Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczona..przyszła_mama

co na wyprawkę?

Polecane posty

hej prosiłabym o pomoc odnosnie wyprawki, co tak naprawde się wam przydało i jak ją skompletowac. powinnam miec juz wszystko spakowane ale niestety... ubranka dla dziecka mam ale co z dalszymi rzeczami. bardzo prosze doswiadczone mamy o wypowiedzi co mam kupic...

Gość KARLA KOLUMNA 3000
To powinnas miec. Ubranka: ok 4 - 6 koszulek bawełnianych ok. 4 - 6 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka) ok. 4 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) 2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane 2 sweterki + spodenki 2 czapeczki lekkie 1 - 2 czapeczki bawełniane rękawiczki kombinezon zimowy (zależy od pory roku ) pajacyki i body Do zimowych spacerów potrzebować będziemy także: rękawiczek; ciepłego śpiworka; ciepłej czapki. Do letnich spacerów natomiast potrzebna jest cienka czapka z daszkiem Najmniejszym rozmiarem dostępnym na rynku jest rozmiar 56 (są na rynku dostępne ubranka dla wcześniaków). Nie kupuj jednak zbyt wielu małych rzeczy, bo dziecko szybko wyrośnie i nie zdąży zużyć wszystkich "kreacji". Ubranka mające bezpośrednią styczność ze skórą powinny być wykonane z naturalnych materiałów - np. bawełna, batyst, frotte. Nie powinny mieć ostrych szwów ani guzików, które mogłyby uwierać. Przed pierwszym założeniem należy je wyprać. Pościel i pieluchy: 2 lżejsze kocyki kołderka poszewki na kołderki prześcieradło do łóżeczka, 2 - 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka ok. 40 - 50 pieluch z tetry (jeżeli mamy zamiar dziecko chować w pieluchach tetrowych) ok.3 pieluch z flaneli pieluchy jednorazowe dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem ceratki do podłożenia pod prześcieradło - 2 sztuki Kosmetyki: mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe oliwka dla niemowląt kremy na pupę wazelina (do natłuszczania termometru) wata bawełniana waciki bawełniane sterylne gaziki spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) sól fizjologiczna proszek do prania bez fosforanów puder chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce) Akcesoria: myjka, nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci , szczotka do włosów, termometr do wody, pałeczki do czyszczenia uszu i noska, gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa pojemnik na wodę (do przemywania pupy) termometr do pomiaru temperatury ciała butelka do karmienia wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) wanienka do kąpieli łóżeczko (+materacyk) blat do przewijania fotelik samochodowy wózek

dziękuję :)

Gość KARLA KOLUMNA 3000
prosze :)

Kaftaników zawiązywanych na sznureczki nie kupuj - niewygodne, 'rozjeżdżają się'. Wystarczy 5 kompletów koszulki ze śpiochami (koszulki na guziczki lub napy, śpiochy koniecznie rozpinane w kroku - wygoda przy przewijaniu). Body nie używałam, bo ciężka sprawa u Małego z zakładaniem czegokolwiek przez głowę, ale ogólnie - fajna sprawa. Pajacyki tylko rozpinane po całości, tzn, od szyi do nogawek (najlepiej, żeby rozpinały się dwie nogawki). Jeśli nie będziesz korzystać z pieluch tetrowych do przewijania to wystarczy kupić ok.20 sztuk (do podkładania pod główkę, do zakładania na ramię przy trzymaniu do odbicia). Ręczniki niemowlęce to radzę ze dwa. Oliwki nie używałam. Wszelaki żel czy mydło za mocno wysuszało to musiałam przerzucić się na Oilatum na początku, teraz już powoli przechodzimy na zwykły żel do mycia ciała i włosków. Puder też się absolutnie nie przydał - w zupełności wystarczył krem-maść do pupy (u nas Sudocrem - dostałam próbkę w szpitalu i mam ją nadal). Nie kupuj gruszki do nosa!! Porażka. Kup lepiej aspirator Frida lub KATAREK.

