Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pistacjowo

Rozwalają mnie kłamstwa matek o tym, co umieją ich dzieci

Polecane posty

Gość gaazana
Ale moj syn naprawde chodzil w wieku 8 miesiecy :D Natomiast mowic zaczal ok 3 roku zycia :D Dzieci roznie sie rozwijaja i naprawde niektore z nich pewne czynnosci opanowuja bardzo szybko. Aaa... i byl niewymiarowy :O - wzrost na gornych granicach siatki, waga w dolnych. Chudy i dlugi byl od zawsze :D

A ja zawsze słyszałam że moje dzieci są za małe za mało ważą( w wieku 1roku miały ledwo 75cm i ważyły ok 8kg) itp w porównaniu do innych. Tak mówili zawsze lekarze znajomi... Ale są zdrowe a to najważniejsze. Teraz mogę powiedzieć że nie są niedożywione a na siłę im pchać nie będę żeby tylko było duże i w ogóle.

Gość do maja kaja 34
ale masz autorko problem. obiad dziś dziecku ugotowałaś? weź sie za robote zamiast głupoty wypisywać

Gość dlaczego od razu kłamstwa
?? przecież każde dziecko jest inne i w innym tempie się rozwija.... dla mnie to normalne i też żaden powód do dumy, bo to po prostu naturalne.... dumna to będę jak dyplom dobrej uczelni do domu przyniesie, albo zarobi pierwszy milion :P ps mój syn sam siadał w wieku 4,5 miesiąca- mam to na nagrane nawet, więc żadne kłamstwo.... za to np w pieluchę nadal robi a ma prawi 2 lata... jego kuzynka siadała na nocnik w wieku 8 miesięcy - i co? mam się pochlastać, bo jej nie dorównuje, akurat w tym? błahahhaa - trzeba być idiotą jakich mało żeby tak dzieci porównywać! przecież to się i tak wyrówna i nie będzie miało żadnego znaczenie :P

Gość w wieku 4 mieisecy twoje dziec
ko samo siadalo czy siedzialo? bo to ogromna roznica!

Gość dlaczego od razu kłamstwa
dziecko położone na poduszce- czyli nie całkiem z płaskiego podłoża, ale też nie pionowo po prostu 1 zwykła poduszka do połowy tułowia - przewracało się na bok, podpierając się na łokciu - podciągał tak śmiesznie nóżki pod siebie i odpychając się łokciem od poduszki potrafił usiąść i siedzieć chwilę- chwiejąc się oczywiście- to trwało dosłownie kilka sekund, czasem 2,3 max z 10 - nigdy nie mierzyłam bo byłam zajęta asekurowaniem :D....ale siedział sam i mam to na telefonie nagrane z datą! ...ale przecież nie o to chodzi, tylko o to, że dzieci są rożne... to że któreś szybciej mówi, chodzi czy siada na nocnik, to ani powód do chwalenia, ani tez nic nadzwyczajnego.... to się zazwyczaj wszystko wyrównuje do wieku przedszkolnego.

ja np chodzilam juz w wieku 9 m-cy (sama) ominelam etap raczkowania. mam kontakt z wieloma mamami/babciami i faktycznie zdarzaja sie takie ktore kupuja ciuchy na 80 cm 3-4 miesiecznym dzieciom, czy te dzieci faktycznie tak wygladaja - nie wiem, ale zdarza sie to dosc czesto (ze 2-3x w mies)

ja sie dzis POCHWALILAM (tak na marginesie dotyczacym chodzenia wiec srrraszna chwalipieta jestem)na innym temacie i POCHAWE sie znowu aby podjudzic tlumy: moja corka zaczela chodzic jak miala 8 miesiecy i 3 tyg. I wierzcie mi; chcialabym aby NIE bylo to prawda:-D

NO bo juz od takiego mlodego wieku musze za nia biegac:-D jak zaczela mi raczkowac w wieku 6 miesiecy (i 2 tygodnie) to pomyslalam sobie ;'super wiek. Dziecko juz umie samo sie przemieszczac a jednoczesnie nie trzeba za nia tak biegac. Myslalam wlasnie ze do ok roczku bede miec 'spokoj'. Naiwna...:-)

ok wkurza mnie jak sie ammuski pzrechwalaja na akfe i wkuzra mnie jak wysylaja innych od razu do elkarzy i stawiaja diagnozy bo inne dzieci tego czy owego nie umieja ale tez mnie baaardzo wkurza jak taka osoba jak autorka pisze ze matki klamia bo to niemozliwe zeby siadalo chodzilo tyle mierzylo wazylo otoz jest to mozliwe! mojego syna urodzilam jako noworodka poza 95 centylem i dlugo sie tak utrzymywal, teraz jest ze wzrostem poza 95 centylem i co to niemozliwe? pierwszy syn odwrotnie byl grubasem przez pierwsze 2 lata zycia ciagle ponad 95 centyl i to rowniez mozliwe pomimo tego ze nie jadal slodyczy itp co do mowienia to tez wierze ze sa dzieci ktore pieknie mowia w wieku roku czy poltora, widzialam w zlobku widze w pzredszkolu, niestety moj syn sie tym nie moze pochwalic :P dokladnie tak samo jest z siadaniem raczkowaniem itp co mam dziecku zabronic wstawac jak chce czy siadac?

