze nadal mam z nim kontakt, to wiem, ze teraz po awansie na zastepce kierownika zarabia 2600 na reke. i wszyscy jego koledzy tez, bo sporo mam tam znajomych. z jakich dziur wy pochodzicie? moze w tym lezy przyczyna?

Gość Kornelkoa Mama
pracuje w sredniej firmie zatrudniajacej ok 220 osob i w niej zarabia 4 klocki

Gość Kornelkoa Mama
myszkoo dokladnie tez sie zastanawiam skad oni te kwoty biora :O

Gość polskie biadolenie
nawet nauczyciel, jak nie jest leniem, moze wyciagnac spokojnie 3000 na reke z godzinami nadliczbowymi, korepetycjami itd- zwlaszcza nauczyciel jezyka obcego. mnie sie wydaje, i utwierdzam sie w tym przekonaniu, ze nieroby czesto przedstawiaja zaburzony obraz rzeczywistosci zeby utwierdzic sie w swoim nierobstwie. oczywiscie nie kazdy, bo roznie bywa w zyciu.