ja przesadziłam z ubrankami typu spodenki,bluzy itp. Urodziłam w listopadzie,więc dziecko ubierałam w kombinezon i nie ważne było co było pod nim,gdybym urodziła podczas wiosny czy lata to by mi się zapewne spodnie,bluzy bardziej przydały :) a tak najczęściej używane były pajace,śpiochy,body :) rożka nie kupowałam nawet i dobrze,bo bym go nie użyła :) najważniejsze body,śpiochy,jakieś ubranka do wyjścia,buty bawełniane,a nie normalne,bo aż mi szkoda tych dzieciaczków które leżą w wózkach w butach nieraz za ciasnych... trzeba pamiętać,że dużo maluchów ulewa,więc oczywiście pieluchy tetrowe i bodziaki są przydatne,bo malucha trzeba przebrać. Kocyk do wózka,poduszka-zbędna ! czapeczek miałam więcej niż napisała poprzedniczka,bo nie lubię gdy syn ma mało ubrań i trzeba ciagle prać :) teraz syn ma jakieś kilkanaście par spodni,tyle samo bodziaków,piżamek 4szt,bluz hmm dużo :P ale on ma 17 miesięcy więc częściej brudzi... :) rękawiczek nigdy nie kupowałam,bo mój syn zawsze chował rączki w kombinezonie,dopiero w kolejną zimę kupiłam,bo już chodził więc i kombinezon kupiłam innego typu :) dużo kombinezonów ma już rękawiczki lub mają takie rękawy które można wywijać tak by zakrywać i odkrywać rączki... jeśli jest kombinezon to śpiworek jest zbędny,bo po co przegrzewać dziecko ! a po co cerata do wózka to nie wiem ! a cerata do łóżeczka już raczej przyda się jak się zaczyna naukę nocnikowania :D mój syn jakoś żyje bez ręcznika z kapturem :D zwykłe kupiłam i stosuje :) mydeł nie polecam,chociaż każdy maluch ianczej reaguje krem do pupu tak,ale też zależy od skóry,u nas sprawdził się sudokrem :) ja spirytusu nie kupowałam,są praktyczniejsze metody jak nasączone gaziki roztworem :P ja prałam w zwykłym proszku,bo za dużo się naogladałam i nasłuchałam jak mamy mówiły,ze piorą np. w JELP a potem zmieniajac proszek były problemy :)

Gość łóóó żesz ty.
kopiuje listę koleżanki wyżej z moimi poprawkami. Co faktycznie w dniu porodu miałam. ok. 4 - 6 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka) ok. 4 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) 2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane 2 czapeczki lekkie 1 - 2 czapeczki bawełniane rękawiczki kombinezon zimowy (zależy od pory roku ) pajacyki i body 2 lżejsze kocyki kołderka- niekoniecznie mój syn pierwszy miesiąc spał w rożku, potem pod nim, więc nie kupowałam pościeli przed porodem poszewki na kołderki prześcieradło do łóżeczka, ok. 10pieluch z tetry pieluchy jednorazowe dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem Kosmetyki: mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe oliwka dla niemowląt kremy na pupę waciki bawełniane sterylne gaziki sól fizjologiczna proszek do prania bez fosforanów chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce) Akcesoria: nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci , szczotka do włosów, termometr do wody, pałeczki do czyszczenia uszu i noska, aspirator do usuwania wydzieliny z nosa termometr do pomiaru temperatury ciała butelka do karmienia wkładki laktacyjne wanienka do kąpieli łóżeczko (+materacyk) wózek

Gość szczura
laktator podgrzewacz wyparzacz 3 smoczki 4 butelki 20 pieluch tetrowych wanna jakis srodek do mycia - mydło,płyn, co wolisz szczotka miekka do włosow krem na tyłek nozyczki do paznokci wózek nosidełko leżak fotelik do samochodu kocyk taki 70x70 cm z ubrań 2-3 spiwory 6 body z krótkim rękawem 6 z długim 3 pajacyki kilka par śpiochów albo spodni kilka koszulek z długim rękawem kilka par skarpet 2 lekkie czapki/chustki dla ochrony przed słońcem ewentualnie rękawiczki, jakby dziecko sie drapało