Gość dzieci sie naprawde bardzo
róznie rozwijaja. Moj syn wstal jak skjonczyl 6 mies( akurat zapamietalam, bo pojechałam na szczepienie, myslalam,ze bedzie lezec w wozku, odwrociłam sie a on stal i trzasł wozkiem, zrobila sie afera, opieprzyli mnie, ze dziceka nie pilnuję, dlatego tylko to pamietam. Chodzic zaczal bardzo wczesnie, natomiast corka o wiele pozniej, za to dlugo raczkowała . I jakie to ma po latach znaczenie? teraz oboje sa dorosli i przeciez nie pamietam, ile kto kiedy wazyl, albo kiedy siadł na nocnik. Wiadomo,ze teraz juz i tak nocnika nie potrzebuja:) . Mysle, ze matki czasem pisza o takich rzeczach jako o ciekawostkach , moze sa zaniepokojone, ze jakas odchylak od normy - dlaczego wszedzie węszyc podstep ? ze matce sie wydaje,ze dziacko mowi mama- a niech sie cieszy! Wielu ludziom sie wydaje, ze ich pies przemawia . Kochaja, to sie zachwycaja - i niech im idzie na zdrowie. a jak przesadzają- czy to apteka? Co tu przezywac?

Gość ja nie zglosilam malego do por
6 miesieczniak stal i tzrasl wózkiem :P a to dobre........... tak mnie tez rozwalaja te matki które opowiadaja co które dziecko umie szczegolnie widac to jak idzie sie na szczepienie do przychodni ale spotka sie kogos na ulicy, az mnie smiech bierze jak ludzi słucham......a co mnie to obchodzi co czyjes dziecko robi :/ matki sa - ale oczywiscie nie wszystkie - walniete na tym punkcie taka prawda

ja nie zglosilam malego do por - a ja wierze ze stal i trzachal. wierze bo na wlasne oczy widzialam 4 i pol miesiecznego chlopca ktory sam raczkowal (powtarzam raczkowal nie pelzal) i z pozycji do raczkowania siadal sam nie ze siedzial podparty czy siedzial jak sie go posadzilo, on sam siadal. moj mial wtedy 2 tyg wiecej i "siedzial" oparty o poduszki :D malo tego jak sie go postawilo to stal tzn. trzymany za rece ale trzymal nozki prosto a kilka tyg pozniej juz sam stawal w lozeczku i tak jak napisalam zaczal chodzic jak mial 7 mies. ale moze tez bym nie wierzyla gdybym tego na wlasne oczy nie widziala bo faktycznie trudno uwierzyc i w sumie mi nie przeszkadza jak rodzic sie chwali swoim dzieckiem, kocha, cieszy sie to sie chwali. ja sie ciesze ze moj sie dobrze rozwija,ale przede wszystkim sie ciesze ze jest zdrowy. a to czy cos zrobil wczesniej czy pozniej niz inne dziecko? wszystko sie wyrownuje potem, np. nie znam zdrowego 4-5 latka ktory by nie mowil co do wagi to moj jest drobnym dzieckiem i jak czytam na kafe o trzylatkach 105-110 cm to wg. mnie wysokie dzieci, ale nie uwazam ze matka klamie, moze naprawde trafily im sie wysokie dzieci :)

Gość słuchajcie, chyba
nie rozumiecie tematu. Zdarzają się dzieci, które robią coś wcześniej. Np. mój siostrzeniec jak mial 1,5 roku zaczął od razu mówić wyraźnie, pełnymi zdaniami. Chodzi o to, ze na kafe wszystkie dzieci siedzą w wieku 4 miesięcy, chodzą w wieku 8 itd. Jak sa niemowlakami to są duże i nabite, jak są starsze to są niezwykle wysokie i chude. Mój syn chodzi do drugiej klasy, ma 140 cm i wazy 26 kg. Jest najwyższy i najchudszy z całej klasy. Ale jak czytam kafe, to ze swoim wzrostem nadaje się do przedszkola. :o

Gość jkhjh
moja corka ma 4 miesiace , wazy 9 kg i ma 73 cm;) dane z zeszlego czwartku;) sama nie siedzi :P dopiero zaczela sie przewracac na brzuszek;) takze chyba standardowo;)

Gość jkhjh
i jeszcze jedni, nigdy sie nie radzilam i radzic nie bede co do wielkosci, umiejetnosci itp., przeciez to oczywiste ze kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju,

Gość barrakuda...
ja mysle, ze problem nie z tym co pisza kobiety, ale jak ty autorko do tego podchodzisz...i interpretujesz:D Pomysl, ze na kafe siedzi tysiace kobiet i jezeli jest jakis temat np. o chodzeniu dziecka, to bardziej prawdopodobne jest, ze kobiety, ktorej dzieci zaczely wczesnie chodzic, pochwala sie tm albo podadza jako ciekawostke... i tak - z np. tysiaca czytajacych topik kobiet 5 napisze, ze ich dziecko zaczelo chodzic w wieku 8 lat (co jest mozliwe) - a ty przerazona bierzesz to za norme albo twierdzisz, ze te kobiety klamia...ehhh

Gość barrakuda...
*mialoby byc oczuwiscie w wieku 8 mies.

Gość barrakuda...
pozdrowienia dla rozsadnej kluski serowej :) ehhh.., zeby bylo wiecej takich matek

Gość geny
A jak się to ma do późniejszego życia dziecka? Jaki ma wpływ to, że zaczęło chodzić w wieku 8 miesięcy? Zostało słynnym sportowcem? A te, które zaczęły mówić mając rok, ja się uczą? Wygrywają wszystkie olimpiady i są mistrzami szachów? Jakie trzeba mieć kompleksy, by się licytować takimi bzdurami, też mi osiągnięcie, że dzieciak siedzi w wieku 4 miesięcy. Pochwal się jedna z drugą, jak dziecko wygra zawody w konkretnej dziedzinie sportowej, a nie tym, że usiadło.

Gość barrakuda...
a co do pani piszacej o matce , ktora probowala ja przekonaac, ze 3 mies. dziecko mowi mama Na youtubepelno filmikow o 3mies. mowiacacyh dzieciach i czasami to faktycznie brzmi jaby mowily slowa np. I love you, mama itp. Oczywiscie,ze jeszcze nie mowia, ale to tak troche brzmi ;) Czy to powod zeby najezdzac na matki?

Gość geny
Na yuo tube są tez filmy z psami i kotami, które mówią mama i ajlowiu :)

Gość barrakuda...
no wlasnie, ale tym sie nikt nie denerwuje :D Jak to "mowia" dzieci to na pewno rodzice chca sie przechwalac...

Gość Pistacjowo
Może i racja, może odbieram to źle i akurat tak się składa,że w danym temacie akurat napisze 50 dziewczyn , których dzieci robią coś szybko, podczas gdy są tysiące, których dzieciom wcale tak szybko nie idzie, ale te surrealistyczne wyliczanki umiejętności pojawiają się na każdym temacie, nie tylko na tematach o chwaleniu się. Nawet jak jest temat, że matka żali się, że jej dziecko robi coś późno, to 90% odpowiedzi to odpowiedzi matek, których dzieci wszystko robiły szybko. Wpisy są od różnych kobiet,z różnych miejsc, dziwne trochę, żeby na 50 wpisów 45 było o nadludzkich umiejętnościach czy nadludzkiej wadze czy długości ciała.

Gość Pistacjowo
I sorry, ale 3 miesięczne dziecko to jedynie mogło przypadkowo głużyć ,układając tak usta, że akurat wyszło coś podobnego do I love you, no chyba nie wierzysz w to, że to dziecko powtarzało swiadomie, haha ?

Gość Pistacjowo
Przykład: Średnia wstawania dziecka przy szczebelkach to 9-12 miesięcy, a tu na kafeterii dzieci mające 7 miesięcy już dawno stoją - w większości. I ja czytając takie rzeczy, stwierdzałam,że moje dziecko jest bardzo opóźnione ruchowo. Jednak jak się dowiedziałam od lekarzy i z fachowych artykułów, kiedy dziecko wstaje i jak to się ma do mojego dziecka, okazało się, że moje dziecko doskonale się rozwija i wstaje normalnie, książkowo.I że dziecko stojące w 8 miesiącu to niezwykła rzadkość, a co dopiero w wieku 7 miesięcy.

Gość Pistacjowo
Tyle że jakoś na tej kafeterii ta rzadkość to większość:-)Niebywałe....

Gość barrakuda...
Pistacjowo oczywiscie, ze nie wierze ;) ale matce nieuswiadomionej matce moze sie wydawac, ze mowi, albo podaje to tylko jako ciekawostke Ponoc 3 mies dzieci maja taki etap, ze "gluza" sylaby podobne do slow Po tym etaie ponoc ta mozliwosc zanika

Gość geny
No i co z tego, że robiły szybko. Koleżanki córka siadła dopiero mając 10 miesięcy, do tego czasu po prostu leżała. A teraz ma prawie trzy lata, biega, skacze i jest tak mądrą i bystrą dziewczynką, że tylko pozazdrościć. Niech te chwalące się mamy pochwalą się po latach umiejętnościami ich dzieci w szkole, to pogadamy którym dzieciom idzie lepiej, tym co zaczęły chodzić i mówić w 8 miesiącu, a może tym, co o wiele później.

Gość barrakuda...
wiesz, mi si wydaje, ze to troche jak z zarobkami Jak ktos zalzoy np. temat :ile zarabiacie, to chetniej beda pisaly osoby, ktore maja wyzsza od sredniej krajowej Ci co maja srednia albo mniej juz nie beda tak chetnie pisac Ale na tej podstawie nie wyciagne wnioskow, ze "wszyscy" z kafe zarabiaja 4tys zlotych