Kaftaniki- miałam kilka, nie użyłam żadnego... praktycznie wszystko ma zakładki/napy przy szyi i łatwo założyć. Ja zawsze zakładam synkowi (w domu) takie ubranko żeby miał jedną warstwę na nogach i rękach i podwójną na piersi i plecach, czyli np. body na krótki rękaw+pajacyk, body na krótki rękaw+bluzeczka na długi, spodnie i skarpetki, body na długi rękaw+śpiochy. Fajne są zwłaszcza pajacyki rozpinane na całej długości i śpiochy rozpinane w kroku. Moim zdaniem body są wygodniejsze dla dziecka niż koszulki (jako spodnia bielizna), bo nie marszczą się na plecach i nie odgniatają. Odradzam ubranka rozpinane na plecach. Łapki niedrapki- miałam jedne, więcej nie trzeba (już w domu obcięłam dziecku paznokcie i po krzyku). Ale fajne są pajacyki z odwijanymi mankietami, tak że masz od razu zasłonięte dłonie- zwłaszcza do szpitala polecam. Jak rodzisz późną wiosną czy latem nie ma sensu kupować grubych czapeczek i kombinezonów. Niepraktyczne są też bluzy z kapturem dla dziecka które leży (takie domowe, na wyjście są ok). Czapeczki polecam takie typu krasnoludek, z trójkąta, robiąc supeł na końcu regulujesz długość (w szpitalu przy szpiczastej główce po porodzie tylko taka czapeczka pasowała). Ja tam bałam się wiązanych, miałam wrażenie że dziecko zsunie taką i zostanie ze sznurkami na szyi, brr... Ubranka bierz bawełniane, w welurkowych się zapoci. Jeśli polar na wyjście, fajnie jak ma chociaż na kapturze bawełnę od spodu. Dziecko czasem zmoczy kilka kompletów ubrań w ciągu dnia (zasika. zwymiotuje) więc jeśli nie chcesz codziennie robić prania, weź więcej- mam ok. 25 sztuk body na krótki rękaw ok. 15 szt. pajacyków, kilka par spodenek, śpiochów i bluzek na długi rękaw i uważam to za rozsądny zapas. Tym bardziej jak masz rzeczy kolorowe i białe i pierzesz osobno. Synek urodził się w rozmiarze 56 i w takich ciuszkach był pierwszy miesiąc. Pościel- kołderki nie używam, zbyt szybko by się zabrudziła, dziecko czasem kilkanaście razy w ciągu dnia odkładane do łóżeczka. Mam bawełniane prześcieradła (4 szt) i ceratki pod prześcieradło. Rożek kupiłam bo był na szpitalnej liście tego co należy spakować, synek raz położony pod kocykiem (rożek przesikany poszedł do prania) od tej pory protestował mocno położony w rożku. Miał skrępowane nogi a odsłonięte ręce i barki, to samo w śpiworku. Kocyk kupiłam ciepły, mięciutki, polarowy. Mam też takie cieńsze które są awaryjne, do transportu, do wózka, do leżenia na naszym łóżku. Pieluchy tetrowe- mały ma tak delikatną buzię że przy wysypce tetra obtarła go aż do krwi, od tej pory tylko flanelowe pieluchy- jedną ma rozłożoną w łóżeczku na wysokości głowy jakby ulał, jedna pod ręką przy łóżku gdzie karmię, bo młody nieraz brudzi się przy karmieniu. Tetra została jedna do podłożenia do wanienki. Ręczników używałam dużych na początku, ale faktycznie te małe z kapturkiem są wygodne. Przewijak na łóżeczko/na komodę. My do tej pory używamy aptecznych podkładów do przewijania, taka jakby wata z ceratką z drugiej strony, bo przewijak na łóżeczko wymaga modyfikacji. Wózek- to już według potrzeb. Łóżeczko- jeśli masz warunki i kasę to świetną opcją jest łóżeczko dostawiane do łóżka rodziców, u nas niestety nie ma takiej możliwości, ale musi to być niezły komfort. Jak osobne- dobre są z szufladą, tylko zwróć uwagę czy jest zasłonięta od góry, odkryta wygląda nieporządnie. Ja mam kieszenie na łóżeczko- z kosmetykami, witaminkami, itp. Kupiłam takie ze sztucznego tworzywa, łatwe do mycia- do takich materiałowych nie włożysz np. oliwki. Płaciłam 15 zł., w IKEA, polecam. Ochraniacz na szczebelki- nauczyłam się kłaść małego na boku, bałabym się na plecach czy brzuchu. Ochraniacz jest świetny żeby dziecko nie leżało na szczebelkach. Kosmetyki- żel do kąpieli 2w1 z oliwką w ogóle się nie sprawdził. Sudocrem bardzo wysuszał skórę- położna miała rację, jest na odparzenia (odparzoną pupę wyleczył migiem) ale nie przeciw. Kupiłam krem przeciw odparzeniom, oliwkę i żel do kąpieli i mycia głowy z Nivea, świetnie się sprawdzają. Do buzi mam Ziajkę. Chusteczki- polecam pudełko plastikowe (sprawdź czy się łatwo otwiera i czy można dokładać nowe paczki, czy jest jednorazowe), zostawione w folii są wiecznie niedomknięte i wysychają. Szczoteczka i grzebyk do włosów, nożyczki z zaokrąglonymi końcami. Pieluchy- w niektórych aptekach sa na sztuki, możesz też w szpitalu wymieniać się z kimś kto ma inne jeśli chcesz testować. Moja rada- jeśli jakieś pieluchy będą Tobie i dziecku odpowiadały, nie eksperymentuj niepotrzebnie dalej. Wanienka- mam zwykłą, kąpałam dziecia u mojej mamy w profilowanej i szczerze nie polecam, jest beznadziejna, niewygodnie trzymać dziecko na leżąco, a jak będzie siedziało to wątpię czy wygodnie mu będzie z tym wystającym plastikiem między nogami. Dla mnie świetną opcją jest stelaż do wanienki, ale jeśli masz stół na wygodnej wysokości to wystarczy zupełnie. Termometr do wanienki- chyba kupię mężowi bo zupełnie nie ma wyczucia i za każdym razem prosi o kontrolę temperatury wody, koszt kilku zł. i będzie problem z głowy. Myjka- miałam taką "kieszonkę" na rękę, rozprułam i myję szmatką, gąbeczki dziecięce, takie z materiałem są ok tylko pamiętaj o częstej wymianie (tak samo jeśli się na gąbkę-wkładkę zdecydujesz). Z apteczki- z polecenia pediatry- termometr, paracetamol w czopkach (to na wszelki wypadek), woda morska w sprayu do nosa, aspirator do nosa- ja nie potrafię nic ściągnąć gruszką, ale to koszt kilku zł, możesz spróbować. Do pępka potrzebowałam sterylnych gazików i płynu Octanispet- polecam, świetnie odkaża a nie szczypie dziecka i przyda się potem w domowej apteczce. Nigdy nie wiadomo jak wyjdzie karmienie piersią, ale zawsze trzeba się liczyć z tym że będziesz miała pokarm na początku, kup sobie wkładki laktacyjne (polecam Johnson, świetne, jedyne z którymi nie boję się wyjść). Tak samo przyda się przynajmniej jedna butelka- jeśli dziecko będzie na piersi, prędzej czy później zostawisz mu odciągnięte mleko. Polecam z całego serca NUK- i butelki i smoczki. Smoczek uspokajający- lepiej mieć już do szpitala, niektóre dzieci mają bardzo mocny odruch ssania i po prostu im trzeba smoczka. Pudełko plastikowe na smoczek. Później w zależności od tego jak będziesz karmić kupisz sobie pewnie do karmienia piersią- laktator, pojemniki na pokarm, staniki do karmienia, krem na brodawki, ew. kapturki do karmienia, albo do karmienia mlekiem modyfikowanym- więcej butelek, podgrzewacz, sterylizator itd. Ale tego nigdy nie przewidzisz do końca. Z dodatkowych sprzętów- lampka na ścianę z przytłumionym światłem. Z zabawek- przytulanka, taka typu szmatka z pluszową głową, od 4. tygodnia ma też karuzelę do łóżeczka- a szkoda że nie wcześniej bo bardzo ją polubił, nieraz przy niej usnął. Na karuzeli koniecznie wyraźne kolory- zielony, czerwony, żółty, czarny, jaskrawy niebieski itp, beżowe misie może wyglądają uroczo ale dziecko nie będzie na nie zwracało uwagi. Teraz synek ma skończone 6 tyg. i bawią go już grzechotki (oczywiście trzymane przeze mnie) i mata edukacyjna (tylko najlepiej jak mu potrząsam łukami, chyba za bardzo go rozpuściła karuzela :P ). Świetną sprawą jest chusta- na początek elastyczna albo kółkowa, ale ja wolę elastyczną. Ale to tylko jeśli jesteś przekonana do tej metody noszenia dziecka. Chyba tyle :) Zapałki do podpierania powiek :)

Gość to może i ja się wypowiem
Nie kupuj spirytusu, weszło nowe rozporządzenie i teraz się go już nie stosuje, a zamiast tego 2 opcje: - octenisept do kupienia w aptece - mycie kikuta szarym mydłem, po kąpieli dokładne osuszenie ręcznikiem papierowym i wietrzenie nie kupuj też gruszki do nosa-lepsza jest frida-aspirator jeżeli chodzi o kąpiel, to ja mam oillan baby 2w1 czyli płyn do kąpieli i szampon, mydełko ewentualnie oillan natłuszczające-zwykłe mydełko tylko wysuszy skórę; po kąpieli w tym płynie nie trzeba już skóry natłuszczać, chyba że jest wyjątkowo sucha-wtedy balsam-nie oliwka krem przeciw odparzeniom używaj tylko w razie potrzeby, nie używa się profilaktycznie, puder to już zupełny przeżytek-do lamusa patyczki do uszu, ale te z ogranicznikiem

Gość ale to juz było i nie
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę u mnie do dziś nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały uwaga! jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol ma smoczek podobny do brodawki długi i wąski i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

1. ŁÓŻECZKO 2.MATERACYK DO ŁÓŻECZKA pół-twardy 3.POŚCIEL-KOŁDERKA+PODUSZKA poduszka przyda się później 4.POŚCIEL-POSZEWKI 2 kpl. 2-częściowe i 1 szt. ochraniacz krótki na początek 5.PRZEŚCIERADŁA NA MATERACYK myślę, że na gumkę 2 szt. 6.CERATKI POD PRZEŚCIERADŁO DO ŁÓŻECZKA 2 szt. można kupić po porodzie, chyba, że maluch będzie chowany w tetrze to wtedy niezastąpione od pierwszych dni 7.OCHRANIACZ DŁUGI później jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku 8. PRZEWIJAK NA ŁÓŻECZKO 9. POKROWIEC FROTTE NA PRZEWIJAK lub duży ręcznik (praktyczniejsze) 10.ŚPIWOREK DO SPANIA świetna rzecz, dzidzia się nie wykopuje i nie martwimy się czy nie zmarznie w nocy też później jak dzidzia podrośnie - później 11.POJEMNIKI NA PIELUSZKI I KOSMETYKI PRZYCZEPIENE DO ŁÓŻECZKA 1szt z IKEA 12.WÓZEK ZE SPACERÓWKĄ lub spacerówkę osobno później jak zacznie siedzieć 13.PARASOLKA DO WÓZKA 14.OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA NA WÓZEK czasami w kpl. z wózkiem 15.MOSKITIERA DO WÓZKA czasami w zestawie z wózkiem, 16. FOTELIK SAMOCHODOWY 0-13KG 17. KOCYK lżejszy polarowy - mały 18. KOCYK grubszy i większy np.akrylowy 19. POŚCIEL DO WÓZKA poduszeczka 20. OCIEPLENIE NA NÓŻKI DO SPACERÓWKI NA ZIMĘ można dokupić później lub w komplecie ze spacerówką 22. BUTELKA balonik np. Canpol lub Avent 23.PODGRZEWACZ DO BUTELEK I SŁOICZKÓW niestety też drogi np. Canpol 24.TERMOSIK DO BUTELEK 25.WKŁADKI LAKTACJNE z 40szt lub paczkę wielokrotnego użytku 26 BIUSTONOSZ DO KARMIENIA co najmniej 2 szt. 27. KOSZULA NOCNA DO KARMIENIA co najmniej 2szt lub praktyczniejsza piżama dwuczęściowa 28. BLUZKI NA DZIEŃ Z ŁATWYM DOSTĘPEM DO PIERSI co najmniej 2 szt 29.ROŻEK świetna rzecz przy karmieniu noworodka, jakoś wygodniej i stabilniej się go trzyma, i podobno lepiej śpią w łóżeczku, bo są otulone 2szt może być używany jako kołderka do wózka lub pod plecki w gondoli. 31. SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK. (www.maluchy.com.pl) 32.ŚLINIAKI 2szt na początek miękkie frotte, później 1 szt. plastikowy z IKEI jak już zacznie samodzielnie jeść 33.PROSZEK DO PRANIA np. JELP, LOVELLA 34. PŁYN DO PRANIA RĘCZNEGO DLA MALUSZKA 35.PIELUCHY TETROWE około 20szt 36.PIELUCHY JEDNORAZOWE najlepiej pampers paczka na początek 37.CHUSTECZKI WILGOTNE na początek kupie zestaw z pudełkiem-szalenie przydatna rzecz! NIVEA!!!. 38.SUDOKREM LUB LINOMAG do pupy 39.ALANTAN zasypka (można używać też mąki ziemniaczanej, łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, potówki itp.) maść z pentanolem Nivea 40.MAŁA MISECZKA NA WODĘ DO PRZEMYWANIA PUPY I TWARZY 1szt 41.WANIENKA 42.RĘCZNIKI - Z KAPTURKIEM - 1 szt. 43.NOŻYCZKI+OBCĄŻKI do obcinania małych paznokietków (www.maluchy.com.pl) 44.GRUSZKA do odciągania flegmy z nosa, najmniejszy rozmiar (www.maluchy.com.pl) 45.GAZA np. do przemywania pępka 46.WACIKI I PAŁECZKI GRUBSZE 47.PŁATKI DO PRZEMYWANIA OCZU I TWARZY 48.KREM DO TWARZY np. bambino 49.SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW z miękkiego włosia (www.maluchy.com.pl) 50.MYJKA FROTTE 2 szt. taka zakładana na dłoń, mydło lepiej się pieni i szybciej myje się brzdąca 51.MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. bambino 52.OLIWKA Nivea balsam oliwkowy 53.TERMOMETR POKOJOWY do mierzenia temperatury otoczenia w pokoju maluszka 54.KAFTANIKI 6szt rozm. 62 55.BODY 3 szt. z długim rękawem rozm.62 56.BODY 3 szt. z krótkim rękawem rozm.62 57. KOSZULKI 4szt 58.ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62 59.CZAPECZKA z cienkiej wełenki i polarowa wyjściowa po 1 szt. 60.SKARPETKI frotte 3 pary. 61.RĘKAWICZKI BAWEŁNIANE 1 szt. żeby dzieciątko się nie drapało po buzi jak będę się bała obcinać pazurki na takich małych paluszkach (www.maluchy.com.pl) 62.PAJACYK welurowy lub polarowy wyjściowy wiosenny 2 szt. rozm. 62 63. BLUZA LUB SWETEREK NA CHŁODNIEJSZE DNI 2szt 64.SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli 65.SÓL FIZJOLOGICZNA do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać. 66.ZAKRAPLACZ ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej 67.HERBATKA KOPERKOWA w razie gdyby brzdąc miał problemy z brzuszkiem, wypróżnianiem, gazami lub kolką 68.RUMIANEK do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin). 69. MAŚĆ NAGIETKOWA - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki 70.TERMOMETR LEKARSKI 71.GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). 72. Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3) 73. Majtki jednorazowe 74. Podkłady poporodowe 75. Białe skarpetki dla mamy do szpitala

Lista zakupów Sen: 1. łóżeczko z odpowiednim materacykiem (w tym samym rozmiarze , (Łóżeczko najlepiej od razu kupcie w większym rozmiarze, aby za pół roku nie wymieniać na większe. Nasza mała przez pierwsze 3 miesiące spała w dużym koszu wiklinowym oczywiście z materacykiem i pościelą , na podłodze dzięki temu przenosiliśmy kosz z naszą małą z pokoju do pokoju, a z pokoju do kuchni, w zależności od tego gdzie w danej chwili siedzieliśmy, jedliśmy itp. i cały czas mieliśmy ją na oku . Materacyk taki twardszy raczej; 2. prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny albo bawełniane (2-3 szt.) w rozmiarze materacyka, najlepiej z gumką, aby się nie zsuwało; 3. kołdra najlepiej z anilany (nie uczula) ale to na później, na początek wystarczy dzieciaczka przykrywać rożkiem lub ciepłym kocykiem w małej poszewce; 4. bawełniane poszewki na kołdrę w ładnych pastelowych kolorach (2 szt.) lub zamiast kołdry; 5. śpiworek do spania (1-2 szt.); 6. ochraniacz na łóżeczko najlepszy jest na cała długość łóżeczka, a nie tylko na trzy ścianki, lepszy jest wyższy;www.e-kubraczek.pl 7. cienki kocyk; 8. grubszy polarowy kocyk; 9. rożek do karmienia i do przykrywania malucha w pierwszych miesiącach życia; 10. karuzela nad łóżeczko najlepsza jest z pilotem aby w nocy nie wstawać; Pielęgnacja: 1. Chusteczki, najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką do wycierania pupy - my używaliśmy i używamy BAMBINO, inne mają dziwne zapachy, niektóre są za suche; 2. chusteczki higieniczne najlepiej w dużych paczkach ; 3. maść ochronna (lub krem) do pupy my używamy LINOMAG i SUDOCREM (bephanten) w ogromnych ilościach; 4. pieluszki jednorazowe NEW BORN- na początek 2 opakowania różnych firm (żeby zobaczyć, co najbardziej odpowiada tobie i dziecku), my używaliśmy HUGGIES i mała nie miała żadnych odparzeń, raz kupiliśmy pampersy i na drugi dzień już dostała krostek na pupie (na te krostki dostaliśmy super maść od lekarza); 5. paklanki to są takie małe reklamówki, perfumowane na pieluchy z kupą rewelacja my byliśmy nimi zachwyceni sami sprawdźcie ; 6. pieluszki tetrowe (20-50 szt.); 7. płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło, najlepiej w płynie z wygodnym dozownikiem np. Oilatum my kąpaliśmy naszą małą w krochmalu i miała super ciałko 8. mydełko my używamy BIAŁY JELEŃ i NIVEA; 9. zasypka mieliśmy,ale nie używaliśmy, bo się trochę bryliła i ciężko ją potem było umyć z pupy małej 10. oliwka dla dzieci my używamy BAMBINO; 11. krem do buzi - my używamy „Nivea na Każdą pogodę; 12. proszek do prania / płyn do prania dla dzieci - u nas nie sprawdziła się Lovella, bo ma bardzo intensywny zapach i nawet mój mąż nie mógł go znieść - my używaliśmy proszku Dzidziuś i Jelp, a na początku praliśmy ubranka w płatkach mydlanych, a raczej nitkach mydlanych; 13. patyczki do uszu my nimi też spirytusowaliśmy pępek; 14. wanienka, najlepiej z odpływem w dnie lub łatwa w myciu my kupiliśmy taką najzwyklejszą, ale w największym rozmiarze, aby za miesiąc nie wymienia na 10 cm dłuższą i dzięki temu służyła nam dość długo; 15. płatki kosmetyczne do mycia buzi; 16. sól fizjologiczna do przemywania oczu (kilka fiolek najlepiej takich z wielokrotnym zamknięciem); 17. duży miękki ręcznik (2- 3 szt.) - najlepiej okrycie kąpielowe; 18. miękka szczotka do włosów i grzebyk; 19. gruszka do nosa miękką końców, ale lepszy jest system do nosa FRIDA u nas niezawodny ; 20. waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka (10 szt.) my używaliśmy wacików wyjałowionych i małej buteleczki spirytusu; 21. nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami w praktyce używaliśmy moich małych nożyczek do paznokci.www.e-kubraczek.pl Ubranka 1. kaftaniki - rozm. 56 - 2 szt., rozm. 62 - 3 szt są słabe w używaniu, ale fajnie wyglądają; 2. śpioszki - rozm. 56 - 2 szt., rozm. 62 - 3 szt; 3. body z krótkim, długim i bez rękawów większa ilość, bliżej nieokreślona to najlepsze ubranka dla dziecka - my głównie ich używaliśmy; 4. śliniaczki 2-3 szt. - na później 5. czapeczka bawełniana po kąpieli 2-3 szt.; 6. skarpetki cienkie 3-5 par; 7. skarpetki grube 3-5 par; 8. pajacyki - piżamki -rozm. 56 - 2 szt, rozm. 62 - 3 szt. - są naprawdę super, nasza mała do teraz w nich śpi; 9. pajacyki welurowe;. 10. sweterek / bluza 1-2 szt. Rozm. 62; 11. kombinezon zimowy; 12. rajstopki rozm. 62 1 -2 szt. na później; 13. spodnie / sukienka w zależności od płci; 14. ubranko wyjściowe, aby wzbudzić zazdrość innych mam 15. polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt.); 16. czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze (2 szt.), ; 17. szafka na ubranka. Spacer i dom: 1. Wózek głęboki gondola; 2. Fotelik do samochodu 0-13kg - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć do stelaża wózka); 3. Adapter do fotelika (takie uchwyty do mocowania w stelażu wózka fotelika samochodowego); 4. Torba najlepiej, żeby była lekka, bo jak nawkładacie w nią butelek i innych bambetli to waży tonę; 5. Parasolka (później); 6. Folia przeciwdeszczowa do wózka; 7. Śpiworek do wózka; 8. Leżaczek - super fajna rzecz, nasza małą lubiła się w nim bujać i nie płakała, a nawet w nim zasypiała, wygodnie też jest go nosić, my naszą małą wkładaliśmy do niego i np. jak jedliśmy obiad to stawialiśmy ją przy stole, i zawsze mieliśmy ją na oku, i była w nim bezpieczna, bo w leżaczkach są pasy, aby nie wypadła; 9. polarowy kocyk; 10. krem ochronny do buzi my używaliśmy „NIVEA na każdą pogodę; 11. moskitiera do wózka na lato; Karmienie 1. wkładki laktacyjne - u nas najlepiej sprawdziły się PENATEN; 2. butelka 250 ml. 2 szt. ; 3. butelka 125 ml 2 szt. Dla nas najlepsze są butelki i laktator AVENT, mają fajny system,www.e-kubraczek.pl wszystko do siebie pasuje, potem do butelek można dokupić końcówki od kubeczka nie kapka, fajne pojemniczki na pokarm itp. I wszystko do siebie pasuje, można z wszystkiego korzystać wymiennie, my do tej pory korzystamy z ich systemu i bardzo sobie chwalimy; 4. buteleczka do lekarstw 1 szt super przydatna i wygodna; 5. szczoteczka do mycia butelek i smoczków; 6. smoczek uspokajający 2 szt (0-3m) , my przetestowaliśmy kilka i najlepsze były NUBY; 7. łańcuszek do smoczka; 8. smoczek do płynów (0-3 m) - u nas system AVENT; 9. smoczek do mleka (0-3m) - u nas system AVENT; 10. termo opakowanie termosik *2 szt, takie, aby butelki się do nich mieściły i słoiczki z jedzeniem; 11. sterylizator parowy my gotowaliśmy normalnie w garnku, bo sterylizatory to ogromne pudła; 12. podgrzewacz ( nasza mała urodziła się w zimie, kiedy było włączone ogrzewanie i kładliśmy butelkę na kaloryferze przy łóżeczku, cały czas była ciepła ale jeśli chcecie kupić podgrzewacz, to kupcie taki co w 2 minuty podgrzewa, a nie w 10 minut, bo dzieciaczek jest bardzo niecierpliwy i po 2 minutach to już wyje w wniebogłosy; 13. fotel do karmienia lub coś wygodnego z oparciem - NA PÓŹNIEJ; 14. mała lampka do włączenia w nocy łatwiej dojść do dziecka z jedzeniem; tyle w tej chwili pamiętam jakbyście mieli jakieś pytania to dzwońcie (piszcie), mu już przez to wszytko przeszliśmy i mamy trochę przemyśleń ..... A teraz co zabrać ze sobą do szpitala.... i co Was tam czeka... Torba do szpitala dla dziecka 1. nożyczki do paznokci; 2. szczotka, grzebień; 3. zestaw ubranek: 4. a) najlepsze są body kilka sztuk; b) kilka śpioszków / pajacyki/ kaftaniki itp; c) skarpetki; spakujcie dwa komplety (najlepsze są body z długim rękawkiem, pajacyk, bluzeczka na wierzch) w rozmiarze 56 i 62 (nie wiadomo jak duży będzie dzieciaczek), czapeczkę, kocyk w oddzielny woreczek i zabierzcie na sale porodową po narodzinach pielęgniarka w te ubranka ubiera maluszka; 5. 2 czapeczki najlepiej wiązane pod szyjką aby nie spadały; 6. rękawiczki niedrapki dzieciaczek rodzi się z długimi paznokciami i od razu rysuje sobie nimi buźkę, można też na rączki założyć skarpetki; 7. pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami) dziennie schodzi około 8 10 szt; 8. kilka pieluszek tetrowych do wytarcia np. buźki; 9. kilka pieluszek flanelowych do przykrycia, do położenia na wadze w szpitalach nic na nich nie kładą;www.e-kubraczek.pl 10. Kocyk (dzieciaczka po wyjęciu z brzuszka ubierają i zakręcają w kocyk, aby nie zmarzł w brzuszku miał przecież cieplej ; 11. rożek my go używaliśmy jako pierwszej kołderki; 12. krem do pupy (Linomag); 13. oliwka dla dzieci; 14. ręczniczek okrycie kąpielowe jest lepsze, bo ma róg na główkę, wówczas łatwo wytrzeć jest nim główkę dziecka z wody); 15. mały jasiek przydatny przy karmieniu albo specjalną poduszkę do karmienia; 16. kosmetyki do mycia dzieciaczka my nie pozwoliliśmy w szpitalu naszego dzieciaczka umyć w kosmetykach Johnsona, bo podobno dzieci uczulają, a szpitale dostają je za darmo od producenta ja używałam kosmetyków Nivea i były super, no i są tańsze; 17. chusteczki do wycierania maluszka ; 18. butelkę 125 ml i smoczek 1 jakby maluch nie umiał ssać cycola 19. smoczek uspokajający my zamierzaliśmy nie dawać dziecku smoczka, ale jak przez 2 tygodnie mała płakała to się złamaliśmy; 20. koniecznie zróbcie sobie zdjęcie w TRÓJKĘ już pierwszego dnia pamiątka na całe życie . Torba do szpitala dla mamy 1. dokumenty; 2. woda niegazowana w sali porodowej jest strasznie gorąco i schodzi jej dużo; 3. coś do ust krem, pomadkę odżywczą bo strasznie wysychają i pękają z gorąca i wysiłku; 4. soki ( jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawkowych, z owoców cytrusowych);

Widzę, ze wyprawki podane cudnie, więc nie będę pisała 10ty raz, ale od siebie mogę dodać ( któraś mama też to stwierdziła), że przy noworodku lepiej u mnie się sprawdzały koszulki niż body. Było mi o wiele wygodniej przewijać. Później z kolei ( jak dziecka nie przewijało się co chwila... -.-) i jak się więcej wierciło lepsze bylo body. Co się tyczy pieluch tetrowych... ja miałam ok 30-40. Chciałam żeby mała była na tetrach a na spacery i na noc miałą pampersy. Oczywiście skończyło się tak, że baaaardzo dużo chodziłyśmy po dworze i tetry odstawiłam gdzieś po 3 tyg :D Ale były niezastąpione gdzieś do 3 r.ż. dla dziecka a dla mnie do dziś :D Służyły mi jako "śliniak" dla małej ( wg mnie lepiej się sprawdzają niż tradycyjne śliniaki ;) ) a czemu dla mnie? Uwielbiam teraz nimi myś okna i podłogi :D są po prostu genialne :D:D:D Normalnie podłogi myje mopem, ale teraz mam przeprowadzkę/ remont i sa po prostu cudowne :D także śmiało możesz kupować tetry :D

popieram koleżanki wcześniej - jak najmniej ciuchów tych pierwszych w rozmiarze 56 szybko wyrasta..plus pielucha szeroka to już całkiem brak ruchów.. moge napisać o swoich błędach jak najmniej zbędnych rzeczy u nas znajomi kupowali pileuchy na prezent a okazało sie że mały tak szybko przybiera że niezdążyłam zużyć tych 2-5kilo jak miął niecały miesiąc bo ma grube nóżki i cisneły go:) kaftaniki też lepiej bez kołnierzyków wywijają sie a mo mały myśli ze to cycek i łapie:)

Takich tematiow bylo miliony, autorko wystarczy tylko skrzystac z wyszukiwarki. Do tych co jej odp: jak sie wam chce tak duzo pisac. :D caly czas to samo w tematavch o wyprawkach.

A ja polecam body rozpinane lub kopertowe, ale najwygodniejsze rzeczywiście pajace rozpinane na całości.

Gość gość
Wszystko to, co masz na http://babymama.pl - genialny sklep, specjaliści dobrze to poukładali :D Ostatnio zamówiliśmy wyprawkę i była świetna. W ogóle wiecie o tym, że mają tam rabat? Wystarczy wpisać kod: dlamamy i od razu dostaje się zniżkę na wszystkie produkty :D